MS 2018-2017 - návrh

Milan Blahovský (12.09.2017, 09:02)
Pomaly sa blíži termín uzatvorenia prihlášok pre MS a realita je biedna. Čím to je ? Nezáujmom o súťaž ? Obavou o stratu imidžu ?
( počúvam odpovede typu - pokiaľ nie som v prvej 5-ke tak načo posielať a pod....). Byť šiestym v poradí MS v konkurencii možno 3000 chovateľov súťažiach v OZ je hanbou ? Kam sme sa to dopracovali ? Teda pokiaľ by napr. Košice nemali šancu skončiť v hokejovej lige v hre o finále tak ani nenastúpia na ľad ? Alebo to radšej ako urobila Myjava vo futbale zabalia predčasne ?
Predsa víťazom môže byť len jeden a ktosi musí byť aj posledný, jeden rok tak o rok možno naopak. Ale to je šport a hra a nie biznis.
Naťahujeme sa tu s tabuľkami ako malé deti a zrejme aj to je jeden so zádrheľov záverečného účtovania.
V poslednom období MS , ktoré bolo stanovené pre roky 2012-2016 ( neskôr predlžené aj na rok 2017) sme boli svedkami práce chovateľov s holubmi v zmysle dosiahnutia čo najlepších polovičných výkonov holuba v jednotlivých olympijských kategóriach. Myšlienka šľachetná a sčasti pretavená aj do pekných výsledkov našich holubov v medzinárodnom merítku. Síce k PL nám ešte poriadny krok chýba, ale pomaly nás začínajú prekonávať aj rumunské holuby...To je už asi o čomsi inom.
Myšlienka postupného odbúrania honby za generálnym majstrom OZ a teda aj bodmi v OZ sa tiež minula účinku a keď sme si mysleli, že to pôjde cestou špecializácie kategórii a zrušenia Generálneho majstra SK, tak sme sa riadne "sekli"...
Pri tvorbe podmienok MS pre nasledujúce roky sme vychádzali so skúseností, ktoré nám posledné roky v našom športe priniesli.
1.nevraživosť a často aj príčina na organizačné problémy v OZ spôsobené krátkymi traťami, ktoré bývajú v úvode sezóny poznačené vetrami a mnohokrát skreslené
2.nezáujem na vyhodnocovaní konečných tabuliek a tým aj odsúvanie termínu uzavretia poradí a skreslené konečné výsledky na webe oproti realite
3. snaha o vyvolanie záujmu účasti na NP.

Nie je cieľom tohoto návrhu znegovať pozitíva posledného MS, ale nájsť cestu k splneniu spomínaných troch bodov.

1.Majstrovstvo krátkych a stredných tratí

Vyhodnotenie tvorí súčet 25 koeficientov 5 holubov, z ktorých každý do vyhodnotenia použije 5 koeficientov získaných na tratiach 285-630 km v jedenástich vopred deklarovaných pretekoch uvedených v pretekových plánoch OZ. Pre súťaž sa použijú výsledky VS,OZ alebo regionov.

2. Majstrovstvo dlhých tratí

Vyhodnotenie tvorí súčet 8 koeficientov 4 holubov, z ktorých každý do vyhodnotenia použije 2 koeficienty získané na tratiach nad 475 km vo vopred deklarovaných pretekoch uvedených v pretekových plánoch OZ, pričom aspoň 2 koeficienty použité pre konečný súčet musia byť u holuba dosiahnuté na pretekoch kategórie Šport E. Pre súťaž sa použijú výsledky OZ alebo regionov.

3. Majstrovstvo superdlhých tratí

Vyhodnotenie tvorí súčet 4 koeficientov 2 holubov, z ktorých každý do vyhodnotenia použije 2 koeficienty získané na tratiach nad 665 km vo vopred deklarovaných národných pretekov uvedených v pretekových plánoch OZ. Pre súťaž sa použijú výsledky OZ alebo regionov.

4. Majstrovstvo ročných holubov

Vyhodnotenie tvorí súčet 20 koeficientov 4 ročných holubov, z ktorých každý do vyhodnotenia použije 5 koeficientov získaných na 14 vopred deklarovaných pretekoch uvedených v pretekových plánoch OZ.Pre súťaž sa použijú výsledky VS,OZ alebo regionov.

5.Majstrovstvo mladých chovateľov do 18 rokov

Vyhodnotenie tvorí súčet 20 koeficientov 4 holubov, z ktorých každý do vyhodnotenia použije 5 koeficientov získaných na vopred deklarovaných pretekoch uvedených v pretekových plánoch OZ.Pre súťaž sa použijú výsledky VS,OZ alebo regionov.

6.Majstrovstvo mladých holubov

Vyhodnotenie tvorí súčet 15 koeficientov 5 holubov, z ktorých každý do vyhodnotenia použije 3 koeficienty získané vo vopred deklarovaných pretekoch uvedených v pretekových plánoch OZ.Pre súťaž sa použijú výsledky VS,OZ alebo regionov.

Všeobecné ustanovenia:

1.Do pretekového plánu pre vyhodnotenie MS si môže usporiadateľ pretekov naplánovať maximálne jedenásť pretekov na tratiach od 285 km do 630 kilometrov. Preteky môžu byť konané v termíne: od posledného aprílového víkendu po prvý augustový víkend (vrátane).
Za víkend sa počíta aj deň štátneho sviatku.
2. Počet pretekov organizovaných nad 665 kilometrov sa nestanovuje. O počte pretekov môže rozhodnúť usporiadateľ podľa vlastného uváženia.
3. Plánovaný pretek môže byť skrátený v dôsledku nepriaznivých podmienok, resp. havarijnej situácie. Plánovaný pretek z týchto dôvodov môže byť preložený na piatok, sobotu, nedeľu prípadne pondelok, za dodržania ostatných podmienok MS a pretekového poriadku.Takto odletený pretek bude zaradený podľa skutočnej dĺžky km.
Plánovaný pretek je možné zameniť v havárijnom prípade s iným pretekom avšak nie je dovolené navýšiť touto zámenou počet pretekov deklarovaných pre danú kategóriu MS.
4.Pretekový plán mláďat pozostáva z piatich pretekov organizovaných v termínoch prvej augustovej nedele až prvej októbrovej nedele.
5.Dĺžka a počet pretekov sa inak nestanovujú.
6.Ďalšie preteky môžu usporiadatelia – ZO,VS, OZ, Regióny, Kluby organizovať bez obmedzenia.
7.Do vyhodnotenia MS možno použiť všetky výsledky naplánovaných pretekov pri splnení podmienok FCI. výsledky: VS ( pre KT+ST), OZ, Regiónov 1- x ( ktoré neodporujú nabaľovaciemu systému). Pri pretekoch nad 665 kilometrov aj výsledky dosiahnuté v športových kluboch.
8.Pre výpočet sa používa koeficient vypočítaný z počtu nasadených holubov ( neobm.)
9.Vyhodnotenie jednotlivých pretekov a kategórii MS sa spracuje v programe mypigeons.live
10. Vybraný koeficient holuba z preteku môže chovateľ použiť vo viacerých kategóriach MS.
11. Termín vyhodnotenia tabuliek - staré holuby - do 1 9.; mláďatá- do 15. 10. v príslušnom kalendárnom roku.
12.Mladý chovateľ do 18 rokov sa po skončení pretekovej sezóny podľa vlastného rozhodnutia vyhodnotí v súťaží mladých chovateľov alebo v súťažiach dospelých.




Milan Blahovský (12.09.2017, 09:25)
Názov témy je samozrejme MS 2018-2021 - návrh, ospravedlňujem sa pokiaľ som niekoho uviedol do pomykova -:)))))
miroslav vidhold (12.09.2017, 16:40)
Milan,to je co za tragedia...
miroslav vidhold (12.09.2017, 16:46)
A pokracuje tu to,co nas komunizmus naucil...
Milan Blahovský (12.09.2017, 17:00)
miroslav vidhold (06.01.2016, 19:39)
" Vážení športoví priatelia!
Na poslednom VZ SZ CHPH som podal podnet pred prítomnými zástupcami jednotlivých OZ zlepšiť pretekanie na dlhých tratiach nad 600km.Odôvodnil som ho potrebou zlepšiť systém pretekania na dlhé jednodňové trate resp.zlúčiť ho prípadne s existujúcim Maratón klubom.
Na Slovensku nemáme dobrý systém pretekania,pretoze väčšina OZ preteká od 100 km až do cca 900km,čim nutime všetkých chovateľov chovať veľké množstvá holubov bez patričnej kvality,ak chcú bojovať o "Majstra".Vieme,že naši chovatelia sú väčšina "na body" a Tí,ktori tieto preteky organizujú( vedenia OZ) dokážu na Konferenciàch ovplyvňovať hlasovanie tak,aby to vyhovovalo ich vlastným holubnikom,neuvedomujùc si tým to,že vlastne likvidujú väčšinu menších chovateľov,likvidujù konkurenciu tým,že nakoniec OZ vytratí mnoho holubov.
Môj návrh predpokladá pretekanie a organizovanie pretekov v rámci OZ len v rozpätí 100-600km,čo umožňuje pretekať s tým istým holubom cca 14 týždňov,bez dvojpretekov.Z týchto pretekov,by si OZ urobili majstrovstvo OZ,samozrejme s vlastným spôsobom bodovania.Tieto preteky už zvládnu aj tí s menším počtom holubov a rozdiely v bodovom poradí na konci sezóny sa určite zmenšia resp.viac vyrovnajú.Tým sa podnieti chuť chovateľov,
ktorí holuby na dlhé trate nemajú a môžu tým pádom taktiež bojovať o titul až do konca.
Samozrejme,že dlhé trate majú u nás už tradíciu,ale pretekať,možno až na malé výnimky,v rámci väčšieho celku je u nás nemožné z dôvodu roztrieštenosti OZ,malých "regionov",kde sa na jednom mieste púšťa niečo cez 1000 holubov a pritom je tam naraz prítomných oveľa viac,no nepustia spolu.Je úbohé pozerať na výstavách naše holuby v kat.C,kde "predvádzame kvalitu" z pár holubov.Nemôžme konkurovať madarom,ani poliakom,ktorí nás v nasadzovaní holubov na závod ďaleko preskakujú.Máme posledných 10 rokov,kedy budeme ešte ako tak schopní organizovať preteky na tratiach do 600 km,pretože vekový priemer a skoro žiadny prírastok chovateľov to neumožní.Preto nám naozaj zostáva málo času zmeniť spôsob myslenia a tým pádom aj pretekania,aby sme na riedku chovatelskú základňu boli pripravení...Pretekanie na dlhých tratiach bude v budúcom období cez 10 rokov ,jednoznačne najobjektivnejšim a má rozhodne z dôvodu riedkeho osidlenia chovate ľmi,akú takú budúcnosť."............
Viac na http://www.postoveholuby.sk/diskusia/tema/22002/ako-dalej-na-dlhych-tratiach

Tak trocha si ma inšpiroval ....len nechápem čo to má spoločné s komunizmom, ktorý som ešte nezažil, ty hej ???
miroslav vidhold (12.09.2017, 17:26)
S komunizmom to ma spoločné asi to,ze tento navrhnutý systém MS núti chovateľov znova chovať množstvo holubov na holubnikoch a nenúti nikoho tvoriť a specializovat sa...Je to pre tých,ktorí sa venujú pretekaniu hlavne pre body a lietajú všetko od 100 do nepričetna o majstra OZ a tomu prispôsobujú programy OZ...Môj návrh bol o niečom inom a to vytvoriť Klub dlhých tratí na Slovensku,nie však tým,že OZ budú nútiť chovateľov lietať všetko,ale len preteky do cca 600-650 km...Je neakceptovatelne dávať do MS dlhých tratí podmienku z kateg.E...Veď to už je čo za krizenca, trabanta s BMW?...a dve trate?...aký to má význam?...Dobre vieme,že programy OZ sú pre všetkých a nie len pre tých,ktorí majú veľa holubov.Tiez je nám jasné,ze MS otvorí odrazový mostík pre olympijské kategórie a preto zníženie MS na dva preteky v DT je úplne zlé...Pokial nie je kategoria C limitovana vyšším počtom km,je to kontraproduktivne nútiť chovateľov lietať ešte pretek z E do C.Alebo máme taku možnosť výberu C pretekov ako napr.v Belgicku?....určite nie...OZ letí max. 3 preteky 500 -600 a týmto návrhom ich bude ešte menej...Jedine kvitujem navrh kat.KT začať na 285 km,pretože sa pomaly z OZ stávajú len oblasti s holubmi,ktoré nezvládnu pomaly 400 km...
Tolko na vysvetlenie...
Milan Blahovský (12.09.2017, 17:33)
Aby to nevyzeralo, že som čerpal len z jedného príspevku, ktorý má vtedy oslovil tu je ešte filozofia MS SDT postavená na ďalšom tvojom príspevku a síce - miroslav vidhold (18.01.2016, 11:24):
Pri SDT sa určia presne ako si ty vtedy napísal termíny NP, spoluorganizovanými SZ na princípe ako bol Brusel napr, tento rok a chovatelia si budú môcť vybrať preteky nezávisle od toho či ich poletí OZ. Predpokladám, že to budú preteky okolie Nienburgu kedže tam nie je oficiálne miesto štartov, Marburg a Neubrandenburg.
To čo sa momentálne preberá v diskusii je tzv. pracovná verzia, ktorá sa môže sa účasti širokej chovateľskej verejnosti doladiť na konenčú verziu. Je mi jasné, že sa zmena ťažšie trávi, najmä, keď ide o zmenu vlastného návrhu, ale život je zmena, to nás už v dobách socializmu učili "na vojne" spomínaš ?
miroslav vidhold (12.09.2017, 17:46)
Myslel som,ze je to uz " hotovo"...Ok treba na tom pracovat,aby to malo prinos na kvalitu holubov a podchytilo to,co najviac zaujem zakladne chovatelov....
JOZEF JAKUBČÁK (13.09.2017, 13:00)
Milan zareagoval by som na Tvoj prvý príspevok...Ako chovateľ som podľa tvojich pokynov odklikol teda zablokoval holubovi preteky pre kategóriu aby sa neprelínali do inej kategórie MS.Povieš mi kvôli čomu alebo komu mám posielať ešte prihlášku???Doteraz to program nedovoľoval tak som chápal že chovaťeľ si to musel poriešiť zaslaním tabuliek ale teraz je to čistá byrokracia.Kde vo vyspelom svete to takto robia?To v Belgicku 89ročný Marcel Albrecht alebo De Smeyter posielajú prihlášky do majstrovstva KDBD?
Milan Blahovský (13.09.2017, 13:36)
Jozef, súhlasím s tebou, žiaľ propozície doterajšieho MS to vyžadujú a keby to urobil každý podľa nich, nemuseli by chovatelia následne zasielať tabuľku, naháňať funkcionára a jeho pečiatku...( doterajšie MS som nenavrhol ja) .Byrokracie máme dosť okolo seba, tak si to skúsme nastaviť tak aby, aj človek, ktorý nemá doma počítač mohol byť zaradený resp. vyhodnotený v MS. Momentálny nový návrh to aj umožňuje.
Milan Blahovský (13.09.2017, 17:41)
Prezrel som si tvoju "úpravu" Jozef, pokiaľ pošleš v takomto stave kategoriu KT aj ST ako je na webe, tak máš smolu...Buď sa teda rozhodneš niektorú neposlať a potom je jedna z nich správna, alebo si ešte urobíš poslednú úpravu dnes do polnoci a zajtra to máš prerátané v poriadku a pošleš obe ( prečo sa vzdať niektorej, ked sa holuby snažili ? ), ale o tom píšem v inom príspevku...
Milan Blahovský (14.09.2017, 12:43)
Podľa mojich informácii ste si niektorí absolútne nevyradili holubov, ktoré sa vám aj s pretekmi opakujú v dvoch kategóriach MS a teda zrejme čakáte, že ktosi za vás v tichosti urobí poradie pre vás výhodnejšie. Nesmrdí to tak trocha špekuláciou ?
Čo urobíte, keď vás v takom prípade komisia nezaradí do poradia ? To naozaj je vám akože jedno do chvíle, kým nepôjde do tuhého ?
Myslím si, že narušených vzťahov medzi funkcionármi SZ a chovateľmi bolo doteraz dosť a snažil som sa preventívne poradiť, ale ako sa vraví komu niet rady, tomu niet pomoci. Stačilo tak málo....
Ivan Oravec (16.09.2017, 08:01)
Nestačí pre SZ CHPH (cca 2800 aktívnych chovateľov) len jeden majster Slovenska? od 300-500km 5x5 od 500-700 3X3 nad 700 2x2 všetko v rámci OZ ?
Menej je niekedy viac,

s pozdravom Oravec
Peter VAVREK (16.09.2017, 09:10)
Dalsi navrh do MS 2018-21 by bol po konzultacii viacerych chovatelov, je posun pretekarskej sezony na zaciatku o jeden tyzden neskor a na konci ukoncenie v druhy augustovy tyzden tiež zaciatok a ukoncenie o dva týzdne neskor u mladych holubov .Je to navrh ktorym by sa kompetentny mohli tiez zaoberat . Pozdravujem letu zdar !!!
Július Vida (17.09.2017, 11:21)
Pán Vavrek. Keď chcete podať takýto návrh, tak musíte osloviť všetkích chovateľov na slovensku. Nielen tích čo chodia do krčmy vo Vašej dedine.

LETU ZDAR !
Buček Eduard (17.09.2017, 12:08)
Pozrieť treba majstrovstvo Poľska, ktoré je dobré pre 45 000 chovateľov a má tradíciu.
Nás je 4000 tak skúsme.
No jeden háčik tam je, ktorý Slováci nebudú chcieť.
Rovnoprávnosť chovateľov tých čo majú 1000 holubov a tých čo majú 50 holubov.
Majstrovstvo je z evidencie 50 holubov a trate iné omnoho ťažšie.
Skopirujme a potom sa môžme porovnať s veľmocou.
Ale toto je pre nás tvrdé a myslím aj neprechodné.
Tak možno neskôr.
Jozef Bednar (17.09.2017, 21:56)
Posunúť koniec pretekovej sezóny starých holubov o jeden týždeň / druhý augustový týždeň/ , ako píše p. Vavrek by stálo za zváženie a mne sa to osobne pozdáva, pretože by sme mohli sezónu začať o týždeň neskôr a určite mi dajú za pravdu chovatelia na severe slovenska, že problém s počasím na začiatku mája tu máme nepretržite, opakuje sa to tu každý rok / sneh napadne aj po 20.4/ a keď chceme dodžať počet pretekov / síce nás nikto nenutí - ale aj vo futbale hrajú všetky mužstva rovnaký počet zápasov/ tak by to nám severnejšie položeným mohlo pomôcť - mohli by sme aj párenie posunúť o týždeň ...
Milan Blahovský (18.09.2017, 07:52)
Jozef, myšlienka to šľachetná, ale realita ( žiaľ ) ukazuje, že sa posledných pretekov v OZ zúčastňuje už iba cca 50-60 % členov, ktorí ešte majú akú takú motiváciu v honbe za majstrom OZ, prípadne nejaké tie potrebné koeficienty opraviť. Tak ako sú naše holuby opotrebované, tak sú už mnohí " vyhorení" a nevedia sa dočkať posledného preteku. O manželkách a možných dovolenkových termínoch už ani nevravím. Po sezóne a najmä v zime sú všetci neskutočne silní a odhodlaní letieť aj 20 pretekov, to však končí po prvom ťažšom preteku v sezóne. To je môj pohľad na "zimných" majstrov za posledné desaťročia....
Milan Blahovský (22.11.2017, 10:42)
Vážení, je mi jasné, že nákup posíl na vaše holubníky je veľmi dôležitý, pokiaľ budete súťažiť v podmienkach, ktoré vám umožnia (či znemožnia ?) dosiahnuť s odchovmi kvalitné výkony s ktorými sa budete môcť prezentovať aj vy.
Preto trocha naruším harmóniu oznamov o dražbách pripomenutím, že už túto sobotu sa bude na Valnom zhromaždení rozhodovať o niektorých zmenách týkajúcich sa ďalšieho obdobia. Napr. úpravou MS či zmenami v PP.
Využite teda tento priestor na pragmatické myšlienky.
Ľubomír Jasovský (22.11.2017, 20:31)
Dobrý večer,

mám tiež návrh na doplnenie. Nech je hlásenie doletu holubov v programe mypigeons akceptovanė aj chovateľom nie iba koordinatorom. Veď ten program je na to stvorený a nie ,aby chovatelia nervozne vyvolavali a stresovali sa či dokonca vylučovali z výsledkov.... ( aj keď holuby boli hlasene na internete do 15.min )
Dusan Smarik (22.11.2017, 22:24)
Suhlasim navrhom P. Jasovskeho ,doplniť to do PP.
Ľubomír Janda (22.11.2017, 22:28)
Úvodom bude asi bude vhodné pripomenúť, že Návrh propozícii MS na roky 2018-2022 je súčasťou Zápisnice zo zasadnutia Prezídia SZCHPH konaného 21.10.2017, ktorá bola na webovom sídle Zväzu uverejnená 07.11.2017.

Plynutím času sme teda v snahe vytvoriť absolútnej väčšine členskej základne tie najvhodnejšie podmienky súťaží MS dospeli až do štádia, keď majstrovstvo KT a ST je v rozmedzí od 285 km do 630 km, SDT začínajú na 665 km a netreba zabúdať ani na medzistupeň týchto súťaží - majstrovstvo DT.

Z tejto stručnej charakteristiky a obsahu spomínaného dokumentu vyplýva, že v podstate majstrovstvo KT a ST je možné „plátať“ aj traťami Šport C, teda DT a na splnenie podmienok majstrovstva DT je možné použiť trate Šport B, teda ST, ale aj Šport E, teda SDT.

Preto nechápe, prečo majstrovstvo SDT začínajúce na 665 km nemôže byť plnené na tratiach MDKS spravidla od 850 km a prečo majú byť tieto trate z uvedeného majstrovstva podmienkou, cit.: „... koeficienty, získané na ... národných pretekoch, uvedených v pretekových plánoch OZ.“ diskriminačne vylúčené? Či sa v tomto prípade jedná o zámer, alebo len opomenutie, ukáže až konečná podoba dokumentu.

Záverom si v súvislosti s podmienkami majstrovstva DT dovolím poukázať na istý rozpor formulácie, cit.: „ ... pričom 2 koeficienty, použité pre konečný súčet, môžu byť u holuba dosiahnuté na pretekoch kategórie Šport E.“ s predchádzajúcim textom, z ktorého vyplýva, že z celkového počtu 3 koeficientov u jedného holuba sú 2 koeficienty povinné na tratiach Šport C a teda asi zostávajúci 1 koeficient by mohol byť dosiahnutý aj na trati Šport E.

S pozdravom

Ľ. J.
Peter Kyzek (22.11.2017, 23:06)
Koeficienty,kategórie,esá,tabuľky a ešte dobre že nie na n-tú.... väčšine chovateľov je toto všetko ukradnuté. Ale dobre, to sú olympijské podmienky ale popri tom by sa mala ešte postaviť aj súťaž kde by sa mohli realizovať aj chovatelia s malým počtom holubov. Už toho bolo na túto tému popísané, každý o tom vie,čítame to v časopisoch napr. p.Roman Randják v Letu Zdar č.4/2013,alebo p. Buček o niečo vyššie,malí chovatelia po tom volajú ale ozvena neprichádza. V Poľsku to funguje,v Maďarsku tiež ale u nás to asi nemá kto presadiť, tu sú iné záujmy.Čo tam po nejakej spravodlivosti. Aj Slovan R. Sobota lepšie prijme porážku s FC Barcelona pretože nastúpili s rovnakým počtom hráčov a rovnaký počet aj deklarovali. A pokiaľ si s týmto počtom nevystačia tak dopĺňať už nemôžu. Aký to rozdiel oproti nám, keď veľkochovatelia nahradia stratené holuby novými,unavené odpočinutými atd. a malochovateľ musí odlietať sezónu s pár desiatkami
kusov. Pardon -nemusí. A k tomu to všetko speje že pomaly bude súťažiť a nasadzovať zopár chovateľov medzi sebou.
Takže navrhujem evidenciu 50 kusov a kto má 500 ks tak nech postaví 10 družstiev a tie budú súťažiť samostatne.
Že vraj starneme-tak si neznechuťme ešte aj tých, čo možno holubária zo zotrvačnosti a ľahko... Alebo máte lepší ale hlavne SPRAVODLIVÝ NÁVRH?
PS .
len neviem kto toto prednesie na V Zhromaždení???
S pozdravom peter
Peter Kyzek (23.11.2017, 07:19)
Ešte som našiel jeden článok v Letu Zdar 9/2010 kde p. Kozlowski hovorí ako to v Poľsku je,
Majú dva typy majstrovstva: Prvým je zo všetkých napísaných a druhé z päťdesiatich uvedených v evidencii pred sezónou. Bodujú len prvé tri doletené holuby. Až pri rovnosti cien potom rozhoduje koeficient. Ešte poznamenáva že tu majú šancu aj chovatelia s menším počtom holubov. Tak prečo to neskúsime?
Milan Blahovský (23.11.2017, 08:09)
Súhlas s vami p.Janda v texte "Vyhodnotenie tvorí súčet 9 koeficientov 3 holubov, z ktorých každý do vyhodnotenia použije 2 koeficienty získané na tratiach kategórii Šport C"..... by malo byť uvedené správne ...3 koeficienty na tratiach kategorie Šport C....
K problému zaradenia pretekov nad 665 km ( limit pre E ) do súťaží MDKS sa asi VZ zapodievať nebude, keďže ide o záležitosť spomínaného klubu a jeho Štatútu.
Problém zavedenia evidencie do súťaže MS ako to majú v PL je zrejme komplikovanejší z pohľadu jej vnímania v jednotlivých OZ na Slovensku. Túto využíva iba OZ Bratislava a Kežmarok ( obe majú evidenciu 60 holubov) a je divné prečo od neho po pár sezónach ustúpilo aj vaše OZ p.Kyzek - Rim.Sobota...
Určite máte pravdu v tom, že by sa stratili rozdiely medzi možnosťami dosiahnuť vyššie priečky, ale položme si ruku na srdce a spýtajme sa sami seba Je to iba v tom ???
Kto to prednesie sa pýtate a tiež niektorí chovatelia čo mi volajú. No predsa každé OZ má svojho legitímneho zástupcu či zástupcov a ich povinnosťou je teda tlmočiť požiadavky resp. pripomienky svojich členov na týchto fórach.
Povinnosť hlásiť dolet holuba a aj to či bude akceptované hlásenie "treťou" osobou, je vecou Propozícii jednotlivých pretekov. Kontrolný mechanizmus spojený s týmto hlásením by zrejme dostal istú trhlinu a vyvolal by ďalšie opatrenia a možno aj represie v daných propozíciach. Pokiaľ to zvládlo 99 % členov SZ, určite to zvládne aj zvyšok.
Peter Kyzek (23.11.2017, 11:11)
Nechcem tu rozoberať v čom to je a v čom nie. Mne ide o akú-takú rovnosť šancí. Nič viac. A to neznamená že sa až tak veľa zmení v poradí ale určite to bude férovejšia hra. Prirovnal som to k futbalu ,to možno vystihuje podstatu, myšlienku veci.
Ja o tom v našej ZO hovorím roky,ale ako som napísal vyššie, ozvena neprichádza.Ani teraz nečakám že to už takto bude,berte to ako podnet alebo akúsi úvahu. Snáď sa v budúcnosti veci pohnú.
Jančok Ľudovít (23.11.2017, 11:41)
Zdravím Vás. Kým sa tie mikroskopické OZ-tky nezačnú spájať, tak sa nič nezmení. Byť majster v silnom Výcvikovom stredisku, ktorého výsledky platia všade, je hodnotnejšie, ako v niektorých OZ. S pozdravom Ludvik.
Milan Blahovský (23.11.2017, 12:21)
To. že sa v FCI pracuje na tom aby boli v budúcnosti platné iba výsledky s počtom účastníkov preteku 40 a vyššie asi spomínať ani nebudem, určite sa to premietne aj do všeobecných podmienok MS a čo potom ?
Jozef Daníšek (23.11.2017, 14:42)
No nič! Bude sa musieť zlučovať.A to niektorí funkcionári budú na dve tabletky pod jazyk.Lebo, tým im padne egoistické ponímanie pretekania .Súhlasím s p.Kyzekom.Treba sa prispôsobiť poľskému systému.Veď stačí porovnať výsledky na medzinárodných súťažiach.Tam v porovnaní s nimi,ťaháme poriadne za kratší koniec.Ale stále si myslíme,že nie je nad nás.A tonám ,ako ja hovorím utečie i posledný vagón osobného vlaku.Rýchlik je už preč.
Miroslav Vidhold (23.11.2017, 14:43)
Nemyslím si,žeby pre súčasné MS a aj navrhované, bolo treba mnoho holubov...Práve tento systém pomáha chovateľom s menším počtom pretekárov...Maximálny počet teraz, bol 5 holubov a to je veľký počet,ktorý sa počítal do MS KT...?
Ľubomír Janda (23.11.2017, 16:10)
Pán Blahovský,

ako sa hovorí „Kde je vôľa, tam je cesta“. Pre riešenie situácie, ktorú som dal do pozornosti v súvislosti s majstrovstvom SDT je „cesta“ skutočne veľmi jednoduchá. Spočíva len vo vypustení doposiaľ neexistujúceho doplnku „ ... z národných pretekoch a VCS.“ z názvu súťaže a slova „... národných ...“ z textu jej podmienok. Preto dúfam, že na VZ nebude problém práve tá „vôľa“.

Označenie situácie, ktorá schválením Návrhu podmienok MS v majstrovstve SDT pre trate MDKS nastane za internú záležitosť je nanajvýš nesprávne, pretože klub nemá na jej vzniku žiaden podiel a rovnako žiadnym spôsobom nesúvisí ani s jeho Štatútom. Je to len a len následok predmetného Návrhu.

Možno treba aj pripomenúť, že všetci členovia MDKS sú zároveň členmi SZCHPH a preto rovnakým spôsobom ako ostatní členovia Zväzu prispievajú na jeho činnosť. A pokiaľ je SZCHPH skutočne budovaný na demokratických zásadách deklarovaných Stanovami, nemôže pripúšťať do súťaženia rôzne diskriminačné prvky potierajúce rovnosť možností ako v tomto prípade.

Ľ. J.
Jančok Ľudovít (23.11.2017, 16:17)
Zdravím Vás. Áno Miroslav, všetko je to o kvalite holubov a aj holubára. S pozdravom Ludvik.
Peter Kyzek (23.11.2017, 21:01)
Pán Blahovský,
OZ Rimavská Sobota nikdy nemala zavedenú evidenciu o akej tu píšem, tzn. deklaráciu určeného počtu a konkrétnych čísel rodových krúžkov pretekových holubov. Ak áno, tak ešte niekedy za starých dobrých čias.
Áno, naša OZ podáva súpis holubov, ale ten slúži len ako podklad pre výpočtára. Aspoń tak nám to bolo prezentované pred zavedením.
Je to súpis všetkých holubov chovateľa, ktoré hodlá nasadzovať na preteky a ten sa môže ešte počas sezóny dopĺňať. Chovatelia tam majú rôzne počty holubov.
Tak asi sme nemali od čoho upustiť,... toľko na vysvetlenie.
Barbirik Igor (24.11.2017, 08:35)
Zdravím vás Milan FCI.síce robí už opatrenia z 20 chovateľov na 40 ale malo by sa ošetriť aj to že
to že neznamená že ZO má akože 20 chovateľov nasadzajúcich ale z ních je 8 rodinných príslušníkov
a v podstate iba 12 súradníc čo je vlastne vedomé zneuživanie sistemu malo by to byť oetrené 20 nezávislých súradníc.
Ďalšia vec čo si myslím že je nesprávna že holuby ktoré pretekajú v MDKS sú zaradené do výsledkov
OZ kategorie E a popritom tieto holuby nepretekajú v OZ a vo výsledkoch neekzistuje ziadný záznam
že by mali umiestnenie v OZ a týmto sú poškodený chovatelia OZ v poradí kategorie E
jednoducho holuby MDKS nepatria do výsledkov OZ majú svoje výsledky kde sa môžu prezentovať
aj v rámci MS
Ľubomír Janda (24.11.2017, 16:13)
Pán Barbírik,

ak podmienky súťaže nie sú presne stanovené, vždy je priestor na polemiku. Potom sa pravidlá vedia „dopracovať“, napr. aj na DF pod tlakom vzletných myšlienok či „zaručených“ argumentov. V záujme predchádzania takým situáciám sme v MDKS prijali smernice pre pretekovú a pre výstavnícku činnosť.

Ako som v predchádzajúcom príspevku pripomenul, každý člen MDKS je členom SZCHPH a ja zatiaľ nepoznám iný spôsob akým by holub, ktorý splní podmienky kat. „E“ na tratiach MDKS, mohol byť nominovaný na Národnú výstavu, ako prostredníctvom svojej materskej OZ.

Inak ma teší Váš názor, že holuby MDKS sa môžu prezentovať aj v rámci MS, aj keď ich označenie je zbytočne segregačné, nakoľko sa stále jedná len o holuby členov SZCHPH. Žiaľ schválením MS SDT v navrhovanom znení im prezentácia v tomto priestore bude znemožnená, čím utrpí aj súťaž samotná a to poklesom miery konkurencie.

Neverím, že s týmto zámerom spracovateľ „Návrh propozícií MS pre roky 2018 – 2022“ pripravoval!

Ľ. J.
Tibor Gornaľ (24.11.2017, 17:34)
MS 2018 - 2022.
Čo je podľa mňa dôležité a čo do značnej miery ovplyvní poradie v jednotlivých kategóriach je bod 8 vo Všeobecných podmienkach MS : "8. Pre výpočet sa používa koeficient vypočítaný z počtu nasadených holubov (neobm.)".

Čo to v praxi znamená, že pre súťaže FCI sa koeficient holubov počíta z maximálneho počtu 5000 holubov a pre MS je to z neobmedzeného počtu nasadených holubov. Opäť chceme byť pápežskejší než pápež.
Dalo by sa to možno zniesť, ak by nám Prezídium garantovalo regióny!
Aj vo veľkom Poľsku, ktoré mnohí pisatelia dávajú právom ako vzor, sú regióny garantované Poľským národným zväzom.
Máme na Slovensku zrátané a zmapované koľko % chovateľov z ktorých OZ už nebudú mať ani teoretickú šancu bojovať aspoň o prvú desiatku MS?
Pan Kyzek, vy ste z OZ Rimavská Sobota. S kým sa spojite a aké počty holubov nasadíte?
Je potrebné na Slovensku brať do úvahy geografické položenie jednotlivých OZ a tiež hustotu chovateľov (v porovnaní s Poľskom).

MS SDT, podmienka dva holuby po dva koeficienty len z Národných pretekov. Zase žasnem nad ponukou termínov pre Východné Slovensko.
V termíne od 30.6 do 15.7 sú v ponuke tri Národné preteky, z ktorých buď 100 - percentne dva zaletíte s dvoma holubami v 1%, alebo tri týždne po sebe (v rozpätí 15-tich dní) budete nasadzovať holuby na 700 až 800-ky.
Jančok Ľudovít (25.11.2017, 08:16)
Zdravím Vás. Je až smiešne pozerať výsledky OZ-tiek a vidieť počty nasadených holubov. Nebolo by lepšie sa pospájať, vytvoriť silné VS-ká, ktorých výsledky sú na úrovni OZ-tiek, samozrejme pri dodržaní všetkých podmienok. Spoločné výsledky plánovať s Dlhých a super Dlhých tratí a začať sa venovať pestovaniu genofondu holubov na také trate? Myslím že toto je cesta ako úspešne zvládnuť aj vačšie kilometrové rozdiely v OZ. Do budúca to vidím tak že sa možno zber holubov na preteky predĺži aj na dva dni, ale taká situácia nastane. Ja to možno už nedožijem, ale vývoj chovateľstva tomu nasvatčuje. Preto treba obnoviť staré priateľstvá, zakopať vojnové sekery a myslieť na budúcnosť. Je úžasné pozerať nasadzovanie, na prvý pretek 3OOO, a na posledný 2,5OO holubov píšem to ako priklad. Pán Janda píše, kde je vôľa tam je cesta. Prestaňme si závidieť, začnime rešpektovať majstrov a snažme sa im vyrovnať, keď nie teraz tak v druhom živote. Holubárenie je veľmi pekný koníček, ale len vtedy keď priateľstvo je silnejšie ako výsledky pretekov. Pozdravujem Ludvik.
Peter Kyzek (25.11.2017, 12:09)
Začal som tu písať o evidencii, a tá sa dá zaviesť bez ohľadu na veľkosť OZ a počty holubov.
Spájanie je pekná vec,ale nie s rozdielom doletu 200 km z KT a ST to je zasa na inú debatu. U nás je malá koncentrácia chovateľov ,je to reálny stav a s tým sa veľmi hýbať nedá. Na dlhé trate som za.
Pán Jančok pri rovnakej štartovacej čiare bude aj majster viac rešpektovaný. Keď budú rovnaké podmienky pre všetkých tak nebude ani závisť ktorú tu sponínate.
Už som to písal v prvom príspevku ale ešte raz : Slovan R. Sobota 11 hráčov
Fc Barcelona 11 hráčov
Len to , Nič viac chápete?
Peter Tokoš (25.11.2017, 12:49)
Pán Kyzek,

páči sa mi Vaša myšlienka ohľadom podmienok pretekania holubov.
Veľa chovateľov, ktorých poznám má podobný názor na danú problematiku. Len ešte zostáva presvedčiť vedenie, aby sa niečo "pohlo" a zrealizovalo.

Pozdravujem Peter Tokoš.
Jančok Ľudovít (25.11.2017, 13:23)
Zdravím Vás.Pán Kyzek ja som nepísal o Vašej OZ-tke ale vo všeobecnosti problému. Keď ste ma oslovil, tak Vám odpoviem a spomeniem to ešte raz. Je to o kvalite holubov a chovateľov. Je zbytočné vyhovárať sa a hľadať objektívne príčiny neúspechu. Keď podľa Vás veľkým chovateľom dáte možnosť prihlásiť viac družstiev po 5O ks, alebo koľkokoľvek kusov, aj tak percentá, ako aj koeficienty zoberú oni a nič sa nezmení, len úroveň súťaží klesne. Pozdravujem Ludvik.
Peter Kyzek (25.11.2017, 14:28)
Aj ja Vás zdravím p. Jančok Nikto sa tu na nič nevyhovára ani nič podobné, ale ak to takto chápete, prosím.. Už sa nechcem opakovať. Myslím že som napísal o tom dosť na to, aby si každý z toho vybral .Vidím že sú tu chlapi ktorých to oslovilo,a zase druhá strana,ktorej to nevyhovuje, Rešpektujem každý názor.

Ďakujem a zdravím Vás všetkých. Peter
Jančok Ľudovít (26.11.2017, 07:39)
Zdravím Vás. Pán Kyzek ja mám všetkých holubov 5O-ks a stoho 1O ks chovných. Len aby ste vedeli že som drobnochovateľ a nemienim stav navyšovať. S Pozdravom Ludvik.
Barbirik Igor (07.12.2017, 08:28)
Zdravím vás Pán Janda já som toho názoru že MDKS by malo vystavovať a byť aj vyhodnocované
z vlastných výsledkov do MS a nie z výsledkov OZ a figurovať vo výsledkoch OZ.
Pán Janda veď vy aj vaši členovia MDKS ste dobrovoľne vyradili tie holuby z konkurencie OZ.
Preto nechápem prečo sa domáhate byť zaradení vo výsledkoch OZ veď vás nikto nenútil tie holuby vilúčiť z konkurencie OZ bolo to vaše rozhodnutie vaších členov.
Podľa mňa je neprípustné aby boli holuby ktoré nepretekajú v konkurencií OZ boli zaradené vo výsledkoch OZ.
Ľubomír Janda (07.12.2017, 22:07)
Pán Barbírik, úplne s Vami súhlasím, „MDKS by malo vystavovať a byť aj vyhodnocované z vlastných výsledkov do MS“. Žiaľ, aj keď plnenie podmienok MS na SDT bolo doposiaľ na tratiach MDKS možné, posledný návrh túto možnosť vylučoval.

Ale mýlite sa v tom, že sa domáhame „byť zaradení vo výsledkoch OZ“. Ja som len poukázal na to, že holuba, ktorý splnil podmienky „E“ kategórie v MDKS, nemožno iným spôsobom nominovať na národnú výstavu, len prostredníctvom materskej OZ.

Prijatie nominačného systému, ktorý by vyriešil túto anomáliu nemôže predsa pri troche dobrej vôle spôsobovať žiadne ťažkosti. A bolo by po probléme! V tejto súvislosti treba asi opäť pripomenúť, že podľa Stanov, každý člen MDKS musí byť povinne najskôr členom SZCHPH.
Jančok Ľudovít (08.12.2017, 07:38)
Zdravím Vás. Pán Janda v MDKS sa lietajú preteky cez noc a tým je súťaženie špecifické. Žiadna OZ-tka takéto preteky neorganizuje. Nedajú sa miešať hrušky s jablkami. S týmto stavom ste museli počítať. Igor má pravdu. Oblastné výsledky môžu byť uznané len s konkurencie daneho Oblastného Združenia. Myslím ale keby sa pretekov MDKS zúčastnilo nad 5O% členov OZ-tky, s tým by sa dalo niečo robiť. Pozdravujem Ludvik.
Ľubomír Janda (08.12.2017, 16:32)
Pán Jančok, ja si vážim každú ochotu riešiť problém, príp. aj len diskutovať. Ale prepáčte, v tomto prípade ste pomiešali hrušky s jablkami asi práve Vy. Prečítajte si prosím ešte raz môj posledný príspevok a zistíte, že v podstate som s pánom Barbírikom v zhode a nikdy som nebol ani v rozpore s Vašim konštatovaním, že cit.: „Oblastné výsledky môžu byť uznané len s konkurencie daneho Oblastného Združenia.“ - veď ako aj inak! Preto nechápem význam Vášho prirovnania a ani nasledujúceho textu.

Pripomenutím prvoradého členstva v SZCHPH som chcel zdôrazniť, že príspevkami cez členské, krúžky, gumičky atď., všetci bez výnimky pravidelne „nakupuje“ od Zväzu ako „službu“, priestor v podobe rovnakých podmienok, resp. možností.

Z tejto témy je ale zrejmé, že služba ponúkaná Zväzom pre všetkých za rovnakú cenu, nemá pre každého rovnakú kvalitu a dokonca má tendenciu ešte sa aj zhoršovať. Nemusíte so mnou súhlasiť, ale takýto záver mi jednoducho vychádza z aktuálneho vývoja
Jančok Ľudovít (09.12.2017, 10:51)
Zdravím Vás. Nuž ja som to myslel tak, že sa nedajú porovnávať v kategorii E- výsledky z jednodňových pretekov s výsledkami pretekov organizovaných tak aby holuby dolietali až na druhý deň, čiže preteky takzvane cez noc. Preto som použil výraz hrušky a jablká. Pozdravujem Ludvik.
Ľubomír Janda (09.12.2017, 15:01)
Ku kategórii „E“ je všeobecne známe, že v roku 2016 platila podmienka „4 ceny za dva roky“ na tratiach nad 700 km, ktorá bola pre sezónu 2017 zmenená na „4 preteky“ s reálnou vzdialenosťou nad 665 km. Pán Jančok, Vám z takto stanovených pravidiel vyplývala niekedy špecifikácia kategórie „E“ na jednodňové preteky a preteky cez noc?

Prepáčte, ale Váš názor vyvoláva síce nezmyselnú, no v tomto prípade zároveň logickú otázku, čo s pretekom, ktorý bol plánovaný ako jednodňový a holuby začnú z akéhokoľvek dôvodu doletovať nasledujúci deň, alebo čo s pretekom, ak časť z 20 % doletí prvý deň a časť v dňoch nasledujúcich. Bude neplatný? Podľa toho čo ste napísali, tak najskôr!

Ale ak si dobre pamätám, tak víťazky kategórie E na Olympiádach v Nitre a Budapešti mali podmienky splnené aj pretekmi cez noc, čo by znamenalo, že Vaša myšlienka už bola praxou prekonaná.
Jančok Ľudovít (09.12.2017, 15:08)
Zdravím Vás. Presne som vedel ako zareagujete a preto som to nespomenul v predchádzajúcom príspevku. Ide o deklaráciu preteku a môže trvať aj 5-dní. Pobavil som sa, ďakujem. S pozdravom Ludvik.
Ľubomír Janda (09.12.2017, 21:46)
Pán Jančok, tým sa to všetko vysvetľuje. Preto som ja stále márne hľadal vo Vašich príspevkoch niečo racionálne. Jednoducho v nich chýbalo to rafinovane nespomenuté „TO“.

Ale ak „TO“ je práve deklarácia preteku, ako podstata Vášho „úskoku“, neviem čo ste vlastne mali na mysli. Deklaráciu SDT – jednodňovej a deklaráciu SDT – cez noc? Ak by také deklarácie existovali, určite by kategória „E“ mala dve podskupiny. A ak mi niečo uniklo, rád sa nechám poučiť.

Preto sa skúste zamyslieť na čom, resp. na kom ste sa vlastne pobavili. Pri Vašich mimoriadnych schopnostiach vnímania, ktoré ste deklarovali v predchádzajúcom príspevku, s tým určite nebudete problém.
Peter Matalik (09.12.2017, 23:14)
p.Janda."ťažká" diskusia,aspoň dnes.P.Jančok-nezávodíte -výsledky?-zabudaj.Skúste si nasadidiť z Východu/nie Vy/ na 1060-1200km.Potom kritizovať Iba pár chovateľov si uvedomuje,čo v dnešnej dobe dokážu holuby v Maraton klube .!Nechcem sa rozpisovať.Či majú byť zaradené vo výsledkoch OZ,či v MS je vec dohody, ale ich výsledky im nikto nezoberie!p.Jančok ,nehnevajte sa.Prečítam si Váš každý príspevok, len cítim v tých príspevkov ,nejakú "lustráciu",že nezavodnte.Viem ,že za to nemôžete ,ale aj tak komentovať a....
Ľubomír Janda (09.12.2017, 23:17)
Pán Jančok, ak to nejde, skúste pred zrkadlom. A netvrďte prosím, že ste nevedeli ako budem reagovať. To by ste ma pri schopnostiach senzibila veľmi sklamali!
Jančok Ľudovít (10.12.2017, 08:24)
Zdravím Vás. Pán Matalík začal som chovať znova v roku 2OO9 po 17-tich rokoch. Od vtedy som 7x vyrezal. Toho roku som lietal s 15-timi septembrákmi a mali aj staré krúžky. Výsledky pre mňa veľmi povzbudzujúce. Z minulosti spomeniem len 1988-Ostende prvá cena. Rok 1989-vOZ prvá cena a z pásma z 459 chovateľov druhé a trináste miesto.Vzdialenosť 1172,99 km. Určite tu nebudem spomínať moje ďaľšie úspechy, bolo by to na dlho. Môj ciel je závodiť v Maraton Klube a ak dožijem už to dlho nebude trvať . Najprv musia byť holuby . A pán Janda Vy ma neprekvapíte ničím. Len sa teším na spoločné závodenie, ani netušíte ako veľmi. S pozdravom Ludvik.
Ľubomír Janda (10.12.2017, 13:20)
Pán Jančok, pri Vašich schopnostiach je to prirodzené. Vy ale prekvapujete neustále, tešíte sa na súťaženie v MDKS, no niektoré Vaše príspevky by svedčil skôr o opaku.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené