Štart holubov

Miroslav Vidhold (13.06.2018, 09:40)
Aj takto sa prevádzajú štarty holubov a pritom super dolety!...Slovensko rodné,kolíska holubárov ....

https://youtu.be/2RF4tVBsqPE
Milan Blahovský (13.06.2018, 09:51)
Počasie:

Pri štarte: Polooblačno bezvetrie

... čo k tomu dodať ? asi iba toľko, že papier veľa znesie...
Ing. Rastislav Vincenty (13.06.2018, 12:30)
Ahojte, tak ako predseda OZ Gemer sa musím k tomu vyjadriť. Čakali sme od 5:00 na štart holubov, nakoľko bola veľká hmla od rána. Toto čo vidíte je iba prízemná hmla, nad ňou bolo polooblačno - bezvetrie!

Holuby okamžite odleteli bez problémov.

....holuby doleteli opakujem bez problémov snáď bez strát!!!! Opakujem bez strát!!!! Pozrite si výsledky OZ Gemer.

S pozdravom

Ing. Rastislav Vincenty, predseda OZ Gemer

PS: neviem kto ako púšťa ale Milan Vaše a hlavne tvoje holuby tiež nemajú oslnive výsledky v OZ SPNV. A závod Váš rýchlosť 1107 km/m a trval 1:19!!!!

U nás rýhlosť 1147 a závod trval 36 minút.

Takže nebojte sa holuby sú svedomito púšťané v OZ Gemer a máme asi jedny z najmenších strát na celom SR, veď si pozrite koľko ste začali nasadzovať v OZ Zvolen aj v OZ SPNV.

Jančok Ľudovít (13.06.2018, 12:47)
Zdravím Vás. Ja len toľko, z 37-chovateľov zúčastnených preteku si 17- chovateľov ani neškrtlo skoro 5O%. S pozdravom Ludvik.
Ing. Rastislav Vincenty (13.06.2018, 12:59)
Naša OZ je špecifická pán Jančok, rozdiel medzi prvým chovateľom a posledným je cca. 80 km a množstvo lesov a prekážok v ceste od ZO Tornaľa po ZO Seňa. Každý týždeň je to tak, pozrite si výsledky od 1 preteku, nie je to v tomto prípade odlišné!

Sú tú profesionálny chovateľia, ktorí trénujú 2 krát týždenne a sú tu dôchodcovia a pracujúci, ktorí si to nemôžu dovoliť.

A pri dnešnom SR modeli, kde sa umiestňuje iba 20% holuobov, to presne takto vychádza.

To čo vidíte je iba 3 metrová prízemná hmla, nad ňou opakujem je polooblačno a bezvetrie, tak ako bolo uvedené v protokole o štarte, ktoré vypisoval štartér z ČR. Počas celej trasy bolo dobré počasie a prialo holubom.

Na štart holubov ešte raz opakujem dbáme ako možno nikde inde aj kvôli našej rozľahlej OZ.

Straty aj v tomto preteku a zatiaľ chvalabohu počas celej sezóny u chovateľov v OZ Gemer minimálne!

S pozdravom

Milan Blahovský (13.06.2018, 13:06)
Porovnávaš neporovnateľné a teda odpovedať je kontraproduktívne....
Miroslav Vidhold (13.06.2018, 16:12)
Neviem,ci by si ti "profesionali u nas "skrtli"...
Mgr. Robert Molnár (13.06.2018, 16:28)
Miro máš pravdu, vidím tých našich profesionálov z OZ Rim. Sobota čo zatiaľ ! závodia v OZ Zvolen ZO Zvolenská Slatina
Miroslav Vidhold (13.06.2018, 16:46)
Robo, nie tak som to myslel...Milan mal pravdu,porovnavat neporovnatelne...
Mgr. Robert Molnár (13.06.2018, 16:52)
Ale keď zoberieš že majú ich holuby letiet od začiatku OZ Zvolen,ich holuby to majú ešte cca 70- 75 km. domov
Mgr. Robert Molnár (13.06.2018, 16:56)
Apropó, nasadzovacie stredisko ktoré majú najbližšie je 200m, alebo max.2km. ale kto chce kam pomôžme mu tam:)))))
Miroslav Vidhold (13.06.2018, 17:56)
Máš pravdu aj Ty Róbert,v istom slova zmysle.No,ked pán Vincenty napíše,že majú rozpätie 80 km,tak sa spýtajme ,prečo?Prečo nelietajù chovatelia ZORim.Sobota,Filakovo,Ožďany,Tornaľa,Plešivec,Rožňava,Klenovec spolu v jednom OZ?Aké by potom bolo rozpätie,urcite nie 80 km...Odpoved je preto,lebo sú tam naozaj "profesionáli",no nie v pretekaní s holubami,ale v "špekulovani",ako obísť konkurenciu a "vytesniť" len tých slabších a urobiť si "vlastnú"OZ,v ktorej majú "títo tzv.profesionáli"všetko pod palcom a vznikajú tak novodobé "hviezdy z prachu"....Nie je možné v normalnom svete,aby to takto existovalo...na Slovensku áno...Keby SZ mal jasný meter,tak toto nie je možné...aby dobreže,v jednej dedine boli 2,či 3 OZ, to je rarita na svete...Stačí pozrieť ZO OZ Brezno,RS,či Gemer...a super profesionáli sú na svete....
No tiež sú tu aj iné "južné"OZ,kde aj napriek trestom a zákaze vykonávať funkcionársku činnosť, títo ľudia stale "pracujú" a ťahajú nite,len aby dosiahli svoje "vysledky"...sice SZ rieši,ale v podstate nechá "voľný spád"...Dokedy toto tu bude?Pýtam sa verejne....Je možné,aby nejaký "funkcionar",rozhodoval o tom,že "Teba "v ZO,OZ,chcem resp.nechcem?....Tu na S to ešte stále " niekde" funguje a potom sú tu ,tí "profesionálni rozbijači" ZO,OZ a "majitelia"extra holubov a extra výsledkov....
Mgr. Robert Molnár (13.06.2018, 18:32)
súhlas
Ing. Rastislav Vincenty (13.06.2018, 20:14)
Pán Vidhold neviem o akých profesionaloch tu rozprávate, ale absolútne nepoznáte problematiku takze zbytočne tu len mutite vodu! Ale trosku Vám ju priblížim! Jediný profesionál ak to tu takto môžem nazvať je Vincze Geza ale vy ako vidím neuznávate nikoho iba sam seba! Tak ako som s Vami asi pred troma týždňami volal a strelili ste sumu za mladého 1000 eur, tak tak nepoznáte problematiku týchto OZ, čo ste vyššie spomenuli! Ľudia tu zarábajú 500 eur max. A holubaria pre svoju pasiu! OZ Gemer vzniklo z mojej a iniciatívy Vinczeho Gezu, nakoľko vsade kde bol bol majstrom a nikto neuznáva jeho schopnosti tak ani ako vy! Myslím si že keby lietal aj Vo vašom OZ tak by ste s ním mali problém! Ale k merítku veci! OZ Gemer tohoto roku spolupracuje na stredných tratiach s OZ Rimavska Sobota! Oslovili sme aj OZ Brezno avšak nemali záujem o spoluprácu!

Takze prosím nespomínajte tu žiadnych profesionálov, lebo nikto sa za nich nepasuje a nechápem čo Vám leží na srdci OZ Gemer ale kľudne mi zavolajte ak máte nejaký problém! Moje t.c. 0907617483.

S pozdravom Vincenty
Mgr. Robert Molnár (13.06.2018, 20:28)
p. Ing. Vincenty. Mira nepoznám 5 alebo 10 rokov ale možno aj 25 rokov ak nie viac. Ale špičkové holuby ako má on, dole klobúk. Má výsledky aj na medzinárodnej úrovni. Tým nechcem urážať chovateľov menej solventných. Ale FC Lučenec nemá na hráča z Trnavy nieto z Barcelony :((( /ani ja/
Miroslav Vidhold (13.06.2018, 20:34)
...prepacte moja cena z najlepšieho páru znela 500€...nie 1000...Nikto sa mňa nepýta,či zarobim 100,alebo 1500 €,ak mám záujem o najlepšie holuby...Takže city si nechajte pre tých,kto nimi vydiera druhých tak ,ako Vy,p.Vincenty.A o kvalite OZ Gemer sa tu nebudeme predsa bavit,p.Jančok to spravne vystihol...Mate šancu sa predviesť na NP Gotha...Veľa šťastia prajem.
Ing. Rastislav Vincenty (13.06.2018, 20:34)
Nikto tu nespochybňuje kvalitu jeho holubov, nikdy som takéto niečo nevyslovil, len nemám rad ak tu spomína naše OZ Gemer, Rim. Sobotu a Brezno lebo viem ako ťažko sa pracuje v takýchto menších OZ kde chovatelia holubaria pre pasiu a nie pre biznis a predaj holubov!
Miroslav Vidhold (13.06.2018, 20:48)
Pán Vincenty,to ťažko je preto,lebo máte v týchto OZ tvrdohlavých "kohútikov",ktorí vedú tieto OZ tam ,aby sa zviditelnili a nechcú sa spájať s blízkymi OZ, práve kvôli tým spoločným vysledkom...pretože,by tam "zanikli"...,a preto " informuju"základňu doma,ze sa nedohodli,pretože často chcú/možno zámerne/ vnútiť prepravcovi prísť pre ich par holubov a pritom si neuvedomujú,ze oni sú tí,ktorí by sa mohli resp.mali prispôsobiť zberu,resp.si ho zaplatiť....Takže nerobte z OZ 80 km "banán",ked môžte "kružnicu" s ovela menším rozpätím...A ak Vy máte kopce,tak my tu máme nížinu....:-)
Ing. Rastislav Vincenty (13.06.2018, 21:04)
Budem sledovať aj Vaše porovnanie na Gothe s OZ Senica čo je pred Vami 150 km. A práve mi jeden nemenovaný chovateľ preposlal Vaše výsledky keď ste lietali s OZ Topoľčany a Prievidza... Na malom piesočku tiež žiadna sláva! Keď ste sa už tak obuli do OZ Gemer tak aby sme boli k sebe aj sebakriticky pán Vidhold... a este poznámka ako môžu u Vás lietat chovatelia s OZ Rimavska Sobota keď neboli uvolnení? Takze najprv si popratajte doma a az potom sa starajte o OZ Gemer , Rim.Sobotu a Brezno...
Mgr. Robert Molnár (13.06.2018, 21:20)
To nebude len tak p. Ing. Vincenty s tými, uvolnenými . o to bude postarané : Mgr. Robert Molnár, predseda ZO Tomášovce
Mgr. Robert Molnár (13.06.2018, 21:22)
Vy by ste si/aj ty Miro/ kunu alebo tchora do kurína?
Mgr. Robert Molnár (13.06.2018, 21:22)
Pustili?
Miroslav Vidhold (13.06.2018, 22:12)
Uvedomte si konečne,že náš šport je dobrovoľná organizácia,ktorá však stojí na Stanovách registrovaných MV.To,že nie sú dokonalé zistila aj KK SZ,a nie je jednoznačné znenie niektorých paragrafov.Dobre,určite sa niekedy využijú "medzery"zákonov,či iných nariadení...Dôležité pre verejnosť,či dotknutých je to,čo sa tým urobilo...Darmo sa na mňa niekto urazi z Brezna,RS,či Gemera,stačí sa pozrieť na evidenciu ZO a ihneď vidíme,kde tá serióznosť je....Kľudne zatvarajme nad tým oči,vždy nás to dobehne....Kto by chcel nasilu lietať v OZ,ktorá ani nedolieta pol sezóny,kde sa nemôže naplno venovať tomu,do čoho vkladá svoj čas,peniaze a to,že to ma rád?...A teraz sa nájde tvrdohlavý funkcionár,ktorý toho chovateľa nepustí,čo má dotyčný teda urobiť? Skončiť s holubami?...Nebudme predsa blázni....pokiaľ je "pravda",že OZ má evidovaných 100 chovateľov/nedopisanych :-)/,nemôže mať problém,ked odídu trebárs aj piati...Ale ak to nie je tak,tak problém je .Pokiaľ však OZ resp.ZO členov má,tak je potom neuvolnenie člena,len robenim napriek.OZ si tiež musi uvedomiť,či spĺňa základné podmienky,pre realizáciu sa svojich členov...Každý,kto si členské zaplatí ma právo zúčastniť sa všetkých podujatí,ktoré organizuje SZ CHPH a vyššie...a organizátor pretekov mu to musí umožniť....!Ak organizátor nespĺňa tieto podmienky,nemá právo zabraňovať členovi odísť a treba toto neschopné združenie zrušiť a členskú základňu pričleniť resp.zlúčiť s iným..Obmedzuje tým jeho základné občianske práva ...Veď koľko času v pretekani nám zostáva?...určite to nie je 20 rokov....Však prečo by sme si navzájom nerobili napriek,keď sa dá?
No a nakoniec,stále sú tu medzi nami ľudia,ktorí budú vždy špekulovať,ako vychcať s ostatnými,alebo jednoducho fungovať neseriózne akonáhle zacitia "priestor"...Neumožňujme im to preto svojou ležernosťou a prístupom,aj napriek tomu,že sú nám "kamaráti"....
Jančok Ľudovít (14.06.2018, 08:03)
Zdravím Vás. Nostalgia, kde sú tie časy keď sme lietali spolu Prievidza, Žiar, B.B. Brezno, Rimavská Sobota a všetko okolo. Samozrejme s obmedzeným počtom nasadenia, čo bolo OK. Radšej na to ani nemyslieť. S pozdravom Ludvik.
Miroslav Vidhold (14.06.2018, 11:13)
Pán Vincenty,
už len jeden dodatok,ktorý svedčí o tom,ako meníte názory:


Rastislav Vincenty (20.03.2009, 15:11)
No ahoj milan, tu rasťo, tak to máš pravdu, že len kedysi KDTVR! Vidíš aká je snaha niektorých chovateľov rozbíjať všetko dobré čo bolo, na vlastné oči sa presviedčas, čoho sú niektorí chovateľia na svoj úkor schopný! Každý sa snaží hrať iba na malom piesočku, lebo to mu stačí! Myslím, že vieš o čom hovorím! Len aby neplakali, keď sa im potom náklady na holuby vyšplhajú na toľko, že budú prosiť aby sa mohli spájať do väčších celkov! Veď táto ekonomická kríza sa týka aj nás holubárov a niektorý sa tu hrajú ako keby sa nič nedialo! A v blízkej budúcnosti to hrozí, lebo členská základňa bude určite klesať!!! Pri dnešných pomeroch, je to viac než isté!

S pozdravom

Držím palce, aby si bol zvolený do nejakých vrcholových funkcií!

Ing. Rastislav Vincenty (14.06.2018, 15:34)
Pán Vidhold nikto nemení názory asi ste buď slepý alebo hluchý!

Napísal som Vám aj vyššie si prečítajte, že OZ Gemer sa spája s OZ Rimavská Sobota na stredných tratiach viď toho roku 2 krát Veľké Meziričí a mali sme záujem aj o spoluprácu s OZ Brezno, ale nejako táto spolupráca nie je reálna - skoro 150 km rozpätie od B. Bystrice po Seňu.

Tak neviem o čo Vám ide.

Ale dajte už pokoj svojimi nezmyslami a radšej si riešte situáciu vo Vašom OZ Zvolen, lebo od včera som mal asi 10 telefonátov a nie ste u chovateľ až tak obľúbení ako si myslíte!!

A keď ste už za spajánie, tak sa spájajte s priľahlými OZ ak si myslíte, že tak chcú všetci lietať s OZ Zvolen. Ani Brezno ani Rimavská Sobota už dlhodobo nechce s Vami spolupracovať a to svedčí o niečom.

Táto téma je pre OZ Gemer uzatvorená, už sa nemienim Vami ani Vašimi vyhrážaniami so zrušením OZ Gemer, Rim. Sobota a OZ Brezno zaoberať.

Čas všetko ukáže.
Peter Záhorský (16.06.2018, 09:21)
Príspevok bol nazvaný - Štart holubov.
Veľa príspevkov ani nesúvisí s témou.
Kritizujete funkcionárov OZ za nevhodný štart v nevhodných podmienkach.

Ja sa pýtam, že načo tam bol štartér. Veď štartér je pánom štartovacieho územia. Ten je predsa zodpovedný za štart. On je na mieste štartu, preto on vie najlepšie posúdiť štartovacie podmienky.

Keď bol štart vykonaný zle, tak je za to zodpovedný štartér.
Ak boli podmienky pre štart nevhodné, tak mal štartér štart zakázať (samozrejme ak má štartér ,,g.le,, a nejde mu len o odmenu, rýchlo pustiť a odisť domov). Ak by funkcionári OZ trvali aj tak na štarte, tak by nemusel potvrdiť štartér protokol o štarte, atď..

Záhorský

Jančok Ľudovít (16.06.2018, 10:39)
Zdravím Vás. Peťko čo píšeš je demagógia. Kto by zveril cudziemu človeku takú hodnotu bez podpísania hmotnej zodpovednosti? Je postačujúce ak štartér skontroluje stav boxov blomby a priebeh odštartovania. Táto otázka nebude asi nikdy doriešená. Ale môže to byť aj inak, len aby sa predišlo tým ohromným stratám holubov. S pozdravom Ludvik.
Július Marton (19.06.2018, 12:38)
Pekný deň páni. Bojíte sa hmly, protivetru ,dažďa ale to hlavné to je vysoká teplota ,nenapájanie holubov,proste starostlivosť minimálna.
Nedodržiava sa pretekový poriadok,veterinárne predpisy a ďalej nebudem ani menovať.
Kopete do OZ Gemer ako do vreca.Dal som si námahu pozrel som si ich stránku a nevidím žiadne problémy.Je to malá OZ zo 6 ZO ,celkom normálne na naše pomery.Je tam vidieť štart holubov,napájanie holubov .Z môjho pohľadu celkom slušná OZ. Zrejme má to správne vedenie.Kritizovať sa dá všetko ,len musí to mať opodstatnenie.Dajte dôkaz ktoré OZ napájajú a venujú starostlivosť holubom počas prepravy.(naša OZ zaručenie nie) Keď vyjde nový zákon ,že zviera nie je vec zrejme od septembra tohto roku ,tak sa konečne aj holuby dočkajú slušného zaobchádzania počas prepravy.Aj v dnešnej dobe existujú veterinárne predpisy pri preprave PH ,ale tie málo ktorý prepravca rešpektuje.Je to veľká chyba, sú tam aj sankcie ale držíme sa hesla však ešte nás nenačapali. Nová sezona 2019 bude zaručene plná zmien ,ktoré bude musieť zobrať do úvahy aj SZCHPH a spraviť nápravu.
Pekný deň:Marton Julo
Ing. Rastislav Vincenty (19.06.2018, 13:26)
Ďakujem pán Marton za pochvalné slová..., snažíme sa v OZ pracovať s maximálnym možným usilím ako zlepšiť holubkom návrat domov. 2 krát počas cesty napájané holuby.

S pozdravom nech Vám to letí
Tibor Gornaľ (20.06.2018, 07:14)
Dobrý deň, typické slovenské : "biť toho koňa čo ťahá"!
OZ Gemer je OZ vo veľmi ťažkých geografických podmienkach a my im ešte sťažíme život (napr. zrušením hranice 5000).
Kto cez tú dolinu išiel autom, nech navrhne s kým sa môžu spájať a aké počty holubov dosiahnu?
Ja by som sa skôr zameral na OZ-ky, ktoré ešte v dnešnej dobe techniky svoje štarty nekamerujú a nezverejňujú.
Tie sú v poriadku lebo nič nevidíme.
Apelujem na členov VZ, nebolo by správne zaradiť do PP povinné zverejňovanie videa zo štartov holubov?,

Pekný deň, Gornaľ Tibor
Milan Blahovský (20.06.2018, 08:25)
Kamera je možno pre niektoré organizačné zložky drahou záležitosťou a požadovať od niektorých vodičov zhotovenie záznamu asi aj nadľudský výkon, ale to že si výcvikár OZ resp. spracovateľ výsledkov, pokiaľ je to tá istá osoba nevie pozrieť nad hlavu a uviesť počasie pri dolete do pretekových výsledkov, to sa mi zdá nepochopiteľné.
Ing. Rastislav Vincenty (20.06.2018, 10:24)
Milan asi si nerozumieme!!! Spracovateľ výsledkov môže iba napísať to, čo do protokolu uviedol štartér! Lebo zase by bolo, že Gemer má iné na protokole a iné na stránke SZCHPH tak ako to bolo v nedeľu pri kontrole ÚKK, kde do zápisu o kontrole sa uviedlo že do protokolu o kružkovaní sa neuviedli kódy EKS. Veď tie kódy sa uvádzajú na protokol o uzatváraní a otváraní hodín! Takže najprv si poupratovať vo vlastných radoch a potom na nižších organizačných zložkách!

Veď nikto nie je neomylný, ale netreba tu z jedného zlého slovíčka, čo podotýkam štartér uviedol na protokol, robiť hneď drámu.

čau Rasťo
Jančok Ľudovít (20.06.2018, 10:48)
Zdravím Vás. Pán Vincenty, viete Vy čítať? Milan píše o počasí v mieste doletu a štartér by to ako mohol dať do protokolu? Nuž o Vašej takzvanej O Z -tke je škoda písať, ale hlavná vec že sú všetci spokojný. S pozdravom Ludvik.
Milan Blahovský (20.06.2018, 10:49)
Rasťo, ja sa tu nebavím o vašej OZ, napísal som to všeobecne na základe toho čo vidím ( resp.) nevidím v pretekových výsledkoch. Vychádza mi z toho, že buď sú niektorí ľahostajní k uvedeniu údajov ( možno pre nich bezvýznamných), alebo nechcú aby ich mimoriadne dolety neboli znehodnocované nejakým vetrom či teplotou a pod., čo sa týka upratovania, tak to máš pravdu, kde sa neupratuje je kopa prachu...Kódy EKS sa uvádzajú do protokolov o hodinách u tých EKS , ktoré ich tlačia....
Július Marton (20.06.2018, 12:15)
Pekný deň páni, Pán Vincenty správny postup a vedenie OZ netreba chváliť .Máte oporu v stanovách SZCHPH v § 7 ods.6 ďalej v § 9 ods.1. Váš postup je v súlade zo stanovami SZCHPH a robíte správne. Vaše počínanie môže kritizovať Vaša členská základňa a nie dopisovatelia. Vážený pán Jančok tá takzvaná hmla je pri štarte nie pri dolete.Dolet neovplivní ani meteorolog Jurkovič. Neni som počítačový expert ,ale viem sa v tom orientovať. Každý plače ,že sú veľké straty PH ,ale nikto sa nezamyslí prečo?
Sú to dôvody kt. Vám uvediem 1. nenapájanie holubov(porušovanie veterinárnych predpisov ,čiže dehydratácia holubov).
2. bezdôvodné otďalovanie štartu len kvôli pár jednotlivcom ,kt. sledujú meteo.
3. vysoké teploty,vozidlo v pohybe teplota priemer vonkajšej ,vozidlo v klude teplota rázne narastá aj
kvôli telesnej teplote holubov.(holub spotrebujte viacej kyslíka ako človek je Vám to zrejme jasné).
4. špatná arotácia vetracieho systému,ventilátory tlačia vzduch do priestoru a tým vzniká prašné
prostredie ,správne by malo byť aby vysávali vzduch z priestoru ,je to len technická záležitosť.
5. konečne SZCHPH čiastočne určil tabuľkovým systémom na cm 2 to sa dá pochváliť.
Som zvedaví keď skončí letová sezona aké budú mať straty OZ Gemer.Môj názor ,že vedenie OZ Gemer sa ubiera správnym smerom a preto kritika niektorých nečlenov OZ Gemer nemá opodstatnenie.
(Minulý rok u nás v OZ pretek Plzeň štart posunutý na 9:30 samozrejme bez napájania a ošetrenia holubov strata 500 ks. až 1000 ks. je to k nahliadnutiu v zápisnici OZ s poznámkou už budeme voziť aj vodu , zrejme niekto sa neskoro zobudil.)
Veľa funkcionárov OZ -ZO neovláda stanovy SZCHPH ani pretekový poriadok SZCHPH ,ale kypia múdrosťou.
K tej hmle: kto by to chcel vedieť do akej výšky siaha hmla môže sa zviesť s teplovzdušným balonom a môže si to aj odmerať.Moje vedomosti k tej hmle cca 10-25m nad zemou.Hmly bývali aj v 60 r, a lietalo sa bez problémov a to preto lebo nebol internet a nebol každý meteorolog.
Len toľko páni: Marton Julo

Barbirik Igor (23.06.2018, 06:57)
Dobre ráno Pán Marton ja by som ešte doplnil pre tých odborníkov a špecialistov na štarty čo stále mudrujú o čase vypustenia ráno o 5,00 až 5,30 že to je veľmi skoro veď na starí čas je to iba 4,30
a preto by som dal tým špecialistom na štarty otázku či vtáci poznajú aj hodinky a zmenu času na hodinkách ,alebo len svetlo a tmu,preto že štart o 5,30 je už 40 minút po východe slnka.
A kedy sa vám bude lepšie behať ráno o 5,00 alebo o 8,00 keď sú teploty podstane vyšie,a ešte by som
rád položil tým špecialistom načo sme investovali do prepravných kabín aby tam boli napájačky keď
ich nevyužívame ,a len mi netvrďte že holuby ráno nebudú piť ,no nebudú keď im nedám možnosť
sa napiť a argumenty kto sa bude starať o čistenie napajačiek ? veď keď máme náhradné boxy prečo
nemáme a náhradné napajačky a každý klub si ich pri nasádzaní vymení.
Július Marton (25.06.2018, 11:25)
Pekný deň prajem pán Barbirik, máte pravdu. Špekulanti boli a budú s tým sa nedá asi nič robiť.Jedine klepnúť im po prstoch.
K tej starostlivosti pre preprave PH ,len toľko. Keby mala voda nohy tak hádam by sa zľutovala nad tými chudákmi ,ktorý sú zatvorené v boxoch dokráčala by do napájačiek a možno že by ich aj umyla. Podľa môjho názoru,kto nenapája PH tak používa zakázané látky.Vieme o čo ide.
Pekný deň prajem Marton Julo
Jančok Ľudovít (25.06.2018, 14:43)
Zdravím Vás. Konkrétny návrh na vyriešenie problému z napájaním nikde, tak ja mám jeden. Priplatiť dáku korunu štartérom, aby dohliadli na napojenie holubov pred štartom. Možno to niektorým zamieša karty, ale určite to pomôže holubom, čo je najdôležitejšie. S pozdravom Ludvik.
Barbirik Igor (25.06.2018, 18:16)
Zdravím Vás,Ludvík pravdepodobne si si niečo celkom dobre neprečítal ,napísal som v podstate aj
riešenie ak máme náhradné koše prečo nemáme aj náhradné napajačky ,preto že problém nie je
v napojení holubov ale kto bude každý týždeň čistiť napajačky a aby sa ten problém vyriešil treba náhradné napajačky ktoré si každý klub vymení každý týždeń za čisté a je po probléme .
Jančok Ľudovít (26.06.2018, 06:36)
Zdravím Vás. Igor, ako vieš že všetci majú výmenné koše? My OZ. ZV. napríklad nie. A nie sme určite jediný. Mať čisté napájačky je dobrá vec, ale sú nanič keď sú prázdne. S pozdravom Ludvik.
Július Marton (26.06.2018, 12:01)
Pekný deň páni.Pán Jančok máte naprostú pravdu. Keď nie je v napájačke voda aj kalužka po vypustení je dobrá.Pozrite si OZ Gemer ,podľa mňa ukážková OZ.Síce malá ,ale precízna.Viem ,že do budúcna tieto malé OZ budú prínosom,lebo rozmýšľajú aj ekonomicky.
Hľadajte ošetrenie holubov na diskusii OZ Gemer nie na pláne pretekov. Škoda ,že je to pre mňa ďaleko,ale takéto niečo by som privítal aj u nás v OZ ,ale zrejme až na budúcu sezonu ,keď budú v platnosti tvrdšie postihy za porušovanie veterinárnej starostlivosti pri preprave PH. Existuje aj v dnešnej dobe § 39,ale každý kašle na to .
Len toľko páni :Marton Julo
Barbirik Igor (26.06.2018, 15:54)
Dobrý deň prajem všetkým.
Ludvík chvýlku sa ti v tomto príspevku venujem veĺmi nerád bývam osobný ,ale v tvojom prípade
urobím vínimku ukáž mi jeden jediný návrh ktorý si napísal na tomto DF ktorý by bol v prospech
holubov alebo holubárov,jeden jediný návrh okrem krityzovania !!! ,už lento to čo si napísal že priplaťme štartérovy aby skontroloval či šoféri napojili holuby je blud ,kto napája tie holuby štartér
alebo šoféri ???...... podľa mňa by som radšej dal šoferom ten príplatok a či napojili holuby si skontrolujem aj sám.
Ludvík v dnešnej dobe som ani nepredpokladal že sa nájde na SK taká zaostala OZ ktorá nemá
náhradne boxi na prepravu holubov ,to OZ Zvolen je taká bohatá aby si každý týždeň platila rozvoz
košov ???
Predpokladám že drvivá večšina OZ má náhradné koše z toho som vychádzal vychádzal som aj
z toho že tie prepravné kabíny majú aj napajačky a pri napajačkách vzniká problém kto ich bude
každý týždeň čistiť a aby sa tento problem odstránil navrhol som náhradné napajačky ktoré si
každá organizácia každý týždeň vymení za čisté a šoferi len napustia do čistých napajačiek vodu.
Mńa najviac mrzí že naša OZ má v obidvoch kabínach osvetlenie pri ktorom je v noci svetlo ako v izbe ,výmenu vzduchu odsavaním nádrže na vodu aj s čerpadlami a holuby sa nenapájajú a z tohoto dôvodu sa niekedy pýtam aj sám seba načo zme investovali do tých kabím toľko peňazí keď to neviuživame na prospech našich holubov !!!!!!
Veĺa chovateľov vykrikuje koľko oni investujú do holubv ale že by pre nich zabespečili aj nejaký konfort to nie !!! niektorí by si mali vážne vstúpiť do svedomia a niečo preto aj urobiť aby tie holuby
mali skutočne ten konfort veď každý týždeň pre naše potešenie musia letieť niekoľko stoviek kilometrov !!!


Jančok Ľudovít (26.06.2018, 16:03)
Zdravím Vás. Igor, čo slovo to perla. S pozdravom Ludvik.
Peter Turek (26.06.2018, 23:23)
Napriek tomu,že to už znova smeruje takmer do hádky,bolo tu možné zachytiť množstvo pozitívnych názorov.Otázka napájania-ABSOLÚTNA POVINNOSŤ bez komentára...Moja skúsenosť z posledných funkcionárskych schôdzí-krátka a stredná trať-nenapájajme,holuby rýchlejšie poletia domov,bude ich poháňať smäd,aj tak nepijú atď.Pár rokov dozadu sme si odsúhlasili a prijali záväzné uznesenie o povinnosti napájania holubov a bez toho,aby bol niekto informovaný sa holuby nenapájali o čom sa diskutovalo až na VČS OZ KK.,Moja osobná skúsenosť,ako sprievodcu v minulosti-ak auto príde na miesto vypustenia tesne pred štartom,holuby sú už nervózne a povedzme pri vytiahnutí roliet sa mnohé snažia dostať von.Ak je možnosť ukľudnenia a naleje sa im voda,pijú bez problémov.Nenapájať a posúvať štart na neskoršiu hodinu povedzme kvôli teoreticky výhodnejšiemu vetru,problém iba znásobuje.Nemusí sa to týkať súčastnej situácie,ani tým nechcem nikoho napádať.Úplný súhlas s pánom Barbírikom-ranný štart-úvod pretekovej sezóny počasie predbehlo o mesiac-teplotne.Dobrá poznámka p.Gornaľa-len je potrebné ju dobre prečítať a zamyslieť sa nad tým.A samozrejme seriózne komentáre p.Martona.Už mnohokrát bola diskutovaná téma práce,času,nákladov,šľachtenia a v závere holuby dáme do rúk niekoho,kto v podstate môže všetko pokaziť a mnohých znechutiť...
Jančok Ľudovít (28.07.2018, 06:53)
Zdravím Vás. Tak Belgický štartér na pretek Brusel kontroluje krmenie a napájanie a to veľmi dôkladne . Tam sa to asi dá, alebo musí? S pozdravom Ludvik.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené