Konferencia MDKS a SEMK 2011 Trenčianska Turná

Ján Bučo (24.02.2011, 16:08)
Pozdravujem priatelia, Dovoľujem si Vás pozvať na zasadnutie konferencie MDKS+SEMK, ktorá sa uskutoční dňa 5.3.2011 o 10,00 hod. v priestoroch reštaurácie Pegas v Trenčianskej Turnej. Dojazd je pomerne jednoduchý. Je potrebné zvoliť výjazd z diaľnice D1 smer Banská Bystrica - Brno na cestu č. 50, vydať sa smerom na Prievidzu a BB a po cca 5 km za obcami Veľké Bierovce a Trenčianske Stankovce je odbočka doľava na Trenčín a Trenčiansku Turnú. Konkrétne info o umiestnení reštaurácie prípadne podá p. František Dohňanský na čísle 0908536778. Prosím delegátov aby si dôkladne preštudovali program a organizačné pokyny, ktoré budú uverejnené na stránke www.longdistance.wz.cz 24.2.2011 vo večerných hodinách. Takisto žiadame predstaviteľov jednotlivých nasadzovacích stredísk aby sa zodpovedne postavili k výberu delegátov. Tí by mali byť z radov aktívne nasadzujúcich chovateľov. Očakávame Vaše pripomienky a tešíme sa na Vašu účasť. Letu Zdar! Ján Bučo a František Dohňanský -- Ján Bučo predseda MDKS +421907847774 janbuco@gmail.com http://www.longdistance.wz.cz
Ján Bučo (25.02.2011, 09:22)
Dobrý deň prajem, Včera som program nestihol zverejniť. Urobím to dnes večer. Pre istotu ho zverejňujem aj tu. Ospravedlňujem sa. Obežník č. 1/2011 Organizačné pokyny a program konferencie SEMK+MDKS Trenčianska Turná, reštaurácia PEGAS, 5.3.2011 o 10,00 hod. Delegáti: výbor MDKS, výbor SEMK a za každé NS koordinátor + jeden člen NS: Brezovica – 2; Liptovský Mikuláš – 2; Žilina – 2; Trenčín – 2; Komárno – 2; Fiľakovo – 2 + možní delegáti z regiónov, ktoré majú záujem o vznik nasadzovacieho strediska. Prosím aby uchádzači o vznik nasadzovacieho strediska vyslali svojich delegátov v počte 2/NS. Ich účasť je však potrebné oznámiť najneskôr do 1.3.2011. Odporúčam v rámci možností vykonať schôdze v jednotlivých nasadzovacích strediskách a takto pozbierať podnety na činnosť v roku 2011. Takisto body na doplnenie programu konferencie prosím zaslať poštou alebo e-mailom najneskôr do 1.3.2011. 1. Prezentácia účastníkov, úvod, 2. Správa predsedov SEMK a MDKS 3. Správa výcvikárov 4. Správa ekonóma 5. Správa kontrolnej komisie 6. Návrh na zlúčenie SEMK a MDKS 7. Schvaľovací proces: názov, výbor, stanovy, pretekový plán, majstrovstvo 8. Výber koordinátorov v nasadzovacích strediskách a ich činnosť. 9. Podmienky pre výber dopravcov a organizácia dopravy. 10. Zosúladenie termínov platieb (členské, za nasadzovanie a.i.) a termínov deklarácií jednotlivých ocenení. 11. Diskusia a záver Jedným z dôležitých bodov diskusie bude aj rozprava k nedoplatku, ktorý vznikol vo vzťahu k dopravcovi, p. Adamkovi za pretekovú sezónu 2010. Z dôvodu nízkeho počtu prihlásených holubov na preteky v roku 2010 vznikol nedoplatok zo strany MDKS (objednávateľ služby) voči prepravcovi vo výške 1000,- €. K vyriešeniu tejto situácie bude potrebné zaujať jasné stanovisko v uznesení konferencie. Rámcový návrh pretekového plánu na rok 2011 – variantný návrh: 1. Oldenburg 18.6.11 (so) dolet cez noc SK 2. Oostende 1.7.10 (pi) dolet cez noc PL+CZ+SK+HU 3. Flensburg 16.7.11 (so) dolet cez noc SK 4. Brusel 29.7.11 (pi) dolet cez noc PL+CZ+SK+HU Ide o variantný návrh ku ktorému je potrebné otvoriť diskusiu. Ide o slovenský plán v spojení s pretekmi Intermajstrovstva 2011, ktoré podporuje aj SZCHPH. Jeho naplnenie je však podmienené vopred schválenou minimálnou účasťou holubov alebo chovateľov. Ďalšou možnosťou je uskutočnenie pretekového plánu v spojení s maďarským Maratón klubom, prípadne jeho kombinácia (Intermajstrovstvo + Maratón klub HU). Predpokladané termíny pretekov maďarského Maratón klubu: Aachen – 24.6.11 Liége – 8.7.11 Kiel – 22.7.11 Ján Bučo predseda MDKS
Oldrich Savara (25.02.2011, 11:22)
Vážení páni. Reagujem na vetu z druhého príspevku p. Buča . + možní delegáti z regiónov, ktoré majú záujem o vytvorenie nasadzovacieho strediska. O aké regióny sa jedná ? Pripomienka. V roku 2010 sme využili prepravu na Brusel cez MDKS ale asi sme nazapadli. Som o tom presvedčený i z toho dôvodu, že ste si nevšimli náš pretekový plán na stránke OZ CHPH Pezinok z ktorého sa dá vydedukovať zaradenie pretekov Ostende a Brusel do majstrovstva OZ-CHPH v roku 2011. Pýtam sa ? Nestálo by za úvahu využiť naše počty v týchto pretekoch do vaších výpočtov bez toho aby si členovia museli zaplatiť u Vás členské a náklady na ocenenie ? Prečo neuvažovať o nemennom pretekovom pláne na dlhšie obdobie už z vyskúšaných tratí ? Za pozitívum považujem snahu o zlúčenie oboch subjektov. Či maďarský, polský alebo slovenský " Maratón" bude o pretekoch na super dlhých tratiach a o tom by ste mohli uvažovať.
Milan Blahovský (25.02.2011, 11:23)
Janko, nebolo by zlé zahrnúť do bodov aj nevyrovnané pozdložnosti SEMK voči SZ ( krúžky). Nie nadarmo sa vraví, že poriadok robí priateľov.
Milan Blahovský (25.02.2011, 11:25)
Keď už píšeš o pláne resp. jeho návrhu, nešlo by vziať do úvahy aj plán KDTVR v ktorom je pretek KIEL naplánovaný na 23.7. ( sobota ) a vypúšťať či vyhodnocovať spoločne ?????
Oldrich Savara (25.02.2011, 11:34)
Áno Milan samozrejme, je to presne o tom čo aj nám vadí, neochota spolupracovať, nedopriať iným a byť veľkým na malom ihrisku.
Ľubomír Hovančík (25.02.2011, 11:50)
Čo keď holuby zaletia, podletia....... a podobné reči, rok dopredu už chovatelia vedia ako to poletí. Bože chráň spoločné výsledky!!!!!!!!!! Nehovorím len o regionoch,ale platí to aj pre OZ-tky. Niekedy sa mi zdá že nikoho nezaujíma tvrdá realita ekonomiky- prepravy, ale len keď sa hrajeme na vlastnom piesočku, veď niekto to zaplatí. Aj ak sa náhodou aj niečo podarí dohodnúť v krátkom čase to zlyhá lebo "niektorým dotknutým" CHPH to nevyhovuje-"sťahuje im zadočky."
Zdeňek Adamík (25.02.2011, 11:59)
Brusel, pátek, přes noc a CZ, to je asi pokus o vtip, ne?
Ján Bučo (25.02.2011, 14:51)
Dobrý deň, Dovolím si v krátkosti reagovať na príspevky pýtajúcich sa: 1. Pre p. Šavaru - náš klub sa neobmedzuje na vyhradené regióny. Pokiaľ sa nájde dostatočný počet chovateľov s potenciálom a chuťou košovať počas sezóny, budú vítaní. Problém môže nastať so zberom z niektorých oblastí Slovenska vzhľadom k veľmi nízkemu záujmu o tieto preteky. Tie preteky som si u Vás naozaj nevšimol. Tak ako minulý rok, nie je problém nejako zjednotiť dopravu. Nie je problém ani spracovať spoločné výsledky pokiaľ si ich vopred deklarujeme a dohodneme sa, že výpočet bude zahrnutý do ceny prepravy. V takom prípade by nemal byť problém vyrobiť ich. Otázka stabilného pretekového plánu je otázka na úroveň pretekania cez noc na Slovensku. Sám som s touto myšlienkou pred dvoma rokmi prišiel, vlani už sme prvý krát leteli slovensko - medzinárodný plán a verte mi, že si neprajem nič iné, len aby tento plán ostal zachovaný. Bohužiaľ záujem o preteky cez noc je u nás mizivý a Slovensko ako také nenaplní kapacity prepravných vozidiel tak aby cena za prepravu na kus bola nižšia ako povedzme 2 - 2,5 € mimo ocenenia pretekov. A keď som o tom hovoril na poslednej VH SEMK, bolo mi povedané, že toľko peňazí za holuba je priveľa. Realita nakoniec bohužiaľ potvrdila moje slová. 2. Pre Milana Blahovského - Ako člen SEMK a predseda MDKS som o tejto podĺžnosti nevedel. Ja evidujem "svoju" sekeru za dopravu, ale tento bod do programu môže byť zahrnutý. Ostatné dva roky zasadnutie VH SEMK navštívil aj Ing. Kurek a zaráža ma, že nenavrhol aby sme o tomto bode rokovali. Kiel s KDTVR? Prečo nie. Bude ho KDTVR vypúšťať ako preteky cez noc? Prednesiem to ako možnosť ďalšej spolupráce. Nič nesľubujem, ale pokúsiť sa o to môžeme. 3. Pre p. Šavaru 2. diel - pán Šavara, o akej neochote hovoríte? Naopak, našim mottom je spolupráca. Budeme len radi ak sa nájde niekto s kým môžeme spolu pretekať. 4. Pre Ľuba Hovančíka - prečo nemať spoločné výsledky? Nikdy som sa takému niečomu nebránil a pevne verím, že sa výsledky spestria keď do spoločného vlaku opäť nastúpi aj východ Slovenska. 5. Pre p. Adamíka - žart to nie je. Mal som skôr napísať Morava, nie CZ. Viem, že na stránke MSS je Brusel v sobotu. Len prepíšem dátum. Naposledy sme s p. Máchom hovorili o štarte v piatok, ale to bolo ešte pred moravskou konferenciou. A s doletom cez noc dúfam tiež nebude problém. Pokiaľ by mal byť dolet v ten deň, Brusel do plánu SEMK a MDKS nezaradíme a zrejme potom aj myšlienka Intermajstrovstva bude pozmenená. Tým pádom bude možné schváliť niektorý z ponúkaných variantov. Letu Zdar! Ján Bučo
Zdeňek Adamík (25.02.2011, 17:57)
Vážím si Vaší práce. V té glose jsem jen chtěl abyste, tak trochu zvýšil pozornost. Mimo jiné i také proto, že to tzv. IM, které vloni jen díky obětavosti p. Ing. Novotného neskončilo totálním krachem v roce letošním inciují pouze dvě soukromé osoby. Takže pokud chcete jednat a mít alespoň nějaké záruky, či skutečný obraz o chuti Moravských oblastních sdružení se IM a za jakých podmínek zúčastnit, tak nevím, ale spíše s někým kompetentním. Stačí nahlédnout do adresáře, zda a v jaké pozici tam dosavadní soukromníky naleznete. http://postovniholub.cz/Adresar.htm Jinak hodně zdaru.
Ján Bučo (25.02.2011, 20:13)
Dobrý večer prajem, Nie je nič tajné, že rokovania o IM prebiehali medzi mnou a pánom Vítězslavom Máchom. Ten situáciu preberal s pánom Kusákom a myslím, že zčasti ju konzultoval aj s pánom Novotným. S pánom Máchom som dnes hovoril len veľmi krátko pretože je mimo ČR. Ale podvečer som telefonoval s pánom Novotným. Ten mi potvrdil to, že súkromné osoby takúto súťaž organizovať nemôžu a preto jej organizácia, vydanie propozícii a celkové zastrešenie bude potrebné zastrešiť klubom, ktorý má organizáciu pretekov vo svojom štatúte. Ďakujem za upozornenie a podporu. Napriek všetkému dúfam, že nakoniec sa všetko podarí a IM sa uskutoční. Letu Zdar! Jano
František Dohňanský (25.02.2011, 21:12)
Milan, neviem o tom, že by SEMK mal dajaké podlžnosti za krúžky voči SZ. O čo sa jedná?
Zdeňek Adamík (25.02.2011, 22:01)
Dobrý večer, ano tak to bylo myšleno.
Ľudovít Jančok (25.02.2011, 22:20)
Zdravím, ja sa už teším na tú Nitru, a už aj šporím do prasiatka. L.
Zdeňek Adamík (26.02.2011, 06:44)
Citát z jednoho filmu:"Také krásné prasce, škoda ho zožrať!"
Milan Blahovský (26.02.2011, 09:09)
Fero, mám pred sebou pozvánku na zasadnutie VZ SZ a sú tu priložené aj pohľadávky OZ voči SZ a medzi inými aj 1450 krúžkov SEMK ročník 2010, teda v tom to niečo bude.
Oldrich Savara (26.02.2011, 12:16)
Pozdravujem p. Bučo. Nepísal som o neochote z vašej strany, ale o neochote všeobecnej, ktorej príčinu vidím v roztriešťenosti organizovania pretekov na DT. Verím tomu, že vaše úmysly smerujú k propagacii pretekov na super dlhých tratiach. Osobne mi však chýba väčšia spolupráca pri ich organizovaní. Podľa mňa triešťime svoje sily.Chcem sa ešťe venovať téme, ktorej sa nepriamo dotkol i Zdeňek a to je možná snaha o osvojenie si toho čo už tu vlastne máme "Intermajstrovstva" ide len o to, koho oficiálne Zväzy poveria. Na Slovensku sú touto činnosťou poverení pp. ing.Kromer a p. Bučo, ktorých Zväz vybral.Čiže z našj strany je to v poriadku. Ale premýšlam nad tým prečo ťahať z členov ďaľšie peniaze vo forme účastníckeho poplatku 10 €+ 0,2 € za nasadeného holuba ( propozície inter mistrovství dlouhých tratí v časopise Letu Zdar 2011/2 ) A to nehovorím o dopravnom. Pri fiktývnej predstave 20.000 nas.holubov, ktorých by teoreticky nasadilo 4000 účastníkov, (5. holubov jeden chovateľ ) je to len na účastníckých poplatkoch 40.000 €. Je vôbec reálne tieto finančné vstupy dosiahnúť ? Ak by to aj bola pravda, bude nutné schváliť rozpočtovú časť na medzinárodnej úrovni. A ešťe jeden postreh nepozdáva sa mi ani e-mailové zasielanie pretekových podkladov, ktoré nemá právnu hodnotu.
Ľubomír Janda (27.02.2011, 11:28)
Zdravím všetkých, nie len milovníkov maratónskych tratí! Som členom SEMK a MDKS. Preto ma veľmi potešil príspevok prezidenta MDKS zo dňa 24.02.2011 v DF "konferencia MDKS a SEMK 2011 Trenčianska Turná". Povedal som si konečne sa niečo deje! A ono sa skutočne deje! V tom ma utvrdil v poradí druhý príspevok k tejto téme, konkrétne nasledujúca časť: "Jedným z dôležitých bodov diskusie bude aj rozprava k nedoplatku, ktorý vznikol vo vzťahu k dopravcovi, p. Adamkovi za pretekovú sezónu 2010. Z dôvodu nízkeho počtu prihlásených holubov na preteky v roku 2010 vznikol nedoplatok zo strany MDKS (objednávateľ služby) voči prepravcovi vo výške 1000,- €. K vyriešeniu tejto situácie bude potrebné zaujať jasné stanovisko v uznesení konferencie." Aby situáciu pochopila aj široká členská základňa (cca. 160 členské platiacich členov MDKS) a aby sa do najbližšej letovej sozóny nerozutekala, je podľa môjho názoru potrebné zodpovedať na dve zásadné otázky: 1./ Ako dlh vznikol? 2./ Ako by malo vyzerať ono "jasné stanovisko v uznesení konferencie"? Podľa mňa sa dlh rieši vyplatením!!! Nie zaujatím jasného stanoviska!!! Iba ak by dlh nebol tak celkom jednoznačný a o tomto by vznikal spor?!? Preto aby bolo naplnené základné motto MDKS: "STABILITA, SLUŠNOSŤ A ÚSTRETOVOSŤ VOČI SVOJIM ČLENOM!", je potrebné zo strany vedenia MDKS zverejniť vyúčtovanie pretekových sezón 2009 a 2010 vrátane zmlúv na prepravu a špecifikáciu nedoplatku - dlhu! (Či dlh predstavuje nedoplatok na prepravnom vo vzťahu k p. Adamkovi, alebo nedoplatok za nájom prepravnej nadstavby vo vzťahu k OZ Sabinov - sezóny 2009, 2010: potom 500,- € + 500,- €= 1.000.- €) Zároveň je potrebné naznačiť alternatívy riešení, teda spôsob splácania a jeho dopad na členskú základňu! Argumet, že "z dôvodu nízkeho počtu prihlásených holubov na preteky v roku 2010 vznikol nedoplatok zo strany MDKS" pokladám za irelevantný nakoľko v roku 2009 bolo prepravcom prepravených 1.531 holubov a v roku 2010 holubov 1629, teda o 98 viac. Výška nedoplatku u mňa neobstají ani cez hľadiská zvýšených nákladov z titulu mýtneho a cien nafty. V konečnom dôsledku, ved sa jedná len o 4 preteky!!! Vo vyššie uvádzaných súvislostiach, teda aké záväzky ešte bude pravdepodobne na seba v sezóne 2011 brať členská základňa, pokladám za potrebné aby sa aj vedenie SEMK vyjadrilo k ďalšej zaujmavej situácii: Milan Blahovský (---.87-197-56.telecom.sk) Dátum: 25.02.11 11:23 Janko, nebolo by zlé zahrnúť do bodov aj nevyrovnané pozdložnosti SEMK voči SZ ( krúžky). Nie nadarmo sa vraví, že poriadok robí priateľov, Autor: František Dohňanský (---.95-103-29.t-com.sk) Dátum: 25.02.11 21:12 Milan, neviem o tom, že by SEMK mal dajaké podlžnosti za krúžky voči SZ. O čo sa jedná?, Autor: Milan Blahovský (---.demax.sk) Dátum: 26.02.11 09:09 Fero, mám pred sebou pozvánku na zasadnutie VZ SZ a sú tu priložené aj pohľadávky OZ voči SZ a medzi inými aj 1450 krúžkov SEMK ročník 2010, teda v tom to niečo bude., ... a jej dopadov na ocenenie umiestnenia holubov v jednotlivých pretekoch letovej sezóny SEMK!!! Áno priatelia, aj v našej, aj keď len záujmovej oblasti platí to staré rímske : "Clara pacta, boni amici", teda "jasné zmluvy, dobrí priatelia"! A ja dodávam, že dvojnásobne!!! Teším sa na stanoviská vedenia MDKS a SEMK, ale hlavne sa teším na názory a postrehy radových členov, ktoré poskytnú našim delegátom na konferencii SEMK a MDKS základnú názorovú orientáciu pri riešení týchto "bradatých" problémov!!! S pozdravom Mgr. Ľubomír Janda
Peter Matalík (27.02.2011, 12:34)
Na konferecii sa predložia stazky,cena za km zmluva medzi MDKS a preravcom p.Adamkom.Len pre zaujímavosť cena za 1 km 0,53 Eura.Môj osobný názor je ,že za takúto cenu už prepravcu s takýmto autom a nádstavbou nenájdeme.V tejto sume je zahrnutá aj cena za nadstavbu pre OZ Sabinov aj za auto pre preravcu.Nechcem to tu rozoberať/na to je konferencia/,ale J.Bučo dával zo" svojho "aj v sezóne 2009!
Ľubomír Janda (27.02.2011, 16:47)
Dobrý deň pán Matalík ! Nepochopili sme sa! Mňa ani tak nezaujíma jednotková cena za kilometer, a ani to či je skutočne najvýhodnejšia. Ba dokonca ani to, či pán prezident MDKS, Janko Bučo narazil na záhrade na ropu, príp. inú komoditu a mieni dotovať letové sezóny i naďalej. Evidentne nie!!! Ale ma ako radového člena veľmi zaujíma a chcem, predpokladám že aj väčšina členov MDKS a SEMK, poznať dôvody prečo dlh vznikol, ako sa bude riešiť a aké opatrenia sa uskutočnia na negovanie tohto stavu do budúcna. A myslím si pán Matalík, že nemáte pravdu v tom, že na konferenciu sa prinesú „stazky, cena za km zmluva medzi MDKS a prepravcom“…, a bude sa to riešiť tam. Len tam môžete riešiť situácie kedy letová sezóna skončí s vyrovnanou bilanciou príp. v pluse a poviem Vám, že nikoho to ani nebude zaujimať. Ale o stave ktorý vznikol je potrebné vhodným spôsobom informovať chovateľskú verejnosť minimálne formou jednoduchej ekonomickej súvahy. Napríklad aj v tomto DF, alebo na stránke MDKS. Nie preto aby sme mali koho popraviť, ale preto aby sme sa poučili keď už nie z cudzích, tak aspoň z vlastných chýb. A ešte jedna myšlienka na záver. Ak sa nám podarí naplniť zmysel základného motta MDKS: "STABILITA, SLUŠNOSŤ A ÚSTRETOVOSŤ VOČI SVOJIM ČLENOM!", tak klubové činnosti (MDKS, SEMK, GCS) majú budúcnosť! V opačnom prípade, … majstrovstvo v pralese!!! Či pralesné majstrovstvá??? S pozdravom Mgr. Ľubomír Janda
František Dohňanský (27.02.2011, 18:08)
SEMK prostredníctvom ekonóma p.Horečného podlžnosť za krúžky vyrovnal už minulý mesiac ing.Javorčekovi a na VH SEMK+MDKS budú k dispozícii už nové krúžky rok 2011.
Peter Matalík (27.02.2011, 19:33)
P.Janda!Protirečíte si v svojom príspevku.Nezaujíma Vás jednotková cena za km,ani čo je v skutočnosti najvýhodnejšie...,ale dôvody prečo dlh vznikol,aké opatrenia robiť do budúcnosti.Za 1,5 Eura na ,resp.1,7 Eura na holuba je vlastná doprava utópia./pri takom počte nasadených holubov!/Jedine to voziť s Maďarmi a znova tŕpnuť,kedy si to vlastne vypustia.Súdny chovateľ si prepočíta km a potencionálnu cenu.Spoliehať sa na sponzorov je v dnešnej dobe ...Ako som už písal na konferencii to treba riešiť,alebo voziť holuby v nejakom vozíku bez manipulačnej chodby/čo delegáti minulú sezónu jednoznačne neschválili/,alebo s Maďarmi resp.Poliakmi.
Miroslav Ščibravý (27.02.2011, 21:26)
Pekny vecer p.Matalik! Myslim si,ze p.Janda si ani tak neprotireci.Ja,by som sa len chcel spytat,preco dopravca nema stale zaplatene za dopravu?Odviezol holuby,odviezol.Mali ste nejake pripomienky k jeho sluzbe,asi nie.Tak tu niekde zacina odpoved pre p.Jandu! Alebo som to vsetko zle pochopil?
Peter Matalík (27.02.2011, 21:43)
Aj ja prajem pekný večer.Ale nieDobre ste to pochopil.Ja tu nerobím nijakú konfrontačnú politiku ani s p.Jandom ani s nikým iným./Ak som niekoho urazil,tak sa ospravedlňujem/Ja som ,resp OZ Sabinov tú dopravu ponúklo,takže práve nám by malo na zaplatení záležať!Len podľa môjho názoru na začiatku pretekov už musia byť nahlásené počty,cena za holuba+ cena za preravu.Tieto tri veci/možno v inom poradí/ sú nevyhnutné na zdárny priebeh sezóny.Prečo sa tak nestalo,to už treba riešiť na už spomínanej konferencii a prijať také uznesenia,aby sa to už neopakovalo.
Miroslav Ščibravý (27.02.2011, 21:59)
Tak som to predsa zle pochopil.Ospravedlnujem sa p.Matalik.
Ľubomír Janda (27.02.2011, 23:45)
Dobrý večer priatelia ! Som skutočne úprimne rád, že sa nám diskusia i keď akosi ťažko, ale predsa len rozbieha. Vyslovujem poďakovanie Ferkovi Dohňanskému, za síce stručný príspevok ale s vysokou informačnou hodnotou! Takto by mala podľa môjho názoru vyzerať reakcia funkcionára! Zároveň ďakujem pánovi Ščibravému za akúsi podporu, pretože som niekoľkokrát čítal príspevok pána Matalíka a stále som nevedel pochopiť v čom si protirečím! V podstate som si ani nemal v čom, pretože v jeho príspevku sa spomínali kategórie a témy, ktoré som ja predtým neuvádzal!!! No nič je to za nami, možno bude pán Matalík nabudúce konkrétnejší! Ale priznám sa, že slovné spojenie „súdny chovateľ si prepočíta km a potencionálnu cenu“ ma vyprovokovalo k súdnosti a aj k nasledovným výpočtom : Cesta z Brezovice do Žiliny cca. 200 km, pri cene 0,53 €/km, náklady 106,- €. Spiatočná cesta náklady rovnako 106,- €. Náklady na uvádzanú trasu v súvislosti s jedným pretekom celkom 212.- €. Náklady na sezónu 848.- €. Cena za prepravu holuba na jeden pretek 1,5 €. Potrebný počet prepravených holubov na trase Brezovica - Žilina pre potreby vyrovnanej účtovnej bilancie 141 ks. Skutočnosť – 30?, 40?, 50?......ale 141 určite nie!!! A ten záver „súdneho chovateľa“ si môže urobiť každý!!! (pozn. autora: výsledok je tak neuveriteľný, až dúfam že to nie je správne) Vážení priatelia, kto pochopil môj príspevok ako útok na chovateľov nasadzovacích stredísk Brezovica a Liptovský Mikuláš je na veľkom omyle. Ja dochádzam sám na košovanie do Veľkých Bieroviec zo vzdialenosti 50 km a náklady na vlastnú dopravu sú totožné s nákladmi štyroch kolegov zo vzdialenosti 200 km. Tento príspevok je útokom len na systém, ktorý z ekonomického hľadiska absolútne nekorešponduje s dobou! Aby prepravné vozidlo jazdilo s vyššie uvádzanou bilanciou je neuveriteľným komfortom a neopodstatneným luxusom. Preto je potrebné hľadať prepravcu ktorý vykoná prepravu na ekonomicky výhodnejších trasách, napr. Komárno - Žilina! A je mi úplne jedno či to bude slovák, maďar, poliak, čech ...!!! To je môj návrh na rokovanie konferencie MDKS a SEMK !!! S pozdravom Mgr. Ľubomír Janda
Miroslav Luhovy (28.02.2011, 06:41)
Nechcem sa nejako miešať do tejto diskusie,ale popravde neviem Ľubo čo si vlastne vypočítal.Prečo Brezovica-Žilina?Tých 1,5 € sa snáď platilo za pretek z DE alebo NL ?Pretekov som sa nezucastnil,takze podrobnosti nepoznam.
Peter Matalík (28.02.2011, 06:45)
Kluby SEMK a MDKS by teoreticky mali vytvoriť rovnaké podmnienky pre svojích členov,čo sa týka košovania a nákladov. Prakticky sa to nedá.Súhlasim s p.Jandom v tom ,že počet prepravovaných holubov z Východu bol nízky/počítalo sa z vyšším počtom/ a relatívne nepokril náklady na dopravu. Vychádzalo sa však z toho,že prepravne auto je z Východu a ten zber,resp.podmienky pre chovateľov by mali byť rovnaké.r.2008 sme vozili holuby na košovanie na vlastné náklady,bolo nás pár členov a cena nasadeného bola riadne "mastná".Chovateľia z Východu chcú/aspoň z mojeho okolia/ závodiť v SEMK resp.MDKS aj keď tento rok je krízovy.Som si vedomý aj toho,že nám tu po holuby nikto nepríde,ale pekne krásne si ich odvezieme na vlastne náklady do Žiliny,Len stále sa nemôžem zbaviť pocitu,že je to podobne ako v politike.Ten Východ je stále v zabudnutí .Minulý rok som rozpredal 140 ks maraton krúžkov.r.2009-200 ks.Bude veľmi ťažké ich presviedčať,aby kupovali aj tento rok,ak vízia do budúcnosti bude taká,ako tento rok./myslím preravu/.Možno ,že niekomu taký stav vyhovuje.Krúžky nakúpte-nasadzovať nemusíte. Motto týchto klubov bolo citované.Objektívne máme najťaššie doletové pásmo a veľké náklady na nasadeného holuba.Ak chceme ,aby kluby,ktoré sa prevdepodobne spoja fungovali pre celé Slovensko,treba nájsť vhodnú alternatívu.Je jasné,že ekonomika nás nepustí,ale potom to bude klub iba pre Stredné a Západné Slovensko,čo by mi bolo úprimne ľúto!
Štefan Janíček (28.02.2011, 08:04)
Peťo, nebojsa všetko sa vyrieši. Treba veriť veď sme v tom aj ostatný čo chceme nasadzovať na preteky cez noc. ... alebo, potom.... Odkladanie začiatku prác skráti čas na prácu samotnú, za ktorej uskutočnenie bude nakoniec zodpovedný aj tak ten, kto vytýčil pôvodný termín. Vždy sa našlo riešenie aj vďaka takým ľudom - chovateľom ako si Ty.
Ján Bučo (28.02.2011, 10:01)
Takže pekne po poriadku: Pre p. Šavaru - vstupný poplatok do Intermajstrovstva bude vytvárať fond na ocenenia a prácu výboru. Nie je vylúčené, že sa výška poplatku zmení, respektíve, že sa celý ten systém upraví. Viac budem vedieť práve po spoločnom stretnutí s p. Máchom. Každopádne na národnej úrovni sa preteky vyhodnodtia a do výsledkov budú zaradení všetci chovatelia bez ohľadu na vyplatenie vstupného poplatku. K tomu nás zaväzuje rozhodnutie prezídia SZCHPH. Pre p. Jandu a ostatných - Keď som v roku 2008 zakladal MDKS, bolo mojou ideou vytvoriť slovenský pretekový plán, umožniť chovateľom bez krúžkov 55M tiež sa zapojiť a súťažiť so svojimi holubmi v "stávkových" súťažiach a mať svojho dopravcu aby sme neboli závislí na maďarskom prepravcovi. Poďme rad za radom: V roku 2009 sme mali na preteky prihlásených priemerne po 900 holubov. (čísla prepravených holubov sú absolútne bez výpovednej hodnoty) Ku tomu MDKS ešte získalo sponzorský príspevok vo výške 1000 €. Náklady na fungovanie klubu boli v prvom roku činnosti o niečo vyššie. Uskutočnilo sa 5 pretekov. Z toho 3 spoločne s maďarským Maratón Klubom keď Kiel nám maďari aj prepravovali a my sme holuby doviezli len do Gyoru kde sme ich prekladali. Jedny Brémy a jeden Brandenburg. Napriek tomu po pretekovej sezóne a po dotácii pokladne z vlastného vrecka (cca 280 €), ostal nedoplatok voči OZ Sabinov vo výške 150 €. Ten bol vyrovnaný tento rok. No a v roku 2010 sme si na zasadnutí počas CV v Nitre povedali, že aby sa neopakovala situácia z roku 2009, pokiaľ nebude na preteky prihlásených v priemere aspoň po 900 - 950 holubov, sezónu neodštartujeme, alebo budeme hľadať riešenie dopravy s maďarmi. Po prihlásení holubov to vyzeralo nasledovne: Oldenburg - 630 ks; Oostende - 1700 ks; Flensburg - 580 ks; Brusel - 1100 ks. Musíte teda uznať, že nebolo prečo neobjednávať dopravu. Avšak tesne pred sezónou sme sa dozvedeli, že dopravu na Oostende bude organizovať Slovenský Zväz čím sa nám priemer holubov na preteky znížil na 770 a sezóna už bola odštartovaná. Chceli sme preto preteky dotiahnuť do konca, prepravca bol natoľko veľkorysý, že nám odvoz holubov zaúveroval a holuby odviezol napriek tomu, že to ešte nemal vyplatené za čo mu patrí z mojej strany veľká vďaka. A teraz k cene za prepravu ako ju stanovil dopravca. Na konferencii v Stráňavách 27.2.2010 som predniesol požiadavku aby sa cena za prepravu 1 ks ne preteky zvýšila z 1,5 na 2,- € práve aby sme sa vyhli nejakým výpadkom a v prípade, že by nám vyšiel sponzorský príspevok, použije sa na ocenenia. Lenže vzápätí sa strhla protidebata, že 2 € za kus je priveľa a predsa nie je možné aby bola cena za km 0,6 ako navrhuje dopravca. Preto sa cena za kus a ani za kilometer nedostala ani do zápisu a výbor bol poverený ďalším hľadaním nového prepravcu. Na základe toho p. Adamko zišiel s cenou za km na 0,53 € a my sme tým pádom (aj vzhľadom k predbežným stavom prihlásených holubov vrátane Oostende) ostali na cene za ks 1,5 - poťažmo 1,7 €. Ale náš sponzor bohužiaľ v roku 2010 cukol a my sme ostali bez príspevku na dopravu. Čo sa týka dochádzania a vozenia, my v Žiline sme na tom predtým neboli lepšie. V podstate sme 5 rokov vozili holuby do Trenčína. To prečo mali chovatelia z východu rovnakú cenu ako chovatelia z Trenčína je dané tým aby sme ich motivovali k nasadzovaniu a necítili sa odstrčení. Stále mi trochu nejde do hlavy (a na konferencii s tým určite vyrukujem), keď chceme aby sa predávali krúžky po celom Slovensku, ba nedbali by sme aby sa predávali aj na Ukrajine alebo povedzme na Morave (je predsa logické, že čím viac predaných krúžkov, tým pohodlnejšie prežitá sezóna bez strachu o budúcnosť klubu), nevieme sa postarať o to aby aj chovatelia zo Svidníka, Zvolena, Lučenca či Košíc mohli nasadzovať za rovnakých podmienok. Viem, že argument je obvykle takýto: "Kto chce košovať, pôjde a nakošuje." Bohužiaľ, nefunguje to. Mnohí si holuby nahlásia, zaplatia, no v skutočnosti neprídu. Možno na Brusel keď sa letí o auto, ale inak nie. Otázka je či sú pre klub užitoční takí členovia, ktorí si zaplatia a neprídu košovať. Má taký klub vôbec budúcnosť? Pre fungovanie klubu sú takéto "mŕtve duše" užitočné pokiaľ budeme holuby voziť s niekým iným. Necháme si zaplatiť za prihlásené holuby, bude ich povedzme 650 ks (po 1,5 €= 975 €) a v skutočnosti ich zmluvnému dopravcovi naložíme do auta 400 ks. Ten holuby vezie takpovediac "na prilepšenie" a za tých 400 ks vezme povedzme 500 €. My máme v kase 475 €, ale žiadnu možnosť ovplyvniť dianie s našimi zvrencami. Pýtam sa. Toto je riešenie, ktoré nám má uľahčiť život a viesť klub nejakou progresívnou cestou smerom k životu? Prepáčte, ale osobne si myslím, že to je cesta k istému koncu. Toľko môj osobný názor. Nechám teraz na chovateľoch aby si sami vytvorili mienku na celú problematiku a prípadne rád každému odpoviem na Vaše otázky. K stanovisku, po ktorom tak prahnem a malo by byť akýmsi vyústením konferencie, budem rád ak sa dohodneme sa splátkovom kalendári. Prípadne počkám na návrhy riešenia zo strany chovateľov, ktorí v roku 2010 v Stráňavách tak vehementne tvrdili, že za 16 korún na kilometer budú voziť aj oni. Nech sa páči, máte možnosť sa predviesť. Ak nebude iného východiska, požičiam si prachy a p. Adamka vyplatím aj sám. Za svojimi myšlienkami si totiž stojím. Nedá mi nepripomenúť, že počas fungovania MDKS ako samostatného klubu, sa na Slovensku zorganizovali dve výstavy dlhotratiarov s pomerne slušným ohlasom, bola vytvorená funkčná internetová stránka a propagácia pretekov ako takých sa tiež myslím zlepšila. Bohužiaľ stali sa aj veci, ktoré neboli každému "po srsti" a o nich si s kýmkoľvek rád podiskutujem a pokiaľ to bude možné zjednám nápravu. Čo sa týka správ o hospodárení, tie nie sú tajné, obe boli predložené účastníkom konferencií ako za rok 2009, tak bude aj za 2010. Ak stihnem, ešte do stretnutia v Trenčianskej Turnej, obe uverejním na stránke klubu. Nemám s tým žiaden problém. Nič som nikomu neukradol a snažil som sa len robiť veci v ústrety chovateľom. Nikdy som sa neschovával za svojich kolegov z výboru a ani som sa nevyhýbal odpovedi pokiaľ som bol online. Letu Zdar! Ján Bučo
Oldrich Savara (28.02.2011, 11:04)
Pán Bučo za vaše vysvetlenie ďakujem. Len sa mi nezdá povinnosť účastníckeho poplatku. Ak pripustíme počet možných účastníkov - chovateľov v " Intermajstrovstve " po 5.ks vychádzajúc z vlaňajšieho Ostende by to mohlo byť okolo 4.000 účastníkov x 10 € = 40.000 € a to je pre mňa nepredstavitelná suma v dobrom slova zmysle. Potešilo ma, že záujem o dlhé trate tu je, len sa musíme dohodnúť na takom pretekovom pláne, ktorý bude vyhovovať aj východu, stredu i západu. Fikcia : Možnosť výroby transportnej kabíny, ktorej realizácia by bol v réžii prezídia. Prečo nevlastniť zväzovú kabínu, tak ako vlastníme výstavné klietky ? Ja si myslím, že ak má Zväz financie na pôžičky mohol by ich mať i na výstavbu transportnej kabíny.
Ján Bučo (28.02.2011, 11:09)
Ešte doplním svoj predchádzajúci príspevok. Aby sme podobným situáciám predchádzali, je možné prijať jedno jediné opatrenie. Neschválime záväzný pretekový plán, ale stanovíme si plán ako keby sa holuby viezli slovenským prepravcom, nastavíme počty prihlásených holubov a navrhneme alternatívne preteky ak sa stavy nenaplnia. Bohužiaľ však nebudeme do poslednej chvíle môcť garantovať termíny pretekov lebo napríklad maďarský maratón klub plánuje preteky inokedy ako my a nebudeme ani garantovať uskutočnenie konkrétneho počtu pretekov. Toto je riešenie, ktoré vyplýva zo záujmu slovenskej chovateľskej verejnosti o trate cez noc. Letu Zdar! Jano Bučo
Ján Bučo (28.02.2011, 11:12)
Pre p. Šavaru: Vysoký počet zúčastnených holubov v minulom roku bol daný tým, že Oostende bolo vlani v Poľsku národným pretekom. To sa tento rok nestalo a preto myslím, že počet holubov bude oveľa nižší. K výrobe kabíny za Zväzové peniaze sa nevyjadrujem. Myslím, že to je naozaj len vec fikcie. S úctou Jano Bučo
Ľubomír Janda (28.02.2011, 14:28)
Mirko, skús si to prečítať ešte raz, a ak to nepôjde tak sa stým tiež netráp !!! LJ
Ľubomír Hovančík (28.02.2011, 15:00)
Jano ďakujem, skvelé vysvetlenie.
Ľubomír Janda (02.03.2011, 08:52)
Pekný deň všetkým! Mne sa to vysvetlenie až tak skvelé nejaví! Väčšina skutočnosti v príspevku p.Buča zo dňa 28.02.11 o 10:01 z môjho pohľadu zjavne s problémom nesúvisí, a keď, tak len okrajovo, žiadnym spôsobom ho neobjasňuje, ba dokonca komplikuje napr. citujem: „ (V roku 2009 ... po dotácii pokladne z vlastného vrecka (cca 280 €), ostal nedoplatok voči OZ Sabinov vo výške 150 €,)". Dňa 27.02.11 o 12:34 p. Matalík uviedol :“… cena za 1 km 0,53 Eura, … V tejto sume je zahrnutá aj cena za nadstavbu pre OZ Sabinov aj za auto pre preravcu.“ Pozorný čitateľ určite postrehol: p. Bučo uvádza že vznikol sólo dlh voči OZ Sabinov, ale v ešte predchádzajúcom príspevku p. Matalík tvrdí, že jednotková cena je súčtom ceny za nádstavbu a prepravu, teda sólo dlh vzniknúť nemôže! Tak ako vlastne vyzerala tá cenotvorba? Platili sme tade niečo OZ Sabinov alebo nie? Ak áno čo to vlastne bolo a aká bola dohodnutá suma na sezonu? Pán Bučo keď sú informácie neúplne ... ! K ďalším postrehom sa vrátim neskôr! Ak čas dovolí ! V diskusii na však zaujali v dvoch príspevkoch tematicky veľmi podobné časti, k významu ktorých cítim potrebu zaujať stanovisko. Ide o nasledovné : Z príspevku p. Matalíka, dňa 28.02.11 o 06:45 : „Minulý rok som rozpredal 140 ks maraton krúžkov.r.2009-200 ks.Bude veľmi ťažké ich presviedčať,aby kupovali aj tento rok,ak vízia do budúcnosti bude taká,ako tento rok./myslím preravu/.Možno ,že niekomu taký stav vyhovuje.Krúžky nakúpte-nasadzovať nemusíte.“ Z príspevku p. Buča, dňa 28.02.11 o 10:01 : „Stále mi trochu nejde do hlavy (a na konferencii s tým určite vyrukujem), keď chceme aby sa predávali krúžky po celom Slovensku, ba nedbali by sme aby sa predávali aj na Ukrajine alebo povedzme na Morave (je predsa logické, že čím viac predaných krúžkov, tým pohodlnejšie prežitá sezóna bez strachu o budúcnosť klubu), nevieme sa postarať o to aby aj chovatelia zo Svidníka, Zvolena, Lučenca či Košíc mohli nasadzovať za rovnakých podmienok.“ Nerozumiem súvislosti dlh MDKS na prepravnom a krúžky 55-M emitované SEMK! Mám to chápať, že z titulu existencie týchto krúžkov vznikol MDKS dlh na prepravnom, pretože tento suploval činnosti SEMK??? Snáď by to SEMK mal aj zatiahnuť!!! Týmto dávam na vedomie, že s krúžkami 55M mám spoločné len to, že nimi krúžkujem! Nič viac! Zároveň čestne prehlasujem, že doposiaľ ma na zakúpenie týchto krúžkov nikto nenútil, nenavádzal, ani mi nesľuboval žiadne zvýhodnenia pri zvoze a o takomto postupe voči iných chovateľom nemám vedomosť! Predpokladám, že každý kto si zakúpi takýto krúžok kupuje ho vo svojej vôli slobodne a vážne. Či distribútor má požadovať preukázanie spôsobilosti na právne úkony predložením občianskeho preukazu? A taktiež nechápem súvislosť medzi „pohodlnejšie prežitá sezóna bez strachu o budúcnosť klubu“ a množstvom predaných krúžkov! To sú čo za žalmy? Prepáčte priatelia, ale u mňa konštatovania vo vyššie citovaných príspevkoch vyvolávajú dojem, že vedenie SEMK núti chovateľskú verejnosť k nákupu krúžkov 55-M, kupujúceho uvedie do omylu prísľubom zvozu holubov a samozrejme túto službu neplní! A potom ide pohodlne prežiť sezónu k moru! A toto sa deje rok, čo rok! A poškodený chovateľ ďalej musí kupovať a musí kupovať a ...! Tak to je takmer raketing!!! Apropo, p. Bučo, kto, koho a kedy to navádzal na predaj krúžkov ukrajincom? To by ma zaujímalo tiež! V týchto súvislostiach mi potom nejde do hlavy, prečo MDKS so svojim vzletným mottom: "STABILITA, SLUŠNOSŤ A ÚSTRETOVOSŤ VOČI SVOJIM ČLENOM!" sa chce „sobášiť“ s tak amorálnym a zavrhnutia hodným SEMK??? L.J. P.S.: Keď si budem kupovať krúžky Maďarského maratón klubu, tak viem že budem košovať v Győri! Keď tam nechcem chodiť kupovať ich nebudem! Ale ak si ich krúžky cez to všetko kúpim, potom nemám právo sa pohoršovať nad systémom prepravy!
Zdenko Žofaj (02.03.2011, 10:26)
Som členom SEMK od roku 2005. Každý rok som objednával krúžky 55-M pre niektorých chovateľov OZ - TV v počte cca 60 kusov a pre svoju potrebu cca 25 - 30 ks. Poniektorý chovatelia z OZ - TV si objednávali krúžky 55-M aj sami. Problém je v tom, že som za tých 5 rokov nenasadil ani jedného holuba na žiadny pretek SEMK a nezaregistroval som, že aj niekto z OZ - TV. Nenasadil som preto, lebo NS bolo odo mňa dosť vzdialené a časovo sa to nedalo zosúladiť a zvládnuť. Stále som dúfal, že sa to nejako vyrieši, ale podľa terajších skutočností som sa rozhodol, že tento rok v SEMK končím a začínam v GCS ........
Peter Matalík (02.03.2011, 10:57)
p.Janda .Zamyslite sa nad tým čo ste to tu popísali.Dúfam ,že v sobotu budete na konferencii nech si to vysvetlime.
Štefan Janíček (02.03.2011, 11:10)
Som členom SEMK od roku 2003 krúžkov som kúpil už niekoľko sto kusov, ale ak som chcel nasadzovať resp. chceli, zistili sme kde je NS a šli sme nasadiť. Nikdo nás do ničoho nenútil. Ako už povedal jeden holubár " tá holubárska mater nikdy nezomrie". Osobne si myslím, že chov závodných holubov je dobrovolná činnosť a nik by nemal nikomu, šahať na ideály. !!! ALEBO!!! Čím nezmyselnejšia aktivita, tým nemožnejšie je ju zastaviť.
Ján Bučo (02.03.2011, 13:28)
Vážení priatelia, Dovoľujem si opäť reagovať na slová pána Jandu, aj keď som myslel, že moje vysvetlenie z 28.2. je dostačujúce, vidím, že pozorné oko p. Jandu neprehliadlo pár kľučiek a tak ich musím uviesť na správnu mieru. K odstavcom č. 1 a 2: Keďže sme spolu hovorili po telefóne (rozumejte ja a p. Janda) častejšie ako často, problematiku poznáte, ale rád celú záležitosť objasním do konca. Kalkulácia prepravcu na rok 2009 v cene za 1 km bola 0,5 EUR/ km. Toto bolo ponúkmnuté v zime. Po konferencii OZ Sabinov si oblasť nárokovala ešte 500 EUR navyše za prenájom nadstavby, ktorá patrí im. Túto sumu som až na 150 EUR vyplatil a tým sezóna 2009 skončila so schodkom 150 EUR. Na pretekovú sezónu 2010 bola dohodnutá suma za 1 km = 0,53 EUR, ktorá už zahŕňala všetky postranné náklady, teda aj prenájom OZ Sabinov. Dohoda o preprave ale bola vykonaná medzi p. Adamkom a MDKS, takže súčasný nedoplatok 1174,- EUR za dopravu vznikol len voči p. Adamkovi. K odstavcom ohľadom krúžkov 55M. Sám som členom SEMK od jeho vzniku a dokonca ani počas vedenia MDKS som z neho nevystúpil. Predaj krúžkov 55M žiadnu súvislosť s dlhom MDKS nemá. Išlo mi len o to aby som poukázal na skutočnosť, že keď vyhlasujem nejakú súťaž, snažím sa aby aspoň v rámci krajiny boli podmienky pre účastníkov rovnaké. Nesplietajte tu prosím reči o tom, že keď viete, že sa košuje len tam a tam tak si buď krúžky kúpite alebo nie. Stačí pozrieť na počty nasadzovaných holubov predtým a teraz. V Žiline sme pred rokom 2009 košovali okolo 80 holubov na tieto preteky a teraz skoro stále viac ako 130. Nenechám sa vtiahnuť do nejakej konfliktnej debaty voči SEMK. Takisto nikde nepíšem, že by to mal SEMK zatiahnuť. Začína sa mi zdať, že priniesť pretekanie cez noc chovateľom na Slovensko až takpovediac pod nos bolo mojou osudovou chybou. Fero Dohňanský ma od toho odhováral selú sezónu 2008. Nevadí. Za MDKS dlhy platiť nikto nemusí. Situáciu v najhoršom vyriešim aj sám. Vyjdarenia a chytanie za slovíčka s tou Ukrajinou nebudem komentovať. "Sobáš" klubov SEMK a MDKS si vynútila doba a najmä chovatelia v ňom zúčastnení. Odpadne im tým dvojité prihlasovanie sa a zvýši sa počet spoločne nasadených holubov na preteky nakoľko tieto sa nebudú trieštiť do MDKS a SEMK aj keď vlastne väčšinu členov mali oba kluby spoločné. Ale keď už ste ma tak brilantne pochytali sa slovíčka, napíšte tu prosím kde uvádzam, že SEMK je amorálne??? Vždy som si s vedením SEMK vedel vyjasniť čo robíme a ako sa situácia bude ďalej vyvíjať. A keď už Vám tak veľmi leží na srdci to naše MOTTO - dokážte, že to čo robím, nerobím v jeho zmysle. Snažil som sa niekedy destabilizovať situáciu v týchto pretekoch na Slovensku? Správal som sa k svojim členom neslušne? Myslím, že ako jeden z mála funkcionárov na Slovensku som tu reagoval na hoci aj kritické príspevky a ani zoči voči som sa nenechal strhnúť k tomu aby som niekoho urazil. Ak niekomu vadí aký som, nemám problém si zbaliť svoje švestky a zmiznúť zo scény. Necítim sa byť zabetónovaný v nejakej funkcii a ak v novom výbore sedieť nebudem, nič sa nedeje. A ústretovosť? Nevyšli sme v ústrety chovateľom zo Žiliny, Liptova, Komárna ale koniec koncov aj z Trenčína a okolia či iných regiónov aby mohli pretekať? Viem, že chovatelia z regiónu Gemera budú chodiť tento rok košovať do Hatvanu v Maďarsku lebo to majú 60 km. Na Slovensku v roku 2009 vozili holuby 140 km do Nitry. Ale to Vám asi nevadí. Dochádzate tiež svojich 50 km a tak nech chodia aj ostatní, no nie? Letu Zdar! J Bučo P.S.: Ľubko, pozývam Vás týmto na zasadnutie VH SEMK a MDKS do Trenčianskej Turnej a budem veľmi rád ak prídete. Osobne si to môžme vysvetliť. A dúfam, že pre človeka s ktorým som si vždy dobre pokecal, to nebude problém.
František Dohňanský (02.03.2011, 18:47)
Ahoj priatelia, musím reagovať na Vaše príspevky, pretože si myslím, že patria na osobné e-mail zainteresovaných. Jednoznačne musím konštatovať, že SEMK a MDKS nemali nikdy medzi sebou žiadne konflikty. Problém, ktorý vznikol pri preprave na spoločnej VH určite vyriešime. Je potrebné uvedomiť si, že všetko sa odvíja od počtov nasadených holubov v jednotlivých NS a celkovo za Slovensko. Boli roky, keď sme vozili holuby do Maďarska, boli aj roky, keď prišlo auto z Maďarska pre holuby do Trenčína, boli roky, keď sme sa viezli spolu SEMK+MDKS našim autom a vždy sme to vyriešili. Tak to bude aj tento rok, keď budeme mať počty holubov, tak budeme múdrejší. Treba si uvedomiť, že prvý pretek je okolo 15.6.2011. Dobrý let želá výcvikár SEMK Dohňanský Fr. [%sig%]
Ján Bučo (02.03.2011, 19:36)
Ďakujem za vyjadrenie Ferko. Jano Bučo
Milan Blahovský (02.03.2011, 19:55)
Nezabudnite Fero, že krúžky M55 na rok 2011 nemáte uhradené. Pokiaľ to museli urobiť všetky OZ a aj KDTVR za svoje krúžky, tak ani SEMK by nemal byť výnimkou. Pre upresnenie platobnej disciplíny - úhrada za krúžky ročník 2009 - december 2010, za rok 2010 - január 2011 a za ročník 2011 ???????????? Ja viem že je ťažké odhadnúť počet predaných krúžkov za dané roky, ale neverím žeby SEMK mali tak tesno v pokladni, že to neutiahnú. Takže priatelia buďme, ale dlhy si plaťme.
Ľubomír Janda (02.03.2011, 23:01)
Pekný večer všetkým! Ospravedlňujem sa, nemohol som reagovať skôr, dnes som nastúpil na kúpeľnú liečbu, tých čo ma nechcú i naďalej chápať ubezpečujem, že hlava to nie je !!! Budem sa snažiť byť stručný, pretože čím viac veci vysvetľujem, tak .... len moja zbytočná snaha! Ale jednoducho mi to nedá, pretože na osude maratónskych tratí mi skutočne veľmi záleží!!! Pre p.Matalíka : Ja som sa zamyslel nad tým čo ste popísal Vy, dokonca som Vás aj citoval, výsledok môjho zamyslenia ste si mohol prečítať! Teraz sa skúste zamyslieť pre zmenu zasa Vy! Pán Matalík, som rád že p.Bučo, a za to získava u mňa pomaly body naspäť, vo svojom príspevku uviedol: „Po konferencii OZ Sabinov si oblasť nárokovala ešte 500 EUR navyše za prenájom nadstavby, ktorá patrí im. Túto sumu som až na 150 EUR vyplatil a tým sezóna 2009 skončila so schodkom 150 EUR“. Samozrejme, nadstavba patrí OZ Sabinov a z tohto titulu je nárok oprávnený, o tom niet pochýb. Ale cez vyššie uvádzanú skutočnosť, ako aj cez i Vami uznaný fakt o „efektivite“ („Súhlasim s p.Jandom v tom ,že počet prepravovaných holubov z Východu bol nízky/počítalo sa z vyšším počtom/ a relatívne nepokril náklady na dopravu.“) prepravy holubov z vašich končín, mi to volanie po solidarite s východom, ktoré sa nieslo predchádzajúcimi príspevkami znie, s odpustením akosi falošne! A skúste sa zamyslieť aj nad týmto postrehom! A verte mi, že táto téma a takto zabíjaný čas mi spôsobuje utrpenie, nie radosť!!! A pán Matalík opäť si Vás dovolím citovať: „Dúfam ,že v sobotu budete na konferencii nech si to vysvetlime.“! Ak si máme niečo vysvetľovať, vysvetlime si to v záujme veci v tejto téme a v tomto DF! Ja som informáciu o dlhu sem nezavesil!!! Keď sa „to tu už vyskytlo a nikto sa k tomu nemal“, tak som si dovolil iniciatívu prevziať ja!!! To je celé!!! Pre p.Buča, alebo Janka, keď sa už tak familiárne nazývame: Nemám iný záujem ako hájiť česť maratónskeho hnutia! Som členom SZCHPH od roku 1977, ale v rámci ZO, OZ a SEMK som sa nestretol a doposiaľ nechyroval o situácii, aby sa nedoplatky sezóny predchádzajúcej a predpredchádzajúcej riešili na prahu sezóny aktuálnej. Je to na naše pomery, nazvem to jemne, neštandardné. A hlavne, trápi ma ako túto situáciu vníma široká chovateľská verejnosť – potenciálna členská základňa vznikajúceho maratónskeho klubu! V tejto súvislosti ma ale teší, že sme sa dopracovali k jasnej sume 1.174.- €, tých 1.000,- € bolo na môj vkus a pre tieto prípady príliš okrúhlych. Ešte by nezaškodila tá „jednoduchá ekonomická súvaha! po ktorej volám od 16:47 hod. dňa 27.02.11!!! A myslím Janko, že v zásade máme nevyjasnenú ešte jednu vec! Uvádzam opäť, len aby sa nezabudlo !!! Z príspevku p. Buča, dňa 28.02.11 o 10:01 : „Stále mi trochu nejde do hlavy (a na konferencii s tým určite vyrukujem), keď chceme aby sa predávali krúžky po celom Slovensku, ba nedbali by sme aby sa predávali aj na Ukrajine alebo povedzme na Morave (je predsa logické, že čím viac predaných krúžkov, tým pohodlnejšie prežitá sezóna bez strachu o budúcnosť klubu), nevieme sa postarať o to aby aj chovatelia zo Svidníka, Zvolena, Lučenca či Košíc mohli nasadzovať za rovnakých podmienok.“ A dodávam, že ma to opäť vytáča a myslím, že moja reakcia bola adekvátna invektívam v príspevku obsiahnutých. Skúste sa tiež zamyslieť, ale už konečne cez reálne možnosti doby!!! L.J. P.S.: Chcem poďakovať za pozvanie na konferenciu SEMK a MDKS ako Jankovi, tak aj p. Matalíkovi, aj keď to druhé pozvanie nebolo až tak vrúcne! Ak okolnosti dovolia, rád sa zastavím! Dúfam že aj moje príspevky k tejto téme mnohé naznačili, možno niečo aj objasnili a priviedli delegátov ktorí majú možnosť sledovať DF k úvahám z ktorých vyplynú stanoviská a závery prijateľné pre väčšinu!!! Jednoducho inak to nejde !!!!!
Juraj Svoreň (02.03.2011, 23:45)
Vážení páni rozhodol som sa napísať na túto tému pretože si myslím, že nie je to všetko tak ako sa tu píše. Minulý rok som bol delegátom na konferencii MDKS za nasadzovacie stredisko Fiľakovo. Pán Bučo tu píše o financiách resp. dlhoch, ktoré vznikli pri závodoch. Ja sa pýtam sú nejakí členovia dlžní za členské alebo za platby za nasadené holuby? Pokiaľ viem tak nie. Čo z toho vyplýva? Pokiaľ všetky platby prebehli ako mali musíme brať na zodpovednosť managerov riadiacich MDKS. Nikde v žiadnej firme ani pod. nie je zvykom keď riadiaci pracovníci nezvládnu svoje povinosti a aby za nich niekto platil ich dlhy. Tak by to malo fungovať aj u nás. Čo sa týka financií ďalej by som chcel povedať na to, že v diskusných príspevkoch je matematika správna, len sposob financovania a závodov by mal byť iný, a to nosným pilierom by malo byť členské a nie cena za holuba. Budem konkrétny: v Maďarsku to funguje nasledovne členské 20€ za člena, a vobec vedenie Maďarského maratonu nezaujíma kto koľko holubov z týchto členov nasadí. My to robíme presne opačne celú jar počítame, aj tak to na konci nie je pravda. Keby sme k tomuto členskému doložili 1,5€ za holuba sme za vodou. Čo sa týka závodov bol veľký boom robiť 10 závodov z toho 5 jedňodňových a 5 cez noc na čo sme už vtedy upozorňovali, že je to nereálne pre Slovensko. Aj tak boli veľké oči a uskutočnili sme 4 cez noc. Myslím si že pre Slovensko reálne stačia 3 závody cez noc: Oostende, Brusel a niečo adekvátne kilometrami týmto dvom závodom. Nedá mi nespomenúť celkový priebeh sezony ako to fungovalo. My sme dochádzali do nasadzovacieho strediska 190 km a robili sme to preto, lebo sme chceli letieť tieto trate. Pripadá mi smiešne ak niekto povie, že doniesol chovateľom dlhé trate pod nos. Preprava myslím si, že takého kvalitného prepravcu už tak skoro mať nebudeme. Ale znovu prídete 190 km na nasadzovanie a zistíte, že nemáte v koši papier. No čo už dať holuby na špinavý? Alebo v 21. storočí chceme niečo navyše? Priebeh závodov: citujem P. Matalíka z jeho príspevku "Letieť s Maďarskom alebo s inou krajinou a trpnuť ako nám to vypustia" Nemusíme stačí keď nám to naši odborníci z MDKS vypustia ako Oldenburg a máme vymaľované. Alebo žeby prišli holuby na východ rýchlejšie ako o 22 00 v Trenčíne?? Nahlasovanie holubov: pozeráte celý deň na internet nič sa nedeje ,príde vám holub znovu sa nič nedeje a na ďalší deň vám p. Bučo napíše že nestihol nahodiť holuby!!! V dnešnej dobe, keď dám 10€ 12 ročnému dieťaťu bude sedieť pri telefone a internete a bude nahadzovať holuby ako prišli. Ale náš pán predseda to nezvládol. Výsledky: táto kapitola je vec ku ktorej sa nedá ani normálne vyjadriť. V oblasti sú výsledky za 3 dni, v MDKS za tri mesiace. Pocit zodpovednosti absolútne nulový. Možno by stálo za zmienku koľko za vypočítanie týchto nešťastných výsledkov tento človek zobral. Ja osobne by som navrhol aby ste si pán Bučo túto sumu odpočítal z vášho dlhu. Čakal som, že sa niekto vyjadrí k intermajstrovstvu. Nič. Múdry človek sa ide učiť k ešte múdrejším, no my sme išli k opačným. A ako to funguje? Išli sme na Moravu za pánom Máchom akoby to bolo dobré. Odhliadnuc od toho, že pán Mácha na to nemá mandát na jednanie o týchto tratiach. A južná a severná Morava sa pri týchto druhoch závodov nevie sama dohodnúť. My sme sa rozhodli, že im to poradíme. Prečo to uvádzam. Závody v intermajstrovstve začinajú od 950 km. V Čechách je klub tratí cez noc a pán Mácha by mohol v pohode letieť s Karlovými Varmi. Prečo? Pretože od pána Máchu ku mne na holubník je cca 310 km. Čo je toľko isto zhruba ako pre neho Karlove Vary. Tam nechce ísť ale u nás sa mu páči. A my máme s tým súhlasiť. Trošku choré. Pokiaľ nebudú pásma neni o čom. A nakoniec chcem povedať len to, že nie je pravda že na Slovensku je málo chovateľov na trate cez noc. Sú chovatelia, ktorí aj v mojom okolí dali veľmi veľa peňazí do nákupov holubov cez noc. Nemajú toľko času letieť 17 a viac pretekov cez sezonu, ale chcú sa holubársky vyžiť. Preto na najbližšej konferencii sa zamyslite nad tým, aby ste nevytvárali len Považšký klub dlhých tratí, ale aby ste rozmýšľali celoslovensky. Svoreň Juraj.
Štefan Nochta (03.03.2011, 07:16)
Dlho som sa zdráhal,ale príspevok p.Svoreňa ma naštartoval k tomu,aby som zverejnil moje myšlienky. P.Svoreň, Váš príspevok sa mi vcelku páči, no niektoré Vaše úvahy sú nedomyslené. Je správne, že vyčítate Matalíkovi, že zakaždým spomína ten nešťastný KIEL, kde nám maďarskí predstavitelia vypustili holuby do nečasu, ale je to asi jeho manéver,aby zakryl štart,kedy boli holuby a to ročáci!!! vypustené do podobných sračiek /ako by Adamík povedal/ z Brandeburgu a popadali!!! A keď sa nemýlim, tak v tomto štarte mal prsty práve p. Matalík. Pokiaľ sa mýlim, tak samu ospravedlňujem. Áno, jepravdou, že v Maďarskom MK je členský poplatok 20€ a predsa tam prechádzajú chovatelia zo Slovenska, ja som navrhol zvýšiť členský poplatok aj u nás,lebo skutočne to je nosným pilierom. Pokiaľ sa týka nasadzovacích miest, vMaďarsku sú tiež poriadne vzdialené od seba a chovatelia musia jazdiť kilometre, je to podobne ako u nás. Keď je dostatok chovateľov a holubov, nie je problém vytvoriť NS, v tom sa myslím nemýlim. To, že chovatelia prechádzajú do Maďarska, je podľa môjho názoru tým, že preteky Aachen,Liége, Kiel sú stabilné, tieto im vyhovujú a pokiaľ tieto preteky nebudú u nás schválené a zafixované na dlhšiu dobu, upozornil som na to, že i od nás budú prechádzať chovatelia do Maďarska. Tieto preteky boli vroku 2009 vyhlásené ako nemenné.........realita je však iná. To hlásenie holubov a výsledky...........naprosto s Vami súhlasím!!!!!!!! Pokiaľ sa týka p.Buča,tohoto musím obhájiť v tom, že všetka činnosť v MDKS bola len a len na ňom akeby niet jeho, tak MDKS nefunguje vôbec!!!! Áno, je nepopierateľné, že aj on robil chyby, avšak nikto sa nepýta, že čo robil pokladník, keď vznikol schodok, čo robili ostatní členovia výboru?? Tak ja Vám odpoviem, že...vôbec nič!!!! Všetka práca bola len na pleciach p.Buča, no a aj toto je jeho chybou, že sa obklopil ľuďmi, ktorí sa veľmi málo zapájali do práce výboru. Finančnú otázku mal predsa riadiť ekonóm klubu a nie jeho prezident....
Štefan Nochta (03.03.2011, 08:02)
Nechcem zachádzať do minulosti...táto by mala byť pre nás - čo sú nám preteky cez noc srdcovou záležitosťou - varovným zdvihnutým prstom a kvitujem myšlienku p. Krommera o zjednotení MDKS a SEMK, je to skutočne krokom vpred - ovšem za predpokladu, žebude zostavený výbor,ktorý bude aktívny a funkčný alídri oboch klubov tam rozhodne svoje miesta majú!! Veľký dôraz by som kládol na výber ekonóma a výpočtára,toto sú funkcie, vktorých doterajší členovia úplne prepadli. (mám na mysli ekonóma MDKS) Naším kandidátom je p. Bučo,ktorý nás neraz presvedčil o svojej zapálenosti pre tento druh športu ao svojej aktivite a to aj na nedávnom sumite s prezidentom Maďarského maraton.klubu a taktiež sám prezident p.Bárdos sa pochvalne vyjadril o ňom ako o perspektívnom vodcovi. Dopredu bolo známe, že vybavujem stretnutie s maďarskými predstaviteľmi a preto sa otvorene pýtam: Kde boli ostatní členovia výboru? Kde boli predstavitelia SEMK? Na stretnutí sa totiž zúčastnil iba p.Bučo, kým z maďarskej strany boli traja..... Ja som bol ako tlmočník....... Toto je skutočne na zamyslenie!!!
Jozef Daníšek (03.03.2011, 08:39)
Pozdravujem.Osobne Janka Buča poznám.Sme spolu dokonca v jednej základnej organizácii,i keď nebývam v Stráňavach.Preto môžem zodpovedne povedať,že som ho obdivoval,že v tak mladom veku zobral v sebe toľko guráže a dal sa na vzkriesenie takéhoto podujatia. Ale tu sa prejavila opäť ta naša chovateľská nevraživosť.Môžete niekomu dať i srdce na dlani i tak nepochodíte.Veď niekomu vadí,že musí holuby vôbec niekam voziť.Už som čakal,že niekto napíše,prečo si organizátori holubov neberú od chovateľov priamo z holubníkov.Však oni si preteky vymysleli,tak nech sa starajú.A ešte by boli schopní poslať i daňovú kontrolu. Veľmi málo povzbudivých slov tu odznelo na jeho adresu.Kto to triezvo a bez zášte posúdil je pán Nochta.Nie aby sme Janka Buča podporili,ale naopak ako je to na našom Slovensku zvykom"vytrčil hlavu z radu,tak mu ju treba čo najrýchlejšie zoťať"Veď nik na diskusnom fóre mu ani len nenaznačil,že mu chce podať pomocnú ruku.Mali by sme sa nad sebou zamyslieť.
Zdeňek Adamík (03.03.2011, 09:09)
No, konečně, už jsem myslel, že podpora bude muset přijít z Moravy.
Juraj Svoreň (03.03.2011, 09:31)
Príspevok som nepísal preto aby som niekoho urazil, ale preto že v sobotu sa koná konferencia a chcel som poukázať na vzniknuté problémy, aby sa mohli pre dobro všetkých chovateľov riešiť. Svoreň.
Ota Waldhauser (03.03.2011, 10:17)
Né jenom z Moravy ale i z Česka, je pravdou že mládí přináší dost starostí, ale i radostí, každý by měl zkusit vzít otěže do ruky a usednout na kozlík, Janko sedl na kozlík otěže vzal,zapoměl však bič, ten nechtěl ani z morálního hlediska použít a tak nakonec musel tlačit sám. Kde jste vy co vinu jen chrlíte, nedocenění pisálkové.
Zdeňek Adamík (03.03.2011, 10:25)
Svatá pravda - moja řeč. Např. u nás na Moravě dva tzv. zkušení se chtěli schovat za OS-ky, možná aby případný neúspěch při IM, spadl stejně jako vloni na někoho jiného, namísto aby férově založili Klub milovníků SDT, tak mladý Janko nesl svou kůži na trh a někteří by ho tu snad i ukřižovali.
Stanislav Bojko (03.03.2011, 11:11)
Pro MDKS a SEMK by prospělo sloučení a to jak po organizačni tak finanční. V utvořeném výboru by bylo víc zapalených lidi pro danou věc a nebylo by to jen na jednotlivci. Nevím proč někteří pranýřují jen mladého Buča a co ostatní z výboru. Jestli měli nějaké propozice a členove souhlasili , pokladnik zaroveň ekonom to spočítal, tak proč se vš vali na předsedu Buča? U nás je to iné. Dva coby zastánci maratonů,navrhli nějaký kočkopes, peníze dejte a o víc se nestarejte.
Robert Molnár (03.03.2011, 12:38)
Plne súhlasím s príspevkom J.Svoreňa. A ktomu dodávam že MDKS nie je pre celé SK ale pre západné slovensko. / napr. vypúšťanie. tam všetci chcete ranné štarty samozrejme lebo večer ich máte doma, ale MDKS sľubovalo preteky cez noc. Ale asi aj tam p.Bučo podľahol nátlaku západniarov. / A ktomu čo všetko p.Bučo urobil tak :každý si má naložiť toľko koľko unesie. P.S: na druhej strane moravy sa neviete dohodnúť sever s juhom a vy nám tu pisalkovia budete radiť. s pozdravom robo
Zdeňek Adamík (03.03.2011, 13:03)
Pane pisálek Molnár, to že se pár funkcionářů (pozor netýká se zapálených chovatelů) nemůže dohodnout to je pravda. A podle mého názoru pokud tam budou stále ti samí ani naděje není, to je jistě jasné i malému děcku, neboť tomu tak je v každé oblasti lidského dění, nejen tedy u holubářů. A také jak zřejmo není to jen problém severojihomoravský, možná také východozápodoslovenský. Jinak pokud tohoto unesete víc jak Jano Bučo (myšleno intelektuálně), tak vzůru do toho a možná už nebude ani o čem psát.
Štefan Nochta (03.03.2011, 13:23)
p. Molnár, rýchlo Vás vyvediem z omylu: štarty majú byť vykonávané tak, aby v deň vypustenia ani jeden holub nedosiahol svojho holubníka ....... a tu som navrhol doplniť, ak náhodou v deň štartu bude konštatovaný holub, pretek sa má anulovať ....toto budem presadzovať i na konferencii. Váš omyl spočíva v tom, že preteky MDKS nie sú výsostne pretekmi západného Slovenska, ale všetkých chovateľov Slovenska a pokiaľ ma pamäť neklame, v deň štartu na západe Slovenska nebol konštatovaný holub.... Takže žiadny tlak na p.Buča robený nebol a on sám si dobrovoľne "nenaložil", ale bol prinútený k tomu,nakoľko ľudia okolo neho nepracovali ako mali a jeho záujmom bolo predsa dotiahnúť sezónu do konca a za tomu skutočne patrí pochvala....
Jozef Daníšek (03.03.2011, 13:51)
Pán Molnár!Zúčastnili ste sa aspoň jedného takéhoto preteku?Lebo podľa Vášho vyjadrenia a teraz budem citovať "napr.vypúšťanie.tam všetci chcete ranné štarty samozrejme......atď" Pýtam sa preto kto sú "Ti"čo to chcú,samozrejme okrem Vás? Myslím,že pán Nochta to dostatočne vysvetlil a ja s určitosťou viem ,že holuby priletovali až na druhý deň.Ale Vy ste si určite potrebovali odľahčiť žlči.
Juraj Svoreň (03.03.2011, 14:10)
Páni mám taký dojem že neviete ani čo píšete a mýlite si pojmy s dojmami a niektorí aj s prújmami. Doporučujem pozrieť výsledky 19.6.2010 Oldenburg.
Štefan Nochta (03.03.2011, 17:42)
p.Svoreň,nikto si nič nemýli........áno, z Oldenburgu napriek tomu,že bol štart o 12.00hod., 6 ks holubov so silným vetrom v chrbte ešte v ten deň dosiahlo holubník v Bierovciach, H.Súče a myslím v Trenčíne. Ale Vám akosi ušlo, že hlavný problém nie je o tomto, ale o tom, že sa tu nejedná o ranné štarty a ani sa nebude jednať...........holuby neprišli na západné Slovensko a nikto zo západného Slovenska nerobil na p. Buča žiadne tlaky........možno je na Slovensku skupinka,ktorá chce niečo iné...... Doporučujem Vám pozornejšie si prečítať môj príspevok a potom snáď Vás tie ataky aj prejdu..
Juraj Svoreň (03.03.2011, 18:38)
Iba dva fakty a potom končím nemá to význam. Pokiaľ viem vypúšťanie sme dohodli na konferencii 2010 medzi 13 30 a 14 00 podľa počasia, alebo aby neprišiel prvý holub v deň vypustenia ako píšete v predošlom príspevku. Fakt jedna:vypustené o 12 00. Fakt dva: v deň vypustenia 6 holubov a hromadný dolet, znehodnotenie celého preteku. Myslím že to stačí.
Jozef Daníšek (03.03.2011, 19:05)
Pán Svoreň.Len tak, pre objektívne zhodnotenie.Prosím Vás napíšte,koľko podobných akcii ste zorganizovali osobne Vy čo i len na regionálnej úrovni a podeľte sa s čitateľmi fóra s Vašimi skúsenosťami a výsledkami Vášho počinu.Radi si všetci necháme poradiť, v čom to bolo dobré a čoho sa máme pri podobných akciách vyvarovať. Už boli holuby vypustené i po 14 hodine a pred polnocou boli konštatované a dokonca i v noci. Za silný vietor v chrbte môže tiež Bučo?Alebo sa mali holuby vypustiť medzi 13,30 a 14 hodinou do prichádzajúceho zlého počasia a polovicu stratiť,ako nám to predviedli kolegovia z Maďarska.Alebo ich vypustiť pred prichádzajúcim frontom,ako sa to spravilo?Je zaujímavé,že toľké roky sa letí tradičný pretek Barcelona.Vypúšťa sa s veľkou slávou okolo 14 hod a prvý holub cez to všetko doletí v prvý deň na Nemecko belgické hranice a v krídlach má 970 km.A nikto ani len nepomyslel závod anulovať.Na Slovensku by to však nebol určite žiadny problém.Však čo ,veď sme stredom vesmíru.
Peter Matalík (03.03.2011, 19:34)
Vážení páni!Viete koľko to dalo námahy presviedčať chovateľov na Východe,aby sa sa zúčastnili pretekov v MDKS a SEMK?Do SEMK zaplatilo členske 23 chovateľov a mali po jenom dvoch maratoncov.Keďže bol spoločný pretekový plán,tak sa dali na tie 3 Eura členského presvedčiť/v MDKS to bolo viac/.Obidva kluby si navzájom pomohli.Nekonečné hovory s J.Bučom o preprave nas.strediska,vo vlastnej OZ ma poniektorí upodozrievali ,že cena za preravený km 0,53 Eura je len kamufláš,darmo som vysvetľoval,že sme išli s cenou dole.Chovateľom sa aj tak videlo veľa 1,5 Eura za holuba!Menej nasadených holubov-krátené výhry a znova vysvetľovačky..Po určitých príspevkoch sa utvrdzujem,že to asi nemalo a nebude mať význam.Všetko sa zviezlo na J.Buča a MDKS.SEMK s toho takticky vyšiel so cťou.Kde je však celoročná propagácia,získavanie nových členov....Preto aj Jano napísal-predať krúžky jedno kam a koniec. p. Nochta čo vy mi tu podsúvate nejaký manéver s Kielom/ja som ho ani nespomenul/,aby som zakryl štart z Braneburgu!To ste kde vyčítali?Ako ste na to vlastne prišli.Ja som daval povel na štarty ?ˇAno bola komisia /Mak,Komačka, Bučo/,konzultovali sme každý štart,ale ja si za svojími rozhodnutiami stojím,ale že som mal "prsty" v tom Brandeburgu...Na minuloročnej konferencii delegáti"vylúčili" preravu vozíkom.Odstupom času si môžem povedať,že som bol blbec,keď sme ponúkli našu nadstavbu a Adamko auto na preravu.O ničom.To nám mohlo voziť holuby v KDTVR.Ak sa tieto dva subjekty,ktoré sa spoja, budu uberať starým zauživaným systémom ,stále sa budú meniť vypúšťacie miesta,bude viaznuť komunikácia,tak to bude fakt maratón pre považie.Nad tým sa treba zamyslieť do budúcnosti a zaujať na konferencii jasné stanoviska.
Ľudovít Jančok (03.03.2011, 19:36)
Zdravím Vás. Prisahal som si že sa nebudem do Vás miešať, ale nedá mi to. Pán Svoreň prosím prepáčte, a berte to skôr ako žart, nebolo by najlepšie pred vypustením vytrhať jedno krídlo tým holubom??? Ludvik.
Ján Bučo (03.03.2011, 21:38)
Dobrý večer priatelia, Reagujem až takto neskoro pretože celý deň som preležal s chrípkou v posteli. Vidím, že debata sa nám z Považskej Bystrice presťahovala na stred a juh Slovenska. Kedysi pán Satinský povedal jednu múdru vetu: „Urob psovi dobre, oserie ti plot.“ Bohužiaľ sa to vyplnilo úplne naplno. Preto by som už teraz rád varoval predstaviteľov a funkcionárov Golden Clubu Slovensko aby počítali s tým, že keď im prvá či druhá sezóna nevyjdú, budú aj oni terčom útokov aj keď ich teraz ľudia tľapkajú po pleciach a hovoria im, že to čo robia, robia dobre. Tak poďme od kraja: Ľubko – myslím, že som vo svojom príspevku hovoril jasne. Mali sme stanovené podmienky od prepravcu, cenu na km sme vedeli a do sezóny sme napriek tomu išli. Jedinou cestou ako to celé zvládnuť bolo, viezť všetky 4 preteky. Nestalo sa a tak bohužiaľ nastala situácia aká nastala. Ešte raz hovorím, že to čo sa stalo ma mrzí, a v prípade, že sa nenájde dohoda a istý konsenzus, budem celú situáciu riešiť úverom a sám záväzok splatím. Všetko čo som robil, som totiž robil s tým najlepším presvedčením. Že niektoré OZ neriešia takúto situáciu pred sezónou? U nás v OZ Žilina to nie je problém. Tiež sme sa koncom roka skladali po 50 eur na auto (išlo o mimoriadnu splátku) pretože skrátka nevychádzali prachy výboru na leasing. A prosím nikdy mi nešlo o nič iné, len o to ako zviditeľniť trate cez noc a podporiť ich v širšom meradle na celom Slovensku. A za žiadnu cenu nedovolím aby bol ich osud teraz ohrozený. Ale to našťastie nehrozí. Zapálených chovateľov je našťastie dosť a oni nedajú tomuto zápoleniu zahynúť. O akých možnostiach doby to hovoríte vo svojom príspevku? Pre p. Svoreňa – očakával som, že Vy alebo p. Ing. Jakubec sa ozvete. Som pripravený niesť zodpovednosť za to ako sezóna dopadla. Ale nie je to celkom len moje maslo. Určite si z poslednej konferencie pamätáte, že ja som navrhoval zvýšiť cenu za prepravu holubov z 1,5 na 2 EUR za kus a hneď sa strhla protidebata. Viete si teda predstaviť ako by dopadla debata o navýšení členského? Čo sa týka nedodania papiera do auta v roku 2010. V roku 2009 sme dostali 1000 EUR sponzorský príspevok a z neho sa kúpil papier do boxov. V roku 2010 žiadne peniaze neboli a tak sme papier nekupovali. Čo sa týka uverejňovania doletených holubov na internete. Túto prácu som robil aby boli chovatelia online informovaní o dolete aspoň prvých kusov. Bohužiaľ som celý deň nesedel za počítačom nakoľko mám aj ja svoj holubník a povinnosti. Opýtam sa len jedno. Ako to bolo pred rokom 2009? Aká bola informovanosť chovateľov o doletoch? Existovala pred rokom 2008 vôbec nejaká internetová stránka? Odpovede poznáte sami. Veru keby som svojmu synovcovi dal pár eur za uverejňovanie, mohlo to byť rýchlejšie. Alebo pohľadajte toho chlapca Vy a počas pretekov budeme info o doletoch posielať Vám. Ku Oldenburgu len toľko. V roku 2008 bol vypustený Liége o 13,30. Do Žiliny je to asi 1000 km a holuby napriek tomu doleteli na Slovensko ešte o 21,00. Mali byť preteky z Liége zrušené? Žiadnu takú debatu som pred troma rokmi nezachytil. Intermajstrovstvo je otvorená téma založená na dobrovoľnosti. Rozhodne Oostende a Brusel sa poletí aj vrámci Slovenska ako národné preteky. Vy ma napádate, že vytváram Považský klub? To ťažko. Ak niekto myslel na nasadzovacie strediská mimo trasy zberu, bol som to práve ja. Ale už nebudem. Keď sa chovateľom zdá, že som svoju úlohu nezvládol, poďte a sadnite si do výboru Vy. Podľa toho čo píšete je to predsa veľmi jednoduché. Napriek tomu si vážim Váš príspevok. Poukazujete na chyby, ktoré sa dajú vyriešiť len spoločnou komunikáciou. Ja si túto diskusiu po jej ukončení celú vytlačím, schovám a budem sledovať ako kriticky budú chovatelia pristupovať k vedeniu klubu v budúcnosti. A čo sa týka počtu chovateľov na Slovensku zapájajúcich sa do týchto pretekov, myslím, že počet 500 ks holubov zo Slovenska je optimum aj v pomere k iným krajinám kde majú trate cez noc oveľa dlhšiu tradíciu. Pre p. Nochtu – Vaša reakcia pán Nochta mi tu tiež chýbala, ale nesklamali ste. Takže Kiel 2009 bol len jeden z pretekov, kedy štart nevyšiel. Samozrejme nikto nie je prorokom. Pán Matalík nemal nič spoločné so štartom Brandenburgu. Bol len jedným z členov štartovacej komisie. Štart som vždy konzultoval s pánom Komačkom, p. Mákom a so štartérom na mieste vypustenia. V Brandenburgu bol na mieste vypustenia štartér p. Reddig. Ktorý štart potvrdzoval aj na protokole, a ten povedal, že podmienky nie sú stopercentné, ale na štart vhodné. Bohužiaľ preteky skončili fiaskom. A to ma mrzí, pretože plán to bol naozaj dobrý. K výpočtom výsledkov sa nebudem vyjadrovať lebo tento rok nechodili podklady na výpočet mne, ale rovno p. Dohňanskému a ten to vysvetlil na schôdzi počas výstavy v Dlhom Poli. Koniec koncov, toto je miesto kde by sa mal vyjadriť on. Nie je problém tu očierniť MDKS a jeho výbor. Bohužiaľ, myslel som to dobre, ale nevyšlo mi to. Stáva sa. Nemá význam sem čokoľvek nové prinášať. Ideálne bude ak všetko pôjde po starom. Vďaka za podporu p. Jožkovi Daníškovi, p. Adamíkovi, Otovi Waldhauserovi. Vždy to poteší. Práve s p. Daníškom som veľmi často konzultoval počasie pred štartom a jeho rady boli často veľmi cenné. Pre p. Molnára – pán Molnár, o čom to píšete? MDKS, že nie je klub pre Slovensko ale len pre západ? To snáď nie. Všetci mi nadávajú do obhajcu východniarov a Liptákov a Vy mi tu podsúvate, že som podľahol západniarom. Tak to už naozaj nechápem. Páni, dlho som zvažoval ako zakončiť tento svoj príspevok. Ešte nedávno som bral ako celkom reálne, že budem kandidovať na jednu z funkcii v novom výbore. Po tejto debate však svoju kandidatúru úpenlivo zvažujem. V MDKS som totiž chcel chovateľom vychádzať maximálne v ústrety ale vidím, že to aj tak k ničomu neviedlo, lebo ma tu polovička diskutérov obviňuje z toho s čím som ja nemal absolútne čo do činenia, ale bolo to v kompetenciách SEMK a okrem toho aspoň sa budem môcť venovať prebiehajúcej stavbe svojho rodinného domu. Sobota, 5.3.2011 bude dôležitým dňom v živote týchto dvoch klubov, a pevne verím, že sa im podarí svoju existenciu len upevniť a budú oba pod jednou strechou napredovať. Jano Bučo
Vladimí­r Smieško (03.03.2011, 22:43)
Poriešte si to na VH. Všetci ste zainteresovaní. Nemusím to čítať , to je pravda, ale je to tu.Tak že, držím Vám palce.
Štefan Janíček (04.03.2011, 05:55)
Zdravím, myslím si , že sa netreba rozčuľovať, každý názor je potrebné si vypočuť, ak nebudeme diskutovať, tak potom kam dospejeme?? Janko klídek, pohoda, tabaček. Myslím, že si sám nebol ani v dobrom ani v zlom. Svet sa točí okolo peňazí, ale to čo hýbe svetom, je závisť.
Miloš Boron (04.03.2011, 08:18)
Keď to čítam tak porekadla našich dedov sú 100% pravdivé - Bijú toho koňa čo ťahá!!! atď............. Takže vážne sa chovatelia zamyslite komu hádžete polienka pod nohy ................ a skúste radšej pomôcť svojí my radami. Nikdy neľutuj to čo si urobil, ale ľutuj to čo si neurobil !!!!
Juraj Svoreň (04.03.2011, 10:09)
Čakal som na reakciu pána Buča a nesklamal ma. Prijal určitú kritiku a ostatné veci podrobne vysvetlil. Tak by to malo fungovať. Teraz musíme hľadať sposoby odstránenia nedostatkov. Odpoveď pre pána Daniška: aktívne som sa podieľal na organizovaní tratí cez noc v nasadzovacom stredisku Fiľakovo, vozil som holuby do zberných miest Fiľakovo- Komárno. 190 km tam a 190 naspať( za svoje). Keď som videl že situácia na konci roka nie je dobrá inicioval som cez pána Baloga R. stretnutie s prezidentom Maďarského maratonu. Toto sa uskutočnilo na výstave v Tornali. Zastúpenie slovenskej strany 5 členov nasadzovacieho strediska Fiľakovo. V asi hodinovom rokovaní sme prebrali chod, financovanie a dopravu v Maďarsku z dovodu porovnania ako je to u nás. Už vtedy nás pán prezident upozornil, že v prípade pokiaľ by sme chceli s nimi letieť ako MDKS musia tieto jednania prebehnúť skor. Oni nie sú veľmi ochotní meniť trate, dátumy a sposob pretekania, ktorý majú zabehnutý a fungujúci 25 rokov. Nepopieram jednali sme aj o nasadzovaní a pretekaní našich členov v Maďarsku. Odpoveď bola: bez problémov možme závodiť v Maďarsku sme predsa v FCI a Europskej únii, zakúpenie maďarských maraton krúžkov. Nasadzovacie stredisko Hatvan- FI 100 km. Po našom jednaní nasledovalo tuším vo februári jednanie pána Buča s pánom Bárdošom. Výsledok za Slovensko osamotený Bučo+ tlmočník. Prečo ste nešli pán Daníšek s ním??? Možno keď nič iné aspoň by ste si rozšírili obzor ako to má fungovať. Ďalej som napísal príspevok na ktorý mnohí nemali odvahu, aby sa vec posunula dopredu a vyriešili sa tieto problémy. Nakoniec chcem navrhnúť riešenia: spojenie klubu SEMK a MDKS, 3 závody Oostende, Brusel za pomoci zvazu a jeden závod prisposobiť sa Maďarskému maratonu vyhovujúcemu dátumu a preteku. Počítanie v pásmach. Zber: zabezpečiť tak aby bolo pokryté celé Slovensko, alebo ako hovorí Pacho v nemenovanom filme rovným dielom chlapci - celé Slovensko nasadzovať v strede Slovenska napr. vo Zvolene. Prajem všetkým účastníkom konferencie hlavne kľudné a rozumné riešenia. A teraz položím otázku ja Vám pán Daníšek: čo ste urobili vy pre zdarný chod uvednej problematiky???? P.S. pre Ľudvíka: je to dobrý nápad, ale mali by sme to urobiť len konkurencii :)))))))))
Ján Bučo (04.03.2011, 11:15)
Príjemný dobrý deň, Slnečné dopoludnie a zlepšujúci sa zdravotný stav ma vytiahli k počítaču. Myslel som, že pôjdem ku rodičom pustiť preletieť holuby, ale dva sokoly krúžiace nad dedinou mi rýchlo nechali zájsť chuť a tak sedím za počítačom a budem ešte v krátkosti reagovať na príspevok pána Svoreňa, ktorý sa týka stretnutia predstaviteľov maďarského zväzu a Maratón klubu, ktoré sa uskutočnilo v Turčianskych Tepliciach 4. februára tohto roku. Pravdupovediac, stretnutie sa malo uskutočniť už skôr ale kvôli mojej pracovnej vyťaženosti sme sa stretli až vo februári. Čo sa týka neúčasti iných predstaviteľov zo Slovenska, poťažmo SEMK, pred samotným stretnutím som hovoril s p. Ing. Krommerom aj s pánom Dohňanským a bol som nimi viacmenej delegovaný na rokovanie. Bez súhlasu konferencie, ktorá bude zajtra, som nemohol predstaviteľom z maďarskej strany nič sľúbiť a preto sa jednalo o viacmenej zoznámenie sa so situáciou a vyjasnenie si základných postojov a potrieb pri eventuálnom spoločnom vyhodnocovaní pretekov. KOmpletnú informáciu nájdete na stránke MDKS v zápisnici. Stretnutie prebehlo vo veľmi kultivovanej atmosfére a vzhľadom na časový presing, ktorý naši priatelia mali, sme prebrali to najdôležitejšie čo nás posledné roky trápilo a v prípade, že by sme sa priklonili k ich pretekovému plánu, či využili možnosť zúčastniť sa na niektorých pretekoch spoločne, bola nám prisľúbená ústretovosť a dokonca i zapožičanie pretekových boxov aby sa holuby nemuseli pracne preháňať v nakladacom stredisku v Gyori. O tom sa určite ešte rozvinie debata pri počtoch prihlásených holubov. A určite otvoríme aj tému zberu a zvozu pre ostatné preteky. Pokiaľ sa bude organizovať Oostende a Brusel na Slovensku, pôjde o otvorené preteky aj pre nečlenov MDKS+SEMK, takže zber by mal byť zabezpečený z celého Slovenska. Ale nechcem predbiehať. Viac budeme vedieť zajtra po zasadnutí konferencie. Ďakujem všetkým diskutérom, že túto tému obohatili svojimi príspevkami, chcem každého ubezpečiť, že žiaden z príspevkov mi nijako neublížil a ak mala táto debata pomôcť posunúť dianie v tratiach cez noc k lepšiemu, prípadne mala naštartovať niektorých funkcionárov (vrátane mňa) k precíznejšej práci, bola užitočná. Pevne verím, že zajtrajšie rokovania budú plodné a prinesú vytúžené ovocie. Približne o hodinku v krátkosti spíšem aj stručnú správu o hospodárení. Letu Zdar! Jano Bučo
Jozef Daníšek (04.03.2011, 11:20)
Pán Svoreň.Ja som sa v SEMK či MDKS neangažoval a preto som ani nič nekritizoval,lebo to by mne neprináležalo.Vy ste sa pustili do pána Buča nie ja.Ja viem iba to, ako mu pomáhali kamaráti v Rosine, a jeho vlastní rodičia.Preto som ho v jeho nasadení obdivoval.Keďže som nevidel do štruktúry výboru,tak som sa nemal k čomu vyjadrovať.Kedykoľvek sa však na mňa obrátil so žiadosťou o pomoc pri predpovedí počasia ako bude na trati tak som sa mu vždy snažil poradiť najlepšie ako som vedel,pretože v tomto mám celkom slušné vedomosti ,vzhľadom k tomu že som mal predchádzajúce zamestnanie/prístrojové navádzanie stíhačiek/ a tam sa meteorologická situácia vyhodnocovala povinne každú hodinu.Preto mňa zaráža jedná Vaša veta"Výsledok za Slovensko osamotený Bučo+tlmočník.To znamená,že ste vedeli a na vlastné oči videli ako sa s tým borí a i cez to všetko ste sa na diskusnom fóre takto necitlivo doňho pustili.Není Vám to ľúto?
Ján Bučo (04.03.2011, 11:45)
Páni, dosť bolo. Nechajme minulosť a pozerajme dopredu. Prinášam stručný výťah zo správy o hospodárení MDKS za rok 2010: Stav v pokladni ku 31.12.2009 = -150 EUR (záväzok OZSB) Príjmová časť: členské príspevky: 513,- EUR prepravné: 4279,80 EUR Zisk z výstavy: 160,50 EUR Dotácia pokladne J.B.: 415,95 EUR Príjmy spolu: 5369,25 EUR Výdavková časť: vedenie účtu: -34,20 EUR Konferencia Stráňavy: -66,85 EUR Nákup materiálu: -20,00 EUR Výpočet výsledkov: -80,00 EUR Splatenie záväzku OZSB: -150,00 EUR Intervyhodnotenie BRUS: -160,00 EUR Platba SZCHPH, prepr. Oostende: -603,20 EUR Platba za dopravu p. Adamko: -5279,00 EUR (z toho nevyplatené 1174,00 EUR) Vrátenie do pokladne SEMK za prepr. Oostende: -130,90 EUR (takisto nevyplatené z dôvovdu neskorého dodania podkladov) Výdavky spolu: 6524,15 EUR Sumár: 5369,25 - 6524,15 = -1154,90 EUR Kumulatívne s rokom 2009: -1304,90 EUR Dúfam, že týmto som objasnil situáciu okolo hospodárenia v MDKS. Môžete vidieť, že žiadne peniaze na réžiu klubu (okrem bankových poplatkov) neexistujú. Všetko čo sme prijali sa vyplatilo na dopravu. Ostatné ako sa hovorí z vlastného vrecka a vo vlastnom voľnom čase. Jano Bučo
Peter Matalík (06.03.2011, 12:39)
Takí sme mi Slováci.Pred konferenciou "široká" diskusia nespokojnosť.Po konferencii ani ň!
Milan Blahovský (06.03.2011, 13:50)
Asi všetko klaplo ako malo a tak niet o čom polemizovať. Aj pri iných témach to už raz tak je. Ale je tu ešte možnosť, že po zistení, že krúžky sú doma začali iné starosti - skladanie chovných párov a hľadanie tej zlatej páry. Vonku sa síce čerti ženia, ale slnko má už svoju výšku a silu tak je cítiť, že jar je už za dvermi.
Štefan Nochta (06.03.2011, 14:24)
Peter,"široká" diskusia pred konferenciou bola dobrá na" vybúrenie"sa a správne naštartovanie, aby potom konferencia mohla prebehnúť hladko a bezproblémovo, čo sa aj stalo....takže s chuťou do práce....
Peter Matalík (06.03.2011, 14:28)
Asi tak Štefan.
Ján Bučo (06.03.2011, 20:06)
Dobrý večer priatelia, Konferencia, teda vlastne valné zhromaždenie prebehlo naozaj v kultivovanej atmosfére a občas aj vyostrené dialógy nakoniec dopadli dobre. Kluby SEMK a MDKS sa zlúčili do Maratón derby klubu Slovensko a zaviazali sme sa k širšej spolupráci aj pri jednodňových dlhých tratiach. Bol zvolený nový výbor v zložení: predseda - Ján Bučo podpredseda - Ing. Imrich Krommer tajomník - Ing. Štefan Mák výcvikár - František Dohňanský ekonóm - Jozef Horečný dopravný referent - Tibor Lády predseda kontrolnej komisie - Dušan Púček členovia KK - Štefan Nochta a František Navrátil Chcem touto cestopu poďakovať predošlým výborom a popriať novovzniknutému výboru plodnú a aktívnu prácu na poli organizácie pretekov v sezóne 2011. V najbližších dňoch bude prepracovaná internetová stránka MDKS, ktorej doména www.longdistance.wz.cz bude slúžiť novému klubu a v danom momente na nej nájdete zápisnicu z včerajšieho zasadnutia. A na záver tiež pochválim debatu ktorá predchádzala tomuto stretnutiu nakoľko uľahčila samotné rokovanie o zlúčení klubov. Ján Bučo predseda MDKS
Milan Blahovský (06.03.2011, 20:18)
Predpokladám, že smerovanie pretek "jednodňových" DT bude priamy západ. Nech je rozpätie pre Slovensko čo najviac natiahnuté. Neverím, žeby som sa v tomto mýlil...
Jozef Daníšek (06.03.2011, 20:19)
Pozdravujem.Janko držím Vám všetky palce i na nohách.
Ján Bučo (06.03.2011, 20:53)
Prave naopak Milan. Organizovanie tychto pretekov nebude v zmysle jedneho podujatia pre cele Slovensko. Malo by sa jednat o rozpasmovane Slovensko po cca 100 km. Na toto budeme potrebovat pripravu minimalne jeden rok. Budeme iniciovat rokovania so vsetkymi OZ aby sme konzultovali zastresenie pretekov a odbremenili ich pri organizacii dlhych trati. Prosim este o strpenie aby sme si to vo vybore utriasli kym definitivne nastolime podmienky pri jednodnovkach. Ale zaujal ma vcera Peter Matalik. Ty si mi Milanko nukal spolupracu pri Kieli a Peter vcera hovoril, ze este neviete ako ho budete pustat. My by sme sa radi zapojili, ale vie KDTVR garantovat jeho vypustenie na dolet cez noc? Jozef, Vdaka samozrejme. Osobne pri kosovani a s Vasimi radami aj v sezone 2011 samozrejme pocitam. Jano
Milan Blahovský (06.03.2011, 21:20)
Jano, presadiť do plánu KDTVR pretek KIEL stálo dosť námahy a hoci to máme ku mne 940 km musel som pre "dobro veci" prijať rozhodnutie, že o štarte holubov rozhodne OZ, ktoré to má najviac km - Michalovce a tí si trúfajú na ranný štart v prípade predpokladu vysokých teplôt v priebehu dňa štartu. Preto tá neistota o čase štartu. Dúfam, že nasadia toľko holubov aby ich rozhodnutie bolo logickým. Osobne som za jednoznačne popoludňajší štart. Rozhodnutím o smerovaní pretekov na Aachen - Liege sa veľmi naťahuje rozpätie medzi západom a východom ale to už je otrepaná pesnička. Len si zober štatistiku vývoja pretekov pustených v rámci MDKS zo smeru SZ ( Oldenburg.Kiel, Brémy) oproti Aachenom či Liege a Oostende už ani neberiem v úvahu .
Ľubomír Janda (06.03.2011, 21:56)
Pekný večer všetkým! Vedeniu nového MDKS srdečne gratulujem a do nadchádzajúcej sezóny želám veľa zdravia, šťastia, trpezlivosti a hlavne mnoho múdrych a efektívnych rozhodnutí! Mám na pána predsedu niekoľko otázok a poprosím o stručné odpovede: 1./Čo znamená „zaviazali sme sa k širšej spolupráci aj pri jednodňových dlhých tratiach“? 2./ Ako vyzerá pretekový plán na rok 2011? 3./ Kto bude zabezpečovať prepravu? 4./ Aké závery boli prijaté v rámci rozpravy k nedoplatku? Ďakujem! L.J.
Ján Bučo (07.03.2011, 09:44)
Dobry den prajem, Budem reagovat naozaj len velmi strucne. Po nikekolkych dnoch marodky som znova v praci a casu nie je nazvys. Pre Milana: Je mrzute ked sa vychododslovaci nevedia dohodnut na vypustani jednych pretekov. A pritom Kiel by mohol byt peknym celoslovenskym pretekom. Ako pises, navrat ku Aachenu a Liege si vynutila situacia. Ak by bolo zo Slovenska na kazde preteky nahlasenych povedzme po 1000 ks, nie je problem organizovat si slovensky plan. Bohuzial situacia je aka je a nam sa s 500 holubami nijako nevyplati jazdit samostatne. Celkom nadejne sa k Oldenburgu vyjadril pan Navratil. Mozno ho zorganizuju u nich na oblasti a potom by sme ho zaradili do planu. Preto je na stranke len orientacny plan. Pre p. Jandu: Skoda, ze ste neprisli Lubko. Dozvedeli by ste sa odpovede na vsetky otazky, ktore tu kladiete. Odpovede naozaj v rychlosti. 1. Spolupraca pri organizacii jednodnoviek znamena, ze budeme rokovat s oblastami a budeme im ponukat nadregionalnu moznost spoluprace a koordinaciu startov. Ale toto je vec, ktora sa pripravuje viacmenej az na rok 2012. 2. Preteky neboli zatial nijako specifikovane. Pretekovy plan bude zostaveny do konca tohto mesiaca. Zatial sa planuje vychadzat z kostry Aahcen, Oostende, Liege, Kiel, Brusel. Budeme este rokovat s niektorymi OZ na Slovensku (vid vyssie) ci nebudu mat zaujem organizovat Oldenburg. 3. Doprava je v rieseni. Zrejme nebude dost holubov zo Slovenska aby sme si organizovali prepravu sami. Ale vyzera to tak, ze Oostende a Brusel organizuju aj niektore OZ a tak sa snad potrebny pocet holubov nazbiera. Mohli ste prist, stat sa dopravnym referentom (ste predsa trochu od fachu) a pomoct nam s tym. Prvoradou ulohou vyboru je najst sposob prepravy, ktory bude rentabilny a hlavne akceptovatelny clenmi respektujuc ich potreby pri nasadzovani. 4. Otazku nedoplatku som dostal do referatu ja. Precitajte si zapisnicu, ktora je na stranke a budete vediet viac. O vsetkom potrebnom budu chovatelia informovani na internetovej stranke v priebehu niekolkych dni.
Peter Matalík (07.03.2011, 18:36)
Ja len čo sa týka Kielu v KDTVR.Všetci zástupcovia OZ sa dohodli,že o štarte sa rozhodne podľa aktuálne ho vývoja počasia.Ranný-obedňajší.To znamenná,že máme v tom jasno a nie ,že sa nevieme dohodnúť na štarte.OZ Michalovce to majú okolo 1050 km - OZ Poprad 900 km.Pri tomto rozpätí ,už treba zvážiť štart.Ja osobne som tiež za obedňajši,ale je to vec dohody všetkých zúčastnených,ak chceme do budúcna spolupracovať.
Štefan Janíček (08.03.2011, 12:18)
Správne Peťo, myslím že je nadmieru správne ak sa vytvára podmienka spolupráce do budúcna.
Ján Bučo (08.03.2011, 15:40)
Najdolezitejsie je aby ste sa dohodli, aj ked operativne v den startu, a aby dohoda bola prinosna pre dalsie rocniky. Jano Bučo
Milan Blahovský (08.03.2011, 16:12)
Tí, ktorí nezvíťazia nebudú aj tak spokojní, teda, keby sme išli terminológiou Z.A. tak potom ich bude 99,99 % teda všetko od druhého miesta :o)))))))
Ľubomír Janda (08.03.2011, 17:09)
Zdravím pána predsedu nového MDKS! Chcem požiadať o vysvetlenie, čo znamená v uznesení VZ SEMK a MDKS konaného dňa 5.3.2011 v Trenčianskej Turnej, v časti „schvaľuje“ ods. 7, veta 2. : „Obdobným spôsobom postupovať aj pri vyhodnocovaní aktivácií holubov v jednotlivých pretekoch, ktoré sa vykonávajú priamo pri nasadzovaní“! Ďakujem! Ľ.J.
Ján Bučo (08.03.2011, 21:09)
Pozdravujem, Ide o súťaže, kde sa skladajú peniaze na ocenenia pri košovaní. Napríklad: do 5%, ESO-TIP atď. Valné zhromaždenie schválilo, že aj z týchto súťaží bude na ocenenia určených len 80% z vkladov. Ostatné prostriedky budú použité na réžiu, teda na diplomy, poháre, papier do tlačiarne, perá, atď. V prípade nevyužitia na režijné náklady sa bude tvoriť rezervný fond. Prostriedky samozrejme budú v extra evidencii nezávisle od členských príspevkov atď., a budú účelovo viazané len na ocenenia. Podobne ako pri krúžkoch 55M. Postačuje takéto vysvetlenie? J.B.
Ľubomír Janda (08.03.2011, 21:37)
Áno, ďakujem! Ľ.J.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené