Ako ďalej?

Peter Matalik (09.04.2019, 19:57)
Dnes som absolvoval prvý tréning s mojimi holubmi.Nakošoval som 40 ks budúcich vdovcov a v pohode som sa vybral na tradičné miesto za St. Ľubovňou je obec Hniezdne.Na kopci s krásnym rozhľadom na okolitú krajinu je malá kaplnka ,pri nej lavička ,kde sa dá posedieť,posledovať odlety holubov.Pri vypustení holuby sa asi 3X zatočili a v tom medzi kŕdel dopadla "neriadená strela"-sokol.Holuby nemali ani rýchlosť ani výšku,riešili to jedinou možnosťou,ísť čo najnižšie k zemi.Šípil som ,že bude zle.Doslova "zabil" holuba ešte vo vzduchu.Potom si naň sadol .Bol som vzdialený asi 50 m.Bežal som/no bežal s mojím umelým kolenným kĺbom/ cez pole a dúfal som v zázrak.Sokol odletel ,keď som bol cca v pol ceste.Holub trojročný ,syn zák "51" veľmi nádejný DT -mŕtvy.Prvá myšlienka,prečo on,však tam bolo aj 20ks ročných,ale...Sadol som si na spomenutú lavičku a rozmýšľal som pozerajúc na mŕtveho holuba,aké má poranenia.Jedná jediná priamo do srdca.Asi po piatich minútach sa sokol vrátil na miesto útoku.V to som zbadal 3 ks holubov,ktoré leteli okolo sokola asi 20 metrov.Pomyslel som si.že sa asi zbláznili.Lenže sokol o ne nejavil žiadny záujem!Keď prileteli bližšie -divé holuby.Tak oni majú iné mäsko ,ako naše poštové?Ano,potvrdil mi to kamarát u ktorého som sa zastavil pri ceste domov.Kvalitné krmivo vitamíny minerály robia svoje,boli jeho slova.Spomenul som si dva roky dozadu na kŕdle holuba hrivnáka ,keď som ráno išiel z nočnej,sediacich na drôtoch elek.vedenia pod lesom.Kľudné žiadný stres.Pri vypustení vdovcov ihneď útok dravca.Podobne aj mestické holuby či holuby na silách.Povedal mi ešte jednu perličku na zamyslenie.Jeden chovateľ mu poradil ,aby krmil min. 50% viky.Vraj potom mäso z holubov má horkú chuť.Je to snáď mýtus,ale jastrab už jeho holuby nelovil.Prečo to všetko píšem. Už štyria chovatelia ,ktorí robili tréning nezávisle od seba piatok sobota nedeľa ihneď po štarte videli úspešné útoky sokola.To tu ešte nebolo!Je to nehoráznosť,hlavne u tkz.ochranárov o poklesoch populácie hlavne sokola a zavádzajúce počty párov!Už som zvažoval,že upustím od súkromných nácvikov.Veď ak pôjde nácvik z OZ okolo 3000 holubov,tak majú väčšiu prežiť!Ale je to riešenie.To si už nevedia ochranári uvedomiť,aké peniaze holuby stoja.Predaný holub na Pipe 1 252 000 Eura? Sokoly začínajú prevládať nad jastrabom,aspoň u nás.S jastrabom je boj holuba predsa len o niečo vyrovnanejší.Všimol som si útok sokola doma nad holubníkom.Doslova šokuje holuby .Nikdy nechytí toho najslabšieho,resp.chorého/tieto sa vrhajú k zemi ,medzi stromy .pod holubníky atď.Tam sokol nepôjde jastrab áno.Za obeť mu padajú holuby,ktoré sa pokúšajú uniknúť vo vzduchu.Potom ,kde sú naše esa.Ja som to už skôr spomínal.Ak sa niečo nezmení,tak bude platiť "oko za oko,zub za zub"!Budeme si brániť,resp.chrániť svoj majetok.Prajem príjemnú a úspešnú sezónu bez takýchto stresov!
Buček Eduard (09.04.2019, 20:20)
Mne dnes pri poobednom tréningu doma neprišla 1238 Ha.
2017- 2e Eso OZ
2018-2e miesto kat.D - OZ
Milan Blahovský (10.04.2019, 06:55)
Peter, nič si z toho nerob, presne pred rokom som tam pustil aj ja súkromne a výsledok 10 % holubov nebolo doma prvý deň - po útoku dravcov to otočili radšej na Poľsko ako ísť do tých kopcov. Do týždňa sa vrátili okrem iných 3 dotrhané od sokola. Samozrejme som nešiel tak skoro ako ty. Tu neviem pochopiť kam sa tak ponáhľaš ? To možno robia kdesi na Záhorí či okolo Komárna. K nám došli lastovičky tento víkend a neviem, že by to bolo znamenie, že máme už začať... Príroda sa tu na severe predsa len prebúdza pomalšie, hoci dravce nikdy nespia.
Jozef Daníšek (10.04.2019, 12:26)
Pozdravujem.Pán Matalík! To mi pri všetkej úcte pripadá,ako plač nad rozliatym mliekom.Na túto tému sa tu už napísalo strašne veľa a čo sa vyriešilo? Nič! Stavajú sa umelé príbytky pre sokolov,aby mohli pokojne zahniezdiť.Ochranári si robia čiarky,akú iniciatívu vykonávajú,bodaj by aj nie, pretože na to berú nemalé peniaze na ich činnosť a navyše z našich daní.A my sa zmôžeme iba na takéto bezzubé bedákanie a dokonca ponaučenie ,že ste to začali s tréningom priskoro,pretože neprišli ešte všetky lastovičky.Ja som sa už na túto tému vyjadril v niekoľkých minulých príspevkoch.Nech mi niekto zo Slovenského zväzu predlož dôkaz,že bol podaný podnet na ministerstvo životného prostredia,aby sa touto tematikou konečne niekto zo zodpovedných začal vážne zamýšľať.Treba vyvolať jednanie a tam vecne argumentovať a dokázať,že pravda je na našej strane,a vydokladovať, koľko chov holubov stojí,akú námahu musí podstúpiť chovateľ,a najviac i samotný holub.Keď toto nedokážeme,tak skončíme ako Napoleon pri Slavkove,a neostane nám potom nič, iba hľadať klince do truhly a pochovať chov poštových holubov na Slovensku.
Buček Eduard (10.04.2019, 19:41)
Dneska poobede zase útok jastraba v záhrade pri štarte z holubníka. Dva narazili do okna jeden do plota už nič s neho. Za dva týždne čo púšťam doma 4 padli.
Peter Matalik (10.04.2019, 20:50)
Máte pravdu p.Daníšek.Nebudeme " plakať nad rozliatým mliekom" a čakať kto a ako zareaguje.Zariadime sa po svojom!Dnes mi napr.telef.R.Šulík,ktorý má holubník v chatovej oblasti pri St.Ľubovni,priamo pod lesom.Katastrófa.Holuby ani nechcú cez letáč von.Vyženiem ich cez dvere,pomedzi moje nohy necupitajú naspäť do holubníka.Dnes som previedol tréning holubíc,ale zo Sp.Belej pred mestom.Najprv boli vypustené 20 ks "volaviek"/ od môjho priateľa,ktorý nezávodí a po 10 min moje.Dolet 100% u obidvoch.Toto však nie je riešenie .Ako som už napísal poradíme si inak.
Ján Fecko (10.04.2019, 20:57)
Dobry večer, Peter pozri na e-mail. maš tam radu.
Peter Matalik (10.04.2019, 21:21)
Prečítané.Dík.
Jan Vasil (11.04.2019, 04:48)
Ked to nepojde po dobrom tak zub za zub nebude nam niekto kradnut naš majetok
Ján Bučo (11.04.2019, 08:32)
Napriek jarnému počasiu u mňa v Stráňavách pri Žiline za 4 týždne púšťania -8 z 54 ks kŕdľa. Pritom vlani len -2 staré. Každý rok je iný.
J Bučo
Milan Blahovský (11.04.2019, 09:41)
Bohužiaľ sa tie naše holuby v prírode správajú ako naša novodobá - "liberálna" mládež na nejakom brannom preteku...Kto vychoval takúto nevydarenú mládež je asi každému jasné, ale kto takto geneticky modifikoval naše holuby, sa odpoveď asi ťažšie hľadá.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené