Holub musi mať šťastie

Jozef Gallovic (21.08.2017, 11:11)
Tento príspevok som nazval obdobne, že ľudia musia mať v živote šťastie, tak isto aj holub vracajúcich z preteku musi mať šťastie dostať sa domov.
Naša OZ Sabinov v sobotu 19.08.2017 letela prvy pretek mladych holubov z Ružomberka, čo nie je veľa km, lebo táto trať je skor na preletenie holubov, ale stala sa skutočnosť, že 50 % holubov z daného preteku nedoletelo, aj napriek tomu, že v ten deň mali krásne počasie. O to väčšiu smolu mali holuby v tom , že nasledujúci deň ( v nedeľu ) pršalo poctivo cely deň a tym dolet sa pre nich skončil.
Zvláštnosťou našej celej OZ Sabinov, je že sa začalo presadzovať, neorganizovať spoločne nacviky holubov , nakoľko je to zbytočne ( holuby si rozcviči každy sám ) a ide sa na ostro na pretek. Nájde sa par chovateľov, čo by chceli urobiť spoločny nácvik v OZ, ale sa neuskutoční, lebo je neekonomicky pre OZ. V konečnom dôsledku sa na prvy pretek dostanú holuby chovateľov, ktori z ekonomickych dôvodov nemajú možnosť si vyvážať holuby súkromne a holuby nakošuju. Po vypusteni takejto skupiny holubov nastane taky zmätok , ze da sa očakávať len straty. Veľmi obdivujem a rad by som lietal v takej OZ kde sa robia spoločne nacviky v rámci OZ holubov jak starých tak mladych, nepovažujú to za zbytočnosť, určite predijdu takým stratám, ktore si vyrobilo OZ Sabinov.
Záleteny mladý holub musi mať šťastie komu sadne na strechu a vojde do holubnika, aby sa o ňom dozvedel jeho chovateľ. Môj holub 764 mal to šťastie, ze sa dostal na holubnik pána Blahovskeho, ktory ho dal hneď na DF SZ zaletene holuby a následný deň holub bol už doma na svojej sedačke. Toto cestou chcem sa osobne poďakovať plánu Blahovskému, za jeho nahlásenie , ako aj ošetrenie holuba.
Touto cestou by som poprosil chovateľov, u ktorých sa nájdu holuby OZ Sabinov 03501- 03507, nech ich dajú na DF, každého chovateľa táto sprava poteší. Ďakujem
Milan Blahovský (28.08.2017, 14:01)
Holub a ja doplním, že aj funkcionár musí mať naozaj šťastie pri svojom rozhodnutí pri organizácii preteku, obzvlášť u mladých holubov.
To čo sa stalo tentokrát nášmu OZ, sme tu už dlhé roky nezažili a hľadáme vysvetlenie pre to čo postihlo naše holuby včera 27.8.2017.
Pretek z Bytče ostane natrvalo v pamäti naším chovateľom a dúfam, že sa otrasú z desivého vývoja včerajšieho preteku.
Preteky z Bytče sme odleteli za posledných 20 rokov nespočetne a snáď až na jednu výnimku tuším to bolo v roku 2006 či 2007 ?( prvý pretek sezóny starých holubov ), kedy sa to vypustilo do nízkej oblačnosti a blížiaceho sa dažďa, ktorý sa zmenil na trvalý počas nedele, nebol takmer žiaden problém s doletmi. Či to boli mladé alebo staré holuby.
Tentokrát však počasie snáď po Varín bolo ideálne a holuby po jednom zakrúžení sa bleskovo vydali správnym smerom. Čo sa stalo následne ako narazili na Martinské hole či kopce Fatry to už nevieme a iba tápame v rovine teórii. Množia sa názory, že štart bol skorý, holuby sa dostali do oparov a hmiel nad spomínanými kopcami až po Lipt.Mikuláš a to vyvolalo rozdelenie sa na drobné skupiny, z ktorých to mnohé vzdali a zrejme sa aj vrátili na Kysuce. Časť tých šťastnejších keď to tak nazvem sa vysporiadala s problémom a dorazila do OZ. Rýchlosť prvého holuba bola takmer 1200 m/min. čo nie je síce veľa, ale ani nehrozí krachom. Do večera to dokázalo možno 40 % holubov OZ...
Ďalším faktorom, ktorý mohol poznačiť vývoj preteku boli letecké dni na Sliači a čo spôsobia radary či tlakové vlny stíhačiek ste už možno aj kdesi čítali. Keď sa k tomu pridali denné teploty atakujúce 30 st.C tak to pre mladé holuby, ktoré sa hneď v prvom preteku dostali za 30-40 km horské pásmo, nebola isto prechádzka ružovou záhradou.
Niekedy aj to krásne počasie na mieste štartu či doletu nemusí byť ešte výhrou a funkcionár stratí obozretnosť pri rozhodnutí o štarte. Tie opary boli žiaľ dlhšie ako zvyčajne pri takejto teplote bývajú....Ostáva ešte otázkou ako by sa vysporiadali s hroziacou teplotou počas dňa ? Pokiaľ by sa objavil podobný scenár pri neskoršom štarte, koho by sme vinili potom a kde by sme hľadali chybu ??? OZ Kežmarok pustil holuby v Martine o 9,00 tuším a dolet bez problémov, bolo to síce o 50 km menej pre ich holuby...
Malo sa letieť v sobotu kedy neboli opary ( v sobotu podvečer sprchlo čo spôsobilo spomínané opary a hmly). OZ Sabinov však v sobotu mal opäť náročný pretek a to išli "iba" zo Sučian, OZ Dubeň pretek Litovel - podobný vývoj ako Sabinov či my...v nedeľu KNM to isté, časť OZ Čadca to isté .... tiež boli opary či hmly ???
Keby boli holuby choré tak iste nie u všetkých chovateľov, ale u nás až na malé výnimky z najkratších km, sú straty 50-60 %
Už včera sa objavili prvé hlásenia našich holubov a medzi nimi aj mojich holubov ( P.Mikunda, J.Slamka) za čo im osobne ďakujem a dostali sa ku mne informácie o ďalších aj viacerých na holubníkoch chovateľov od Čadce po Poprad.
Štartér preteku J.Plačko mi telefonoval ešte v deň preteku a bol zvedavý ako nám to letelo, vravím mu ešte to iba letí ...Bol veľmi prekvapený, pretože odlet bol výborný a nič nenasvedčovalo nejakému problému.
Touto cestou by som chcel osloviť všetkých poctivých chovateľov, ktorí majú pochopenie pre chovateľov, ktorí majú zrejme zmarenú celoročnú snahu a prišli o svoje holuby v tomto preteku, aby sa spojili s pánom Plačkom - Kotešová, ktorý je ochotný tieto dezorientované holuby predať posádke nášho auta, ktoré bude opätovne štartovať najbližší víkend v Bytči. Sú to holuby s označením 2301-2310 ale možno aj 0777 či 999 alebo M55...poteší aj každá informácia na stránke zaletených holubov a ja verím, že sa majitelia s vami spoja a dohodnú ďalšie kroky.
Ďakujem ešte raz !
martin urban (28.08.2017, 17:02)
No chlapi to chce kľud nie je to písané pravidlo ale aj to patrí k holubom
Jančok Ľudovít (28.08.2017, 18:02)
Zdravím Vás. Aký kľud ? Aké pravidlo? Veď toto je bezmocnosť chovateľov a pomali zúfalstvo. Behom pár hodín tie holuby ochorejú a je po nádejách . Ráno je všetko OK. a na obed ich už nadúva. Je to na prd. Stále do nich niečo prášiť, alebo im dať pokoj a počkať na chladnejšie dni. Pozdravujem Ludvik.
martin urban (28.08.2017, 19:19)
Ludvik mal si nechat polovicu doma a pockat do jari moznoze by si bol mudrejsi :D a prasi sa vsetko co tie holuby jedia tak asik toje
Jančok Ľudovít (28.08.2017, 19:32)
Zdavím Vás. Nuž ja mám všetky doma , zatiaľ, ale do zoobusu ich túto jeseň nedám. Pozdravujem Ludvik.
Ing. Rastislav Vincenty (28.08.2017, 20:26)
Ahoj Milan, na tuto situáciu niet pomoci, ale my OZ Gemer a podľa informácií aj s OZ Košice sme mali šťastie! My sme púšťali v Ladzanoch o 6:55....., prvé holuby doma okolo 8:30 na najkratsich vzdialenostiach a 90 % holubov doma. Km . Od 110 do 170 km.

Ale ver mi, že takyto adenovirus, aký je tu tentokrát, tu este nebol! Osobne aj u mna asi pred mesiacom o 14:00 prvé zvracanie a o 22:00 cely holubník mláďat!!!!

Ráno bezproblémové lietali, živé ako striebro a za 8 hodin cely chov napadnutý!

A to som este za 20 rokov nezažil!!!

Nič iné ako antibiotiká nepomôžu , u nás na Gemeri boli napadnuté skoro všetky chovy, nakoľko je tu teplejšie ako u Vás na severe.

Strašne rýchlo cirkulujuci vírus...., ktorý napáda nie len tráviaci trakt ale aj nervovy systém! Holub stráca úplne orientáciu! Vypustíš ich a nevie ani pristáť na holubniku!!!!!! Vlastná skúsenosť!

Môj názor je taký, tým že ste dali viac ako 3000 holubov v noci daný vírus napadol mláďatá a ráno už boli infikovane!

My sme to mali minuly týždeň pri nácviku z Rim. Soboty, kde ty čo mali zdravé, tento týždeň ochoreli!

Aj najväčší odborníci si nevedia rady! Je to smutne ale je to tak..... takze dúfam že sa holubky povracaju.... a že pri chladnejších dňoch už adenovirus stratí svoje šírenie...
Miroslav Ďurana (28.08.2017, 21:38)
Aj ja som včera po ošetrení púšťal holuba 02306-109.Nejavil známky choroby a preto som ho 14-00 vypustil po ceste v Zázrivej.Dal som mu na nohu č.telefonu a na prekvapenie my dnes volal z BB chovatel,že tam mám holuba.Vysvetlil som mu,že nie je môj a nech mu pomôže ďalej on.Chcem len poukázať,že holuby sú tohto roku doslovne dezorientované a to som včera púšťal 5-ks Tvrdošín a 1-ks PB.Letu zdar a tohto roku zvlášť.
Jozef Daníšek (28.08.2017, 21:43)
Pozdravujem. Nedá mi nezareagovať na príspevok p.Blahovského.Hlavne čo sa týka leteckého dňa vo Zvolene a jeho možne príčiny neúspešného doletu mláďat.Keďže som viac ako 15 rokov pracoval v obore prístrojového navádzania stíhačov, tak táto problematika mi je celkom známa a taktiež i vplyv rádiolokátorov.Musím povedať,že rádiolokátory chránia ,a kontrolujú našu oblohu nad Slovenskom. 24 hodín v kuse,Je vytvorené súvisle rádiolokačne pole, či je letecký deň,alebo nie.Navyše pri takýchto akciach je v permanencii hlavne pristávací radar priamo na letisku,ktorý nemá určite dosah nad Bytču,pretože sa využíva k pristávaniu lietadiel na letištnú plochu.A taktiež prelet stíhačiek ponad letisko v tak nízkych výškach nehrá žiadnu vážnu rolu,pretože není prekonávana nadzvuková rýchlosť a jedná sa iba o prelet jednotlivcov.Ponad Slovensko v rôznych výškach preletia denne stovky lietadiel.Príčinu treba preto hľadať niekde úplne inde.Môj dobrý priateľ j.Parčiš,bol zhodou okolnosti v inkriminovanom čase v obci Štiavník ,ktorý je vzdušnou čiarou od Bytče vzdialený cca 15 km.Ma tam rodičovský dom.Ten mi hovoril,že na bytovkách, na kostole a rod. domoch sú celé mračna holubov ktoré tam prisadli.To znamená,že tieto holuby už po 15 km nemali snahu pokračovať v lete.My sme v ten istý deň boli pri vypúšťaní asi 1400 holubov z Lipt.Mikuláša.Boli púšťané v Rosine na kraji Žiliny o 9,50 hod.Za 50 minút boli prvé holuby už v Mikuláši.Ako mi volal J.Tisoň, ktorý bol osobne pri vypúšťaní, straty takmer žiadne.A to bolo tiež v čase leteckého dňa vo Zvolene.To znamená,že príčina je skutočne niekde inde.Niektorí chovatelia tu podľa mňa správne poznamenali zdravotný stav a s tým spojený adenovírus.Ale to sa nám v posledných rokoch stále opakuje.Inkubačná doba adenovírusu podľa vyjadrenia veterinárov v časopise Die Brieftaube je 28 dní.Preto si kladiem otázku,kto nás núti takto skoro začať s nácvikmi mláďat.Prečo nezačneme napr.15 septembra.Holuby sú už dostatočne preperené, viac dospelé ,vlna adenovírusu by bola už za nami.A opary na horách tie budú vždy.My prírodu jednoducho neprerobíme.A možno pri ustálenejšom počasí,ako je babie leto by boli ešte lepšie a prijateľnejšie podmienky.Ale my to ani len neskúsime,aby sme to mohli porovnať.Skrátka iba lamentujeme a bedákame.

Milan Blahovský (29.08.2017, 07:59)
Súhlasím s vami pán Daníšek, všetko je to v štádiu filozofovania a hľadania východiska z bludiska, do ktorého sa každý rok dostávame. Z postrehov konštatujem, že letné teploty nepridávajú na pohode mláďat čo sa týka tréningov a pretekov a skutočne sme podľahli na úrovni trendu TS, ktoré využívajú tieto augustové dni na organizáciu svojich pretekov. To je už ale úplne odlišná situácia, kedy sa trénujú holuby výlučne z jedného holubníka a aspoň riziko nákazy v košoch je obmedzené. Holuby sa presne ako píšete inak správajú v septembri kedy sa počasie ustáli do formy babieho leta a vtedy záhadne už ten zbytok štartového poľa nemá toľko problémov , najmä nie na 150 km ako sa deje teraz. Ostáva tu iba posledné riziko a to je premnoženie dravcov a ich útoky na letiace holuby po odletení divých holubov z lesov či lastovičiek, ktoré na nich upozorňujú do zimovísk. Skutočne je teda za uváženie či celý tento proces súťaží s mladými holubami nepresunúť na neskoršie dni a možno nebudeme lamentovať ani bedákať, ale ktovie...
martin urban (29.08.2017, 09:23)
No pokiaľ má adenovirus trvať 28dni tak sa treba aj o mladé starať od začiatku
Jozef Toporcer (29.08.2017, 09:50)
p.Danišek trocha vás poopravim- inkubačna doba vírusu je 2- 4 dni potom to začne preto sa chvatelia sťažuju že po prvom nacviku im v polovici týždna začnu holuby zvracat no a kolko to trva
Jozef Daníšek (29.08.2017, 11:08)
Pozdravujem. Pán Toporcer,ako som kúpil tak predávam.Takto to je uvedené v danom časopise.Ja nie som ani imunológ ani veterinár.Ja môžem porovnávať iba to, čo som skúsil napr.s chrípkou.Tam podľa kondície chorého máme rôzne priebehy.Od ľahkej formy až po zápal pľúc a dokonca sú i úmrtia.Ale pri skúsenostiach s holubmi,tých 28 dni je naozaj primeraná doba a prax to potvrdzuje,že to skutočne toľko trvá.Tam dokonca píšu,že s holubmi, pokiaľ sa to objaví na holubníku by sa malo opatrne posunovať a už vôbec nie nasadzovať.Pretože šírenie vírusu sa nasadzovaním chorých holubov iba choroba rozširuje.Nehovoriac už i o našich veterinárnych predpisoch,kde sa hovorí i o peňažných sankciach.Veterinárny zákon Slov.republiky mám doma,lebo som už raz zodpovedal za prepravu holubov v OZ Žilina a tak to mám máličko naštudované. Od mojich priateľov z Moravy viem,že tam to už so sezónou mladých pre tento rok obrazne povedané"zabalili".Všetci dobé vieme ,že sú vždy dve rozhodnutia.Jedno dobre a jedno zlé.Záleží vždy na nás,pre ktoré sa rozhodneme.A teraz použijem staré príslovie. Nikoho sa tým však nechcem dotknúť."Židia sa učia na chybách iných a my žiaľ na chybách vlastných"
Jozef Toporcer (29.08.2017, 11:38)
Dobry den p. Danišek- chcel som iba povedat že tie 2-4 dni inkubačnej doby to je čas kedy začne virus produkovat toxicky odpad ktory oslabuje imunitny system holuba no a kolko to trva potom aby sa holub z toho dostal to je tažko posudit aj po zasahu chovatela podanim antibiotik nastane sice zlepšenie zdrav. stavu ale celkom iste to ešte potrva nejaky čas kym holub dostane do optimalnej formy snad tych 28 dni ako ste uviedol lenže na naš system pretekania je už po sezone mladych -zdravim
Jozef Daníšek (29.08.2017, 21:10)
Pozdravujem pán Toporcer! Tak teraz to beriem.Viete ja som človek,ktorých chce vždy pomôcť.Aspoň ja neviem,že by bola v Európe ešte jedna podobná klinika ako je "Tauben klinik" v Esene v Nemecku.Špičkové zariadenie ktoré pracuje skutočne na vedeckej úrovni a je výsostne zamerané na poštové holuby.Už samotný názov "Tauben"v preklade "holub" o tom svedči.Vymýšľajú,a testujú preparáty, ktoré nám v konečnom dôsledku pomáhajú,lebo sú zamerané na liečenie a prevenciu pri chove holubov.Svoje poznatky uverejňujú potom v časopise,aby sa to mohla dozvedieť celá chovateľská verejnosť.Veď tento náš momentálny nepriateľ sa objavuje v pravidelných intervaloch už niekoľko rokov.A my stále stojíme na jednom mieste a nevieme s tým pohnúť ,alebo nechceme.Ja už naozaj neviem.Preto jedno z riešení by bolo podľa mňa posunúť preteky na neskorší termín,keď sa už akcia" adenovírusu" pominie.Ja viem.Zase niekto bude namietať,že hrozí väčšie nebezpečenstvo útoku dravcov.Mne denne napadne jastrab holuby aj tri krát.Je ich toľko,že za chvíľu budeme poznať zajacov iba z obrázkov a o bažantoch a jarabiciach ani nehovorím.V Nemecku to je tiež podobné a preto nemecký zväz oficiálne písomne apeloval na nemeckú vládu aby zakročila.Čo bráni nášmu zväzu aby to nespravil tiež.I ochrana by mala byť v určitých medziach a nie chrániť dravcov na úkor niečoho iného.Našich holubov a ostatnej drobnej pernatej zveri.Z mojej strany iba toľko.Dobre sa mi s Vami korešponduje.
Marek Hnilička (30.08.2017, 02:43)
Dobry den, spíše noc. Akorat jsem zastavil na místě startu ve Schwabachu. Holoubata se uklidnují, ale s vozíkem to stále cloumá. Do rána si odpočinou.
Milan v předešlém příspěvku psal, že se OZ postupně přizpůsobují trendu TS. Tedy jak jsem ho pochopil jedná se o termínové přizpůsobování. Každá TS v CZ nebo SK pomalu pospíchá - spěje k finále. I my jsme postupem času, vývojem tlačeni (možná špatně formulovaný výraz) k tomu letět poslední závod nad 500km. V současné době je již patrný každodenní úbytek dne - ráno je déle tma a večer se dřív stmívá. Je rozdíl letět v TS trať 500km než v OZ trať cca 250km. V OZ se můžou tyto tratě letět i na přelomu 9 a 10 měsíce. Nevidim proto důvod, proč mezi sezonami starých holubů a holoubat neni 14-21 dní volna. Chovatelé si odpočinou, vytáhnou manžeky na dovolenku (budou mít malé bezvýznamné plus). A bude i čas na poklidné soukromé nácviky. Lety OZ začnou déle, kdy už teploty nejsou tak vysoké. Ve vysokých teplotách a pěkně naplněných kamiónech ( záměrně nepíšu přeplněných), se zdravotní problémy šíří neuvěřitelným tempem.
V Řečanech v TS, když nasadíme holoubata do vozíku, tak už po cca 15-ti minutách je znát teplo jdoucí z vozíku přes průduchy. Řešim to nuceným odvodem - odsáváním vzduchu pomocí 8-mi ventilátorů. Možná i dva metry od ventilátorů je cítit proud teplého a vlhkého vzduchu. Tyto jsou puštěny po celou dobu než vyjedu na místo startu. Na nácvicích cca 50km vyjíždím až ráno, tak se ventilátory točejí celou noc.
To je ted v noci vše, jdu na chvilku zalehnout. Ráno mě čeká cesta zpět.
Marek Hnilička
Milan Blahovský (30.08.2017, 17:31)
Pozdravujem všetkých férových chovateľov, ktorí nahlásili holuby OZ SNV podľa informácie na tomto DF, bolo ich dosť , teda relatívne dosť, pretože počet chýbajúcich holubov je podstatne vyšší. Je mi ľúto ohlasov, že holuby hlásiť nebudú, že si nebudú kupovať v dražbách holuby, keď majú zaletených, niektorí sa ich zbavovali nasadením na tréningy ďalej na západ a pod..., chlapi možno vám niečo ako KARMA nič nevraví, ale verte mi dobehne vás...Taktiež ma mrzí to, že sa možno niektorí naši chovatelia, ktorých holuby boli hlásené neozvali na zverejnené kontakty. Žiaľ aj takí sú...
Holuby sú rozptýlené od Čadce cez Kysuce, Pov.Bystricu po B.Bystricu , dokonca sa našiel holub na Morave u p.Adamíka či 50 km od Berlína, resp. na Ukrajine.
Tí, ktorí chcú teda definitívne pomôcť k ich návratu môžte to urobiť zajtra resp. v piatok ráno u J.Plačka v Bytči, kedy odštartujeme druhý pretek z Bytče.( prípadne po ceste späť pokiaľ sa niekto ozve). Ten ich naloží do prepravného koša a holuby budú pod dohľadom výcvikára OZ po dohode dopravené k majiteľom.
Barbirik Igor (30.08.2017, 19:51)
Dobrí večer nedá mi nezareagovať na chovateľov ktorý tu píšu že jediný prostriedok ktorý zaberie sú antibiotiká ,práve naopak je to najhoršie riešenie ešte som nevidel také antibiotiká ktoré zaberajú na aký
kolvek vírus či sa jedná o ľudí alebo zvieratá.
Pri podaní antibiotik oslabite celí tráviaci trakt ako je pečeň ľadviny a podobne a organizmus holuba
sa tým pádom nedokáže brániť.
Holuby podávate vakcíny dobré že nie keď sa vyliahnu .Pri rozhovore z nebohým Dr. Švecom som sa
pýtal na takúto skorú vakcináciu jeho odpoveď znela je úplne zbytočná pretože mladý holub do 6 týždnov
veku nemá vytvorený vlastný imunitný systém .
Ďalší nedostatok vo vakcinácií vidím že chovatelia vakcinujú v tých obrovských teplách holuby pri preperovaní prechádzajú určitým horúčkovým stavom a vakcínou im ju ešte zvýšime.
Bolo tu napísané že sa máme učiť na cudzích chybách čo si myslím je to najlepšie riešenie.
Ja osobne som si zobral príklad z Nemeckého chovateľa Johana Liebla a začal som sa o mláďatá starať
podľa jeho skúsenosti a môžem povedať že je moje velmi dobré rozhodnutie.
Ak by som zbadal nejaké príznaky okamžite podávam zvýšenú dávku elektrolytu a probiotiká krmivo
len ľahké a prvé 4 dni minimum krmiva a postupne pridávať a na holuboch za dva dni nepoznáte nič
mladým holubom podávam pravidelne jablkový ocot,alebo acid jodaline a podobne a sú v poriadku.
Keď počúvam niektorých chovateľov ako musia vyvolať chorobu až mi je zle ,je lepšie jej predchádzať ako
ňou prejsť.
Milan Blahovský (30.08.2017, 20:09)
100 bodov Igor !
Jozef Toporcer (30.08.2017, 21:06)
p.Barbirik- ked chovatel poda antibotika pri adenovíru tak to neznamena že lieči adeno ale lieči antibakt. infekciu to znamena že črevny trakt je premnoženy nežiaducimi agresivnymi bakteriami zasluhou adeno víru ten sposobuje oslabenie imunity a že sa holub z toho pozviecha to je neodškriepitelne a tiež vieme že virusove ochorenia sa neliečia antibiotikami až taky idioti nie sme-nič v zlom-zdravim
Matej Gergelčík (30.08.2017, 22:01)
Suhlasim s panom Barbirikom. Mnohym chovatelom som radil ist inou cestou proti adeno virusu, no nepocuvali. Jedinu cestu videli v pripravkoch 5v1, 4v1 a neviem kade ake ine blbosti. Ked nastupil adeno virus u mna, na dietne krmivo dostali cesnakovy olej a carbo fito/cierne uhlie/ a do napajacky prirodny pripravok adenostopix od mrowca. Na druhy den o 70 % menej zvratkov, trus sa upravil, holuby zacinali pekne brat krmivo. Na treti den o 100% lepsi stav. Ved automaticky ked holub zvracia a hnackuje a vy mu podate atb, tak mu ten trakt dototo este viacej ako ho ma. Tolko moja skusenost ;)
Barbirik Igor (30.08.2017, 22:46)
Pán. Toporcer nič v zlom nerad som neprijemný dnes som už niečo vypil ale miešat červy z vírusmi zatial
nehodlám.
Pán Toporcer največší problém u holubov je trichomoniaza ktorá je neviliečitelná neviem kolko rokov
chováte holuby ale nerád by som sa od vás učil.
Pre začínajúcich chovatelov alebo neskúsených by sme mohli vytvoriť na tomto fore diskusiu alebo nejaku
stránku .
Môj názor je taký že by to mohlo priniest ovocie pre všetkých chovatelov aj pre začiatočníkov a aj pre tých
čo hladajú chyby vždy niekde inde len nie v sebe.
martin urban (05.09.2017, 19:12)
Pán Barbik Igor to už je potvrdené to čo si robím vo viskume ste mi ako jediný potvrdil aspoň sa necítim ako hlupák keď mi to odporučil kamarát zo zahraničia tak som skúsil ....
Jozef Gallovic (24.09.2017, 11:58)
Dobrý deň, tymto mojim prispevkom by som sa chcel, poďakovať všetkym chovateľov na Slovensku aj v zahraničí, ktori nahlásili zaletene mlade holuby OZ Sabinov počas našej pretekovej sezóny mladych holubov. Náša OZ Sabinov ukončila preteky mladych, posledným pretekom Krmelin ( 192-223 km ) dňa 10.09.2017 ( nedeľa) na pretek odišlo 1456 holubov a pretek trval dva dni, pokiaľ na naplnilo 291 holubov do 20 %. Dolet ďalších holubov bol len veľmi ojedinelý. Z uvedeného dôvodu sa preteky mladych holubov OZ Sabinov skončilo. Zaujímavé je , ze deň predtým 09.09.2017 ( sobotu ) letelo na Slovensku 22 Oblastnych združení ich dolet bol perfektný, z toho sa da usúdiť len jedno je veľmi dôležité pre OZ si vybrať " správny " deň na pretek.
Július Krško (24.09.2017, 13:05)
Jozef, nie je to celkom tak. Aj v ostatných OZ boli veľké straty, vrátane našej. Možno priletelo 30% holubov, hodiny sa otvorili, ale kopa holubov ostalo vonku. Chodili po jednom celý týždeň, ale aj tak chýba zhruba 40% z nasadených. Takže tento problém je celoslovenský.
Ľudovít Dziak (24.09.2017, 16:27)
PÁN KRŠKO, NIE JE TO CELOSLOVENSKÝ PROBLÉM. PÁN GALLOVIČ MÁ V TOMTO PRAVDU
martin urban (26.09.2017, 17:47)
pokial oz KnM pustilo Viskov 6,10 aoz Zilina Viskov 9,10 tak v Oz Zilina 8minutovy pretek ....Preco ten isty pretek inak dopadol
Dalibor Duľa (26.09.2017, 18:36)
Ja Ti poviem prečo Martin,pretože Váš výcvikár a štartér ešte žijú v dobe keď sa holuby vozili vlakom a keď výpravca zdvihol placačku na odchod vlaku, tak odštartoval aj holuby chovateľov aj keď bolo 4hod 10-min ráno a potom sa konštatovali holuby do večera, aby boli % no a oni si zaspomínali na tie staré dobré časy, tak Vám to zopakovali.Premňa nepochopiteľné štart ráno 6hod 10min.......
Peter Filarský (26.09.2017, 19:50)
Prosím majiteľa holuba 2 eso mladých OZ Michalovce (zo 4 pretekoch 4 x v %) č. "44" SCHALIE, aby si ho prišiel prevziať, možno, že si ešte vylepší koef. na poslednom preteku? Dnes podvečer som ho našiel na holubníku. Niekedy je ozaj žťažko porozumieť holubom.
Barbirik Igor (26.09.2017, 21:07)
Pán Urban asi preto že OZ KNM letelo pretek v auguste 27.8 a Žilina 4.9 a to je rozdiel preto nezavádzajte chovatelov
Pán .Ďula prosím vás nerobte tu z chovateľov z tej doby blbcov .......
Peter Holienka (26.09.2017, 21:39)
Dalibor, tento Martin Urban nelieta ani v Žiline, ani v KNM, ale lieta u nás v OZ Čadca. Len pre vysvetlenie. A určite nevozíme holuby vlakom.
Anton Laš (27.09.2017, 13:28)
Pán Duľa keď chcete niečo písať na vycvikára tak si overte kde lieta p.Urban. A potom si vy sadnite na ten vlak a trošku sa povozte.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené