Bateria v Benzing G2 .

Šimko František (30.12.2016, 21:01)
Vie niekto povedať resp. či má skúsenosť ohľadom baterie v hodinách G2 , zaujímalo by ma či jej slabá kapacita ohrozí vyhodnotenie preteku , resp. či je nejaká indikácia kapacity ktorá by upozornila že končí . Ja neviem zatiaľ žeby ju dakto menil , veľa holubárov ani nevie či nejaká bateria vôbec je. Tiež ale to skôr na Dušana či nová matka s displeom (chceme meniť starú za novú) sa dá pripojiť na radiohodiny bez toho aby sa to muselo inštalovať cez počítač. Dušan stačí ak budeš mať čas ,a odpovieš až po novom roku. Ďakujem .
Peter Záhorský (30.12.2016, 22:19)
Dobrý večer p. Šimko,

v ZO CHPH máme dve matky Benzing s displejom. K jednej matke používame frankfurtské hodiny a k druhej GPS hodiny. Samozrejme, že ku každej matke Benzing s displejom sa dajú pripojiť aj frankfurtské aj GPS hodiny bez inštalácie cez počítač. Stačí zmeniť nastavenie signálu presného času a nastaviť korekciu času (cez letný čas + 2 hodiny).

Nastavenie rádiového času - frankfurtského / GPS času


Korekcia času, ak je letný čas (preteková sezóna), treba nastaviť + 2 hodiny.


Teraz je zimný čas a mám nastavené + 2 hodiny namiesto + 1 hodina a preto na displeji ukazuje o hodinu viac, ako je. Ukazuje cca. 23:02 a malo by ukazovať 22:02. Ak by som nastavil korekciu teraz +1 hodina, matka by ukazovala čas správny.


Záhorský
Peter Záhorský (30.12.2016, 22:27)
Zabudol som poznamenať, že korekcia času + 2 hodiny (letný čas - preteková sezóna) sa robí len vtedy, ak sú pripojeneé GPS snímač.

Ak sú pripojené frankfurtské hodiny, korekcia sa nezadáva, respektívne sa nastaví na hodnotu +00.0 hodin.

Dôležité je, aby matka mala nastavený vždy správny typ signálu. Fotky uvedené v predchádzajúcom príspevku sa týkajú nastavenia GPS signálu - synchronizácia s GPS.

Záhorský
Peter Baňacký (31.12.2016, 12:43)
Životnosť baterie je cca 10 r. pri poklese energie sa na displeji G2 objavi upozornenie o stave baterie, pričom je možne v takom pripade dolietať sezonu, potom je potrebne bateriu vymeniť /vymena cca 100€/ sprostredkuje Dušan Konečny, tuto informaciu mam od Dušana K. a dufam že som to podal spravne. Od 1.1.2017 informacie ohľadom EKS Benzing na modrej stranke Benzing sk o ktorej už Dušan Konečny informoval nsa DF.

Peter B.
Šimko František (31.12.2016, 16:33)
Petrovia ďakujem za vašu ochotu u nás v klube mame 9 Benzingy ale nikto mi to tak nepodal ako vy dvaja , jasne - po lopate,. Predsa ešte len by som rád vedel či už niekomu na Slovensku odišla bateria a čo tomu predchádzalo , k p. Záhorskému : mate v klube aj GPS aj radiohodiny , máte možnosť porovnať live , je tam nejaký rozdiel a ak tak v čom .Ďakujem za prípadne odpovede a obom prajem zdravie do Nového roku .
Dušan Konečný (31.12.2016, 17:53)
Ospravedlňujem sa za neskorú reakciu:

- nová matka a nastavenie GPS/Frankf. hodín - potvrdzujem, čo písal Peťo Záhorský. S displejom je to možné nastaviť priamo na matke. V SW 4.4 je pripravená korekcia GPS na 2017, čas by mal byť identický s Frankfurtským okamžite po načítaní signálu. Jožko tomáš volal, že prinesie Vašu matku na CV, o aktualizáciu sa postarám. Neviem, či sa oplatí meniť za matku s displejom. Vy máte verziu BASIC, tú prestali vyrábať po pár 100ks, ale SW sa do nej dá nahrať najnovší rovnako ako do matky s displejom. Displej okrem hore uvedeného nastavenia má ešte možnosť zobrazovať informácie o čipe a o systéme, ale nie je to až taká pridaná hodnota.

- výmena baterky - tak ako píše p. Baňacký. Oba systémy M1 aj G2 sú stavané na 10 rokov. Po 10 rokoch sa na displeji zobrazí hlásenie o potrebe servisného zásahu. Ak sa hlásenie zobrazí počas sezóny, sezónu je možné bezpečne dokončiť.

Výmenu baterky vykonáva priamo výrobca. Hodiny je pre otvorenie potrebné poškodiť (predné puzdro pri odňatí praskne), po výmene baterky a kontrole elektroniky namontujú nové predné puzdro, dajú novú plombu a vyresetujú servisné hlásenie. Ak si dáte baterku meniť inde, ako u výrobcu, prichádzate o možnosť opravy/výmeny zariadenia v prípade poruchy za zvýhodnených podmienok.

Cena za výmenu baterky je 105 EUR pri G2 a 130 EUR pri M1. Cena zahŕňa poštovné od Vás aj k Vám. Stačí zavolať, že potrebujete výmenu, objednáme kuriéra priamo k Vám pre vyzdvihnutie EKS, rovnako aj pri doručení po výmene.

Pri starších systémoch AtisTOP a Express je cena za výmenu baterky 190 EUR, výrobca však nevie poskytnúť záruku ďalšej dlhodobej funkcionality, najmä vzhľadom na vek systému. Tu je rozumnejšie zvážiť výmenu za G2/M1
Peter Záhorský (31.12.2016, 17:55)
Rozdiel medzi GPS a frankfurtskými hodinami je v tom, že ak vypnete zdroj napätia (elektrinu) matke, tak po následnom zapnutí matky v prípade GPS trvá dlhší čas, pokým GPS prijímač zachytí satelity a určí presný čas. GPS zariadenie nemá vlastný zdroj napätia. Napája sa z matky. Niekedy, hlavne keď je zamračené alebo prší trvá zachytenie satelitov a potvrdenie správneho času aj niekoľko minút (2-5 minút). Aby sme nemuseli čakať na zachytenie satelitov a potvrdenie správneho času medzi nasádzaniami, tak sme už počas nasadzovania matku nevypínali z elektriny. Ďalšie hodiny (terminál) pripájame k matke ,,za živa,,. Matka je stále zapnutá a GPS čas je načítaný.

V prípade frankfurtských hodín potvrdenie správneho času aj po vypnutí elektriny je pomerne rýchle. Dôvodom rýchlejšieho potvrdenia správneho času je, že frankfurtské hodiny (v tej krabičke) majú vlastný zdroj napätia (2x batéria AAA) a presný čas je k dispozícii okamžite.

Menšia nevýhoda GPS prijímača je, že GPS signál je v budovách horší (to platí aj u GPS navigáciach v autách, vojdete do tunela a stratíte GPS signál). My sme tento problém vyriešili predĺžením kábla GPS prijímača a prijímač sme cez okno vystrčili von, pod holé nebo a funguje to spoľahlivo. Predlžovací 9 pinový RS232 (samec-samica) FTP priamy kábel dlhý 5m kúpite skoro v každom IT obchode a stojí cca. 3 - 5 eur. Žiadne rezanie káblov a lepenie!!!!!!!! 9 pinové koncovky predlžovacieho kábla presne pasujú do koncoviek matky aj GPS prijímača.

U nás na západnom Slovensku (Nitra) funguje dobre aj GPS prijímač aj frankfurtské hodiny.

Počul som ale, že na východnom Slovensku je niekedy problém zachytiť frankfurtský čas a odporúča sa používať GPS prijímač, ten funguje kdekoľvek na svete, aj tam, kde frankfurtský signál nie je.

Záhorský

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené