SZCHPH
SZCHPH
Návrh na úpravu stanov

Autor: Štefan Nochta

Návrh na úpravu stan...
Najstaršie prvé Najnovšie prvé
Potvrdenie vymazania

Naozaj chcete vymazať túto tému vrátane všetkých jej príspevkov? Túto akciu nie je možné vrátiť späť.

Vymazať príspevok?

Naozaj chcete vymazať tento príspevok? Túto akciu nie je možné vrátiť späť.

LK
Ladislav Kerekes
27.11.2012, 19:13
Vážení priatelia. Dovoľte aj mne vyjadriť svoj názor k návrhu stanov. Nakoľko je to len návrh a je daný na verejnú debatu môže sa meniť. Verím, že predkladatelia dobré a racionálne postrehy zapracujú do konečnej podoby stanov, ktoré ešte musí schváliť Valné zhromaždenie a následne zjazd SZ CHPH . Z návrhom čo sa týka počtu 100 členov v OZ, treba súhlasiť, lebo aj takouto formou sa dá z časti zabrániť vytváraniu nových OZ so špekulatívnych dôvodov. Bolo by dobré zvolať ZO v danom regióne a spolu predebatovať či je potrebné vytvoriť jedno OZ, alebo viac, samozrejme pri dodržaní stanovených 100 členov. Potom bez emócií, čiste na základe najracionálnejšej úvahy zadeliť ZO do toho ktorého OZ. Samozrejme je potrebné brať v úvahu čo najmenšie rozpätie km. Nie je to ľahká úloha, podľa môjho názoru len takto sa pohneme ďalej. Po zadelení do OZ treba určiť minimálnu dobu fungovania OZ, najmenej do nasledovného zjazdu CHPH, ktorý jediný by mohol zmeniť pôvodné zadelenie. Pri dodržaní týchto podmienok by malo byť predsedníctvo SZ CHPH nekompromisné a nepodliehať vplyvným jedincom a skupinám, žiaľ čo sa doteraz často stávalo. Čo sa týka aktívnych členov v OZ ja by som navrhol zmenu, aby počty boli určené percentuálne. Môj názor je, že by stačilo 50% aktívnych členov v OZ. Potom by nebolo,že OZ ktoré má 104 členov musí mať 70 aktívnych členov a OZ, ktoré má 190 členov tiež 70 aktívnych členov. Za aktívneho člena by som považoval aj toho člena, ktorý nasadzuje svoje holuby, neumiestní ich a vo výsledkoch má priradených 0 bodov. Takto by to bolo spravodlivejšie. K počtu členov v ZO zdieľam tiež názor, že treba ponechať 10 členov a či 5 alebo 7 aktívnych treba zvážiť ja sa prikláňam k piatim . Je nadslnko jasné,že treba konať, takto to ďalej nemôže pokračovať, lebo by to viedlo k postupnému zániku organizovaného chovateľstva PH na Slovensku. Že aké stanovy budú priate to neviem, ale viem, že ich dodržiavanie bez nekompromisného postoja orgánov SZ CHPH nebude možné.
Jozef Čuboň
25.11.2012, 17:16
Súhlasím s Vami, lenže sú aj špičkoví chovatelia, ktorí dosahujú popredných umiestnení a ak majú prestúpiť do inej OZ tak sa tiež vyjadrujú, že nebudú robiť percentá a radšej ukončia činnosť. Mám vedomosť o najmenej dvoch takých v tomto roku.
IB
Igor Barbírik
25.11.2012, 16:24
Pan Cubon taký chovatelia čo kričia že nikomu nebudu robit percenta su v každej OZ .
IB
Igor Barbírik
25.11.2012, 16:17
Peter ja to beriem tak že tý špičkový chovatelia sa asi vedia lepšie postarat o holuby jako ja ,tak im nebudem závydiet a musim sa viac snažit aby to tak nebolo.
Jozef Čuboň
25.11.2012, 16:02
K tým percentám by som ešte dodal, že objektívne nemôžem konkurovať chovateľom s vysokým počtom holubov, pretože najmä z dôvodu problémov so susedom sú moje holuby vypustené 30 minút ráno a 30 minút poobede a viac ako pol roka zatvorené úplne kvôli dravcom. Celkovo mám na začiatku pretekovej sezóny menej ako 40 holubov na evidencii, z toho sa niečo stratí a tak sú preteky, kde na krátke i stredné trate nasadím okolo 10 holubov a aj z tých niečo umiestním. Čiže neuražajme sa, keď to nie je potrebné.
Jozef Čuboň
25.11.2012, 15:56
Pán Barbirík, ja som pôvodne nechcel rozvádzať problémy ohľadne doletových pásiem, keď takmer z každej strany sme obklopení kopcami o nadmorskej výške okolo 800 m. Vám holuby letia po rovine, prípadne dole kopcom. Nám pri vypúšťaní zá západu sa pravidelne holuby vracajú z juhu a juhovýchodu najmä z dôvodov, že celé OZ je podstatne južnejšie od nás a jednoducho holuby z našej ZO stiahnú, keďže nechcú ťahať do kopca. To by ste mohol vedieť, keď sa pasujete za odborníka na všetko. K tým krikľuňom a iným vulgarnostiam sa radšej nevyjadrujem, ale pokiaľ ma k tomu donúti niekto, dokážem komunikovať aj takýmto slovníkom.
JG
Jozef Gallovič
25.11.2012, 14:59
Chcel by som k tym percentam,par slov.Urcite je to tak ,aj v ostatnych OZ.V našej oblasti sú silne chovy holubov,ktorí chovatelia dôkazu mimo DT nasadit na KT a ST po 100 ks holubov ,alebo aj viac holubov. Jedna sa o chovateľov s veľmi vykonnymi holubami,nechcem ich menovať. Určite umiestnia viac svojich holubov ako 20 percent svojich.Chovatel ktorý nasadi 20-30 holubov má menšiu šancu na umiestnenie a stáva sa neaktivny.Tento problém sa nevyrieši,lebo vyšší počet nasadených holubov znižuje náklady a to je veľmi dôležité.Ked v OZ je silných chovoch tak 20 chovateľov,tak potom zistite,aké ťažké je si chytiť percenta.
Dušan Šmárik
25.11.2012, 14:51
Suhlasim s vasim nazorom Pan Matalik. Predtym som odpisal na clanok Pana Barbírika.
PM
Peter Matalík
25.11.2012, 14:34
A chovateľov ,ktorí nasadzujú za sezónu 1100 holubov a daju do "banku" OZ 400 Euro si netreba vážiť?Aj cez to ,že umiestnia 50% holubov?Porební sú jedni aj druhí.MS Slovenska tak zaujíma 5% chovateľov ostatní to majú v "paži".Podstatné je cena holuba a v tých OZ, kde sa nasadzuje viac,tam sa lepšie dýcha.Ak nebude tých tkz.veľkochovateľov tak tí "slabí "zaniknú.Tí bohatí si urobia malé kluby ,budú to dotovať a lietať na svojom piesočku.Aj to je jedna z verzii.Takže opatrne a objektívne.
IB
Igor Barbírik
25.11.2012, 14:33
Pan Šmárik ja si tých chovatelov čo robia tie percenta vážim pretože ich vytvárame všetci ale nemôžem si vážit a tých kriklunov čo vytváraju zlu atmosferu medzi chovatelmi jak oni nikomu nebudu robyt percenta.
Dušan Šmárik
25.11.2012, 13:50
Pan Barbírik ale toto sa pomali udomacnuje aj u nas a ked sa prijme super navrh ta sa to urcite rozsiri.Pan Barbírik k chovatelom co robia percenta si ich treba vazit lebo bez nich by to bolo o ničom. Spordravom Letu Zdar.
IB
Igor Barbírik
25.11.2012, 13:01
Pan Šmárik v iných krajinách to není problém pretože uplatnujú regionálne vypuštanie holubov
IB
Igor Barbírik
25.11.2012, 12:56
Suhlasím z navrhom p. Sudora pretože velka večina chovatelov už viac rokov požaduje taketo nasadzovacie strediska a ešte bi som to upravil na 8 -7 a 5 aktivnych ,možno by sa znova zapojili aj chovatelia ktorý prestali bud kvoly dochadzke alebo kvoly staršiemu typu hodín preto že na nové nemaju. Chcem zareagovat na príspevok p. Cubona že chovatelia sa vyjadruju že nebudú nikomu robit percentá ani kooficienty.Najhoršie na tom je že tý čo to rozpravajú nedokážu urobyt percenta ani sami sebe.
Dušan Šmárik
25.11.2012, 12:04
Pan Hovancik ja som reagoval na vas 1 prispevok kde naznacujete znizenie vasej clenskej zakladne vOZ a napriek tomu ste dali do navrhu vtotalite navrhnutu magicku hranicu 80 od ktorej sa nemozeme na Slovensku odrazit niksie, pritom v inych krajinach to neni ziadny problem. Spozdravom letu zdar.
ĽH
Ľubomír Hovančík
24.11.2012, 20:10
Pán Šmárik, ak by som sa vzal v úvahu návrh p.Sudora 5 chph/5 EKS tak by to mohlo vyzerať aj takto: 2. Podmienkou vytvorenia OZ CHPH sú minimálne 4 ZO CHPH a najmenej 20 aktívnych členov (§4 b.7) Splnili by sme podmienku FCI § 21 Základná organizácia chovateľov poštových holubov 3. ZO CHPH sa môže založiť k 31.12. príslušného roka pri najmenšom počte 5 aktívnych . Založenie organizácie musí byť schválené výborom OZ CHPH, do ktorého pôsobnosti patrí. Problém je v tom, že nikdy nemôžeme s istotou povedať v decembri, že v máji nás bude aktívnych 5 členov, ale budiš. Ak máme mať mŕtve duše tak radšej skutočný stav aktívnych členov, horšie na tom bude rozpočet OZ pri nízkych stavoch členov a SZ tým pádom príde o "bonusové" členské. možno by bolo vhodnejšie termín vzniku posunuť na 28.2. alebo až na 31.3. príslušného roka.
Jozef Čuboň
24.11.2012, 10:49
S týmto vysvetlením p. Sudor sa dá súhlasiť. V praxi by sa ale mohlo stávať, že by to viedlo k ďalšiemu rozdrobovaniu a deleniu ZO. 5 aktívnych členov by totiž mohlo zo ZO odísť a založiť novú. Sú aj členovia, ktorí vôbec nepretekajú, len platia členské o objednávajú krúžky a týmto by mohlo byť jedno v ktorej ZO sú, pretože na žiadnej činností sa nepodieľajú a mohli by doplniť tých 5, ktorí založia novú ZO, čím by ich v skutočností bolo aj 10. Prípadne pri založení novej ZO by sa dopísali rodinní príslušníci, za ktorých by sa členské odviedlo. Náklady na členské by sa veľmi rýchlo vrátili, pretože by sa podstatne skrátili vzdialeností do nasadzovacieho miesta. Predpokladám totiž, že ak by sa takáto ZO založila, bolo by to najmä z dôvodu vytvorenia nového nasadzovacieho miesta, bližšieho k bydlisku.
Dušan Šmárik
24.11.2012, 10:24
Pan Hovancik suhlasim vasim navrhom a vsak rozpor je medzi § 16 80 CH OZ a § 21 3 ZO mozu tvorit OZ POchopila to aj komisia pri schvalovani MS 2013 az 2016 a osvojila si podmienky FCI . A nevimyslala ci niektorim chovatelom na Slovensku to vyhovuje alebo nie Spozdravom Letu Zdar.
VS
Vladimír Sudor
24.11.2012, 09:59
Pán Čuboň. Prečo päť chovateľov? Tento návrh som predložil i na Prezídium 5 chovateľov 5 hodín resp.EKS. Vzhľadom na skutočnosť ,že doteraz náš Pretekový poriadok určoval nasádzanie v ZO 7 chov.5 hodín ,nabádal chovateľov v klube,keď sa nedostavili na košovanie 7 družstiev,automaticky 1-2 chovateľov pripísať i keď neboli prítomní. V susednom Česku nasádzanie 5 chovateľov majú zakotvené v PP resp. ZŘ a funguje to dobre. Preto som navrhol nasadzovanie 5/5 resp.7/7,aby PP neumožňoval alebo nenabádal chovateľov dopisovať chovateľov pri ich neúčasti na preteku,viď tohtoročná kontrola MS 2012. [%sig%]
PT
Peter Turek
24.11.2012, 09:21
Pán Čuboň,súhlas s Vaším príspevkom,to je najčastejšia otázka-ak pri nasadzovaní je min.počet 7 chovateľov,ak budú všetci nasadzovať počas celej sezóny v súlade s pretekovým poriadkom,tak by nemal byť problém s existenciou ZO.CHce to iba tú obyčajnú ľudskú serióznosť od ktorej sme sa ako spoločnosť odklonili-DODRŽIAVANIE PRAVIDIEL. Čo sa týka poznámky pána Balogha,rozumiem tomu tak,že OZ môžu tvoriť 3 ZO,avšak vtedy,by museli spolu dosiahnúť počet min.100chovateľov.Napr.každá po približne 35 chovateľov.Alebo napr.45jedna,35 druhá,20 tretia.Ak by bol min.počet chovateľov v jednej ZO 15,potom by OZ muselo tvoriť približne 7 rovnako silných ZO organizácií,čo sa týka členov.V závere,by sa 70 muselo objaviť vo výsledkoch s minimálne jedným umiestneným holubom.Určite je tu priestor na diskusiu,pretože,čím menej členov v ZO,tým viac ZO by muselo tvoriť OZ,tým rozsiahlejšia plocha OZ a nespokojnosť členov,hlavne pri členitom teréne,ako to vyššie uvádza pán Čuboň.Tu je možné uvažovať nad návrhom pána Hovančíka.
TB
Tibor Balogh
24.11.2012, 07:57
Podla mna ten pocet členov nema logiku a je postavené na hlavu. Ked v ZO stací 10 členov a na vytvorenie oblasti stacia 3 ZO tak by na OZ malo stačit 30 členov.
Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie.