Účasť chovateľov poštových holubov na pretekoch mimo svojej krajiny - téma na diskusiu na Valné zhromaždenie 10.1.2020

Ing. Rastislav Vincenty (12.12.2019, 14:25)
Dobrý deň, po včerajšom prečítaní si článku pána RNDr. Daniela Dudzika v časopise poštový holub na strane 111 by som chcel poprosiť čelných predstaviteľov SZCHPH aby sa táto téma t.j. účasť chovateľov poštových holubov na pretekoch mimo svojej krajiny predložila na najbližšie zasadnutie Valného zhromaždenia t.j. 10.1.2020 a takisto aj na verejnú diskusiu pretože je to veľmi haklivá téma čo sa týka aj etnických otázok aj menšinových aj ľudských práv a slobôd, z titulu že sme členmi Európskej únie.

Chovatelia z pohraničných oblastí tu lietajú nie kvôli tomu, že sú to nejakí podvodníci aspoň z 99% časti nie ale kvôli ekonomickým a ľudským dôvodom.

Tieto pravidlá resp. obštrukcie, ktoré majú byť zavedené od roku 2020 sa dotýkajú cca. 14% OZ na SR t.j., OZ Košice, OZ Gemer, OZ Levice, OZ Tvrdošín, OZ Považská Bystrica a myslím si, že pri našej rednúcej základni do budúcna aj ostatné OZ budú riešiť otázku členstva aj z pohraničných oblastí resp. zahraničia.

Vyzývam aj ostatných členov na diskusiu nakoľko tu hrozí aj rozpad ZO v niektorých oblastných združeniach.

Myslím si, že Zjazd ako najvyšší orgán SZCHPH, ktorý má právo upravovať stanovy, takže by bolo dobré pozrieť sa aj na túto alternatívu a doplniť tam v I.časti - Všeobecné ustanovenia paragraf 1 - Názov a poslanie: citujem doplniť " , v ktorom sa združujú občania Slovenskej Republiky a susedných štátov, sú chovateľmi poštových holubov a sympatizantmi tejto športovej činnosti.

Tak ako to majú v Maďarskej republike a nie je potrebné zavádzať tu príkazmi, kde sa má daný člen zaregistrovať, kde môže vystavovať holuby, veď tieto príkazy hrozia až diskriminačnými opatreniami.

Práve som dotelefonoval s tajomníkom Maďarského zväzu pánom Pabdim Imrem, nakoľko aj v našej OZ máme 6 chovateľov z maďarskej republiky a vysvetlil mi zdlhavú a hlavne finančne nákladnú registráciu a povedal mi, že registrácia tam nie je obmedzená ani trvalým bydliskom štátu ani súradnicami holubníkov a môžu tam lietať aj členovia zo Slovenska, aj z Poľska aj ČR a takisto sa môžu aj zaregistrovať ako členovia Maďarského zvävu aj vystavovať holuby na medzinárodnej aj národnej úrovni.

Tak sa prosím Vás nevracajme do čias komunizmu a nevydávajme tu zákazy a príkazy kde sa ma daný člen registrovať, kde môže, kde nesmie vystavovať holuby atď.

Je to myslím si na dnešnú dobu neprimerané.



Ďakujem za pochopenie


S pozdravom


Ing. Rastislav Vincenty, predseda OZ Gemer
Milan Brezina (12.12.2019, 21:46)
V prvom rade treba mať na mysli,že oblastné združenia nie sú financované zo štátneho rozpočtu,ale z členských príspevkov čiže z vlastných zdrojov.Spomínanou dohodou,ako je uvedená v časopise Poštový holub na strane 111 síce zabezpečíte,že majiteľom prvého holuba v kat.I nebude Poliak,ale Slovák,ale v konečnom dôsledku môžete poškodiť členov oblastných združení,ktoré majú vo svojich radoch chovateľov z pohraničných oblastí.Podľa uvedeného článku dohodu nepodpísala maďarská strana,teda by to nemalo platiť pre OZ,kroré majú vo svojich radoch chovateľov z Maďarskej republiky.Pokiaĺ budeme chovateĺov z pohraničních oblastí takto diskriminovať može sa stať,že nám celá organizácia odíde pretekať do Maďarska,kde takéto obmedzenia neplatia.V OZ Levice máme 7 ZO.Jednu touto dohodou existenčne ohrozíte.Na chod oblasti( preprava holubov na preteky a pod. ) sa zvyšných 6 ZO bude musieť poskladať zvýšeným členským príspevkom.Myslím si,že spomínaná dohoda je šitá horúcou ihlou a je potrebné ju ešte dôklane prediskutovať.

Milan Brezina
Peter VAVREK (07.01.2020, 11:40)
p.Vincenty tak ako ste napisal že tato tema je hakliva tak malo kto sa k nej aj vyjadri ,ale ja Vam napisem moj nazor a inych clenov nazor co sme sa o tejto teme rozpravali,FCI podla ich stanov povoluje mat dvojite clenstvo ? myslim si ze nie treba to overit ,ak som platca clenstva v SR tak som clenom SZCHPH podla stanov , ale ak som platca clenskeho Madarskeho zvazu tak logicky som clenom ich zvazu nie? reprezentujem ten zvaz kde platim poplatok sutazim a aj vystavujem holuby v tomto zvaze mat dvojite clenstvo v FCI je asi..........nedovolene!!!,pohranicnych chovatelov neverim tomu zeby ich chcel niekto diskriminovat maju na vyber kde chcu byt a logicky vyberu si to co pre nich je vyhodne aj z ekonomickeho hladiska ak si zaplatia clenstvo v SR tak nech respektuju stanovy SZ CHPH sice trosku ich treba upresnit pozmenit aby to bolo spravodlive aj pre nich napr.s adresou holubnika, berte to ako moj nazor aj nazor inych clenov ani ziadnu diskriminaciu na pohranicnych chovatelov treba najst kompromis a porozumenie pre nase hobby s pozdravom Letu zdar
Ing. Rastislav Vincenty (07.01.2020, 20:31)
Dobrý věcer pán Vavrek..., nikto tu nevraví o dvojitom členstve. Tak ako ste napisal títo chovatelia z pohraničných oblasti tu lietajú cca. 10 rokov a platia poctivo členské poplatky do SZCHPH. A tímto usmernením pána RNDr. Dudzika v časopise poštový holub by sa museli ísť prihlásiť napr. chovatelia z maďarských pohraničných oblastí so maďarského zväzu. Čo oni samozrejme nechcú pretože sa tu cítia u nás dobre a chcú lietat tu u nás. Preto sme na zväz zasielali iniciatívu na zmenu stanov, ktorá vyplýva z paragrafu 12 stanov SZCHPH v bode 6. Žiadame upraviť bod 1 stanov SZCHPH kde by sme zahrnuli, že členom SZCHPH môže byt občan SR a susedných štátov, ktorí sa združujú v Slovenských oblastných združeniach. A tým by táto otázka bola vyriešená aj čo sa týka geografickej polohy holubnika..., pretože máme aj členov, ktorí majú síce trvalé bydlisko na SR avšak poloha holubníka je mimo SR, lebo sú tam lacnejšie pozemky, a chovatelia si tam postavili holubníky. Dúfam, že túto iniciatívu podporí väčšina členov Valného zhromaždenie pretože nás stále ubúda a chceme aby nás neubudalo ale naopak aby sme si udržali členskú základňu.

S pozdravom
Buček Eduard (08.01.2020, 01:44)
Dúfam, že túto iniciatívu podporí väčšina členov Valného zhromaždenie pretože nás stále ubúda a chceme aby nás neubúdalo ale naopak aby sme si udržali členskú základňu.
Ing. Rastislav Vincenty .
pán Ing. Rastislav Vincenty 100% pravda. + Do kasy poplatky členské,krúžky a pod.
Len hlupák by to nepodporil.

Stefan Nochta (08.01.2020, 05:25)
Keď existuje dvojité štátne občianstvo, prečo nemôže byť dvojité členstvo? Ak zaplatíš členstvo do maďarského zväzu (platí sa raz a je to doživotné), prečo by potom nemohol zaplatiť členstvo do slovenského zväzu, keď chce lietať na Slovensku a naopak? Nevidím v tom logiku..... Ak som členom SZCHPH a rozhodnem sa lietať v Maďarsku, bez problémov si tam môžem zaplatiť členstvo a lietať. Prečo to nemôže fungovať aj opačne?
Buček Eduard (08.01.2020, 09:42)
Ja som ohľadom prestupu niekoľkých chovateľov do nášho OZ komunikoval s prezidentom Poľska Kryštofom Kawalerom a mi povedal že není žiaden problém, len si zaplatia v Poľsku a na Slovensku členské a nahlásia že idú lietať do iného štátu.
Ak v tom není problém v PL prečo v SK ?
Stefan Nochta (08.01.2020, 12:16)
Trošku poopravím môj predošlý príspevok a to v tom, že raz za život sa platí v MMK a členstvo je trvalé. Do Sväzu sa platí každý rok. Ostatné je v platnosti.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené