Zlatá pára

Milan Blahovský (06.03.2011, 13:52)
Keďže prichádza obdobie zostavania chovných párov chcel by som sa chovateľov spýtať aký je ich pohľad na tzv.zlatú páru v chove ? Je to pára, ktorá vychovala nejaké eso alebo je to pára, ktorá vychová generáciu holubov, ktoré neskôr plodia takéto esá ????
Zdeňek Adamík (06.03.2011, 14:07)
Je to pára, která vychovala ESa ale také jejíž předpoklady pro předávání výborných dědičných vlastností pokračují i v dalších generacích.
Štefan Nochta (06.03.2011, 14:28)
Je to pára,ktorá dosahovala vynikajúcich výsledkov a odchováva špičkových závodníkov, z jej odchovu je minimálny "odpad".
Peter Matalík (06.03.2011, 14:37)
Súhlasím so Zdeňkom.Za svoj "holúbarsky" život som mal dva takéto páry.Samozrejme,že sú páry,kde sa odchová dobré potomstvo,ale pomenovanie zlatá pára si zaslúži fakt výnimočne.Niekomú sa podarý zostaviť takýto pár,niekto nemá to šťastie za svoj život.Aj preto by som bol opatrný pri textoch pri holuboch/výb.chovný,chovná,super chovný,chovná/.A najlepšie je ak pri ročnému holubovy je -výborný chovný!Skôr by svedčalo -zaradený do chovu!
Zdeňek Adamík (06.03.2011, 17:48)
Moji nejlepší chovní holubi nikdy nebyli v závodním koši. Stejně jako moje chovná pára č.1. Vybral jsem je do chovu již jako holoubata.
Jozef Daníšek (06.03.2011, 18:34)
Pozdravujem.Niekedy sa však stane,že na "zlatu" páru prídeme až vtedy,keď ju už nemáme.A až potom začíname mudrovať.
Tibor Balogh (06.03.2011, 20:00)
Presne tak Pán Daníšek, niekedy neskoro prídeme nato že to bola zlatá pára ked už niektoreho rodiča namame, alebo oboch.....
Štefan Nochta (07.03.2011, 07:19)
Zdenku, Ty si šťastný človek,mohol by si aj začať stávkovať..........)))) Zlatá pára je to, čo každý hľadá a každý by chcel mať...
Jozef Toporcer (07.03.2011, 10:19)
Zlata para je tá ktorá vychová svoje potomstvo schopne vyhravať každy rok prvé miesto v TS NITRA Inak si nezasluži takéto pomenovanie zlata para chachachi
Štefan Janíček (07.03.2011, 11:27)
Myslím si , že ako začiatočník sa nemôžem vyjadrovať k tomuto, ale diskutoval som už z mnohými a každý ma na to iný názor. Preto si rád vypočujem, prečítam aj další názor. Určite mi to le pomôže.
Oldrich Savara (07.03.2011, 11:57)
Je to jasné . Chovná pára sa stáva zlatou až vtedy ak opakovane vychová viac ako jedného víťaza, OZ - Regionu - Národného preteku či preteku internacionálneho.
Zdeňek Adamík (07.03.2011, 12:23)
Oldo máš pravdu, ale to zase není až zas tak složité, podle mne, je zlatou či jedničkovou párou až taková, která je geneticky tak silná, že se tyto vlohy (vychovávat další vítěze závodů) předávají i více jak v jedné generaci.
Oldrich Savara (07.03.2011, 17:02)
Áno Zdeňo, ale to už je z vysnenej kategórie, ktorej sa len málo chovatelov priblížilo.
Ján Číz (07.03.2011, 17:19)
nakolko som mlady chovatel tiez sa k tejto teme nemozem vyjadrit....ale zaujimalo by ma ze podla akej crty davat holuby do pary (oci,velkosti,plemena,umiestnenia...)
Zdeňek Adamík (07.03.2011, 18:44)
Podle instinktu chovatele. Pro začátečníka je nejjednodušší metodou, a také pokud vím ve světě nejvíce používanou dávat na sebe výkonnostně nejlepší na nejlepší. Tedy kdo nezávodí s holubicemi měl by si asi takovou koupit. Samozřejmě oba partneři by neměli mít shodné exteriérové vady. Ale tomu se určitě i začátečník bez zásadních problémů vyvaruje. Potom existuje spousta různých pověr, kterým někteří dokonce i věří a hlavně s nimi oblbují začátečníky. No tím si asi musí každý projít sám.
Milan Blahovský (07.03.2011, 18:47)
Zdenku, čakal som, že napíšeš - nepáriť blbca na blbca...
Zdeňek Adamík (07.03.2011, 18:51)
Ano to je také varianta, ale když se to někdy nedaří u lidí, tak copak potom s holuby, že?
Vlastimír Pomajdík (07.03.2011, 19:10)
Termin zlata para sprevadza chovatelov celou historiou. Jasom ho prvykrat pocul od pana Hanaka v 50 rokoch. Vseobecne bola uznavana teoria ze ide o vynikajucich jedincov z genetickym zakladom a prislusnostou k urcitej rase. V praxi sa to u nas prejavilo ked sa urcovali vyberove holubniky. Ale nikde nebol presne stanoveny statut lebo sa to ani jednoducho nedalo urcit.Vsetko spocivalo na chovatelskych schopnostiach a dosahovanych uspechoch. Mnohi chovatelia saakejto parry na svojhich holubnikoch nedozili i ked kazdy mal tu nejaku vysnivanu zlatu paru.Viem to z mojej praxe ked som mal holuba menom Mnich z kmena Arden a s holubicou od pana Kostiala davali v odchove vynikajucich jedincov styria synovia uspesne lietali streky nad 850 km.To bola moja zlata para a urobila mi vela radosti.Milanteraz ti dam odpoved na tvoju otazku. Dnes sa viac pouziva termin para C.1 ATD viac menej z komercnych dovodov ale nieje to pravidlom ZLATE PARY su malovane na prekrasne vypracovanych rodokmenoch. Ale patri to k dnesnej dobe a mucholapky su naplnene.Ja som dostaval dobru a uprimnu skoluod takych velicin ako boli paniHANAK, UHLIK, KASPER,STELMACH , VAVROCH,CHYTIL, SABO,ATD. Bola to ale skola o priatelstve, vzajomnej ucte, tolerancii a clovecenstve a taky som ostal holubar so zlatou parou ty to dobre vies. Je dobre ze i takyto uspesny chovatel ako si ty dava podnet na takuto diskusiu. Bude velmi dobre ked aj u nas sa budeme zaoberat otazkami genofondu ved uz mame na to pravo pri dosahovanych uspechoch.
Ing.Ján Mokrý (07.03.2011, 22:12)
Ono je to aj pekné čítať ZLATÁ PÁRA. Tak isto ako všetci aj ja na ňu stále čakám. Boli chvíle, keď som si myslel, že už ju mám, ale keď som mal mať z nej potomkov, tak sa mi z nich vždy jeden stratil, alebo ho vzal dravec, alebo zostal holub neplodný. Takto som prišiel vari o najchovnejšieho holuba 4424ku. Vychoval som si ho vedome príbuzenskou plemenitbou z mojich najlepších Fábry holubov párených na Janssenskú líniu. Keďže som nemal chovnú voliéru, lietať musel aj on. Hneď ako ročiak získal 10 cien a bol 2. najvýkonnejší holub v OZ. Takto za 7 rokov získal 64 cien, v tom 2x1.c a k tomu ešte 13x do 10. miesta v OZ. Bol 4x na CV v kat. Šport A,B a raz dokonca v Letu zdar 98 bol 5. v KT. Každý rok som menil páry ale z jeho odchovu boli straty minimálne. V pretekovej sezóne 2003 som mal z neho k dispozícii 5 potomkov. Na CV v Nitre som mal za OZ vystavených 6 holubov a vtom boli všetci piati jeho potomkovia. Vtedy som si povedal, že ty si super chovný, na tebe musím stavať. Stalo sa však to, že po 7. roku zostal neplodný. Dovtedy ani odvtedy som tak zavčasu neplodného holuba nemal. Takto vysoko chovnú som mal aj holubičku 0743ku menom KLENOT, dcéru slávnej 127ky prinesenú ako trojdňovú od Ing, Gaška z Višňového. S tou som však vôbec nelietal a taktiež za štyri roky v rôznych páreniach dávala nadpriemerné jedince. So 4424kou bola párená ako dvojročná a z tohto párenia vzišiel nielen otec olympijského víťaza v Štandarde MODRÉHO ŠPICA, ale aj matka bronzovej olympioničky z Poznane, ktorá sama bola tiež na olympiáde v Oostende ak tomu 5x na CV. Oboch som chcel dať znovu do páru, ale bolo už neskoro. Klenot mi na jeseň 2001 vzal dravec a 4424ka ako som spomínal už aj tak zostal neplodný. Obaja boli inteligentné, tiché holuby, veľmi kvalitného operenia, s výbornými partiami stavby tela podľa, dnes to už veľmi dobre viem, medzinárodného štandardu. Čo ma veľmi teší je fakt, že aj ich potomkovia sú obdarení okrem rýchlosti tiež aj peknou stavbou tela. No čo už. Možno sa ešte dočkám vytúženej zlatej páry.
Ľudovít Jančok (08.03.2011, 08:11)
Zdravím Vás. Neviem či Zlatá pára je primeraný názov, ale mal som páru holubov, H- 232O9 a He l6l5. Holub bol závodník ktorý dokázal umiestniť v špici aj vyhrať akýkoľvek pretek z programu OZ, holubička lietala, ale som ju šetril. Ich dcéra 227239 mala nalietané 22OOO km. Dokázala vyhrať 3OO km aj lOOO km . V roku 89 bolo Ostende l l8O km, v Stredoslovenskom kraji bola druhá, lebo som ju premeškal. Všetci jej súrodenci boli výborný závodníci, tak aj v chove, a ich potomkovia mi pomohli vylietať niekoľko krát majstra OZ. Neberte to prosím ako chválu, ale veľmi rád na tieto holúbky spomínam. Prajem Všetkým priateľom chovateľom takúto radosť akú som mal ja. Čo ma ale veľmi teší že sa do diskusie zapojil aj Janko Mokrý, ktorého si veľmi vážim, je to Pán chovateľ. Zdravím Všetkých, Ludvik.
Zdeňek Adamík (08.03.2011, 08:43)
Síla skutečného chovatele spočívá především v kvalitě jeho chovné voliery - volier. Jinak je to obvykle pouze spoléhání na náhodu, a to nestačí. Ještě k té zlaté či jedničkové páře: chovných jedinců se najde daleko více než špičkových chovných pár; sestavit takový pár je o více faktorech: intuici, štěstí, cílevědomosti a také někdy o té náhodě a to všechno (podle mne) by mělo klapnout najednou.
Pavel Ostrolucký (08.03.2011, 09:13)
Ľudko svätá pravda čo si napísal, no je veľkou škodou, že si vtedy s holubami prestal. Ja aj s mojimi kamošmi sme vtedy zakúpili od Teba celý chov a aj potomkov po 227239, ktoré lietali aj v OZ B.Bystrica excelentne a robili nám všetkým veľkú radosť. Najlepší vtedajší zakúpený holub bol ale línie DE Klak 113 - ktorého pôvod bol od Jirka Kyslíka a ten predával tak dobré potomstvo, že ešte aj teraz z neho holuby veľmi dobre lietajú, no škoda, že jeho najlepšieho syna, ktorý mal umiestnených 76 tratí a z toho mnoho víťazných a úplne špičkových, no ja som ho nasadil do Nemecka a to po zranení jastrabom hoci sa vyliečil, no tam mi ostal - to bola moja najväčšia chyba v živote. Zlatú páru vychovať to je naozaj šťastie chovateľa, no na Slovensku a ani v Čechách i keď sa môžeme radiť medzi špičku v Európe zasa asi tak veľa toho nebolo. O zlatých párach by mohli napísať naozaj len takí chovatelia ako u nás Ing. Mokrý, zlatý H a strieborná HA, olympionička, Ing. Gaško, Šutý - Mgr. Blahovský, V. Sudor, Paľko Bachár - potomkovia ZLATEJ PÁRY od V. a M. Máchovcov, Škovranovci, Rodr - línia De Klakov a pod. Je aj mnoho iných dobrých a špičkových chovných holubov, no úspechy po nich sa dostavujú len sporadicky - hore spomenuté to sú osvedčené línie.
Štefan Janíček (08.03.2011, 11:40)
Myslím, že jeden z najväčších odborníkov na skladanie pár bol p. Jirko Dubský. Vždy som ho obdivoval. Taktiež p. Tibor Snak, no a nesmiem zabudnúť na väčného ich radcu p.Gvota. Samozrejme aj na mnoho ďalších s ktorými som párenie a hľadanie preberal. No ak by som ich chcel všetkých vymenovať musel by som začať na východe a skončiť až niekde v Malackách. Pointa je, že som do ich rad chcel vždy vtisnúť nejeký svoj nápad, a to bola chyba. Načo vymyšlať už vymyslené. Teraz sa musím pracne dostávať k holubom o ktoré som prišiel, svojou chybou.
Pavel Ostrolucký (08.03.2011, 15:21)
Jirko Dubský bol frajer s geometricky presným rozumom a dobrými pármi a rodokmeňmi v hlave, on iste zostavuje podobné práry aj v nebíčku !!! On mal aj peniaze aj šťastie a veľmi dobre sa s ním dalo debatovať o holuboch, akýchkoľvek kmeňov, no najradšej si vyberal len rýchle a k tomu ešte úplne spoľahlivé od velikánov nášho športu.
Pavel Ostrolucký (08.03.2011, 15:23)
Oprava : v druhom riadku má byť - zostavuje podobné páry aj v nebíčku.
Štefan Janíček (09.03.2011, 09:00)
Pavel, najviac ma vedel nahnevať, ak som zo 100ks mladých vybral jedno, ani som mu nepovedal číslo krúžka a on mi presne povedal, číslo krúžku, ale aj čísla jeho rodičov, no a infarktové bolo, keď prstom ukázal medzi 99ks, tamto je jeho brat. To som si vyskúšal na viacerých. Neviem či sa ešte v celom " Československu " najde niekedy takýto človek.
Ľubomír Hovančík (09.03.2011, 20:48)
Pán Janíček treba vyskúšať.
Pavel Ostrolucký (10.03.2011, 08:34)
Števko neviem prečo ťa to hnevalo - v tom bol práve Jirko Dubský GENIÁLNY, že vedel plánovať dopredu a hlavu mal ako kompjuter FBI. / Rodokmene, holuby a ich čísla, súrodencov a tak podobne vedel naspamäť, vedel čo na čo páriť , aby to skrátka malo zmysleľ a aby holuby aj geneticky a aj letovo posilnil, aby skrátka nedochádzalo k degenerácii/. Tiež sa vyznal do liekov, rôznych vitamínov a podporných prostriedkov - skrátka on v 20 storočí a začiatkom 21 stročia predbehol dobu o niekoľko rokov. Jeho rady boli v tej dobe nezaplatiteľné.
Milan Blahovský (10.03.2011, 09:40)
Je na škodu, že podobných chovateľov si vážime až po ich odchode do večnosti.
Štefan Janíček (11.03.2011, 11:45)
Pavel, hnevalo ma to preto, že som vtedy nerozoznal medzi mláďatami podobnosť medzi surodencami.No teraz je to už trošičku lepšie.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené