BENZING - aktualizácia pre klubové systémy

Dušan Konečný (13.12.2016, 12:51)
BENZING dnes vydal aktualizáciu SW pre nový typ klubovej jednotky (s displejom). Verzia SK4.4 prináša zlepšenie pre systémy, ktoré používajú GPS pre synchronizáciu času - rýchlejšie načítanie signálu a stabilita pripojenia pre GPS prijímač.

Pre ZO, ktoré používajú nový typ klubovej jednotky (s displejom) a používajú ju s GPS prijímačom (malá čierna krabička namiesto Frankfurtských hodín) odporúčame priniesť na výstavu aj klubovú jednotku (stačí len hlavnú jednotku, káble aj adaptér tam budem mať), aby sme urobili hneď aktualizáciu.

Kde a kedy to bude možné:
Sobota 17.12.2016 - výstava regiónu Sever
Nedeľa 18.12.2016 - výstava OZ Tvrdošín
Piatok, Sobota, 06,07.01.2016 - CV Nitra

Aktualizácia je zadarmo a na počkanie
Jan Fecko (13.12.2016, 20:54)
Dobry vecer, a pre tych co použivaju starsie klubove jednotky? Nenavrhlydaco?
Dušan Konečný (14.12.2016, 17:30)
p. Fecko, jediná cesta vpred je výmena klubovej jednotky za novú. Od januára do marca bude prebiehať akcia a bude možné dostať novú klubovú jednotku pri výmene za menej ako polovicu štandardnej ceny. Rovnaká akcia bude platiť aj na staré systémy Express a AtisTop pre výmenu za G2/M1.

Pri starých systémoch nevieme poskytnúť technickú podporu, aktualizácie a od nového roka už ani opravy, či výmeny. Preto je aj pre nás dôležité, aby chovatelia a kluby išli s dobou a predchádzali technickým problémom počas sezóny resp. aby sme aj v prípade problémov vedeli počas sezóny poskytnúť okamžitú pomoc a Vy ste nestratili pretek...
Ján Budvesel (14.12.2016, 21:50)
Len po aktualizácii môžme BR-ká zahodiť...
Dušan Konečný (14.12.2016, 22:25)
Viem o tomto probléme, budúci týždeň som v Rakúsku a pokúsime sa nájsť riešenie. Koniec podpory BR čipov bol ohlásený v roku 2013, predaj a podpora oficiálne skončili v roku 2015. Nové čipy Pro sú bezpečnejšie, spoľahlivejšie, majú vyššiu detekčnú vzdialenosť, no najmä sú lacnejšie. Verím, že sa bude dať vyjednať nejaký posledný výmenný program, možno s malým doplatkom, ktorý pokryje výrobné náklady, potvrdiť to však viem až začiatkom 2017

Treba si uvedomiť, že ak ste stále na BR čipoch, máte v EKS starý SW, nemusí Vám fungovať správne export pretekových údajov, takže ste odkázaní na ručné prepisovanie výpočtárom, čo je pri BENZING nezmysel, pretože export tam funguje elegantne na pár kliknutí. Starý SW zároveň znamená aj chyby, ktoré boli medzičasom dávno odstránené v aktualizáciách, no Vás obišli.

Keď sa vyskytne akýkoľvek problém, či už s konštatovaním, výtlačkami dokumentácie atď, prvá otázka je, aká je verzia SW v EKS. ak nie je aktuálna, tak nie je čo riešiť pretože na 99,99% sa jedná o chybu, ktorú už niekto na svete nahlásil, bola riešená a opravená v aktualizácii.

Väčšina EKS, ktoré som aktualizoval mali ešte pôvodný SW od výroby, čo je absolútny nonsens a bude mojou prioritou to celoplošne zmeniť. BENZING nie je len kvalitný hardvér, ale najmä sústavne vyvíjaný a skvalitňovaný softvér.
Ján Budvesel (14.12.2016, 23:00)
Myslím že Poliaci to majú na začiatku sezony určené povinne. Presný predpis na každý konštatovací systém.
Ivan Nemec (15.12.2016, 21:20)
Privítal som, že diskusia o konštatovacom systéme Benzing sa vedie v širšej rovine. Chcem poukázať na problémy s týmto systémom. Zdá sa mi, že firma podcenila (alebo sa na Slovensku zástupcovia dostatočne tomu nevenujú) konštrukciu matky a nerátala s tým, že vývoj v IT oblasti a PC pôjde tak rýchlo. Spoliehať sa na to, že stále budú na trhu tlačiarne so širokým LP portom bolo trocha naivné. Dá sa síce stále tlačiť na starých tzv. traktorových tlačiarňach (musíme si priznať ale, že tieto už sú pre naše použitie absolútne nevyhovujúce), ale skúste napojiť na matku modernejšiu tlačiareň (napr. laserovú). Nám sa v to minulosti a tlačili sme na starej Minolte 6 a fungovalo to dobre, až dovtedy, kým sa nám mechanicky nerozsypala (bol to výrobok z roku 96 a zostarli plastové diely). Po peripetiách s hľadaním takej, ktorá mala LP port a ktorá bola aspoň čiastočne kompatibilná s matkou, sme našli HP LaserJet 1160. Síce tlačí rýchlo, tlač je kalitná, ale formát ktorý používajú M1 a G2 nesedel s formátom tlačiarne (vytlačí ešte ďalšiu stranu naviac). Podarilo sa nám upraviť formát v M1, ale zatiaľ G2 funguje po starom. Dúfam, že sa nám to v budúcej sezóne podarí, ale má toto robiť užívateľ? Čaká to aj ostatných, lebo aj tlačiarne s preklepovou páskou raz skončia, minú sa kopírovacie papiere s perforáciou (zásoby zostarnú a ostatné kópie zostanú biele) a budete hľadať novú a na trhu budú len s USB vstupom, čo potom (resp. budete kupovať redukcie a nebudú fungovať) ? Matka má síce takýto, ale len na PC. Pokúšal som sa napojiť cez vstup PC (notebook), ale nakoniec som to vzdal, čo je ďalší problém. A nakoniec pán Konečný, kto zastupuje firmu Benzing na Slovensku? Túto aktivitu čo robíte vítam, ale robíte to dobrovoľne alebo ako zástupca firmy? Prepáčte, ak sa to už niekde zverejnilo, ale v poslednom čase to menej sledujem.
Dušan Konečný (15.12.2016, 22:20)
p. Nemec, spoločnosť Columba trade s.r.o. (kde som aktuálne jediným spoločníkom) je oficálny zástupca značky BENZING na Slovensku, spoločne s TRIX Ľubomír Drgáň. Viac v téme BENZING na Slovensku

K problému s tlačou - BENZING má v ponuke overený a funkčný adaptér LPT - USB. Kompatibilné sú tlačiarne s podporou protokolov PCL1 - PCL6, čo spĺňa väčšina dostupných tlačiarní na trhu. Vami spomenutá tlačiareň HP podporuje protokol PCL 5e, čo je špecialita a divím sa, že to vôbec niečo vytlačí. Svojho času sme ju kúpili pre BRICON, ten na nej nevytlačil nič. Všeobecne treba dať pozor na značenie protokolov, napr ani PCL3 GUI, či PCL3+ nebude fungovať, zatiaľ čo pôvodné protokoly PCL1 - 6 pôjdu bez problémov aj cez USB.

Cena adaptéra je 135 EUR. V prípade záujmu ho zabezpečím a prinesiem na CV (kde budeme mať stánok)

Peter Záhorský (16.12.2016, 13:35)
Dobrý deň p. Nemec a ostatní, čo používate EKS Benzing,

my sme si do ZO CHPH kúpili v roku 2014 novú laserovú tlačiareň EPSON WORKFORCE AL M300DN (vtedy stála cca. 140,- EUR), ktorá má aj USB, aj pararélny port.
Nemusíte kupovať žiadny adaptér, použijete tie isté káble ako pri ihličkových tlačiarňach, ktoré sa ešte stále používajú. Tlačiareň podporuje obojstrannú tlač a toner má veľmi dobrú výdrž (10.000 strán pri 5% pokrytí). Tlačí super a bez akýchkoľvek problémov. Je všestranná a rýchla. Používame ju v klube pri tlačení nasadzovacích a konštatovacích listov. Dá sa nastaviť aj počet vytlačených strán, zadáte 3x a na jeden pokyn vytlačí všetko hneď 3x. Ja ju používam aj pri tlačení podkladov pre chovateľov z počítača cez USB.

Pre niekoho jediná nevýhoda, menu nie je ani v SK ani ČR jazyku. Základné nastavenie tlačiarne sa u nás naučili aj chovatelia, ktorí anglicky vôbec nevedia. Menu je napríklad v angličtine, ruštine, taliančine, atď..

Tlačiareň sa dá stále kúpiť v cene od 96,- EUR. Nižšie prikladám odkaz, kde si môžete všetko pozrieť:

EPSON WORKFORCE AL M300DN - klinknite na odkaz

Záhorský
Ivan Nemec (16.12.2016, 16:59)
Ďakujem pán Záhorsky, ak sa nám nepodarí uprava v G2, tak pôjdeme na Epson. Tlačiareň vyzerá byť kvalitná, nie je drahá a náplň vydrží niekoľko sezón a technická angličtina nie je problémom. Že sme použili HP 1160 bola čistá náhoda. Chodil som po sklade s vyradenými a ešte funkčnými tlačiarňami a skúšal som ich. Nanešťastie tie čo odporúčal Benzing tam už neboli. Pán Konečný, ďalšie a ďalšie nákupy pomôžu len predávajúcemu a nie zákazníkovi (za systém, matku, GPS hodiny už zaplatil dosť). Ja som len chcel poukázať na to, že firma by sa mala starať o to čo predá aj dlhšie, nielen keď to predá, resp 2 roky po predaji. Niektoré firmy ktoré majú certifikát ISO 9001 sa starajú o to čo vyrobia oveľa dlhšie. Benzing predáva tie isté matky už niekoľko rokov bez viditeľných zmien. Riešiť problémy nejakým adaptérom? Nové typy matiek už mali mať min. USB výstup. Neberte to ako útok na firmu, ja len dúfam, že zavejú nové vetry a Benzing sa bude starať o zákazníkov lepšie. Napríklad, keď už musí byť adaptér, tak určite nie za 135 €. Čo tak zorganizovať školenie, kde by si firma uctila svojich verných zákazníkov a niečo nové by sa aj dozvedeli a napríklad ako bonus by dostali certifikát o čipovaní?
Dušan Konečný (16.12.2016, 18:17)
p. Nemec - prvý EKS od BENZING - ATIS Top siaha ešte do roku 1996, BENZING Express vznikol v roku 2001. Teda 15 - 20 rokov - to je doba, po ktorej spoločnosť končí oficiálnu podporu, aby otvorila dvere novým produktom. Svojim zákazníkom ponúka zvýhodnú výmenu za nové systémy. Odkiaľ teda beriete 2 roky?

EKS M1 sa predáva od 2004, G2 od 2008, teda 12 a 8 rokov k dnešmu dňu. Zatiaľ čo štandardná záruka je podľa zákona 2 roky, ak sa Vám pokazí systém BENZING, máte počas celej doby oficiálnej podpory (teda 15-20 rokov) právo na výmenu za nový kus za menej ako polovicu štandardnej ceny. Skúste ísť s pokazeným televízorom za 1500 EUR alebo s autom za 15 000 po 3 rokoch, za výrobcom, či vám dá podobnú ponuku.

To, že sa matka predáva niekoľko rokov nezmenená má svoje dôvody. Každý komponent niečo stojí a ak BENZING chce predávať za konkurencie schopnú cenu, musí si strážiť výrobné náklady. Pri tých spomeniem, že všetky EKS a antény sú montované a testované priamo v Rakúsku, nie v Číne. Aktuálny klubový systéme je na trhu už cca 10 rokov, je teda ešte z doby, ked bol LPT port štandardom. Nepochybujem, že nová generácia pôjde s dobou - no opäť - dnes sme zvyknutí na USB, majú ho všetky tlačiarne, USB však už teraz končí, Apple a ďalší výrobcovia už teraz tlačí nový štandard USB-C, ktorý nie je spätne kompatibilný.

Keby ste boli výrobcom EKS, čo by ste urobili? Chovatelia od Vás čakajú podporu min. 10 rokov, štandard je 20. Dali by ste na novú matku port USB-C, ktorý dvihne náklady na výrobu o 80 EUR, pričom nie je isté, že port tu bude aj o 10 rokov a tlačiarne naň prejdú? Samozrejme musíte držať aj starý LPT port, pretože mnozťstvo ZO predsa nebude kupovať nové tlačiarne. A to už sme pri troch rôznych portoch pre jeden výrobok, koncová cena sa dvihla min o 150 EUR - chovatelia Vás pošlú kade ľahšie pretože konkurencia má síce iba LPT, ale matka je lacnejšia, prečo by išli k Vám, keď im USB ešte netreba?

BENZING však zároveň nezapsal dobu a chovateľom, ktorí potrebujú USB ponúkaju funkčné riešenie v podobe adaptéra. Skúste sa na podobné riešenie spýtať u konkurencie...

Na druhej strane - aj keď nový typ matky je tu vyše 5 rokov, na Slovensku sú stále ZO, ktoré ostali pri starom type, aj keď každoročne prebiehajú výmenné akcie. Ak bu budúci rok vyšiel opäť ďalší model, aká by bola podľa Vás reakcia?

No a čo sa týka skvalitnenia služieb - presne to je našim cieľom. Tento mesiac sme navštívili 2 výstavy, ďalšie 2 idú tento víkend. Chceme byť k chovateľom bližšie, predstavujeme novinky, odpovedáme na otázky, riešime problémy. S materskou spoločnosťou máme veľmi dobré vzťahy, keďže pre nich vyvíjam aj výpočtový program, pravidelne chodím do sídla spoločnosti, mám priamy prístup ku všetkým technickým informáciám aj plánom vývoja, konzultujem technické problémy chovateľov priamo s technikmi a programátormi. Preto som presvedčený, že chovatelia na Slovensku, ktorí sú alebo budú zákazníkmi BENZING budú s našimi službami a produktami minimálne tak spokojní ako boli doteraz s novým výpočtovým programom.

Ako perličku spomeniem, že BENZING ako jediná značka aktuálne investuje až 20 % svojho obratu (obratu, nie zisku) do ďalšieho vývoja noviniek pre chovateľov

Šimko František (16.12.2016, 21:16)
Dušan srdečne ťa zdravím , ak by si mohol uviesť aký je rozdiel medzi GPS a frankfurtskými hodinami čo by si dal ty (máme aj frank. hodiny čo použiva Bricon) ale použivame GPS , mne sa zda že pri fr. hodinách netreba čakať kým zapípa matka . My použivame matku staršiu bez displeja , holuby plynule košuje , vyhodnocuje pretek , azda nemusíme kupovať novú , či ? Ja osobne som s ňou spokojný , to čo treba ako som spomínal prevádzkuje . Ak matka už neberie čípy BR asi už ma novú verziu softveru , lebo sme ju mali v zime u Ľuba. A ešte kde by sa dal stiahnúť návod preklopenie matky z GPS na radiohodiny , resp. kto to môže vykonať . Za odpoveď vopred ďakujem.
Dušan Konečný (16.12.2016, 22:10)
Ahoj, samozrejme veľmi rád. V prvom rade by som mal zrejme uviesť, že nový typ klubovej jednotky môže byť aj bez displeja. Jedná sa o verziu BASIC, v cenníkoch ju však už nevidím. Nový typ klubovej jednotky dokáže na rozdiel od starého načítať nové čipy PRO, takže orientovať sa dá aj podľa toho.

Frankfurtské hodiny majú problém so signálom. Frekvenčné pásma sú každým rokom viac zarušené a odchytiť ten signál sa stáva ťažším. Vplyv môže maž aj extrémne počasie, či samotný výpadok hodín vo Frankfurte (štatisticky nefungujú cca 4 hodiny za rok). Pre BENZING, ktorý posobí vo viac ako 60 krajinách sveta sú samzorejme len čiastočným riešením.

GPS je síce modernejší spôsob, ale má svoje problémy. Výhodou je vyššie pokrytie. Satelity GPS stabilne pokrývajú povrch Zeme, kde funguje GPS navigácia, bude fungovať aj GPS jednotka BENZING. Malou nevýhodou je, že je potrebné chytiť signál, k čomu je ideálne zabezpečiť priamy výhľad na oblohu. Mne to však funguje aj cez železobetónovú strechu starej kotolne, len musím, ako píšeš ty, počkať na pípnutie.

Ďalší problém GPS je tzv "leap second". Jedná sa o korekciu času v sekundách, odkedy je systém GPS na oblohe, vzhľadom na nepravideľnosť rotácie Zeme, viac info o tom povie Wikipédia, link prikladám nižšie.
Viac o problematike Leap second

V tomto momente má GPS rozdiel oproti reálnemu času 26 sekúnd. GPS systém to samozrejme koriguje a každých X minút posiela informáciu o aktuálnej výške korekcie, aby bol časový údaj na zariadeniach na Zemi presný. Každá jednotka GPS má v sebe uloženú korekciu z času svojej výroby a na upresnenie čaká zo satelitu GPS. Čiže ak máte v klube GPS jednotku 4 roky starú, môže mať rozdiel 2-3 sekundy. Treba aj po zapípaní počkať, kým GPS satelit pošle aktuálnu korekciu - preto je dobré zapnúť GPS hneď po príchode do klubu, aby nielen chytil signál, ale prišla aj aktuálna korekcia pre Leap second. Ak máte vedľa seba Frankfurtské hodiny aj GPS a matku s displejom, ten rozdiel je niekedy možné vidieť, po niekoľkých minútach sa to skoriguje a časy sa vyrovnajú.

Aby som to zhrnul - ak máte stabilný signál pre Frankfurtské hodiny, je lepšie použiť tie - nemusíte čakať, kým príde korekcia zo satelitu a neriskujete vzniknuté rozchody hodín. GPS je dobré tam, kde je problém so signálom, treba mu však viac času.

K tvojej otázke - na matke bez displeja sa to nastavuje cez počítač, je na to malá aplikácia pre Windows. Na vianoce som na východe, v pondelok 26 sa môžem zastaviť a ukážem ako, aby ste si to vedeli spraviť aj Vy podľa potreby, nie je to žiadna veda.
P.Matalik (16.12.2016, 22:27)
Dušan,dúfam že budeš na CV výstave ,mám nejake podlžnosti,tam by sme to doladili.Pozdravuje Peter.
Marek Hnilička (17.12.2016, 15:11)
Byl jsem první v CZ a SK, kdo začal používat Benzing LIVE.
V tehdejší době jsme s Lubo Drgáněm ani netušili, kam se bude vývoj ubírat. Ano měli jsme nějaké "porodní " bolesti, které byly způsebeny mojí neznalostí ovládání LIVE, možná že i serwer v tehdejší době nepracoval jak měl, ale vše se řešilo, navrhovali se úpravy.....
No našel jsem "mozek" pro přenos dat - Dušana, ikdyž přenos dat z LIVE na web TS nebyl "košer" vůči Benzingu bylo něco zlé k něčemu dobré. Dušan se seznámil se zástupci fy Benzing a došlo k dohodě. Pro mě i díky Dušanovi k "nadstandardní" dohodě pro TS. Za což mu děkuji, je to práce k nezaplacení.

Marek Hnilička
Ivan Nemec (17.12.2016, 20:00)
Pán Konečný, na spoločnom stretnutí na výstave "Regiónu sever" sme si veľa vecí vyjasnili. Ja som sa uistil, že veci sa pohli správnym smerom a potešilo ma, že existuje niekto, na ktorého sa môžem, ale nielen ja, obrátiť pri riešení problémov, s ktorými sa pri používaní konštatovacieho systému Benzing stretávame. Som rád, že budú prístupné aktualizácie systémov a dúfam že aj návody, ako sa budú dať urobiť. Lebo nie všetci, ani ja, sú špecialisti v IT oblasti, ktorí by si s tým ľahko poradili. Mne išlo v diskusii len o to. Ak vznikne potreba použiť systém na kvalitatívne vyššej úrovni a budeme ešte mať chuť chovať PH, nezostane nám nič iné, ako nakúpiť všetko nové. Potom už podporu starých systémov nebudeme potrebovať. Dúfam, že nakoniec to na čom sme sa dohodli sa nám podarí dotiahnuť do úspešného konca. Ďakujem.
Jan Fecko (18.12.2016, 13:09)
Dobry den p. Konecny moste mi prezvonit na čt. 00421908643803 Fecko

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené