Vakcinácie pred sezónou

Milan Blahovský (22.02.2011, 14:22)
Chcel by som sa spýtať skúsených chovateľov, ale aj tých menej skúsených aký je ich pohľad na vakcináciu holubov pred sezónou ? Obzvlášť by ma zaujímala vakcinácia proti salmonelóze.
Zdeňek Adamík (22.02.2011, 14:50)
Všechno hotovo.
Milan Blahovský (22.02.2011, 15:13)
Tak takúto obsiahlu odpoveď som teda nečakal, teda s výnimkou moravského prispievateľa :o ))))))))))
Zdeňek Adamík (22.02.2011, 15:14)
Rádo se stalo, vždy připraven. Jinak už vážně, sezona pro mne začíná na druhý den po skončení staré (sezony).
Milan Blahovský (22.02.2011, 15:21)
Asi veľmi chúlostivá téma, keď toľko reakcií :o)))))
Zdeňek Adamík (22.02.2011, 15:40)
Před sezonou, začínám obvykle na Štěpána (26.12.) očkováním proti neštovicím a to pouze za předpokladu, že jsem zdráv, teplota venkovního prostředí je alespoń + 3°C (raději více), no a pak za 14 dnů až tři týdny očkování proti PMV obvykle Pharmavacem Columbi 2 s přídavkem 1 ML Ivermectinu na 15 ML lahvičku. A potom na vejcích následuje očkování Salgenem proti paratyfu (Salmonelle). ale není to každý rok stejné. Třeba letos mi to nevyšlo s mým zdravotním stavem tak až jsem se dal dohromady, tak jsem zavolal kamaráda a udělali jsme vše jedním vrzem, i když to nepovažuji za optimální a u holoubat moc nedoporučuji. Na druhé straně, když holub dostane "takovou pecku", tak se hned vidí jak na tom je (byl), když po očkování nevykazuje nějaké příznaky oslabení tak je to všechno OK a je to i určitým indikátorem pro chovatele, že holubi jsou jakž takž zdraví. Takže jsem namíchal Pharmavac s Ivermectinem, naředil sérum proti neštovicím s příslušným ředidlem (to jen abych nedělal pořád reklamu, ale je to produkt slovenské provenience) a jedna dávka do šíje holuba a druhá do odhalených folikul na vnitřní straně stehna holuba. No a protože jsem vloni dělal tu srandu se Salgenem, tak letos zase nedělám - právě jsem dokončil 14 denní kůru s kombinovaným homeopatikem které by mělo řešit salmonely, streptokoky, stafylokoky, tlumit trichomonády a udržovat v solidním stavu dýchací cesty. Teď už jenom multivitamin a aminokyseliny a vzhůru do páření. Tedy pokud počasí dovolí, nečurám proti větru, a ani nepářím v nevhodném počasí. Ještě k těm salmonellám: názory se na to očkování různí, někteří ho absolutně po údajně špatných zkušennostech zavrhují, jiní zase doporučují. Podle mého názoru, pokud očkovat, tak jen po předchozí chemoterapeutické nebo antibiotické kůře s cílem v maximální možné míře eliminovat bacilonosiče ( a to není žádná sranda), potom 3-5 denní probiotická kůra, 10 dní pauza a pak naočkovat anebo očkovat až na vejcích a přitom nést určité riziko, že v té v tomto případě mnohem delší přestávce mezi kůrou a očkováním, opět dojde k výskytu salmonel, i když to riziko je velmi nízké (snad si tam chovatel nepřidá donesenou "posilu" nebo dokonce navrátilce ze závodů holoubat, což bývá tento jarni problém). Dobré je pokud má někdo tu možnost sehnat si vakcínu s delší účinnou ochrannou dobou než má Salgen např. Zoosal T apod. Těmi "někdo" jsem měl na mysli veterinární lékaře - holubáře se kterými jsem tuto záležitost doma i v zahraničí několikrát konzultoval. Milane, stačí nebo potřebuješ i praktické ukázky?
Ľudovít Jančok (22.02.2011, 15:45)
Zdravím nechcem trčať z radu, ale na lOO% hotovo, holuby zapárené , usadené na budniky. Viem ale čo niektorí povedia už teraz. Koľko máš párov? Odpovedám 5 chovných, a l2 vo vdovskom odelení. Milanko vždy len Salgen do zobáka, a Parastop do vodičky. Nuž ale čo ja taký slabý chovateľ. Zdravím Ludvik.
Ing.Zdeněk Horák (22.02.2011, 16:06)
Tak nevím, zda si Milan dělá srandu, nebo nás zkouší, když si to každý chovatel může přečíst na stránkách povolané osoby, tedy veterináře a současně i předního českého chovatele MVDr. Michala Poláška, nebo vašeho MVDr. Mariána Raclavského ( a jistě mnoho jiných) a nesonduj po "kovářičcích" co mají dvě dírky do ...... a budou se tu následně předvádět (vyjma tedy Adamíka, ale ten má na jiné témata). Nadarmo se neříká, že co patří Císaří nechť je ...........
Peter Matalík (22.02.2011, 16:42)
Milan si 100% srandu nerobí.Na tému vakcinácie hlavne živymi vakcinami majú rozdielný názor aj zahraničné vetrinárske kapacity.Jední su za iní proti.Napr.kontraverzný salmovac/.Niektorí špičkoví chovatelia naňho nedajú dopustiť,iní ho zavrhujú/V našej ZO Brezovica proti neštovicom absolútne žiadna vakcína. Ja osobne som za svojú holubársku éru nikdy neočkoval.Áno objavia sa neštovice v jeseni,ale ojedinele a v ľahkej forme.Ak sú holuby zdravé a dobre kŕmene ,tak sa stým v pohode vyrovnajú a vybudujú si doživotnú imunitu.Salmonela je najzákernejšia nemoc!Ťažko ju zistiť pri vyšetrení trusu.Je asi 12 druhov salmonel/neviem to správne pomenovať/.V Prešove na veterine som si svojho času dával robiť vyšetrenia/.Cekové je aj dosť drahé/vyšetrenie z krve, z tekutiny opuchu../Až potom mi veterinár urobil citlivosť na učinnú látku.Čiže liečenie "naslepo" je niekedy slepé!Môj "favorit" je Enrogal.Ten pomôže aj pri liečení jednotlivých holubov v sezóne,ak už to robíme slepo naslepo.Preliečenie robím v mesiacoch september a január.Potom probiotika a následne salgen.
Zdeňek Adamík (22.02.2011, 17:08)
Peter, nezlob se, ale obávám se že vývoj v problematice neštovic Ti, vám, nějak unikl, nebo že by na východ ještě nedorazil?
Ľudovít Jančok (22.02.2011, 17:26)
Zdravím Vás.Slizničná forma je veľmi vážne ochorenie,alebo nie? Ludvik.
Peter Matalík (22.02.2011, 17:57)
Zdeňku! Ver never,ale je to tak ako som napísal. V ZO v jeseni sa objavia na holubníkoch,ale fakt len výnimočne v ľahkej forme/šošovička na ozobí,,viečku,slizničná veľmi slabá,holub normálne žerie ani nestráca z váhy!/.Očkovanie neprevádzame zásadne a to nikto.AK by začal jeden,tak musia aj ostatní,zatial je to tak,možno o pár rokov sa to zmení a bez očkovania sa to nebude dalo.Mali sme jedného "odborníka" člena našej ZO.ktorý asi 3 roky neočkoval proti paramyxo/tvrdil,že áno/ ani proti neštoviciam a dosť ležérne odflákal jeseň po náročnej sezóne.Tam si mal vidieť,keďd to prásklo! Paramyxo X neštovice v tej najhoršej forme.Katastrófa.Tam už bolo ťažko radiť.Nôž,izolačka.Je však zaujímave,že 60% chovu sa z toho dostalo.Ďalšie dva sezóny nezávodil,tak nemôžem posúdiť,aký to malo dopad na organizmus.
Peter Matalík (22.02.2011, 18:03)
V príspevku som chcel poukázať hlavne na udržanie zdravotného stavu v jeseni/Tricho,salmonela.... a hlavne paramyxo.Ak to nerobia chovatelia ,tak neštovice majú perfektnú živnú pôdu a prepuknú v tej najhoršej forme.
Ľudovít Jančok (22.02.2011, 18:13)
Zdravím pán Matalík, otázočka, používate v ZO propolis? Myslím že áno ale prosím napíšte. To je len moja domnienka. Ďakujem Ludvik.
Peter Matalík (22.02.2011, 18:18)
Ja osobne áno .Domnievam s ,že aj iní"tajne".Musím však priznať ,že minulú sezónu som to používanie dosť zanedbával.Musím osloviť svoho dobrého priateľa ,chovateľa a včelára J.Sokola ,aby mi namiešal elixír!
Milan Blahovský (22.02.2011, 18:23)
Pán Ing., ja si srandu nerobím, skôr mám pocit, že teória kamsi ide iným smerom ako prax. Čo to už tu odznelo, teda vakcinovať živou vakcínou alebo umŕtvenou ??? Ja viem, že vakcinovať sa majú iba chovy v 100% stave a vo forme, ale čo počúvam za posledné obdobie tak sa mi to akosi vyníma z toho čo je kdesi na weboch či v knihách. Počuli ste aj vy o následkoch vakcinácie Salgenom či Salmovacom v niektorích chovoch u špičkových chovateľov ? Vari si myslíte, že vakcinovali oslabené jedince, ktoré predtým nepreliečili ??? Alebo ich liečba bola neúčinná ? Problém neštovíc, teda akejsi detskej nemoci u holubov nepotrebujem rozoberať a snáď raz neprerastie do takých rozmerov ako je to u salmonelózy. O tom by som sa chcel trocha pobaviť, možno čitatelia si niečo z toho vezmú, však táto diskusia je tak trocha aj o vzdelávaní chovateľov.
Zdeňek Adamík (22.02.2011, 19:07)
Pokud nezlikviduješ skryté bacilonosiče, tak jako bys neudělal nic, jen přechodně zlepšíš zdravotní stav. A podle mých zkušenností způsob a zejména délka medikace uváděná na různých medikamentech či chemoterapeutikách BACILONOSIČE NELIKVIDUJE.
Robert Molnár (22.02.2011, 19:18)
Milan v piatok idem očkovať salmovacom.
Miroslav Krajčí (22.02.2011, 19:38)
Velmi rád sa zapojím do diskusie, čo sa týka očkovania salmonelozy. Ako chovatel robím každý rok preventívne očkovanie proti pseudomoru a salmonele počas zimy. Druhý rok po sebe som holuby zaočkoval Pharmavacom . 5 Jaunára proti pseudomoru a o 2 týždne som 5 dní liečil Enrogalom 1ml na 1 liter vody a 2 týždne potom som zaočkoval holuby Salmavacom. Na tuto vakcinu holuby velmi zle reagujú tým, že všetkým holubom sa v mieste pichu vakcinácie urobili velké hrče. Zobral som holuba na vyšetrenie, po konzultácii s veterinárom mi povedal, že holuby sú v poriadku, že boli aj dobre zaočkované. Vyjadril sa,že táto vakcína vôbec nie je vhodná na očkovanie proti salmoneloze pre poštové holuby. Odporučil mi, aby som to holubom žiletkou nadrezal a hrče vytlačil. Po mojej poslednej dvojročnej zlej skúsenosti už nikdy nepoužijem vakcínu Salmavac. Niekedy platí menej liekov viacej zdravia. Aký máte vy názor na túto vakcínu a čo vy doporučujete?Aký mate na tuto skusenosť vy chovatelia nazor, čo si o tom myslite. Dakujem
Peter Matalík (22.02.2011, 19:39)
Teraz si Zdeňku trafil klinec do"betónu"/vieš o čom píšem/.Aj preto v napadnutých chovoch napr. pri preliečení enrogalom 9 dní a podaní probiotík sa liečba opakuje o 10-14 dní znova aspoň 7 dní.Aj tak je fakticky o šťrastí ak bacilosiča vyradite.Ináč sú to podľa môjho názoru výlučne holubice.Mne salmonela šarapatila v zime r.2000,tesne pred párením.Hlavne holuby ,ktoré v sezońe boli extremne zaťažované.Aj to moje "úsporne"krmenie poukáže na zravotný stav chovu./dnes som to trochu prešiel-bez problému aj kondične,veselo hrkútajú aj pri nínusových teplotách/.Aj cez to som mal výbornú sezónu.Len ešte ďalšiu sezónu sa čo to objavovalo.Od vdety chvála bohu kľud i keď človek musí byť stále v strehu!
Milan Blahovský (22.02.2011, 20:09)
Tak dúfam, že do konca budúceho týždňa nám prednesieš Robo ako to vyzerá, to som skutočne zvedavý. Nerád by som ťa odrádzal, ale svoju skúsenosť z pred asi 10 rokov ponúknem. Po všetkých možných aj nemožných preventívnych aj liečebných kúrach podľa vyčítaných rád som nasadil salgen holubom, ktoré chovali mladé holuby ( akosi som nestihol to urobiť ešte pred liahňou). Výsledok ? V priebehu asi 7 dní po vkacinácii úhyn asi 20 mladých z 40 na hniezdách počas noci. Staré holuby však v pohode. Veci ako Salmovac či kedysi Salmovir resp. Mycosalmovir radšej nemusím tiež.
Daniel Krajcik (22.02.2011, 20:12)
Milan, dufam, ze neprednesie ... verim, ze ho prehovorim.
Peter Matalík (22.02.2011, 20:28)
No Milan to sa mi nejak nezdá.Salgen by v tom"prsty nemal",ak by boli holuby fit.Musela tam byť už nejaká skrytá forma salmonely,alebo inej choroby.Je to podobne,ako sme holubom ktoré vykazovali príznaky paramyxo a nasadili avipest/živú vakcínu/.Vieme čo to s nimi spravilo.Čo sa týka očkovania salmovacom,tak jedine do krku.Videl som holuby,ktoré poočkovali chovatelia do prsného svalu-katastrófa!
Ľudovít Jančok (22.02.2011, 21:20)
Zdravím Vás . Pán Krajčík treba tomu rozumieť že ho odhovoríte od toho rozhodnutia očkovať, alebo nie? Ludvik. Ja len že to je dobré rozhodnutie od Vás.
Peter Fiľarský (22.02.2011, 21:30)
Pre Zdenka A., v prípade, ak už nesníva. Zaujímalo by ma miešanie Pharmavacu Columbi 2 s Ivermectinom. Síce som sa o tejto alternatíve v minulosti dozvedel a chcel ju aj vyskúšať, ale počul som tiež názor, či neodporúčanie ich vzájomného miešania z dôvodu viskozity a tým aj možnej ovplyvnenej účinnosti.
Robert Molnár (22.02.2011, 22:08)
Ahoj Milan. konzultoval som to s Danom a s vakcinaciu salmovac to končím./nebudem očkovať/
Zdenko Žofaj (22.02.2011, 22:27)
No, tak to mate šťastie pán Molnár, mal by ste v holubníkoch úplný lazaret ...... Keď sa stretnete s D.K., tak mu pýtajte 2dl dobrého vina, za dobru radu.
Zdeňek Adamík (22.02.2011, 22:58)
Nesnívám pozerám futbal. Pharmavac Columbi 2 15 Ml + 1 ML Ivermectin. Samozřejmě je třeba aby vakcíny měly pokojovou teplotu. V zimě nepoužívám Automat ale klasickou stříkačku jednorázovou o obsahu 2 nebo 3 ML, natáhnu směs a lahvičku se směsí sera dám do podpaždí nebo do některé z kapes velmi blízko tělu. Pokud mám pomocníka, očkuje pomocník. Pozor už jsem také jednu rozbil! Před každým natažením směsi opětovně protřepou. Netvrdím, že je to ideální ale dělám to tak už několik let. Je dobré, pokud máme dost času po 10 - 14 dnech kapnout jednu kapku neředěného Ivermectinu buďto na šíji holuba nebo lépe do vnitřní křídelní neopeřené jamky, kterou prochází žíla a Ivermectin se tak může dostat rychleji do krevního oběhu. Ale to je moje praxe lépe bude budete-li se dotazovat veterinárních lékařů.
Daniel Krajcik (23.02.2011, 04:32)
Pan Jancok, tak, ako ste napisali - aby nevakcinoval. Presviedcaju ma o tom konkretne pripady neprimeranej reakcie holubov z poslednych tyzdnov/rokov. Odpoved na otazku "preco to tak je?" vam neviem dat. Intenzivne /ale zatial neuspesne/ po nej patram.
Ľudovít Jančok (23.02.2011, 08:05)
Dobré ránečko Vám. Pán Krajčík super priateľstvo. Ja totiž tuším prečo to tak je, len nemám mandát o tom verejne hovoriť. Keby ste ale s pánom režisérom prijateľným spôsobom oslovili dr. Polášeka, možno by nám tu napísal jeho názor, lebo okrem profesie je aj chovateľ PH. No kto vie skúsiť by sa malo. Mám veľkú radosť z atmosféry ktorá v týchto dňoch na DF panuje. Holubárime , bavíme sa paráda. Pán Adamík veľká vďaka že ste tu . Ďakujem Ludvik.
Ľudovít Jančok (23.02.2011, 08:14)
Do...Aby som neurazil nechtiac našich doktorov, oni samozrejme musia nie môžu. Marianko, Ľubomír atd. Dúfam že je to OK chlapi. Ďakujem Ludvik.
Peter Fiľarský (23.02.2011, 09:16)
Nakoniec som zaspal ja. V minulosti ja (kým žil otec), potom moja pomocníčka dcéra sme sa v zime dosť nabehali po schodoch pri doplňovaní striekačky, teraz to robíme obdobne (teplé oblečenie). Mne sa jednalo hlavne o schopnosť dvoch očkovacích látok rovnomerne sa rozmiešať a tým pádom dostať do každého jedinca ich správny pomer, hlavne ak pri vtiahnutí viacerých dávok naraz do menšej striekačky akú používam (2 ml) môže byť problematickejšie miešanie v samotnej striekačke. Isteže, dá sa tomu predísť nie celým doplňovaním tejto, ale v menších dávkach, či neustálym krúživým pohybom pri doplňovaní. Nebolo to z mojej hlavy, ale mám to z jedného stretnutia pri kávičke s uznávanými kapacitami, českým priateľom a zamestnancom Henka de Werda (myslím, že je veterinár a dokonca mal mať aj nalietané eso Belg., meno si nepamätám, mladší, vyšší, fundovaný sympaťák) na olymp. v Dortmunde, kde som bol rád, že môžem vôbec počúvať, ale vzhľadom na moje jazykové schopnosti, či správnejšie neschopnosti nemôžem vylúčiť, že som si to zlé vysvetlil, preto tá otázka. O kvapkaní na šiju som počul (?), tá žila pod krídlom je logickejšia. Veterinár to áno, ale pokiaľ tento nie je holubiar, alebo nerobí pre holubiarov a je bez praktických skúseností, tak to sa radšej spýtam, aby som nerobil reklamu, doposiaľ „vždyochotného“ Z. A. dovtedy, pokiaľ bude ochotný komunikovať. V každom prípade ďakujem.
Zdeňek Adamík (23.02.2011, 09:32)
Jisteže to není dokonalé, možná i s ohledem na možnou drobnou krystalizaci i diskutabilní, ale jak jsem již uvedl dělám to tak a neustále zahřívám vlastní tělesnou teplotou (na kterou se to však samozřejmě nikdy nedostane) a míchám - třepu. Co k tomu víc dodat. Až budu chovat dvacet ptáků, budu to dělat třeba na x krát. Teď jich mám cca 193 a z toho možná i pár poštovních, takže to dělám tak.
Milan Blahovský (23.02.2011, 09:46)
Pár ľudí s titulom MVDr. je registrovaných, ale asi sú vyťažení inou aktivitou, čo hynú labute ?????
Jozef Daníšek (23.02.2011, 11:08)
Zdravím.Keďže sa tu objavuje veľa rad a doporučení spojených so skúsenosťami chcem sa podeliť s radou a skúsenosťou i ja.Pri návšteve môjho priateľa v Nemecku som bol priamym účastníkom takéhoto očkovania/vakcinovania/ priamo u veterinárneho lekára,ku ktorému sme holubov priviezli.Očkovanie prevádzal automatickou injekčnou pištoľou s kratučkým injekčným hrotom priamo do prsného svalu holuba.Keďže som bol naučený na očkovanie do oblasti za krkom holuba,tak mi nedalo,aby som sa ho nespýtal,prečo do prsného svalu.Odpovedal mi,že prsný sval je najviac prekrvený, takže vakcína sa rýchlo vstrebe a čo je najdôležitejšie pri krátkom hrote sa znižuje riziko napichnutia nejakého nervu na minimum.Pripadalo mi jeho vysvetlenie veľmi logické a tak som to začal týmto spôsobom robiť i ja.Zatiaľ som žiaden problém nemal.A bol som pri tom kde u nás nemenovaný veterinárny lekár očkoval do oblasti krku a dva holuby za niekoľko minút odleteli na druhý svet.Predpokladám že príčinou bolo práve napichnutie nejakého dôležitého nervu.Treba však podotknúť,že žiadna vakcína nie je 100% účinná a určite sa môže stať,že i pri zaočkovaní,sa slabšie príznaky ochorenia proti ktorému očkujeme niekedy môžu objaviť.Je to zriedkavosť,ktorú však nejde vylúčiť.Ja s očkovaním do prsného svalu mám tie najlepšie skúsenosti.Je to skutočne veľmi rýchle a podľa mňa i bezpečné.Pozdravujem
Jozef Kasan (23.02.2011, 11:09)
Dobrý deň prajem, môj spôsob očkovania je taký, že mi niekto chytá holuby a ja mám dve striekačky a to jednu z Pharmavcom a druhú s Ivermectinom /táto je inzulínka, aby sa dala podať potrebná malá dávka na ks./ Doporučujem nemiešať nakoľko ozaj nedôjde k dobrému zmiešaniu uvedených látok a bolo by nutné to vždy premiešavať. Moje odporučenie podávať samostatne. Každý si vyberie ako mu vyhovuje. Pre zaujímavosť uvediem, že v minulosti mal môj najlepší holub vylámané perie na hrvole po odchovaní mláďat pred sezónou a ja som ho zaočkoval tuším Ivomecom 3x po sebe mysliac si, že je to dáky parazit. Nepomohlo to, čo sa týka poškodeného peria, ale ani neuškodilo. Tento holub bol v tom roku na druhom mieste na CV tuším v kategórii D a pritom bol 4x na CV. [%sig%]
Robert Molnár (23.02.2011, 11:47)
takto som to robil Jozef aj ja.
Zdeňek Adamík (23.02.2011, 11:52)
Ano také jsem to tak dělával když jsem vozil ale jiné vakcíny z NL. Dvě stříkačky a souběžné očkování na dvě různé strany šíje.
Igor Barbírik (23.02.2011, 12:20)
Dobrý deń Pán Daníšek úplne svami súhlasím takúto radu mi v minulosti dal pán Doktor Śvec. Len treba dávat pozor aby to nebolo v blýskosti prsnej kosti môže nastat krvacanie. Ćo sa týka ivomeku som takého istého názoru ako pan.Adamík netreba holuba pichat a netreba sa obávat predávkovania.A naviac ivomec je bolestiva vakcína. Na salmonelu mám taký názor že sa snažim vyhnút podávaniu akých kolvek antybiotík pretože čim viac sa použivaju oto viac sa otvára vstupná brána pre salmonelozu.
ĽUdovít Dziak (23.02.2011, 19:14)
PAN ADAMIK. PHARMAVAC COLUMBI 2 + GALMEKTIN?? SLO BY TO?? TIEZ NA JEDNU AMPULKU 1 ML GALMEKTINU. UCINNA LATKA JE TAM IVERMECTINUM A JE TO NA VSETKY DRUHY CERVOV. [%sig%]
Ľubomír Hovančík (23.02.2011, 20:07)
Pri poslednej konzultácii s vet. lekárom mi doporučil nemiešať tieto látky nakoľko každá jedná istým spôsobom oslabuje organizmus. To len my leniví chovatelia, ktorím sa to vidí pracne očkovať na 2-3x si to zjednodušujeme. Ale môj názor je taký, že ak to robím s odstupom času tak jednotlivé očkovania nič nepokazia. 1. premaknem si holuby pred očkovaním/všetky 2. pokecam si s pomocníkom, rozoberieme aj holubiarské téma 3. po akcii popijeme a upevníme vzťahy Zlaté očkovanie!!!!
Ľudovít Jančok (23.02.2011, 21:45)
Zdravím Vás stala sa neuveriteľná vec. Ivomek sa dá aj riediť, a následne kvapkať do zobáka. Dajte do gugla Ivomek aplikácia holuby. V prvej marži v tretej stati je popis riedenia. Ludvik.
Zdenko Žofaj (23.02.2011, 22:06)
Žiadny zázrak sa nekoná pán Jančok, toto už dávno popisuje vo veterinárnom okienku MVDr Martin Polášek ......
Ľudovít Jančok (23.02.2011, 22:19)
No vidíte a riešia to na stránke pána Matušku. Ja pichám, a budem pichať pokiaľ budem chovať. Ale fajn Zdravím Ludvik.
Zdeňek Adamík (23.02.2011, 22:32)
Pane Jančok, kdyby to fungovalo, už bych Vám to poradil. Pane Dziak, je-li Galmektin 1% Ivermectinum což předpokládám tak by to šlo.
Ľudovít Jančok (24.02.2011, 07:53)
Zdravím Vás Som Vám vďačný pán Adamík, ste jednotka, ja len že je aj taká možnosť, ale aj tam píšu že to nie je IOO% účinné, a je lepšie zvoliť aplikáciu vpichu, alebo na kožu dve kvapky. Ďakujem Vám Ludvik.
Štefan Janíček (24.02.2011, 08:06)
Perfektná loby, je si z čoho vybrať. Toto je ďaleko lepšie ako čitanie o kružkoch. Zaroveň sa aj čosi priučím.
Ľudovít Jančok (24.02.2011, 08:21)
Zdravím Vás pán Janíček toto by malo byť výchovno-zábavné DF aj sem tam nastane patová situácia, keď si niekto myslí že má večšiu pravdu ako kolega ale to neznamená že vyhlási vojnu. Sme ľudia, a ľudia sú hriešne bytosti. Ale v konečmom dôsledku ide o koníček teda zábavu a smiech k zábave patrí v každom prípade. Je pasia čítať pána Adamíka a viacktorých ktorí to takto chápu. Smelo sa zapojte do diskuzie uvidíte koľko spriazdnených duší nájdete a hneď je život krajší. Ďakujem Vám Ludvik.
Ivan Nemec (26.02.2011, 18:00)
Odvtedy ako som stratil niekolko dlhotratovych holubov na kratkych tratiach skoro naraz a na hniezde mali mlade tzv. "vyklbene nohy" vakcinujem holuby Salmavacom (asi 5 rokov) do prsneho svalu, 2 tyzdne po paramixe (januar februar ked nemrzne). Obcas sa po vakcinacii po nejakom case u niektorych holubov objavia opuchy v mieste vpichu, ale myslim si, ze je to problem hygieny pri vakcinacii (opuchy sa stratia). Nie som zastancom miesania vakcin, lebo si myslim, ze organizmus ma reagovat na vakciny postupne v rozsahu napr. 2 tyzdnov a nie je dobre mylit organizmus viacerymi protilatkami naraz. A este vakciny su pripravovane v sterilnom prostredi co obycajny chovatel nevie zabezpecit. A nakoniec vakcinovany holub ma byt relativne zdravy, to znamena prelieceny proti trichomoniaze, kokcidioze a odcerveny.
Dušan Petro-Monocký (28.02.2011, 19:35)
Chcem sa spytat,staci holuby proti salmonele preliecit Enrogalom 5 dni a potom hned salgen?Myslim hned po tom prelieceni ci sa moze podat Salgen.....
Zdeňek Adamík (28.02.2011, 21:28)
Nemůže.
Anton Morvay (28.02.2011, 21:49)
A možme vedieť prečo a kedy potom vakcinovať ?
Daniel Krajcik (28.02.2011, 22:43)
Dusan, ak by som to robil na svojom holubniku, tak by som po tych 5 dnoch preliecenia Enrogalom dal dalsich 5 dni probiotika a na 11. den vakcinoval.
Milan Blahovský (28.02.2011, 22:46)
5 dní nie je liečenie...
Daniel Krajcik (28.02.2011, 23:09)
"Dusan, ak by som to robil na svojom holubniku, tak by som po tych 5 dnoch podania Enrogalu dal dalsich 5 dni probiotika a na 11. den vakcinoval." Milan, opravil som moj predchadz. prispevok, je to takto dobre? ...
Zdeňek Adamík (01.03.2011, 07:24)
Předpokládám, že tím chtěl M. B. naznačit, že 5 dní nestačí. Probiotika samozřejmě alespoň 3 dny (5 je lepší) a třeba i 1 den Multivitamin. Přestávka mezi "léčením" a vakcinací nejméně 14 dnů.
Mikuláš Kováč (01.03.2011, 07:25)
Zdravým Vás. Rád čítam odborne články, ale mám smolu pretože o holuboch sa toho v našom jazyku veľa nenapísalo. A preto hľadám informácie v iných zdrojoch. Napríklad v článkoch určených pre chov hydiny. Dávam do pozornosti článok na internetovej stránke: http://www.vetservis.sk/poradenstvo/hydina-a-kraliky/problemkralik/salmoneloza-/ PS: Niekedy mám pocit, že sa snažíme zničiť niečo čo sa nedá zničiť. A tak si kladiem otázku. Ako sa s tým dá spolu nažívať? [%sig%]
Štefan Janíček (01.03.2011, 10:10)
Zdravím, ja sa držím starého hesla: Ak máš príležitosť a na chvíľu zaváhaš, všetko ti ujde spred nosa, škoda však zostane na mieste. Preto rád čítam každý dobrý napad, len si musím vybrať ktorý je ten dobrý.
Daniel Krajcik (01.03.2011, 10:42)
Na zaklade sprostredkovanych susenosti z viacerych clankov, rozhovorov s chovatelmi i veterinarmi viem, ze nazory a postupy veterinarnych lekarov (i specialistov na holuby) sa v pripade vakcinacie, identifikacie a liecenia salmonelozy ZNACNE rozchadzaju. Priklad: - Vyborny belgicky veterinar P. Lanneau odporuca po 10-14 dnoch podavania antibiotik ihned vakcinovat a potom revakcinovat (podla druhu podanej vakciny). - Spickova nemecka firma z holubiarskeho pharmabiznisu odporuca: 5 dni antibiotika, 5 dni probiotika, ihned vakcinacia. - Dalsi z veterinarov sa prihovara za ucinnejsiu zivu vakcinu, dalsi hovori, ze dobre funguju nezive vakciny, treti hovori o kombinacii (mrtva/ziva s cas. odstupom) a stvrty sa najviac priklana v pripade nakazy k izolacii kmena a produkcii autovakcin. Clanky v zahranicnych odbornych casopisoch tykajuce sa salmonelozy, liecenia a imunizacie holubov prilis casto obsahuju slovne spojenia: seems to have ... its seems better to do ... seems to be important ... it seems that ... in some cases ... its seems good ... in a lot of cases .... atd.. V preklade „zdá sa, že ... ...zdá sa dôležité ... ...zdá sa, že je dobré ... v niektorých prípadoch,...“. A potom, chovatel, vyber si ... [%sig%]
Zdeňek Adamík (01.03.2011, 13:12)
Ano tak to je, každý jde na to trochu jinak. Je potřeba si vybrat vlastní cestu a tu odzkoušet. U každého je trochu jiná péče o holuby, ne každý doplňuje každý rok či několikrát za rok holuby ze známých či z méně známých zdrojů (intern. dražby apod.). A také v každém OS (OZ) je péče o závodní boxy a kabinu různá, bohužel jak jsem také párkrát na schůzkách s chovateli slyšel, tak někde vůbec žádná.
Peter Matalík (01.03.2011, 13:22)
Dva poučné članky/Zdeňek+Dano/
Štefan Janíček (01.03.2011, 13:32)
Dvaja špičkový veterinári, davali na určitú chorobu, dva rozdielne lieky a mali pravdu obidvaja. Len škoda, že som ešte vtedy akosi, nechcel dôverovať skúsenosti správnych ľudí. Bohužial dovtedy som ich nepotreboval. Najlepšie sa učí na vlastných chybách. Ak nejaká myšlienka prejde cez všetky schvaľovacie komisie, tak sa ju vôbec neoplatí realizovať. To mi vždy pripomínal p. Gvot
Milan Blahovský (01.03.2011, 14:04)
Stále sa motáme okolo horúcej kaše, veterinár, resp. veterinárna komisia SZ sa neozve a neukončí naše tápanie....Osobne si myslím, že to mnohí včítane mňa robíme naslepo, sme takí samoukovia, a ostáva nám iba slepo závidieť kolegom v Nemecku či na západe, kde si v prípade problémov zájdu k špecialistovi a aj za cenu vyššieho poplatku si dajú vyšetriť chov. Urobia im test citlivosti na kmene baktérii salmonely voči antibiotikám ak je vyšetrenie pozitívne a my čo ? Vezmeme literatúru resp. si vyhľadáme na webe odporúčanie čo učinkuje voči salmonele, zabehne do prvej lekárne, objednáme si, pekne zaplatíme a dávkujeme. Následne v domnení, že sme nič nepokazili napicháme Salmovacom či nakapeme dop zobáka Salgen a trpneme po tom čo sa začne diať s holubami či vôbec holuby budú schopné súťaženia, či sa vydarí liaheň a či mladé nepokapú. No darmo už na Slovensku a nielen tu platí staré známe: "Keď mne zdochla koza susedovi nech dva..."
Dušan Petro-Monocký (01.03.2011, 15:05)
Vdaka Daniel.....:)
Jozef Daníšek (01.03.2011, 17:52)
Pozdravujem.Plne súhlasím s pánom Blahovskym.I keď u nás sa už objavili prvé lastovičky v podobe návodov na používanie liekov a v spôsobe vakcinovania holubov, nie je tam jednoznačný návod.Mám nemeckú knihu "Zdravé poštové holuby".Majú tam grafické znázornenia a fotografie postihnutých holubov s jednotlivými diagnózami chorôb ,včetne preparátov i spôsobom podania a hlavne dĺžky podávania liekov.Žiaľ sú tam uvádzané názvy liekov a prípravkov ktoré sú na nemeckom trhu a ktoré potom lúštime s mojim priateľom veterinárom. V "Medikum vadekum"hľadáme potom náš ekvivalent.Bolo by skutočne na čase vydať i u nás niečo podobné.Myslím ,že veterinárna správa by na tom neprerobila,lebo 99% chovateľov by si takúto náučnú literatúru určite kúpilo.Je možne podať takúto požiadavku Slov.zvazom?Možno by to stálo za pokus.Veď na zamedzovaní šírenia chorôb by malo záležať,obrazne povedané obom táborom.Stačí keby podobnú knihu preložili a namiesto nemeckých,belgických či iných liekov napísali názvy našich, dostupných v našich lekárňach.
Miroslav Krajčí (01.03.2011, 18:48)
Dobrý deň pán Blahovský, s tým porekadlom máte úplnú pravdu...Naše možnosti sú na neporovnanie so západom...a keby sme si aj mohli vzájomne poradiť, pomocť, bohužial tu funguje princíp neochoty a zavádzania medzi chovatelmi tak, aby Vami citované porekadlo bolo zaužívané v praxi. Navštívil som holubníky v Anglicku, Belgicku, Holandsku, Nemecku a zúčastnil som sa tam aj košovania holubov. Videl som aký je tam prístup k tomuto športu/záľube, a tiež som zažil vzťahy medzi chovatelmi...niečo také na Slovensku je nemožné...píšem to preto lebo ked kamarát získal prvú cenu v oblasti, hned mu ju okolie závidelo a nevedelo sa s tým zmieriť. A to podotýkam, že nejde o žiadnu finančnú výhru...v opačnom prípade by sa na Slovensku pravdepodobne chovatelia vraždili. Je tu veľa chovateľov, ktorí sa o holuby starajú, investujú do nich a sú na popredných miestach, a tiež je vela neprajníkov, ktorí im potom len zo závisti šíria zlé meno...bohužial je to veľmi smutné...čo sa týka Salmovacu, som zásadne proti jeho používaniu...predtým som používal Salgen a s tým som oproti Salmovacu spokojný a budem ho opať pouzívať.
Štefan Janíček (02.03.2011, 05:32)
Zdravím, Milan máš úplnú pravdu, včetne tých kôz. Veterinárnu komoru nevyprorokuješ, lebo pár jej členov sú chovateľia predajcovia a to už ďalej rozplytvávať nemusím. A tak, ako iný potom hor sa za nákupmi rôznych slovníkov, kde mimichodom je to obdobné. Ako keby niekdo chcel aby sme ostali.......
Jozef Daníšek (02.03.2011, 07:28)
Ešte sa vrátim k môjmu príspevku.V knihe "Zdravé poštové holuby" sú uverejnené i fotografie trusu/samozrejme farebne/ktoré vedu k lepšej možnosti rozpoznať dané ochorenie. Takáto príručka na našom trhu naozaj chýba a pritom je veľmi potrebná.Ale žiaľ u nás platí staré pravidlo "čím horšie tým pre niekoho lepšie" Ostávam s pozdravom.
Štefan Janíček (02.03.2011, 11:35)
Jozef mám eminentný záujem o nahliadnutie, ak mi dovolíš. Alebo ak môžeš sprostredkuj mi kúpu onej knižky.
Jozef Daníšek (02.03.2011, 11:57)
Nemám s tým žiaden problém.Potrebujem adresu,kde ju mám poslať.Alebo si môžeme dohodnúť stretnutie.
Štefan Janíček (02.03.2011, 14:44)
Jozef som Štefan Janíček a každý deň som na M.R.Štefanika 71, Žilina ale ak ste z Rosiny, tak myslím že viem aj kde bývate. m:0903531457
Pavel Ostrolucký (03.03.2011, 08:17)
Myslím si , že vo všetkom nemáte pravdu. Čo sa týka príručky o chorobách, tak táto je dosť podrobne rozpracovaná v návode o používaní liekov MVDr. Dubajom pri testovaní PH v testovačke v Nitre. Osobne ním boli vydané dve publikácie tejto príručky a sú tam uvedené zdravotné opatrenia a aj presné dávky liekov a aj vakcinácie - chýbajú tam len farebné fotografie, ktoré ako uvádza Jožko Daníšek majú naozaj niečo do seba a najmä mladí a neskusení chovatelia by sa mohli podľa toho aspoň preventívne a podľa mňa aj liečebne dobre zorientovať. Možno všetci chovatelia túto príručku nemajú, ale bola bežne predávaná v jeho stánku na rôznych CV, akciách a dražbách. A čo sa týka liekov Slovenskej produkcie sú dobré, len ich treba vedieť správne dávkovať a dodržať prepísanú dodu preventívnej alebo liečebnej doby. Škoda, že nie sú lieky na všetky nemoci holubov, lebo niektoré lieky boli na Slovensku zakázané vyrábať a v Belgii a Holandsku sú bežne predajné. V Nemecku majú tak tvrdú legislatívu, že tam chovateľ nemá inú možnosť ak che používať antibiotiká - musí navštíviť špeciálneho veterinára, ktorý môže tieto predpísať - na voľnom trhu ich nekúpi iba ak pod pultom a sú tam strašne tvrdé sankcie pre porušovanie predpisov, bez akejkoľvek výnimky.
Ivan Nemec (03.03.2011, 13:48)
Este raz sa zapajam do diskusie. Obratil som sa priamo na vyrobcu vakciny Salmavac a tu je ich odpoved: Vážený pán Nemec, Sme radi , že ste sa obrátili priamo na našu spoločnosť. Na úvod musím povedať, že nás veľmi prekvapili skutočnosti uvedené v diskusii. Musím zdôrazniť , že neodporúčame miešať, akékoľvek vakcíny a liečivá v jednej striekačke (Pharmavac Columbi2 a Ivomec) a aplikovať ich zvieraťu! Takéto kombinácie nie sú dovolené a môžu mať nepriaznivý dopad na účinnosť vakcíny (nástup a dĺžku chránenosti) a bezpečnosť použitia. Ďalšou otázkou je sterilita výsledného produktu. Vakcína SALMOVAC obsahuje usmrteného pôvodcu ochorenia a olejový adjuvans. Pri použití takýchto vakcín sa môžu vyskytnúť reakcie v malom percente, ktoré však nemajú vplyv na chránenosť jedinca. Každá vakcinácia je pre organizmus zvieraťa silná záťaž. Očkujú sa zvieratá zdravé v dobrej kondícii pričom aplikáciu musí vykonávať skúsený odborník. Podanie vakcíny musí byť vykonané správne: - vakcína temperovaná na 22°C (izbová teplota) - použitie sterilnej ihly a striekačky - aplikovanie správneho objemu podľa návodu - vpich smerovaný smerom k chvostu holuba. Dodržanie týchto zásad, minimalizuje nežiaduce účinky a zabezpečí dobrú chránenosť zvierat. Pokiaľ budete mať ešte nejaké otázky ohľadom našich výrobkov, radi Vám odpovieme . S pozdravom MVDr. Milan Pitoňák Pharmagal Bio s.r.o.
Pavel Ostrolucký (03.03.2011, 15:26)
V tej odpovedi čo sa uvádza vyššie sú hneď dve sprostosti a to asi tieto : 1. Použitie sterilnej ihly by znamenalo pri použití 250 holubov použiť aj 250 nových ihiel a to je strata času - inkubačná doba použitia vakcíny.................. 2. Vpich smerovaný smerom k chvostu holuba, vakcína sa dáva za krk a ak holub nadvihne chvost - je to podľa pána MVDr. zlý vpych ???, no to by sa aj po milovaní ak nie je dobrý vpich sťažovala asi každá žena !!!
Vladimí­r Smieško (03.03.2011, 16:19)
Paľo, brzdi. To, čo uviedol Dr. Pitoňák, je "lege artis". V tom a následnom je to umenie. A čo sa týka toho holubacieho chvosta? No neviem či, keď zdvihnutý, potom ho má inde, než v smere hlava - riť / u vtákov kloaka /?
Pavel Ostrolucký (04.03.2011, 08:29)
Vladko čakal som, že sa ozveš ako odborník, presne včera som na Teba a Tvoju reakciu čakal. Áno tak by to asi malo byť ako uvádza on - ale druhá vec je koľko by stáli tie ihly, alebo ich len dezinfikovať ? No potom je otázka či nedojde ku poškodeniu očkovacej látky. A čo sa týka smeru vpichu - tak ten naozaj nemôže byť dôležitý, dôležité je to, aby očkovacia látka bola riadne aplikovaná do teľa holuba - za krk, prípadne do svalu - pritom žiadny smer vpichu nie je dôležitý, aby potom táto zpoza kože nevytiekla von a aby nekrvácal, ihla musí byť tak ukurát, nie dlhá, nie hrubá, najlepšie ak to je špeciálna - tuterkulinka, no táto je príliš tenká a niektoré očkovacie látky sa s nou ťažko aplikujú/ Pharmavac columby - NH 1, lebo je hustý/. Dôležité je to, aby nebol holubovi prepichnutý nejaký orgán a aby nezdochol. Čo sa týka reakcie po použití SALMOVACU sú naozaj hrozné a ja ho po jednom použití a po problémoch s plodnosťou a reakciou po ňom nechcem viacej ani vidieť a nie to že s ním aj holuby očkovať - radšej niečo iné - SALGEN bol super, no s výrobou toho čo bolo niekedy dobré akosi hafruje. Vladík pozdravujem Ťa a vyzývam Ťa ako odborníka veterinára, aby si napísal niečo prospešné pre Slovenských chovateľov - radi by sme sa niečo od Teba naučili.
Štefan Janíček (04.03.2011, 11:52)
Zdravím, tu už konečne sú odborníci. Ďakujem.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené