Kto bude chrániť nás a naše holuby

Barbirik Igor (05.05.2017, 22:49)
Vo včerajších TV novinách dávali ako idú stíhať holubiara za sokolov zoberie ho špeciálne Komando
a nikto sa proti tomu neohradí a nikto sa ho nezastane Ja sa pýtam kde to žijeme v v akej republike
keď za 27 rokov nemáme žiadne práva keď chovateľa zoberú jak zločinca !!!!
Dravce sa vždy pokladali za škodnú a tisícročia boli regulovaný či už to bol medveď ,vlk ,líška alebo jastrab
či sokol .
To nikomu nevadí že títo dravci sú pre množení a páchajú obrovske škody na úžitkovej zveri či už sú to bažanti spevavce zajace alebo holuby alebo ovce.
To už sme naozaj taký hlúpi že nám diktujú ochranári-feťaci a hoc aká mimo vládna organizácia
Kto nahradí škody nám !!!!!!!
A to necháme nášho kolegu v štichu aby ho nejaká skorumpovaná banda išla stíhať zato že si chránil svoje !!!!
Vytvorili si špeciálne komando aby stíhalo ľudí za ich názor to nerobili ani komunisti také komando mali
iba nemci a volalo sa Gestapo


Miroslav Vavrek (05.05.2017, 23:14)
Pán Barbirik mate úplnu pravdu.To čo si dovoľujú takzvaní ochranári je skútočné neúveriteľne.Ani jedného z ních alebo vegáčov som sa nevidel pasť na lúke.Od kedy je svet svetom sa to nestalo ,čo sa robí dnes,veď je to zákon prírody,že si človek chraní svoj majetok a zdravie voči škodcom/nebudem ich tu menovať všetkých,lebo je to hanba/koľko máme v tomto štáte nenažrancou na úkor poctivých ľudi.Prave tú by sme sa mali zjednotiť pod hlavičkov Slovenskéhoi zväzu a od ních by mala vzísť iniciatíva na protestnú akciú,či už podpismi na peticiú alebo inou formou na obhajenie nielen nášho kolegu ale aj nás všetkých chovateľov,ako je to v poľnohospodárstve,keˇvlci napadnú stado v ochrannej dobe,tak sa uhradí škoda majiteľovi,tak nech je to aj v našom prípade v holubarení,veď nám to zarúčuje zákon aj ústava.
Jan Vasil (06.05.2017, 05:23)
Za chvilu aj muchy
Jan Vasil (06.05.2017, 05:28)
Za chvilu aj muchy budu chranene a čo mi holubiary len chovat a davat naše holuby dravcom Mira a Peta podporyme ved sa jedna aj o naš majetok
Jozef Čuboň (06.05.2017, 06:20)
Riešenie problému kŕmenia dravcov je pritom také jednoduché. Čo keby tzv. ochrancovia urobili aj niečo
v prospech týchto dravcov? Napríklad chytať mestské holuby a vyvážať ich do blízkosti hniezdisk jastrabov
a sokolov / tým myslím do hlbších lesov - nie do obytných zón/ a po jednom, príp. dvoch dvakrát v týždni ich vypušťali - nám by vyhovoval hlavne piatok, alebo sobota pred pretekom. Som presvedčený, že dravce by si na to rýchlo zvykli a aj chovatelia holubov by dravcov rešpektovali.
Mohli by sa pokusiť aj o využitie fondov EÚ a to vypracovaním dobrého projektu. Tým by presvedčili aj chovateľov PH, že to s ochranou myslia úprimne. Zatiaľ mi to pripadá, ako by ochranari sa držali hesla "My chránime, vy holubári kŕmte!", teda ako keby cudzími rukami hadov chytali.
Vyše 40 rokov sme sa túžobne pozerali na západ a hlboko klaňali východu. Preberali sme všetko z východu.
V Amerike si občan chráni svoj majetok aj so zbraňou. Čo keby sme to prevzali aj my?
Keď vlky, medvede páchajú škody na majetku, štát odškodňuje a aspoň sa snaží o reguláciu. Dravcov nereguluje nikto a keď sa o to snaží chovateľ holubov, dopadne to tak ako v TV novinách.
Jančok Ľudovít (06.05.2017, 07:04)
Zdravím Vás. Toto všetko čo píšete priatelia je pravda, ale má to jednu veľkú chybu. Riešenie žiadne. Treba založiť neziskovú organizáciu na ochranu drobnej pernatej zvere a zajacov a poštových a ostatných holubov, ako oponentúru ochrany dravcov. Možno aj za podpory FCI a keď aj Červeného Kríža. V našich radoch je veľa schopných vzdelaných ľudí ktorí by určite spoľahlivo vedeli obhájiť naše záujmy. Potom sa možno dožijeme toho že kukláči zatknú aj ochrancu dravých vtákov, lebo to sú zlodeji nášho súkromného vlastníctva, majetku. Keď chcú niečo chrániť, tak nech sa o to aj starajú po každej stránke, nie len čerpať finančné prostriedky z EÚ a to za nič. Pozdravujem Ludvik.
Barbirik Igor (06.05.2017, 07:40)
Dobre ráno Pán Čuboň máte predstavu aké obrovské peniaze dostávajú tie organizácie ?
U nás vedľa dediny je akože štátna prírodná rezervácia 1000 rokov možno aj viac tam žijú také spevavé
žaby a nijaký človek im nechýbal .
Až po 89 roku začali tie žaby a vtáky chýbať ochranárom prečo asi ? pre peniaze od štátu zadarmo !!!
Títo tak zvaný ochranári v tej rezervácií vybudovali salaš pre ovce a hocijaké šopi chovajú tam ovce aj nejaké kravy a v močarine porobili ohrady v ktorých chovajú nutrie .
Družstevníci mali okolo lúky ktoré kosili strojmi to im zakázali že sa to nemôže kosiť strojmi a lúky im
štát zobral a čuduj sa svete tí ochranári už ich môžu kosiť strojmi a robiť z toho sena balíky a podnikať
Podľa mňa to už nie je rezervácia ale veľmi dobrí biznis a agroturistika za štátne peniaze !!!!

A presne to isté sa deje okolo dravcov a predátorov a je veľmi zaujímave že títo ochranári nechránia
aj spevavé vtáky ,jarabice,úžitkovú zver a podobne ktorých je stále menej len dravcov pribúda .
Tisíce rokov ľudia lovili a regulovali stavy dravcov a nevyhynuli ! regulovali ich preto že spevavé vtáky
aj iné zvieratá im prinášali úžitok .

V dnešnej dobe pre nich má väčšiu cenu pes alebo mačka ako človek.
Jozef Čuboň (06.05.2017, 08:07)
Dobrý deň pán Barbirik! Nie som taký naivný, aby som si myslel, že to robia zadarmo. Ale aspoň by niečo užitočné urobili pre mestá -zbavili by ich mestských holubov, alebo aspoň by ich podstatne obmedzili a tiež by týmto chránili naše holuby najmä počas pretekov.
Barbirik Igor (06.05.2017, 08:49)
V mestách bolo kedysi podstatne oveľa viac tých holubov tí holuby väčšinou lietajú do pola a dravci majú
aj nejakú potravu v mestách ich v podstate ochranári a sokoliari chytajú a krmia s nimi svoje vlastné dravce
ktoré majú v zajatí .
Pán Čuboň nechcel som aby sa Vás to dotklo len mi došlo načo im má štát dávať ešte viac peňazí zadarmo
ako už dostávajú.
Mgr. Robert Molnár (06.05.2017, 10:40)
V tomto štáte je to choré. Ochranári nie sú z prostredia lesníkov ale kadejakí ekonomickí a podobní inžinieri z BA ktorí nemajú ani ponatia o ochrane prírody a prírodného prostredia. Mimo toho som absolventom Strednej lesníckej a technickej školy v Banskej Štiavnici. Keď som videl že chránia vo Vysokých Tatrách lykožrúta tak......... som nemal slov. A takýchto .ujov by som na mieste vykastroval aby už takýchto .ujov nesplodili. A to isté platí, že kým nebudú mať problémy s našimi milými spoluobčanmi aj v BA tak sa na nás vyserú. s pozdravom Mgr. Robert Molnár
P.Matalik (06.05.2017, 11:15)
Chlapi. Dajme tejto diskusii trochu kultúry ,aj keď viem ,že je to ťažké/súhlasím s R.Molnárom,aj keď slova o kastrácii sa nehodia do tejto diskusie/.To čo sa stalo dotyčných chovateľov je o to väčší nonsens ,že oni majú celu zimu pustené holuby a nekŕmia vôbec!!!Holuby sa musia o seba postarať aj v tých krutých mrazoch,či fujavici!!! Sú zimy keď im "padne " aj 100-150 Ks.!!Mi všetci máme zatvorené.Však im by mali ochranári dať určité % za svojich dotácii,že udržuje "ohrozeného"jastraba cez zimu a sokola skoro na jar pri živote.To len tak na okraj,ale verte toto už zašlo priďaleko a bude z toho radná mela aj vo verejno právnych médiach.Však s úbytkom členskej základne,náväzne holubov-úbytok dravcov ,ktorých momentálne 80-90% sú bytostne závislí na našich holuboch.
Buček Eduard (06.05.2017, 15:40)
Dneska som bol v Sp.Podhradí kde prišla Telev. Markíza položili tri otázky, ktore sme trochu s Milanom Blahovským prekonzultovalí
a tak niečo na obranu Milan do kamery predniesol.
Pravdepodobne dneska ,alebo zajtra v správach na Markíze.
P.Matalik (06.05.2017, 16:27)
Vedel som o tom,aj som to na Milana presmeroval ,ako funkcionára SZ. Jednoducho musí byť dialóg medzi chovateľmi a ochranárami.
Ondrej Bjalončík (07.05.2017, 06:13)
Zdravím kolegou. Chcel by som lem povedať, že chlapcov Gemarovcou som poznal osobne a hlavne Peťa, je to výborný človek a dobrý kolega. Kladiem si otázku čo by som urobyl pre ich záchranu, ale samého ma nič nenapadá, Poďme sa spojiť,urobyť internetovú peticiu, veď nás je veľa a vjednote je sila. Poďme napísať ministrovy vnutra a prezidentovy slovenskej republiky p.Kiskovy, veď pán prezident je človek ktorý vyrástol tatranskom národnom parku snáť to pochopí situaciu v ktorej sa nachadzame, možno sa ľady pohnu. Veď v našej brandži je toľko vzdelaných a šikovných ľudí Myslislím si , že teraz je ta správna chvíľa aby sme sa spojili a zastali našich kamarátov, lebo keď teraz budeme ticho tak za pár rokov z našej záľuby bude len spomienka. Ďalej si kladiem otázku, prečo keď ochranári , poľnohospodári,chovateľa nutrii,dažďovie atd. dostavajú od štátu peniaze, prečo nedostáváme mi,veď sme tiež nezisková organizacia. Veď mnohí znás reprezentujeme slovenskú republiku,robíme reklamu štátu a zato je ta odmena, že Vás skoro ráno prídu zobrať kukláči.Vážený kolegovia a kamaráti, ja si myslím že teraz je ta doba a správní čas ukazať tím debylom že mi tiež chceme žit a že sme tu.Zdvyhnime hlavy. S pozdravom aletu zdar Ondrej Bjalončík.
Jan Vasil (07.05.2017, 06:39)
Ochranari su ludia ktori nemaju ani šajnu o zvierata&ch len beru peniaze štatne mi ich aj platime z našich dani každz si chrani svoj majetok a chcel by som poznat tych ochrancov ked ma doma myš čo urobyyyyy
Ivan Oravec (07.05.2017, 09:51)
http://www.dravce.sk/web/index.php/sk/aktuality-2017/1268-mimoriadna-sprava-zlom-v-boji-so-zabijakmi-dravcov
Dusan Smarik (07.05.2017, 10:23)
Pracoval som v polnohospodarsve 40 rokov pri koseni trav sa to hemžilo bažantami a jarabicami ale po roku 2000 to postupne zmizlo s poli teraz už sa nenajde ani 1 kus .Zasluhu maju na tom ludia čo sa nevedia v pratať do kože a preto sa začali venovať ochrane dravcov a novinari im samozrejme pritakavaju ,nech si ich chovaju doma lebo takyto ludia sa nevedia uplatniť v normalnom živote.
Ivan Oravec (07.05.2017, 11:37)
Ivan Oravec (07.05.2017, 13:09)

Ivan Oravec (07.05.2017, 13:31)





Ondrej Bjalončík (08.05.2017, 07:23)
Nechápem pán Oravec čo chcel básnik tímto vidom povedať.
Július Krško (08.05.2017, 11:36)
No asi to, že ako poctivo sa staráme o sokolov!
Jozef Daníšek (08.05.2017, 22:43)
Pozdravujem. Chcel by som uviesť tiež niekoľko poznámok k tejto horúcej téme.S problémom dravcov menovite jastrabov a sokolov nemáme problémy iba na Slovensku.ale je to problém,povedal by som celoeurópsky.Podľa článkov,ktoré mám možnosť čítať v nemeckom časopise "Die Brieftaube"je to skutočne tak.
Nemecký zväz preto vyzval priamo nemeckú vládu,aby sa s týmto problémom začala vážne zaoberať a začala konať,Pretože chovateľom premnoženie dravcov robí obrovské škody a v oficiálnom dokumente sú i vyčíslené.Dokonca veľmi známy nemecký chovateľ Ernst Nebel prestal pretekať a chovať pošt.holuby a na stránke časopisu uviedol dôvod svojho ukončenia práve dravcov, ktoré mu tak decimovali stavy pretekárov,že mu podľa neho neostávalo nič iné, ako ľudovo povedané to zabaliť.V tomto časopise č. 15 zo dňa 15 .4.2017 tohto roku,je uverejnený údaj náhodného turistu,ktorý našiel v regióne Wiesbaden po stromom na ktorom hniezdil jastrab 52 krúžkov pošt.holubov.V časopise sú uvedené čísla krúžkov.Okrem nemeckých sú tam belgické a tri české.A to je iba pod jedným hniezdom.A čo tie ostatné.Preto by sa i náš zväz mal obrátiť na našu vládu a príslušne ministerstvo a začať biť na poplach.Myslím si,že je najvyšší čas!!
Jančok Ľudovít (09.05.2017, 08:08)
Zdravím Vás. Pán Daníšek tento príspevok je na 1OO% výstižný, aktuálny a vyslovene navodzujúci na možné riešenie. Super. Pozdravujem Ludvik.
Slavomír Labanc (10.05.2017, 00:00)
Zdravím vospolok...
Bolo by zaujímave zrátať ulovené holuby dravcami na celom slovensku.
Poznám chovateĺa v ZO Humenné ktorému padne ročne cez 50ks
mne tiež nejakých 30ks.vrámci celého slovenska odhadujem tak na 10 až 15 000 ks
...hmmm preplatia nám ochranáry
letu zdar
Zdeněk Adamík (10.05.2017, 07:19)
Abyste v tom nebyli sami, tak mi za tři týdny 14 ks převážně čv a čvk kusy. To skutečně nemá cenu, za těchto podmínek, chovat PH.
Milan Blahovský (10.05.2017, 08:12)
Ja zase poznám také OZ, kde ročne vďaka štartom do rizikového počasia obetujú ročne tisíce holubov a vadí to akurát pár jedincom. Možno je to trocha od témy, ale občas sa mi zdá, že si za časť svojho (ne) šťastia môžeme aj sami a plačeme na nesprávnom hrobe.
Ako uviedol Edo Buček, skutočne boli u mňa "na dvore" redaktor z TV Markíza a predložil mi otázky, na ktoré chceli odpoveď z pohľadu chovateľa či funkcionára.
Napr.otázka : " Je podobné konanie voči dravcom bežným javom, keď musíme so stratami holubov počas roka počítať ? "
Alebo : "Aký je pohľad chovateľskej komunity na daný problém ?"
Či : "Máte predstavu ako by bolo vhodné riešiť danú situáciu, aby bol vlk sýty aj ovca celá ? "

Hľadať slová a vystihnúť odpoveď do pár viet, ktoré aj tak možno zostrihajú pre seba ( resp.pre ich živiteľov) tak aby som nepoškodil renomé chovateľov či vlastné a nepohneval si ešte viac verejnosť, ktorá je ovplyvnená tým ako je jej celá kauza okolo trávenia sokolov predkladaná, nebolo nič jednoduché. Určite by som si vreckovku pred ústa menej kládol, ale pri takomto verejnom stanovisku si musíte dať sakra pozor na to čo poviete, aby neplatilo "Všetko čo od tejto chvíle poviete môže byť použité proti vám, máte právo na obhajcu ...."

Milan Baranec (10.05.2017, 08:21)
Mám otázku je naše prezidium v tejto veci konat?alebo sa budeme zaujmat len o stanovy ,FCI atd.?
Zdeněk Adamík (10.05.2017, 08:24)
To je všechno naprostá pravda. Někdy takový "startér, startéři" mohou být podobnými záškodníky jako pernatí dravci. Ale přece jen je v tom malý rozdíl: při útoku startérů je větší naděje na přežití holubů než při útoku sokola či jestřába. Tím se nechci startérů zastávat. Zejména ne těch, co se schovávají za "většinu", já tomu říkám "Velký mongolský lidový chural". Startér má být jen jeden, musí být sám účastníkem závodu (pokud náhodou nenasazuje musí ho zastoupit člen pořadatele, tedy člen výboru OZ). Je jeho věcí s kým a jak se radí a poradí, komu věří či nevěří. Však většina rozumných starterů se baví se stejně rozumnými startéry, dříve než holuby vypustí a nikoliv se strýci sedícími doma, kteří problematice startů málo či vůbec rozumí. Jak já také někdy říkám: "pletou si mobilizaci a kanalizaci".
Milan Baranec (10.05.2017, 08:30)
oprava naše prezidium schopné v tejto veci konat?alebo sa budeme zaujmat len o stanovy ,FCI atd.?
P.Matalik (10.05.2017, 11:03)
Podľa info,ktoré som dostal je na Slovensku približne 100-hniezd sokola. Ak denne padne iba jeden holub a to poštový,lebo mesticke ím "nechutia",tak je to neuveriteľných 3000 ks na mesiac.!. To,že v hniezde sokola ,je iba zopár krúžkov je dôsledok toho,že nekonzumuje celého holuba včetne kosti.Zožerie prsný sval a zbytok vynesie z hniezda.Ak si tu započítam jastraba a krahulca ,tak potom tie nevysvetliteľné straty špičkových holubov pri bežnom preteku sú vysvetlené! To je prípad leta.V zime ak máme zatvorené holuby padá drobné vtáctvo a hrdličky.Potom sa čudujeme , čo sa to deje.....
Mirek Ptáček (10.05.2017, 15:05)
Zdravím na Slovensko,
podělím se o svoje pocity, tedy lépe řečeno o beznaděj, kterou na toto téma prožívám. Když si člověk vytvoří k holubům nějaký vztah, je to potom moc těžké. Mám malý holubník, kde mám kapacitu 36 holubů v přirozené metodě a teď během jednoho měsíce jsem, díky dravcům, přišel o 5 závodníků a takovou nemilou skutečnost, při mém počtu holubů, pociťuji zásadně. Přitom za celou závodní sezónu potom při závodech ztratím 5-10 holubů. Je to zvláštní pocit, kdy celou zimu pečujete vzorně o holuby a čekáte až v závodech začnete sklízet ovoce za tuto péči a přijdou takové pecky - slušně řečeno je to pocit silně demotivující a ta beznaděj i slušného člověka se.e.
Vychovat v těchto podmínkách úspěšného závodníka není jednoduché, ale přesto jsem na svém miniholubníku měl slušné závodnice: 12-066-2020e - 1.Olymp.kat.G 2013 - OS Jihlava, 13-066-257e - 1.Eso HE 2014 - OS Podoubraví, 14-066-565e - 1.cena Rokycany 2014 - OS Podoubraví, 14-8915-2662e - 1.cena Ansbach 2015 - OS Podoubraví a i kdyby přišel zájemce s penězi, tyto holubice u mne byly neprodejné! Všechny tyto holubice si bez ptaní a bez náhrady vzal dravec..
To pak pokaždé člověk nějaký čas hledá sílu, aby v tomto koníčku pokračoval.. Co s tím? Nevím, ale na "ochránce přírody", různé ekologické spolky, aktivisty a EKOteroristy jsme, jako chovatelé holubů, asi krátcí. A nemůžeme čekat ani podporu laické veřejnosti, protože informaci, že dravci žerou holuby (v jejich očích ty co roznášejí nemoci a kálí po památkách) samozřejmě zatleskají..

https://www.facebook.com/ptacekpigeonsteam/


MVDr. Jaroslav Duda (10.05.2017, 15:15)
Vo videu Chavko hovorí že prítomnosť dravca je indikátorom stavu prírody, stačí sa prejsť v Tatrách chodníkom popod Ostrvu, kde hniezdi sokol sťahovavý. Ja som tam za poldruha hodinovú túru na Popradské pleso napočítal 4ks vtákov jedného druhu - to je tá jeho biodiverzita, robia pokusy s prírodou a neberú za to žiadnu zodpovednosť. S nárastom počtu dravých vtákov klesá počet ich koristi a to je dôvodom premnoženia lykožrúta v lesoch.
P.Matalik (10.05.2017, 19:39)
Zastavil sa u mňa chovateľ/ o18 15 hod./Urobil klasický nácvik vdovcov a vdov cca 3 km za dedinou.Po vypustení okamžite dravec.Holuby nie precvičené,ale šokované! Rozmýšľam,ako to urobím na druhý týždeň.
Ivan Oravec (16.05.2017, 18:20)
P.Matalik (16.05.2017, 20:53)
Päť rokov basy?Za okradnutie a vraždu dôchodkyne sedem rokov.?To kde žijeme!Tento víkend mi nedoletel minuloročný ESO holub v OZ susedom holubička/ročka 12 cien!/.Je pravda ,že chýbajú aj pár ročiakov,ale tieto dva má na svedomí dravec .Som o tom presvedčený .Jednoducho mi holubiari musíme urobiť prvý krok a vyzvať ochranárov na dialóg.To čo sa stalo chlapcom z Michalian je nonsens. Ak dobre vidím ,tak sokol na videu je krúžkovaný a drží poštového holuba.Začul som aj také šumy,že počas pretekov v nedeľu na skalách v okolí Strečna ,sokoliari si "cvičia" svojich miláčikov na našich holuboch ,vracajúcich z pretekov!
Richard Baško (17.05.2017, 09:41)
A my im potravu púšťame rovno pod nosom v Žiline. Bilancia minulého preteku: -2 ks skúsených dlhotratiarov, ďalší maratónec sa vrátil poranený od dravca na druhý deň.
Dusan Smarik (17.05.2017, 16:41)
Treba sa dohodnuť s ochranarmi aj ministerstvom nech idu ukazať po chotaroch celej republike kde ešte žiju vo volnej prirode jarabice a bažanti,a ochrana jastrabov a sokolov by skončila lebo vZilinskom okrese by nenašli nič.

Zdeněk Adamík (17.05.2017, 17:29)
U nás najdeš zajíce akorát v telefonním seznamu!
Milan Lenárth (17.05.2017, 18:51)
Ochranári to majú jednoduché , pozrú si štart holubov jednotlivých OZ CHPH a môžu cvičiť svojich miláčikov.
Miroslav Vavrek (17.05.2017, 20:52)
Peter,zabúdol si dodať,rozkradanie štatného majetku v miliardách eur,skutok sa nestal a ten človek dostane lepší flek,uník na daniach v miliónoch eur,skutok sa nestal,dostaneš zato luxusný byt atď,kradež vreca cementu basa,chraniš svoj majetok basa,to sme dopracovali v akom štáte to žijeme?

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené