Čím to je ???

Milan Blahovský (12.06.2018, 20:43)
Chvíľu som uvažoval či má zmysel sa podeliť so skúsenosťou , s ktorou sú možno obohatení aj iní chovatelia a javom, ktorý sa zrejme z radov slovenských chovateľov pomaly vytráca.
Naše OZ zmenilo smer pretekov do Poľska a časť chovateľov je prekvapených ako sa vyvíja sezóna a to časť milo, ale je aj skupina tých nespokojných. Nič neprekvapujúce, ale čo je prekvapujúce a skutočne zamyslenia hodné je množstvo ošetrených holubov poľskými chovateľmi a ich návraty z pretekov aj ďalšie dni ako je ten kedy sa koná pretek. V posledných rokoch sa druhý deň za holubami ako sa vraví " zavrela voda", keď sme leteli smer "Čechy". Jav , ktorý poznajú možno tí čo už viacero rokov letia preteky z Poľska, jav , ktorý bol viac menej náhodný v našich kruhoch.
Holubov sa stráca množstvo bez ohľadu na to či letia zo západu alebo severu a množstvo z nich je hlásených na našich webových stránkach. ( z nášho OZ však zo spomínaných dôvodov - zmena smeru pretekov - je to pomenej) . Počas celej sezóny sa ozýva množstvo nechovateľov s otázkami pátrania po majiteľoch unavených či poranených holubov, ktoré objavili vo svojom okolí či pri prechádzkach prírodou.
V Poľsku s týmto však problém nemajú, keďže ich chovatelia sú povinní svoje holuby označiť na čípe alebo značkovači svojím kontaktným číslom . Množstvo chovateľov má možnosť sa v prípade výskytu takéhoto zaleteného holuba sa spojiť s chovateľom, prípadne sú aj takí chovatelia v Poľsku, že nemajú problém vám ošetriť holuba a pustiť ho so svojím telefonným číslom na cestu domov.
Máme za sebou víkendový pretek poznačený búrkami a pri vyhodnocovaní preteku boli aj takí chovatelia čo mali 50 % straty. Ďalší deň sa ale množstvo holubov stihlo ešte pred ďalšími búrkami vratiť a tak sú straty dnes podstatne nižšie ( odhadujem tak max. 10 % ).
Mňa dnes potešil návrat nádejnej dvojročnej holubičky s maratónskym krúžkom ( krv Kanski x Sablon), ktorá sa podvečer vrátila vo výbornom stave s pozdravom z Poľska. Napriek tomu , že mala ako ročná 10 cien a doteraz získala 18 cien, nezvládla návrat prvý deň a pred búrkami našla miesto odpočinku u chovateľa v Olkuszi ( 80 km nad Krakowom ? ) Ihneď som si všimol , že na jej čípe pribudol odkaz a zavolal som kde že sa to túlala ? Chovateľ bol rád, že sa vrátila ku mne späť, pretože si našiel jej výsledky na našich stránkach a oceňoval jej kvality pri posudení v ruke. Potešil sa aj jej partner doma, ktorý je priamym bratom mláďatka, ktoré mi urobilo v Afrike veľkú radosť v roku 2014 a chovatelia ho môžu občas zahliadnuť vo výsledkoch a verím, že to bude pre neho dobrá motivácia do ďalších pretekov nad 500 km v tejto sezóne.
Preto sa pýtam sám seba, ale aj tých čo čítate, čím to je, že sa v dnešnej "zlej" dobe , dejú aj veci pozitívne od chovateľov krajiny, ktorá nám chovateľsky a asi aj vzťahovo uniká ???
Buček Eduard (13.06.2018, 05:22)
Milán máš pravdu v poslednej vete , no ale aj tam je veľa " neregistrovaných a nepoctivých" chovateľov ktorý lapajú holuby.
---------------------------------------------
Peter Turek (13.06.2018, 07:19)
Veľmi dobrá úvaha.Zjednodušene možno napísať-otázka šťastia,komu sa holub dostane do rúk,pretože znova zjednodušene a to píše i pán Buček medzi riadkami,sú dva druhy Poliakov.Jedni kšeftujú so zalétlymi holubami po trhoch a druhá skupina ľudí,snáď na vyššej úrovni rozhľadenosti,mnohí z nich podnikajú,prípadne boli vo svete a majú fin.možnosti na kúpu zodpovedajúceho materiálu,tak tí sa v mnohom riadia heslom-Ak ošetrím a vypustím holuba niekomu,možno i niekto vypustí toho môjho.Tak by to v podstate malo byť.Je to ideálny stav,ľudia sme rozdielni.Píšem to kvôli tomu,že Poľsko robí v posledných rokoch úžasný progres.Holubársky,biznisovo z hľadiska cestovného ruchu-za 9 rokov v USA som nevidel taký progres výstavby od Noweho Targu po Zakopane a celá tzv.podhalanska oblasť až povedzme po Krynicu.A všade kŕdle poštových holubov.V lese,lyžiarských strediskách,tam kde by sa zdalo,že všetko vychytajú dravce,tam sa holubári bez výhovoriek.Zať pracuje v Nemecku,svokra kŕmi,ošetruje,čistí holubníky-napr.Tým,že Poliaci sú ako špongie,ktoré nasávajú všetko nové v mnohom stúpla i vzájomná kultúra,mnoho si priviezli z vyspelého sveta.To je to o čom píšeš.Často tam chodím,pretože v momentálnej situácii mám chovný holubník a holuby lietajú u troch priateľov v PL a vidím zmeny i v tomto.Ak vypustíš holuby jemu,neraz získaš priateľa na celý život.Vyspelé chovy,chovné zariadenia a spolu s veľkým progresom výstavby cestnej infraštruktúry v lokalitách od Krakowa k našim hraniciam a rozvojom cestovného ruchu,nadobúdam dojem,že to tzv.Západu začína už trošku vadiť...Aby nás nepredbehli...Nie je záujem robiť nejakú reklamu PL,avšak je veľmi potešujúce,ak sa naše holuby vracajú ošetrené z PL,prispieva to k utužovaniu vzťahov v tomto priestore,Slovanskej vzájomnosti a pridanej hodnote vzťahov,ktorú i holubársky šport môže prinášať.
Milan Blahovský (13.06.2018, 07:50)
Edo a spol., prvá reakcia na príspevok časti mojich známych bola - pozri sa na trhy v PL a možno nájdeš aj svojho holuba. Rozberať charaktery časti chovateľskej základne u nás a v Poľsku nechcem, skutočne sú na oboch stranách hraníc ľudia, ktorí pre chamtivosť a osobný prospech dokážu aj veci nepochopiteľné, ale brať si ich ako príklad mi v tomto neprináleží.
To zlo či negatíva nemám dôvod vyzdvihovať, nech mu nerastú krídla ako to v takých prípadoch býva.
Pýtam sa ale sám seba, aká by bola reakcia našich chovateľov keby im SZ nariadil ako povinnosť na číp umiestniť kontakt vo forme tel.čísla ,ako je tomu v krajine na sever od nás ???? Odpoveď - útok na funkcionárov, ktorí im dvihli výdaje na preteky o 2-5 € na rok ...
Jozef Daníšek (14.06.2018, 09:18)
Pozdravujem! So záujmom som si prečítal,niekoľko diskusných príspevkov k téme "Čím to je" ktorú navodil p.Blahovsky.Keďže dlhé roky, aspoň tridsať sa priatelím s chovateľmi z Poľska,či to už boli páni,ako Kurpanik,bratia Czarny,Stopa,Wujcijak, Handerek, Matyja a mnohí ďalší,tak sa chcem i ja vyjadriť.Ak sa pozrieme pravde do očí,tak musíme skonštatovať,že chovatelia v Poľsku nás skoro vo všetkom predbehli.Sú k sebe navzájom zhovievavejší,majú ďaleko lepšie prepracované pretekové plány,ktoré im umožňujú oveľa lepšiu selekciu svojich holubov,čo faktický dokazujú pri všetkých medzinárodných súťažiach.Majú podľa mňa väčšiu kvalitu holubov,a preto nemajú dôvod sa zapodievať ako oni hovoria "zablakanými " /zaletenými/ holubmi.Áno sú tam aj, ako pán Buček píše ,neregistrovaní špekulanti,ktorí chytajú a na trhoch predávajú poštové holuby.Sám som sa s týmto stretol,či už na trhoch v Jablonke,či v Novom Targu.Ale čo ma najviac prekvapilo,že som videl týchto nachytaných holubov kupovať i chovateľov zo Slovenska,ktorých poznám.Avšak, drtivá väčšina je tam naozaj poctivých chovateľov.Len v poslednom týždni som telefonicky ďakoval trom chovateľom v Poľsku,čo ošetrili a pustili holubov mojim kamarátom.Čo ma najviac prekvapuje,že holuby sa vrátili i s čipmi na nohách.Pre nich sú asi není podstatné na rozdiel od niektorých našich chovateľov.Takže nič mi neostáva,len konštatovať,že sa máme od nášho severného suseda čo učiť.
Šimko František (14.06.2018, 10:26)
Pred pár rokmi som bol s Paľom Dzurjaninom v Polsku , v Dukle u jeho kamaráta vynikajuceho holubára Eda Pietruša. Ich klub čistil auto pred sezonou. Na brigáde ich bolo asi 10. , inač vtedy len klub Dukla mal cca 70 členov bez manželiek a deti. Keď Edo povedal že prišli holubári (bezvýznamní) zo Slovenska všetci nechali robotu , poschádzali z rebríkov . prišli k nám predstavovali sa a potriasali ruky. Koľkí z nás by sa tak zachovali k Poliakom ktorých ešte aj dnes podceňujeme ... ale už bezdôvodne ! Tam si holubár váži holubára lebo vie že patrí do tej istej partie , bez ohľadu na výsledky . Starí holubári ako Uhlík , Hanák , neuznávali nikdy kastovníctvo , dnes si niektorí nevidia od nosa , lebo su majstri , ale čoho , v čom ? A k tým super oblastiam čo na posledné preteky nasadzujú 300 holubov - keby som mal v takej oblasti v preteku pvé 40 ceny , hanbil by som sa ... Hej a ešte keď sa Poliaci pýtali koľko letíme pretekov a my sme povedali počet , jeden sa spýtal : pan profesional ? No uznajte budete sa baviť s takým amatérom ?

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené