Prestup členov do iného OZ

Augustín Pecko (26.12.2019, 21:03)

Keďže moje priezvisko chovateľom PH nič nehovorí, na úvod chcem povedať, že som 68 ročný začínajúci chovateľ poštových holubov. Za člena SZ CHPH ma prijali v roku 2016 v ZO Žilina – Závodie, ktorá patrí do OZ Bytča. Pre dlhodobé problémy v OZ / pre krátkosť môjho členstvá sa nebudem k tomu vyjadrovať / náš výbor ZO po rozhodnutiu členskej schôdze ZO v súlade s § 8 ods.3 Stanov SZ CHPH podal žiadosť na výbor OZ Bytča o schválenie prestupu členov ZO do OZ Žilina. V našej ZO je 20 členov z ktorých 19 okrem uznesenia z členskej schôdze aj svojím podpisom prejavili rozhodnutie odísť z OZ Bytča. Pokiaľ viem, podobnú žiadosť podala aj ZO Kľače. Oblastný výbor obidve žiadosti o prestup neschválil. Po tejto informácií si niektorí chovatelia ZO podali na ZO v termíne do 31.10.2019 v súlade s § 8 ods. 2 stanov individuálne žiadosti na prestup člena do ZO iného OZ. Výbor ZO vystavil uvedeným chovateľom potvrdenie, že majú vyrovnané všetky záväzky voči ZO. V ZO sme toho názoru, že ak by členská schôdza našej ZO schválila v súlade s § 22 ods. 2 stanov ukončenie členstva dotknutým chovateľom, následne by si mohli podať žiadosť o prijatie za člena podľa § 4 ods. 3 v niektorej ZO OZ Žilina. Situácia sa zmenila po uverejnenej záväznej informácii prezidenta SZ CHPH zo dňa 11.12.2019, ktorou reaguje na údajné otázky ako postupovať pri prestupe časti členov ZO do iného OZ z ktorého vyplýva, že ak člen nedostane súhlas od výboru OZ ostáva členom pôvodnej ZO. Ja nie som funkcionár, ani uznávaný chovateľ PH, som len radový člen, ktorý si prečítal stanový a po ich prečítaní si dovolím nesúhlasiť so záväznou informáciou pána prezidenta. Ak vznikajú otázky ako postupovať pri prestupe členov alebo ZO do iného OZ zrejme stanovy najmä v § 8 Prestupy členov nie sú jednoznačne zrozumiteľné. V takom prípade by som očakával, nie záväznú informáciu prezidenta SZ, ale výklad stanov kompetentným organom SZ CHPH. V záväznej informácii sa píše, že ak člen nedostane súhlas od výboru OZ musí zostať v ZO. Prestup člena z jednej ZO do ZO iného OZ upravuje § 8 ods.2. v ktorom sa neuvádza, že prestup schvaľuje výbor OZ. Nikde sa neuvádza, že člen alebo výbor ZO má predložiť žiadosť na prestup člena na výbor OZ. Ak by to schvaľoval výbor OZ, tak potom prečo má člen predložiť do novej ZO iba potvrdenie , že má vyrovnané všetky záväzky a stanovy mu neukladajú povinnosť predložiť potvrdenie, že má schválený prestup výborom OZ.
Problém vidím aj v § 8 ods. 4, ktorý znie „ Súhlas na prestup člena alebo ZO CHPH dáva výbor ZO, OZ, v ktorom dovtedy členovia pôsobili ˮ. Z tohto ods. nie je jasné k čomu dáva súhlas výbor ZO, keď v § 8 ods. 1 až 3 sa súhlas výbor ZO neuvádza. Som toho názoru, že prestup člena má podliehať schváleniu členských schôdzi dvoch ZO, ktorých sa prestup dotýka. Ak členstvo vzniká rozhodnutím členskej schôdze je logické, že aj zmena členstva má podliehať schválením členskej schôdze ZO a nie výboru OZ. Je smutné, že napríklad aj dvaja členovia z päťčlenného výboru OZ pri najhoršej variante uznášaniaschopnosti výboru OZ môžu rozhodnúť o osude väčšieho počtu členov SZ a pritom možno ani nevedia, že sú povinný okrem iného v zmysle hlavných úloh Zväzu / stanovy § 3 ods. 6 / chrániť práva a záujmy členov Zväzu. Výbor OZ našu žiadosť neschválil, a keďže sme rozhodnutí nepodieľať sa na činnosti OZ je namieste otázka, aké máme možnosti v rámci stanov? Schváli našu opätovnú žiadosť výbor OZ na budúci alebo ďalší rok? Máme skončiť členstvo v SZ CHPH / niektorí, najmä starší chovatelia to iste urobia /, alebo máme obísť stanovy, ako sa to v mnohých prípadoch deje, čiže zaplatiť členské v pôvodnej ZO a prihlásiť do ZO iného OZ rodinného príslušníka a tým sa vyhnúť sankcii štvorročného zákazu pretekania s poštovými holubmi § 8 ods. 6 stanov. Prečítal som aj Stanovy Českomoravského zväzu CHPH, kde jediným oprávneným organom schvaľovať prestupy členov a miestnych spolkov / po našom ZO / je členská schôdza miestneho spolku. Jediné obmedzenie je, že miestny spolok / ZO / môže prestúpiť do iného OZ iba jedenkrát za tri roky. Som toho názoru, že v našich stanovách je v podstate to isté, aspoň pokiaľ ide o prestup člena a to niektorým funkcionárom OZ mierne povedané nevyhovuje, najmä tým, ktorí si za každú cenu presadzujú svoje záujmy. Verím, že prezídium SZ CHPH vydá záväzný výklad stanov, ktorý nech už sa prikloní na ktorúkoľvek názorovú stranu, ale bude kvalifikovaný, jednoznačný, zrozumiteľný a záväzný pre všetkých funkcionárov a členov SZ CHPH.

Jakub Dorinsky (26.12.2019, 21:35)
Pán Pecko , pokiaľ ja viem neboli ste na schôdzi ZO Kľače nemôžete povedať že cela ZO Kľače chce ísť do OZ Žilina keď to nie je pravda .
Augustín Pecko (26.12.2019, 22:17)
Pán Dorinský, ja som nenapísal, že celá ZO Kľače chce ísť do OZ Žilina. Napísal so, že pokiaľ viem podobnú žiadosť podala aj ZO Kľače. Svojím príspevkom som sa nechcel nikoho dotknúť, chcel som len poukázať na rôzne výklady stanov a ich dopady na členov.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené