NP 2018-2021

Ivan Oravec (19.09.2017, 12:56)
ZÁPISNICA ZO ZASADNUTIA PREZÍDIA SZ CHPH
Prerokovanie návrhu VCS a NP na roky 2018 – 2021.
Predbežne sa dohodlo zorganizovať 6 pretekov nad 665 km (2x Marburg, 2x Neubrandenburg
a 2x vypúšťacie miesto v blízkosti Nienburgu) a VCS Gotha.

SZ CHPH už neuväzuje pre rok 2018-2021 zaradiť národný pretek cez 900 km (Brusel,Oostende) ?

Budeme asi jediný zväz čo takýto pretek neplánuje v rámci stredoeurópskeho regiónu.

Zdeněk Adamík (20.09.2017, 08:24)
Udržení genofondu v praxi. Dál to už asi nemusím ani rozvádět.
Jozef Daníšek (20.09.2017, 10:30)
Pozdravujem! Pán Adamík,ani nemusíte.Myslenie našich zástupcov je priam neprestrelné.Dokázali to pri hlasovaní v Bruseli,kde sa potom začali vyhovárať,spolu s českou suitou,že boli prehlasovaní a nakoniec po dlhom váhaní priznali,že obe delegácie hlasovali proti dlhším tratiam,a tým pádom to neprešlo.Včera mi prišlo posledné vydanie časopisu Die brieftaube s číslom 37 . Tam sa doslovne píše,že začíname chovať takzvané "Salónne holuby",ktorým začína vadiť i rosa,nedajbože i slabý protivietor. A pri najmenšom podozrení začíname podávať antibiotika, pomaly uhoľnou lopatou.Potláčame imunitný systém našim holubom a potom pri trošku väčšej záťaži vyvaľujeme oči koľko holubov potratíme. U našich západných susedov ,ako Nemecko,Belgia,Holandsko začína tam trend návratu k prírodným liečiteľským praktikám,ako je zázvor,cibuľa,či cesnak.Holubov nechať, nech si vytvárajú prirodzenú imunitu.Ale pravdu povediac, toto tu už u nás bolo.Na Olympiáde v Prahe mi nebohý pán Uhlík povedal.Najlepšia prevencia je obyčajná"Okurková voda". Tá obsahuje všetko.Cibuľu,cesnak,kôpor,horčicové semeno mrkvu,ocot,cirok,bobkový list niekto dáva i petržlen.Môže byť niečo lepšie? A skutočne, vtedy sme antibiotika pre holuby,ani nepoznali, Lietali sme Brusel,Hág,Bukurešt,Crajovú ,Suwalky,Gdyňu,Ostende dokonca i Kyjev.A čo je najdôležitejšie, holuby dokázali bez problémov z týchto miest priletieť.A teraz sa bojíme nasadiť Krajkovú.Ale pritom bezhlavo tvrdíme, akých máme šampiónov na holubníkoch.To je ten náš systém vytvárania genofondu v praxi.
Milan Blahovský (20.09.2017, 10:53)
Je to tak ako píšete p.Daníšek, tragédiou je že sa tieto myšlienky dostanú tak k 10-15 % členom a ešte aj to max.2 % z nich ich berie vážne. Aspoň taký je pohľad na vplyv DF a príspevkov v ňom na členskú základňu a to nie iba z pohľadu tohoto príspevku.
Prečo asi zatiaľ nie je Brusel uvedený ako NP ? Pokiaľ nebude mať podmienky aspoň čiastočne splniteľné pre skupinu chovateľov od LM na východ - štart, vyhodnotenie, zber - tak to bude iba pretek pre ten zvyšok. ( nie každý rok bude taký vietor do chrbta ako mali tento )
Chceme budovať genofond na pretekoch 1100 -1200 km a pomaly ako píšete sa bojíme nasadiť na 600 km. Koho nasadiť potom na takýto pretek ? Leda seba samého napr. za sprievodcu.
Jozef Daníšek (20.09.2017, 14:39)
Pozdravujem pán Blahovsky! Mal som tu možnosť zúčastniť sa finálového preteku Krajková v testovacej stanici Derby Tatry.Vzdialenosť 520 km a čo najdôležitejšie nasadené tohtoročné mláďata.Ten fantastický prílet,ta obrovská výška z akej tie holuby padali,no to bol neuveriteľný zážitok.My sa tu v Žiline pozeráme a obdivujeme holuby keď preletujú Martinské hole.Ta výška Martinských holi a výška v akej doletovali holuby v testovačke im musela pripadať,asi ako keby leteli ponad väčšie krtince.A to znova pripomínam,že sa jednalo o tohtoročné výletky,ktoré túto vzdialenosť zdolali obrazne povedané "ľavou zadnou",pretože priletovali v skupinkách .Žiadne priepastne časove rozdiely.Teba si povšimnúť doletový protokol.Keď porovnám teraz "Katowický memoriál" de facto Krajkovu a tie kľučky,ako tam nedať staré holuby,od výhovoriek,že sú tam nasadené holuby z rôznych oblasti a tie "naše"by mohli byť nimi nedajbože stiahnuté,až po poslednú výhovorku,že je tam väčšina Poľských holubov, tak si človek kladie otázku, čo to máme doma za šampiónov,ktorý sa nedokážu odtrhnúť a letieť správnym smerom.A Katowický memoriál ,by mal byť pre nás akým si základným kameňom úcty k tragicky zahynutým kolegom,Preto by mal byť automatický zaradený do pretekových plánov všetkých OZ.Alebo i to je pre nás priam neprekonateľná vzdialenosť? Skúste predať v Belgii či v Holandsku,alebo v Nemecku holuba.Pokiaľ nemá letené v roku aspoň dve trate nad 700 či 800 km, tak každý okolo neho prejde ako keby tam ani nebol.Potom tie naše 200 či 300 km by tam boli skutočne na smiech.Veď i pán Kopman známy majster krátkych trati,prešiel už na stredné a dlhé.Stačí si pozrieť Katalóg z Bruselu.
Milan Blahovský (20.09.2017, 15:10)
Ďalší súhlas s vami p.Daníšek a síce, že solídne preteky začínajú povedzme od 300 km, dovtedy to je iba čakanie na výhodnejší vietor...na to už našťastie prichádzajú aj v Belgicku ( náš akože vzor)...
K tej Krajkovej v TS Tatry, bol som tam tiež, bol to isteže zážitok ako pre chovateľov zúčastnených finále ako aj samotného majiteľa z výsledku ( aj som poblahoželal), len si pamätajme, že nie každý deň je nedeľa..
Úcta ku kolegom skonaným v Katowiciach však nemusí byť práve v Krajkovej či Chebe, pridali sme sa k moravským kolegom zrejme pod vplyvom toho, že sami sme asi nevedeli na túto myšlienku prísť sami. Predsa Katowický memoriál môže byť aj pretek z Gothy namiesto VCS ( účasť na ňom je pomerne odlišná nie ? ), alebo zo Štetína či Schwerina ( ale to už začneme lamentovať že holuby poletia za Tatry). Možno poletia, ale iba tie, ktoré ako uvádzate nedokážu ísť ani 5 km sami, ale to je už na inú debatu.
Jozef Daníšek (20.09.2017, 17:51)
Pozdravujem! Prečo Slovensko nechce ťahať za jeden koniec s ostatnými.Katowický memoriál,nech už bol začatý kým koľvek,bol,ale v podstate vymyslený,ako úcta a spomienka na našich mŕtvych kolegov či už Poliakov,Nemcov i Slovákov.Mne to pripadá,ako my na Slovensku si myslíme,že sme stred vesmíru.Veď i Poliaci nemusia ísť do Čiech vypúšťať holuby,ale sú solidárni a chcú si s viacerými túto udalosť uctiť.V tom je podstata a sila solidarity.Či nie?
A k tej nedeli.Teraz to odľahčím.Nedeľa je naozaj raz v týždni,nie vždy je vydarená.Ale ako povedal klasik, musíme byť pripravený na všetko,iba tak sa pohneme dopredu.A poznám nedele,keď,bolo na štarte jasno, ako v nebi a i tak sa holuby nepustili,lebo sa čakalo na južný vietor,aby holuby vyfúkol tam,kde to určití funkcionári potrebovali,lebo si mysleli,že rozkážu vetrom.Štartér to nevydržal a z miesta štartu odišiel.Tu sa kalkuluje, vymýšľajú sa príčiny ako to spraviť tak, len aby som ja uspel,alebo úzka skupinka.Niekedy sme nemali mobily,nebol internet,holuby nám púšťali železničiari zamerania boli na stred dediny,behalo sa ku hodinám,ale družnosť chovateľov bola priam ukážková.S tou dnešnou sa to nedá porovnať.Dnes je to o závisti a peniazoch.V konečnom dôsledku ,ako ja hovorí lietame o 50 centový diplom,a koľko je medzi nami nevraživosti.A na záver sa vrátim ešte predsa len k pánu Kopmanovi.On sa stal majstrom dlhých trati,za minulý rok.Tak je to uvedené v katalógu z Olympiády.
P.Matalik (20.09.2017, 20:16)
Súhlasím s p.Daníškom,či Blahovským.Ja osobne na problém DT upozorňujem už pár rokov.Ak som použil výraz "cvičené opice",tak mi niektorí chovatelia nevedeli prísť na meno.Je to zložitý problém a doplatíme na to všetci,či už na KT ,alebo DT.AK budeme stále prekladať preteky/dážť,vietor,opary,teploty../,vypomstí sa nám to.Až na pár chovateľov v MDKS,prakticky nikto nemá klasické DT holuby! Malá hviezdička nádeje zablikala na olympiade Brusel,ale "hotová " 100% vec ,trate nad 800 km sa nesúhlasili.Hviezdička zhasla a bojím sa ,že už ne zabliká. My chceme lietať Národne Brusel,Ostende?Kde tie holuby na takéto preteky vyselektujeme? Na 700 km,za pekného počasia,pri priaznivom prúdení vetra v ideálnej teplote...?Aj preto som privítal pretek Schwerin pre Východ cca.800-950 km..Podľa mňa ,by si každý región mal dať do pretekového plánu jeden pretek cca 800-900 km.
Zdeněk Adamík (20.09.2017, 20:38)
OS CHPH Zlín závody DT C + E) 2017 průměrná vzdálenost: Wertheim 580 km; Koblenz 720; Eindhoven 918;Eisenach 580; Leverkusen 770; Knokke 1040; Rottendorf 540. Alespoň tak Peter?
Jozef Daníšek (21.09.2017, 09:11)
Pán Adamík! Kde je chuť a kde si ľudia vidia ďalej od nosa, ide všetko.!!!!!! Po prečítaní Vášho príspevku sú mnohí funkcionári u nás na tabletku pod jazyk.
Jančok Ľudovít (21.09.2017, 11:48)
Zdravím Vás. No treba si pozrieť pretekový plán aj OS- Valašsko. Ja si myslím a podľa reakcií aj viacerých chovateľov usudzujem že rady Maraton Klubu sa v krátkej dobe rapídne rozrastú, lebo chovateľov už nebaví pretekať z kotehúľov, kde o výsledku rozhodne aj vánok a kormidelníci to zvládajú na jednotku aby mali umiestnených po 5O- a viac holubov, lebo obchod je obchod. Preteky do 2OO- km boli len na tréning a preteky začínali od 28O- a viac km. Krátke trate sa u nás ani regulérne nedajú lietať k vôli členitosti terénu a rozťahanosti OZ-tiek. Možno keby sa menili vypúšťacie miesta by sa podmienky ako tak vyrovnali, ale to som už predbehol dobu o niekoľko desaťročí, alebo aj storočí. Keď chceme tento koníček zachovať, musíme počúvať všetkých chovateľov, lebo toto je kolektívny šport. Treba hľadať cesty ako púšťať čím viac holubov spoločne a tým dosiahnuť skvalitnenie výsletkov. S pozdravom Ludvik.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené