MS FCI 2012 - Nitra

Milan Blahovský (14.08.2012, 17:02)
Dlho som zvažoval či napísať tento príspevok, ale po včerajšom dni mi to hryzlo svedomím ešte viac ako doteraz a tak si tak trocha nasypem popol na hlavu.
Ako usporiadateľská krajina olympiády FCI sme dostali šancu zorganizovať aj Majstrovstvá sveta poštových holubov. Kde by asi bolo vhodnejšie a z hľadiska miesta olympiády túto súťaž realizovať ako v Nitre, pár metrov od výstavných priestorov, je asi neodškriepiteľné ( alebo ? ). SKúsenosti sme nadobudli realizáciou niekoľkých ročníkov TS či už v Dolných Krškanoch alebo na terajšom mieste holubníkov. Minuloročné finále ( prvé) síce ukázalo, že ani tak zohratý tím nedokáže predvídať niektoré banálne veci ako je napr. zlyhanie techniky a pod. Sme iba ľudia a naozaj kto robí urobí aj chybu sa vraví, ale je lepšie ak sa učíme na chybách iných ako na vlastných. Tie mrzia viac. Máme nový ročník testovania holubov a to s najširšou medzinárodnou účasťou, predsa ide o majstrovstvá sveta. Keď sa pozriem na iné športové odvetvia, ktoré sa zhostili možnosti zorganizovať majstrovstvá sveta vo svojom odvetví nadobúdam každým dňom väčší pocit, že sa tejto udalosti prikladá u nás chabý význam a publicita okolo nich je slabá. Možno je tomu inak a rád by som sa mýlil, možno nepoznám čo sa deje priamo v organizačnom výbore hoci som jeho členom a krivdím zodpovedným, ale tentokrát sa pozerám na dianie očami jedného z účastníkov porovnávania a očami nezainteresovaného chovateľa, ktorý je zvedavý a rád by videl či počul viac ako pár jedincov.
Prvým krokom, ktorý bolo potrebné urobiť okrem propozícií, bola výstavba webovej stránky, ktorá by nás spojila ešte viac so svetom a ponúkla svetu obraz diania v súčasnosti a čím viac sa blíži finálový deň, tak ešte viac ako sme svedkami teraz. Tých pár fotografií predložených raz za pol roka asi ťažko tieto myšlienky naplní. Tri jazykové verzie webovej stránky však nestačia a návštevník spoza hraníc asi pri jej prehliadke rýchlo opustí jej priestory konštatovaním - pod slovenským slnkom nič nového.
Vravel som si, keď nie je čas a chuť podať pravidlené informácie o dianí bude asi o to lepšie realizovaný priebeh samotných nácvikov či pretekov s patričným softvérovým spracovaním, ktoré nám hlavný sponzor olympiády a MS FCI firma TauRIS ponúkne. Žiaľ doteraz musím iba smutne konštatovať, že sme urobili krok späť a zrejme nevystúpime z tieňa predošlých organizátorov MS FCI a to či Poľsko alebo Francúzsko, kde informácie o dianí boli rovnako chabé. Softvérové zariadenie v súčasnej podobe ( hoci sa to možno na prvý pohľad pri návštevé linku preteky nezdá, ale je to iba zásluha D.Konečného , ktorý robí grafické úpravy výstupných zostáv predložených po dolete holubov vo formáte excel).
Zlé svetlo vrhá na organizátora tréningov pohľad na chýbajúce holuby, kde sa doteraz objavujú vysoké čísla, hoci viem, že je to skreslené a neaktualizované. Také niečo nepatrí na stránku krajiny, ktorá organizuje vrcholné podujatie.
Ako obrovský protiklad mi osobne slúži prezentácia doletov holubov v TRIX Derby p.Drgáňa, ktorý obetoval nemalú finančnú čiastku aby uspokojil návštevníkov a hlavne účastníkov TS. To skutočne sme dostali od firmy TauRIS program v podobe z minulých rokov, ktorý môže slúžiť leda tak TS tretej cenovej skupiny a nie úrovni MS. Ako hlavný sponzor, ktorý má zabezpečené reklamné priestory na každom kroku olympiády nech sa tak aj realizuje pretože si chovatelia zaslúžia väčší komfort ako dostávajú.
Neviem, čo je na tom pravdou, že z pozvania pre zahraničných delegátov na prehliadku TRIX Derby a finálových pretekov sa odstúpilo a namiesto toho zvolil organizačný výbor prehliadku akéhosi geografického stredu Európy v okolí B.Bystrice. Tak to teda bude určite hodnotnejší zážitok pre prezidenta FCI ako prehliadka TS či to u p.Drgáňa alebo Haragu. Sú to skutočne veci, ktoré ma trápia a od ktorých sa verejne dištancujem.
Je mi jasné, že sekretár SZ nemôže byť "dievčaťom pre všetko" a hoci robí čo sa dá nestačí všetko k plnej spokojnosti a to si je treba uvedomiť.
Pokiaľ som niekomu neprávom ukrivdil ospravedlňujem sa.
Zdeňek Adamík (14.08.2012, 17:07)
Ten kdo je jen trochu obeznámen s tím "jak to dělají jinde" ve světě musí jen souhlasit.
Jozef Daníšek (14.08.2012, 19:23)
Pozdravujem!Mám takú maličkú prosbu.Možno som to prehliadol a bolo to už uverejnené.V tom prípade sa ospravedlňujem.Koľko štátov dalo do testovacej stanice mladých holubov,aký počet ten ktorý štát a ako sa im darí,pretože ako som sa dočítal tak prvé tréningové štarty už majú za sebou? Určite to bude zaujímať i širšiu chovateľskú verejnosť
Štefan Nochta (14.08.2012, 20:12)
Milan máš naprostú pravdu a úplne sa stotožňujem s Tvojím názorom, že prehliadka testovacej stanice p. Drgáňa "TRIX", by bola určite zaujímavejšia, ako nejaký kolík vrazený do zeme, ktorý označuje stred Európy a je tam takmer smetisko........ TS TRIX je jedinečná testovacia stanica v celej Európe, na veľmi profesionálnej úrovni vedená a tu by si delegáti určite prišli na svoje a každý by si odniesol dobré a hodnotné zážitky........toto určite vie pochopiť i školák základnej školy...........no naše prezídium asi ťažko..........aj toto je vizitka nášho najvyššieho "velenia" v holubárstve............
Daniel Krajcik (14.08.2012, 20:18)
Pan Danisek, prehliadli ste, ... len treba klikat - 4x a ste tam: 1. http://www.postoveholuby.sk/ 2. klik na -> LINKY 3. klik na -> TESTOVACIE STANICE 4. klik na -> MS FCI - Agrokomplex Nitra 2012 5. klik na to co Vas zaujima -> Úvod Podmienky Program Preteky Účastníci Holuby Fórum Kontakt ... Novinky a aktualizácie: Foto - 10. august 2012 Tréning #5 - výsledok Tréning #4 - výsledok Tréning # 3 - výsledok Nácvik #2 - výsledky Tréning # 1 - výsledok Nácvik #1 Viac ako 75 % holubov stále v holubníku FCI Majstrovstvá sveta v časopise Die Brieftaube Foto - 9. júl 2012 Zatiaľ 645 holubov z 19 krajín Doteraz doručilo holuby 10 účastníkov V Nitre sú aj české a švajčiarske holuby Zoznamy holubov Prvý holub v TS
Jozef Daníšek (14.08.2012, 21:56)
Veľmi pekne ďakujem pán Krajčik.Aké jednoduché a ani to nebolelo.Len si treba prečistiť zrak.Ešte raz veľmi pekne ďakujem a už som tam i šantil
Július Marton (15.08.2012, 14:03)
Vážení páni,nechcem byť prorokom o stratovosti holubov v TS.Strata holubov je v Nitre je aj u p. Haragu v Tatrách aj u p. Drgáňa a máme ju aj mi normály obyčajný chovatelia.Podľa môjho názoru kto si neprizná straty zavádza ,čiže klame sám seba.Žiadna TS nerobí nič zadarma sú to proste obchodníci ,majú to dobre skalkulované, či je to Drgáň či je to Hnilička či je to TS Nitra alebo TS Haraga ,alebo zahraničné TS.Je to logické.(počty nepustia) S tohoto dôvodu netreba vyzdvihovať žiadnu TS popredku treba si počkať až do ukobnčenia finálových pretekov a ukončenia dražieb holubov.Potom si jednoducho môžete zobrať kalkulačku a zistíte ktorá TS ako obstála finančne.Treba poukázať na slabú informovanosť v diani TS.Ani v jednej s týchto menovaných TS som nevydel bezproblémový priebeh ,všade sa nájde čosi ,preto to beriem s rezervou.Ja osobne som tiež stratil holúbkov v týchto TS a nerobí mi to problém.(preto sú umiestnené v TS) Je 15.08.12 a je isté ,že termíny nácvikov nejdu podľa harmonogramu TS,ale čo sa dá robiť je to ich interná záležitosť.Myslím si ,že ani jeden z nás nieje 100% ani ja a preto nebudem kritizovať TS pred ukončením testovania.Nech Vám to letí.Marton Julo
Marek Hnilicka (15.08.2012, 14:48)
Přiznám se, jsem týden ve skluzu. Mohl jsem odletět dnes nácvik Jesenice a v sobotu odletět první závod, ale zvolil jsem variantu nácvik č.10 protáhnout ze 70km na 90km a odletět ho v pátek 17.8. a příští týden v pátek 24.8.(v závislosti na počasí jsou v záloze čtvrtek a sobota) odletět první závod.
Alexander Hlavatý (15.08.2012, 17:07)
Ja si myslím, že sa to všetko odzrkadlí v budúcom roku, alebo nanajvýš o rok neskôr, keď ludia postrehnú aký je prístup zriaďovatela na podnety z chovatelskej verejnosti. Ako na porovnanie uvádzam prístup p. Drgáňa - ktorý všetkymi prostriedkami nabádal verejnosť aby pripomienkovala podmienky jeho testovačky - a na druhej strane reakciu vedenia zväzu na moj podnet priamo na Valnej hromade.... (možno si pozrieť zápis...) Bolo by už načase aby hlas ľudu Tí najvyšší začali počúvať a aspoň z časti ho akceptovali. Z môjho pohľadu sa ako najaktuálnejší horúci problém javia nezmyselné podmienky MS v počtoch nasadených holubov na jednotlivé trate, ktoré nútia OZ-ky vytvárať veľa krát nezmyselné regiony.... ale to si zaslúži novú tému... alebo zasa všetci pichneme hlavu do piesku a spokojne zavrtíme chvostíkom, že ako nám to zasa niekto skvele vymyslel?
Ľubomír Drgáň (15.08.2012, 20:14)
Treba veľa veci zmeniť, netreba sa báť. Treba sledovať trend vo svete a prispôsobiť ho, na naše podmienky.Je to vo všetkom. Viem že veľa ľudom to nebude pasovať a budu oponovať.Ale pozor naša členská základňa má zhruba 4000 členov ktorých treba uspokojiť.Keď uspokojíme 75% členov môžeme to považovať za úspech.Najvčaššie zlo ktoré vládne vo SZCHPH,OZ a ZO.Je zle postavené majstrovstvo slovenska.Ktoré je netransparentné a neobjektívne.Ženieme sa za niečim na čo nemáme a čo nemožné splniť .Alebo ak áno za akú cenu.Ako môžeme my chovatelia oblietať,krátke ,stredné dlhé a dokonca aj super dlhé trate s jednou skupinou. Počas závodnej sezóny.My to zvládneme ,ale pozor za aké obete (alebo lepšie povedané straty.Keby nám SZCHPH dal do podmienok letieť severný pol,tak my ho poletíme a vôbec si neuvedomujeme čo to bude stáť.Myslím obetí na holuboch.Ak sa jedna o preteky majstra slovenska ja osobne budem preferovať Nemecký systém závodov.Lietať závodí do max.600km a výber závodov by som nechal na chovateľa A nie na SZCHPH kde ja si zvážim čo kedy a koľko nasadím a iba týmto systémom si nevyplienime holubníky. Podotýkam na Slovensku sú špičkové holuby, len myslenie máme poniektorí ,ako keby sme chovali terminatorov.Sú to len naši zverenci,vážme si ich a podľa toho sa správajme.Poznáte ten pocit keď stratíte svojho najlepšieho holuba pre honbu nad víťazstvom .Pár mesiacov nespávate spokojne a rodový krúžok vám lieta hlavou ešte par rokov. Ak sa jedna o rajonizáciu po skúsenostiach môžem povedať zle rozhodnutie,čas ukázal že je to nemožné a nemysliteľné.Pár oblasti to zvládlo bravúrne a bez problémov.Klobúk dole.Ale prevážna časť OZ bojovala s intrigami a rozchodnímy názormi.A spýtam sa ,my to potrebujeme? Odpoviem nie nie holuby chováme pre zábavu a potešenie a nie aby sme sa zdokonaľovali v intrigách a rôznych zákulisných špekuláciách. Ja by som navrhol ešte tu vec,že nelietať z počtu 2500 ,3000 a1500 ,ale z počtu 500ks pre OZ. Samozrejme nezabudol som ,aj na chovateľov dlhých trati.Vážim si ich a hlavne ich zverencov.Sú to holuby čo im treba dať meno páni holuby. Tým by som umožnil lietať svoje závodí v kluboch dlhých tratí, ktoré na slovensku máme. A bolo by ich ešte treba aj podporiť.Aké podmienky si určia také budu mať. To je len môj názor neberte to v zlom ,ale vyjadriť som sa mohol. Ľ Drgáň
Peter Matalík (15.08.2012, 21:11)
Lubo,co sa suska uz je to tu. MS trate do 600 km,Ak k tomu dojde tak OZ si daju do planu snad jednu 700stovku.FCI znizilo limit z 800 na 700 km,teraz nepoletime ani 700 km.Tie DT kluby funguju uz iba nasilu.Ja sa toho nedozijem,ale aj 500 km vie zamavat s holubami.V poslednych rokoch stale prekladame,skracujeme zavody.Raz je dazd,inokedy horuco,potom zase protivietor atd..Nikto uz pomaly nechova slimaky ,ako ich pomenoval Z.Adamik.Stare linie DT holubov s pevnym charakterom,schopne navratu aj o niekolko dni ci tyzdnov.Trend po r.1990 rychlost a len rychlost sa po case chovatelom vypomsti.Aj na Zapade raz za cas krizia DT na rychle a opacne.U nas o par rokov uz DT nebudu a nebude cim holuby na KT vytvrdit. V Nemecku su ine DT kluby ako u nas.To sa neda porovnat Co sa tyka regionov,tak odkopirujme Nemcov.Urobili regiony za zelenym stolom..Jednoducho kde geograficky patris,tam budes lietat a basta.Nikto nebude vymyslat,prestupovat z klubu do klubu,z Oz do Oz z vypocitavosti.Ak chce niekto lietat v susednom OZ nech sa prestahuje.Jasne ,ze pri stavkach a otvorenych pretekoch nech chovatel po dohode nasadzuje v hociktorom OZ.Suhlasim s Tebou ,ze momentalne MS zvlada len par chovatelov ,nie je schodne pre siroku chovatelsku verejnost.Snad Belgicky model resp. sutaz v Letu Zdar,nieco podobne,aby aj chovatel so stavom 20 resp 30 ks zavodnikov mal sancu v MS.Ospravednujem sa za dialektiku nefunguje mi klavesnica.
Dušan Konečný (16.08.2012, 08:58)
K chybajucim holubom: preco by to na organizatora vrhalo zle svetlo? Ved je normalne, ze holuby sa z pretekov stracaju. Najhorsi bol myslim trening z Bosian, Pavol Javorcek mi vecer este posielal aktualizovane dolety, ale kedze zaznamy na stranke uz mali niekolko stoviek zobrazeni, nepovazoval som za vhodne zoznam aktualizovat, pretoze by to mohlo navstevnikov iba zmiast. Navyse holub, ktory je z jedneho treningu ako chybajuci, moze byt stale na dalsom preteku konstatovany, je to pripad mnohych holubov. Zoznamy chybajucich holubov tak iba zobrazuju holuby, ktore v dany den neboli konstatovane do casu, kym sa vypol system. No stale mohli prist neskor. Kazdy holub ma v profile zaznam z kazdeho treningu, pri pretekoch tam bude mat aj umiestnenie a rychlost, ak bude zaujem je mozne pre kazdeho holuba nakreslit aj graf, ako to ponuka benzing. Jediny rozdiel oproti benzingu je, ze sa to nezobrazuje v realnom case, ale vysledky su dostupne po ukonceni konstatovania. Na stranky ich vacsinou pridavam do niekolkych minut od dorucenia na mail. Stalo by za to investovat tisice eur len na to, aby boli vysledky na strankach o 1 - 2 hodiny skor? TS Nitra (aspon podla mna) posobi na Slovensku ako nizkorozpoctova stanica, kde si mozu otestovat holuby aj chovatelia s nizsim prijmom, pri jej kapacite a cene za holuba by trvalo velmi dlho kym by sa taka investicia vratila (ak vobec) Suhlasim s postrehmi okolo informovanosti a aktualizacii okolo diania. Doteraz boli pridane 2 fotoalbumy + sprievodne texty k treningom. Sam by som cakal viac, no ak to ma stat iba na dvoch ludoch (Daniel Krajcik a Pavol Javorcek) tak sa niet comu divit. Chcelo by to urcite zapojenie viacerych ludi, ktori su v geografickej blizkosti TS a su schopni urobit fotky, natocit kratke video a napisat kus textu pre navstevnikov zo zahranicia. K zaujmu zo zahranicia pridam statistiky navstevnosti stranok: Od psutenia webu sme mali podla Google Analytics 16 200 navstev Z toho 6114 zo Slovenska 2270 z Nemecka 1400 z Madarska 1288 z Ceskej republiky 781 z Polska 487 z Francuzska 420 z Rakuska 393 z Rumunska 389 z Talianska 386 z Velkej Britanie ... atd Ak to porovnam zo strankami pipa.be, kde v lepsi den hlasia 50 000 navstev (za 1 den), tak je to naozaj bieda
Dušan Konečný (16.08.2012, 09:26)
Este poznamka k chybajucim holubom: Zoznam chybajucich holubov zobrazuje holuby, ktore neboli konstatovane zo vsetkych nacipovanych (489 ks). Ak sa nejaky holub stratil pri prvom treningu a uz sa nevratil, bude sa zobrazovat medzi chybajucimi holubmi pri kazdom treningu.
Milan Blahovský (16.08.2012, 11:13)
Dušan, my sme nepotrebovali investovať tisíce do programu, my tu máme hlavného sponzora, ktorý z môjho pohľadu poskytol buď neadekvátny program, alebo to nemáme dotiahnuté do konca s jeho ovládaním. Predsa súťaž na úrovni MS nemôže byť závislá na pár jedincoch, ktorí sú časovo viazaní na dolety holubov a upgrade stránky každú chvíľu. Je istou zásadou, že sa v TS aktualizuje zoznam nasadzovaných holubov na pretek a tento mi tu chýba a verím, že nie iba mne. Ja tu nehovorím za seba, ale za tých ľudí spoza hraníc. Oni už dávali holuby nie do jednej TS ( aspoň teda časť z nich). Sám si to ukázal analýzou návštev.
Dušan Konečný (16.08.2012, 11:34)
Prenasanie vysledkov na internet v realnom case poskytuje zatial iba Benzing, maju na to vlastne servery, kde zobrazuju vysledky vsetkych TS, ktore si to u nich zaplatia. Tauris ponuka vystup vo formate xls, co je stale super oproti KS, ktore dokazu vystup poslat iba do starodavnych tlaciarni, ktore sa uz nevyrabaju. Sponzorovi predsa nemozme vycitat, ze neponuka to, co ich konkurencia. Aktualizacia zoznamu nasadenych holubov uz bude asi len organizacna zalezitost, ak bude pri kazdom preteku aktualny zoznam nasadenych holubov, nie je problem zmenit zobrazovanie na webe.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené