Tatry-Derby

Daniel Tomáš (07.08.2020, 19:41)
Tam dnes bolo finále alebo,čo to tam bolo.
Miro Vlk (08.08.2020, 21:40)
No kompetentný sa nechcú vyjadriť k tomu nechce sa im dať rozumné vyjadrenie
Toto bol asi drusel a nie závod 130 km
Bol by som rád keby niekto s TS niečo normálne napísal a nie bludy
Ďakujem
ROMAN NAHALKA-Romannasport (09.08.2020, 07:30)
Načo to všetko píšete. Keď chcete, kompetentným zavolajte. Dnes je tak náročné pretekať s mladými holubami.Ráno ich pustíte na prelet okolo holubnika a nemusíte mať polovicu, tak si radšej dávajte dobrý pozor na svoje mladé, lebo vám ostanú oči pre plač.
Peter Holienka (09.08.2020, 09:07)
Presne tak pán Nahalka 100 percentná pravda nič viac nič menej a celoročná práca je v p... .
Jozef Korec ml. (09.08.2020, 09:28)
Ľahko je haniť, ťažšie chváliť. Štyri roky späť som dva týždne pred prvým pretekom mláďat vyvážal štvrtok (Pezinok- 60 km) a v nedeľu (Holíč - 90km za kopce). Prvý krát štvrtok super, nedeľa katastrofa, prišiel som o 1/3. O týždeň presne rovnaký scenár a bolo dolietane. Vyplatený kôš a neodleteny ani závod - to sú tie 2016 - kostra závodného tímu. Mladé boli bez známok choroby a bohužiaľ aj dnes revakcinovane mladé rovnaký scenár aj u špičkových chovateľov... a teraz sa zamyslite.
Ľubomír Jasovský (09.08.2020, 12:20)
Dobrý deň,
po ťažkom závode , vopred ďakuje TS TATRY-DERBY chovateľom za ošetrenie a nahlásenie holubov . S pozdravom Peter Haraga.
Emil Lukačik (10.08.2020, 16:20)
Trochu ma zarazilo,že holuby pri košovaní neboli brané do ruky-možnosť poranených holubov,nefunkčných čipov atď.
V piatok bolo dosť času odobrať vzorky doletených a odniesť do DK na vyšetrenie.Nie preto aby sa niečo našlo ale práve aby sa nič nenašlo a mať ten papier v ruke.
Veľa sa dá vyčítať ak dáte p.Jasovský info kde sa nachádza gro hlásených zaletených.
Pri štvrtkovom prehnaní cez antény sa nestalo,že zaútočil opakovane dravec?
Geografii by som nezdar vôbec neprikladal,nakoľko okolo ts je xy chovateľov ktorí závodia s PH.V ts sa letí s bodu A do bodu B.
Ľudia sú od prírody zvedaví a myslím,že v dobe výdobytkov neni problém ich uspokojovať.Štarty,kŕmenie,tréning,košovanie....všetko natáčať a zverejnovať aby u účastníkov bolo menej a menej otáznikov.
Tento rok nie som účastníkom no situáciu pozorne sledujem pretože ako chovateľ sa snažím nadobúdať nové vedomosti.
Letu zdar.
Martin Urban (10.08.2020, 19:18)
Šikovné holuby teraz im patrí svet a krmivo po poli alebo umrú na niečo keď ten holub je ako potkan
Martin Urban (10.08.2020, 20:14)
A ak je niekto na Tom tak nafigu tak iba ten čo nenavi
Martin Urban (10.08.2020, 20:16)
Nedal to čo mal 155 holubov naviac a výhra tá idtga a nejde o peniaze
Peter Turek (10.08.2020, 21:16)
Pán Urban,Milan Blahovský sa stratil v inom príspevku a ja celkom vo vašom.Pripomína mi to upravený slovosled slniečkárskej novodobej básne-Zleteli orly z Tatry,pretože vystrašili,keď videli ako hore Váhom Dunaj tiekla...Nič v zlom,dúfajme,že sa situácia v TS Tatry ustabilizuje a tešme sa na finálový závod.Ináč,kto nesleduje iba spoplatnené médiá a číta povedzme aj informácie,napr.zo Zem a Vek,tak min.v podobe spustenia nových komunikačných sietí 5G,nás zrejme čakajú nové prekvapenia,aj v orientácii poštových holubov...
Milan Blahovský (10.08.2020, 22:02)
...a spustenie nových vírusov typu COVID..., ale to by sme asi čoskoro boli obvinení zo šírenia hoaxov Peter...Nech si všetci teda šťastne žijú v tej svojej bubline.
Radoslav Fujak (11.08.2020, 14:46)
Dobry den,zucastnujeme sa z otcom sutazi v TS Tatry Derby uz 4 rok a planujeme aj nadalej... mozem napisat a potvrdit,ze vzdy v TS je o holuby postarane na vysokej urovni zo strany p.Haragu.Je umenie postarat sa a udrzit zdravotny stav tolkeho poctu holubov.Co sa tyka preteku Velka Polom 130km ,bohuzial stalo sa treba to zobrat ako to je... Pan Haraga za to nemoze . Cas pustania a pocasie bolo v norme potvrdene aj starterom.Ako podaktori pisu na DS forach,ze skok z 50km na 130km je velky.Holuby predsa mali treningy za sebou.Aj v podaktorych oblastiach sa ide z cvicneho pretekeku na sutazny pretek aj o 70km a viac a dolety su dobre.Je nevysvetlitelne co sa mohlo stat, ci mohlo byt narusene magn.pole a nastala strata orientacie holubov nevedno... .TS ide dalej treba verit,ze doletene holuby budu stastlivo reprezentovat svojich majitelov az do FINALE.
Emil Lukačik (11.08.2020, 18:51)
Mňa by skôr zaujímalo hľadať diskusiou príčinu než obhajovať nik nikoho neobvinil.
Z nevedomosti zvaliť vinu na niečo nevysvetliteľné je pre mňa neprijateľné.
p.Fujak na aký čas sa dokáže narušiť m.pole,na akom veľkom priestore?
Vo štvrok leteli ts s min. stratami.
Teda tých prvých cca 30ks doletených do tatry derby sa orientovali inak než ostatné?
Martin Urban (11.08.2020, 19:26)
Ja dám krk na to nikto do nich nevidel ale podceňovať slnko a choroby netreba a tak .......
Miroslav Vidhold (11.08.2020, 19:55)
Magneticke pole bolo a je cele tyzdne uplne v poriadku..:-)
Miroslav Vidhold (11.08.2020, 19:56)
Môžte sledovať:

https://www.swpc.noaa.gov
Martin Urban (11.08.2020, 20:27)
Radko ticho lebo máte hviezdy ako aj ja a do .. tlačiť nemusíš špekulantom
Ľubomír Jasovský (11.08.2020, 21:22)
Dobrý večer ,

nechcel som reagovať ,ale keď niekto len tak z brucha nazve niekoho špekulantom je trápne. Desať rokov si TS buduje svoje meno a žiaľ z jedného nezdaru , ideme robiť zo seba sudcov. Rozum dá ,že majiteľova snaha je dostať do finále čo najviac holubov a nie aby ich stratil .
Čo poznám Peťa od roku 2013 , každý deň sa snaží poctivo pracovať , a doslova sleduje holubov ako sa chovajú ,žerú ,lietajú atď . Stále sa snaží dodržať to čo je v pláne . Chcel by som vedieť p. Urban v čom ste tu našli spekulantov !!!!!!!
Emil Lukačik (12.08.2020, 06:56)
P.Jasovský píšete o profi prístupe z Vašej strany-neznižujte si kredit zase len obhajoba.
Ak sa neurazíte pridám jednu konkrétnu otázku na Vás.
Vy ste v ts obhajca hovorca ošetrovateľ,účastník,ste v ts každý deň prítomný?
Skúste odpovedať na otázky s môjho prvého príspevku snáď sa posunieme ďalej.
Ľubomír Jasovský (12.08.2020, 08:25)
Dobre rano ,
pan Lukačik tu je moj tel: 0903182535 . Zodpoviem Vam na vase otazky. S pozdravom Jasovsky
Daniel Tomáš (12.08.2020, 09:28)
Dobrý deň, nedá mi nezareagovať na to, čo sa tu píše. Vždy to bude tak, že budú ľudia, ktorí majú bližšie k pánovi Haragovi a budú ho obhajovať a stáť za ním. Ale sú tu aj tí na druhej strane. Chlapi, ktorí v dnešnej ťažkej dobe ,slušne povedané ,obídu svoju rodinu a donesú 5-6 holúbkov a zaplatia nie malé peniažky za štartovné. Takže je na mieste, sa postaviť a vziať zodpovednosť a prijať s pokorou to, čo sa tu píše ,pán Jasovský a pán Haraga. Magnetické pole v poriadku. 130 kilometrov. Holuby rozletené. Mne to vychádza len na to, že tie holuby boli choré. Najskôr Adeno. Sledujem vašu t.s. už dlhšie a vždy tam máte problém, že pri tréningoch stratíte až priveľa holubov. Myslím tým pomynulé roky. Hovorí sa, že vždy si zober na rohy len toľko, koľko unesieš. A vy to tam ,chlapi, jednoducho nezvládate. Nie je možné, zo 130 kilometrov, aby sa stratilo 900 holubov z 1200 nasadených. Toto je proti prírode, aj proti Bohu. Takže, ako som písal hore, prevziať za svoje činy zodpovednosť a ľuďom, ktorím ste odpísali holubov už pred závodmi budúci rok tím zdarma.
Adam Kovalčík (12.08.2020, 11:28)
Smutné, veľmi smutné, čo tu poniektorí píšete.
Július Marton (12.08.2020, 14:07)
Zdravím Vás len účastníci TS TATRY . Mal som odpojenú elektriku,nemohol som sa zapájať na zväzových stránkach do diskusie ,mal som prístup len Petrovi na diskusné forum a Standovi na Moravu. Už je to v poriadku,teraz k veci.
Som dlhoročný účastník TS TATRY a priateľ majiteľa TS. Tento rok som tam mal 20ks. 5ks. sa stratilo (možno že dravec) ,alebo niečo iné . 15 ks. bolo nasadených na 130 km. zatiaľ doleteli len 2ks. Môj názor je na zváženie. Sú to 4-5 mesačné mladé holúbatá kt. nemajú vyvinutú psychiku ako staré holuby, mohlo dôjsť k viacerým útokom dravcov a hejná boli rozprášené. Taký holub letí zo strachom a dokedy sa zorientuje bohvie kde zaletí. Druhá úvaha magnetické pole ,erupcia slnka ,alebo niečo načo sme ešte neboli zvyknutý. Je narušená klíma ,ani predpovede meteorologov nie sú presné. Tiež sa nedá na ne držať. Pri diskusií s mojim starým priateľom kt. tam mal 10ks. doleteli mu 4 ks. my povedal ,konečne testovačka ako má byť. Na moju otázku či ho nemrzí ,že stratil 6 ks. odpovedal ,nedal som holuby klonovať ,ale testovať ,že stratím s tým som rátal. Na rok dám 20ks. Nevedel som čo mu na to mám povedať ,je to starší pán po srdcovej príhode. Nechcel som mu oponovať. Petrovi verím ,že nedoletené holuby neskončili v polievke . Je isté ,že niečo ešte doletí , bol by som rád keby aj moje doleteli, ale to neviem ovplyvniť ako Peter nemôže ovplyvniť dolet zo závodu. Na rok ideme znova a možno že vo väčšom počte. SZCHPH tiež mal testovačku do ktorej som dával holuby . Je škoda ,že skončila. Zúčastňoval som sa finálových závodov kt. moderoval terajší prezident zväzu aj nebohý Juraj. Sú to len nostalgické spomienky ,ale rád si zaspomínam z priateľmi kt. tam tiež dávali holuby. Pevne verím ,že ani sekretár zväzu ,kt. má dlhoročné skúsenosti so zväzovou TS nenájde odpoveď čo sa mohlo stať v TS TATRY. Keď vie odpoveď mohol by sa vyjadriť k danej situácií keď by mal záujem a ukludnil len účastníkov TS TATRY. Tí ktorý tam nemajú holúbkov tí mňa vôbec nezaujímajú. Ešte raz nemáme krištáľovú guľu ,nie sme veštci nevieme čo sa udialo ,tak by sme to nemali komentovať. Môžeme si len myslieť. Petrovi fandím ,aby to dotiahol do konca. Budúcim účastníkom na sezonu 2021 nemôžem radiť je to ich uvážení. Verím ,že TS TATRY bude funkčná aj na budúci rok.
Pekný deň prajem páni. Treba sa ukludniť a rozdýchať ako píše starý chovateľ Š.N.
Marton Julo
Martin Urban (12.08.2020, 18:15)
No keď máte plán tak ho dodržiavať a výhry krátiť ....
Jozef Daníšek (12.08.2020, 19:34)
Pozdravujem! Možno s mojim postrehom nebudete súhlasiť,ale nedá mi, aby som sa tiež nevyjadril.Výsledky a udalosti v testovacej stanici,sú podľa mňa zrkadlom našej práce s chovom pošt holubov.Niekdy v minulosti som sa rozprával s p.Herbertom Videnom.Ten mi to povedal po lopate.Jozef nikdy sa nenádejaj,že keď vychováš 50 mladých všetci budú závodníci.Ak tam ostanú aspoň 3 kusy musíš byť spokojný.A s kľudom v tvári mi povedal ostatné je polievkový materiál.Aj keď si to nechceme poniektorí pripustiť,je to svätá pravda.Ja viem,že očakávanie je veľké,ale žiaľ,realita vie byť krutá.V testovacích staniciach by sa malo ukázať,kto na tom ,ako je.Veď niektorým chovateľom,bez podania rôznych preparátov a antibiotík,holuby nevyletia ani z holubníka.No a teraz príde tréning na 130 km a z výsledku sme zrazu pomaly v šoku.A treba podotknúť,že veľa chovateľov ktorí dodali holubov do testovacej stanice,nedosahujú nejaké obzvlášť vynikajúce výsledky ani vo vlastných OZ. Je, ale chválihodné,že chcú vedieť,ako na tom sú,pretože tam majú holuby všetci rovnaké podmienky a tak si porovnávajú.To je koniec koncov veľmi správne.Nikde není však napísané,že do finále pôjde 1000 holubov.No môže sa stať,že ich bude možno 50.Ale,pre každého účastníka, by malo byť i to povzbudením,že jeho holub sa do finále dostal.Predsa už to niečo znamená.A niekto tu píše,že to bol obrovský skok dať im 130 km.U môjho priateľa j.Parčiša sa zastavil holub s testovacej stanice Derby Tatry.Číslo CZ 2020 -010-55 kap.holub.Holub bol Petrovi nahlásený.Na druhý deň bol ráno vypustený,ale pobral sa až na tretí deň,no a doteraz tam nedoletel.A to je vzdušnou čiarou nejakých 70 km.A len tak pre zaujímavosť .V minulom roku pri ceste do Belgie nám Janko Parčiš dal 8 mladých holubov,aby sme ich cestou ráno o 8 hodine vypustili tam kde do 8 hodiny dôjdeme.Bolo to presne pred Drážďanmi.Bol som tam spolu s Ing .Kučerom.Pred piatou popoludní v ten istý deň mu naraz prileteli štyria, traja na druhý deň,a jedno nepriletelo.Čo z toho plynie, no to že dobré holuby sa vracajú.
Ladislav Pavliček (12.08.2020, 21:21)
Pan Marton ten vas dochodca musi mat 1000 Eur dochodok ked chce ako tvrdite že da 20 kusov na rok to je 1000 eu zavadzate kryjete nieco co chcete ja som dochodca a len tak pri skromnom holubareni dam 1500eu za sezonu letu zdar as to takto pojde ta holubarčenie zanikne´(boj o eu)
Martin Urban (12.08.2020, 21:24)
Pan ticho leci ...a mimo a vedľa jak ta jedla
Miroslav Ďurana (12.08.2020, 22:33)
Dobrý večer.Aj ja chcem prispieť svojim názorom.Nechcem,aby sa pán Haraga vyjadroval prečo holuby prišli,alebo neprišli.Je to TS ako tu už mnohý napísali.Páčila sa mi časť pasáže p.Daníška.Mali sme holuba z TS ošetrili a pustili.Je to na holubovi či príde,alebo nie.Môj názor je,prišlo cca 50ks tak tie to pokračujú ďalej a basta.Nepáči sa mi,že chovateľ zavolá p.Haraga máte tu holuba a on príde a donesie ho do TS,To môže byť tak v súťaži OZ,ale tu hráme o nejaký balík.Viete si prestaviť toto vo vrcholovom športe,že stále prehrávam a nakoniec porazím prvého a ja som majster?Tie to holuby,čo pozbiera po chovateľoch mali byť poskytnuté v konečnej dražbe ako účastníci.
Miroslav Gemery (13.08.2020, 08:48)
Dnesny utok sokola na pravdepodobne kosickych holubov ktory mali nacvik Lipany treba hladat pricinu za velkymi stratami nielen v testovackach.Holuby sa po priamom lete rozleteli do vsetkych stran a dlho kruzyli.Takychto utokov po trase zaziju niekolkokrat.
Štefan Nochta (13.08.2020, 10:20)
Presne tak p. Gemery. Mne po včerajšom tréningu z 50 km doleteli 3 ks potrhaných mláďat. To určite nebol len jeden dravec a na jednom mieste. Hlavné , že niektorí vševedci dokážu bez príčiny a dôkazov útočiť a šliapať po poctivej práci vedenia teamu TS, v danej téme TS TATRY. Možno tam ani nedodali svoje holuby, hlavne, že oni sú tí najmúdrejší....Ja som od vzniku tejto TS stálym účastníkom a takto to bude aj ďalej, nakoľko majú moju plnú dôveru, ako aj môjho teamu. Správne napísal M.Ďurana, ako aj p. Daníšek - je to testovačka. Holub, ktorý má na to a nestihne ho nešťastie, ten sa dotiahne.
P. Haraga, nedaj sa zarmútiť provokatérmi, tých je dosť aj holubárskom športe. Ide sa ďalej!
Július Marton (13.08.2020, 14:01)
Pán Pavlíček netvrdím,že je to môj dôchodca ,ale môj starý priateľ. Netvrdím, že dá 20 holubov do TS. Boli to slová môjho priateľa . Odkiaľ berie peniaze a aký má dôchodok mňa nezaujíma. Dôchodok mu posielajú s Kanady a 2 má Slovenský. Žije si nad pomery a nesťažuje si.
Ďalej sa k tejto téme nebudem vyjadrovať. Aj Vy si môžete dať do TS aj celý holubník aj s oblasťou.
Len toľko ,pekný deň prajem: Marton Julo
Martin Urban (13.08.2020, 18:12)
Pravda je relativny pojem ...
Ján Blahovec (13.08.2020, 21:25)
Prepáčte, ale len tak trochu poeticky k tomu relatívnemu pojmu...
Ján Blahovec: Dôsledky

Geometrický pohľad na ruky
staviteľov železníc
vždy sa stretne v diaľave.
V perspektíve snáh
je výhľadovosť dôležitá.
Tak by to malo byť aj vo výbave vlád,
okrem tej iluzórnej diaľky,
veď odtekanie krajiny
v mihotavej skutočnosti
je naozaj klamné.

Ako ťažko získať múdrosť
v realite sveta,
smerodajnosť rúk
pre dobro všetkých cestujúcich...
Stereotypný tlkot kovu
často uspáva
až do depa fatamorgány.

Múdrosť sa trbliece
v rovnováhe argumentov
ako rubín v šperku.
Usádza sa v stratách a nálezoch,
vyniká súladom mysle a charakteru,
dokonca pozná limity poznania –
aspoň tak tvrdia
osvietené hlavy.

Po vykročení z brány Osvienčimu
skupina študentov skúmala
koľajnice smrti.
Zmätenými očami sa dotýkala
plačúcej hrôzy,
kovovej výhybky z ľudstva.
Akosi nevedela dôjsť
úzkymi koľajničkami rozďavených pecí
k podstate človečenstva.

Zlo má väčšiu mieru automatizmu
než dobro,
nebezpečne syčí v hypokampe.
Preto sa presne neuvidia
dôsledky prstov
napínaných rúk.
Ladislav Pavliček (13.08.2020, 21:55)
Pan Marton nic zlom len som to chcel porovnat so slovenskymi chovatelmi as mi poslu dochdok A meriky KUPIM SI TESTOVACKU
Vladimír Michalčík (16.08.2020, 17:43)
Co sa stalo T.S. dostala od niekoho stopku ked sa nelieta
Štefan Krescanko (18.08.2020, 19:41)
Pán Marton, ja som už sedemdesiatnik. Pracovne som si odrobil svoje. I po dovŕšení dôchodkového veku som ešte pracoval 4 roky. Ale prosím Vás , pokiaľ má tento Váš priateľ takýto dôchodok (2 dôchodky SK a 1 dôchodok z Kanady) oslovte ho či by mi nemohol zasponzorovať aspoň 3 x 25 kg zmes pre poštové holuby ŠTANDARD, aby som prežil jeseň. Poďakujem sa mu, aj Vám.
ŠK.
Radoslav Chromjak (18.08.2020, 20:15)
Pan Krescanko. Skuste poziadat o milodary Dobry anjel-Andrej Kiska, V siedmom nebi, alebo inu charitativnu agenturu. Temou je testovacia stanica Tatry Derby a nie vyska dochodku na slovensku!
Daniel Tomáš (18.08.2020, 20:59)
Pán Chromiak k téme Tatry- Derby už asi nemá,čo kto povedať. A práve naopak pán Krescanko pošlite adresu. Ja vám tie vrecia krmiva pošlem. Keď ste dôchodca baví vás to tak prečo nie. Dôchodcom holubárom by sme mali pomáhať. Keď ta naša záľuba ide dole vodov. Ale vzorom by mal ísť SZCHPH. Navrhujem dvochodcom neplatiť členské a evidenciu 20 holúbkov grátis. Však v kasičke na to je či .
Peter Turek (18.08.2020, 21:25)
Pán Chromiak-výška dôchodkov na Slovensku,priamo súvisí u mnohých s NEMOŽNOSŤOU,zúčastniť sa súťaží v TS doma,Európe,JAR...Špatne však na tom,nie sú iba dôchodcovia.Najhoršie,najčestnejší...
Peter Turek (18.08.2020, 21:32)
Pán Tomáš-nie iba SZCHPH,ale predovšetkým štát,ako taký.Reprezentácia krajiny v tomto športe,je jednou z najúspešnejších vôbec.Reprezentácia-reklama zadarmo.A ktoré odvetvia sú bohate dotované?No aj tie,ktoré podkopávajú poštovému holubárstvu nohy...
Radoslav Chromjak (18.08.2020, 21:45)
Ja viem, ze nie kazdy holubiar s dobrymi holubami sa z financnych dovodov nemoze zucastnit na TS. avsak TS Tatry Derby by sa mala zucastnit tejto debaty, koli prave takymto penzionistom
Peter Turek (19.08.2020, 08:21)
Čiste neutrálny názor,nemusí byť úplne správny.Je zložité debatovať verejne v situácii,ktorú určite nezavinili úmyselne.Je tu pár dobrých návrhov,snáď to dozrie časom.
Štefan Krescanko (19.08.2020, 08:28)
K môjmu príspevku a ku komentárom:
1. Pán Chromjak, som rád, že ste ma nasmerovali, že témou je testovacia stanica Tatra Derby. Ja som si toho plne vedomý. Trošku som odbočil a nechal som sa uniesť tými dôchodkami, ktoré uviedol p. Marton. Toho Andera z Popradu mi nepodsúvajte. Mám rád Andera z Košíc. Viete ja som iná krvná skupina ako je ten Váš popradský Ander. Prežil som vojenčinu na hraniciach (s DV), 2 a pol roka som pracovne pôsobil v Rusku, ďaleko v stepi. Viem čo je život a holuby mám rád.
2. Pán Tomáš, to som až takto nechcel. Nie ja nepotrebujem nijakého sponzora aj keď to z môjho diskusného príspevku takto vyznelo. Určité slová mali byť uvedené v úvodzovkách. No, ale čo už, keď si "mladenci" sadnú a vypijú trocha viac toho vína.
3. Pán Turek klobúk dole. Vážim si Vás a rád si čítam Vaše príspevky. Všetko má hlavu a pätu.
Peter Turek (19.08.2020, 09:04)
Príspevok pána Krescanka,je potrebné brať s miernou nadsázkou.I v holubárstve sa už dlhodobo roztvárajú nožnice príjmov a výdajov.Doba dáva podstatne rozdielne možnosti solventnosti rozličných skupín,ktoré súťažia spolu.Privatizéri,podnikatelia,živnostníci,momentálne nezamestnaní,dôchodcovia...Byť vo vedení SZCHPH a nájsť úplne spravodlivý model,to si vyžaduje takmer nemožné úsilie.Kedy budú spokojní všetci?Určité riešenia tú však sú.Bohatší môžu dávať do TS v zahraničí-povedzme v JAR,niektorí v TS na Slovensku a v Čechách,kto si vyberie,môže sa zúčastňovať iba súťaží vo vlastnom OZ,iba vo vybraných kategóriách.Systém,ktorého som i ja čiastočne účastníkom,je spolupráca-tzv.chovný holubník u jedného a závodí sa u druhého,alebo aj viacerých.Tu je práve miesto aj pre TS.Chápem všetkých,ktorým sa holuby v TS stratili,pretože mnohí hneď uvažujú-za tie peniaze som mohol mať toĺko a toľko krmiva atď.Vždy je to spojené s určitým rizikom.Čo je však bez rizika?Ak nasadzujete holuba na závod,možno ho vidíte naposledy.Nasadzujeme ho však s vedomím,že ho uvidíme pristávať na rodný holubník,čo je jeden z najkrajších momentov holubárstva.Ešte malá poznámka-ak som to správne pochopil,tak uvedený priateľ má jeden dôchodok z Kanady a druhý zo Slovenska-je tam napísané-2 slovenský.Pisateľ nepoužil slovo druhý,ale číslovku 2.No ak nie na tri z troch dôchodkov,tak na dve vrecia krmiva z dvoch dôchodkov,by mohlo byť.Pán Krescanko je skromný,stačí mu štandart.Pred sezónou mladých sú aj lepšie.Neberme prosím všetko až tak vážne.Ako sledujem žatvu u nás,tak by mala byť dobrá,krásna,nepoľahnutá pšenica,atď.Na jar,pri korona panike,nás vystríhali,že nás čaká neúrodný rok,izolácia,takmer nemožnosť siatia a v jeseni z tohto dôvodu,takmer prázdne potravinové obchody.Zabezpečme si preto sito na informácie a tak,ako mnohí preosievajú krmivo a zbavujú ho prachu,tak aj my selektujme,čo nám kto podsúva.
Štefan Krescanko (19.08.2020, 09:50)
Pán Turek,
ja som sa nechal uniesť tým príspevkom p. Martona, ktorý uvádza príjem jeho priateľa, že má dva dôchodky SK a jeden z Kanady. Pointa je celkom inde. Je treba povzbudiť chlapov z TS Tatra Derby, aby to nevzdávali, aby bojovali ďalej. Stále si hovorím, že nesadaj za PC keď máš trošku v hlave, potom sú tie úlety. No čo už.
Peter Turek (19.08.2020, 14:02)
Všetko v poriadku,je potrebné byť nad vecou a vaša téma patrí k holubárstvu,nie iba hádky a vyvolávanie konfliktov.Čo sa týka TS Tatry,určite sú múdrejší,prikláňajú sa k adeno,budúcnosť ukáže.Dôležité bude sledovať,či sa podobná situácia neobjaví v niektorých závodoch OZ.Snáď nie...Pomnoženie vírusu je veĺmi rýchle,ale to je už iná téma.Pripomína mi to nedávny rozhovor s Láďom Pompom.Vraví mi-tie nové choroby,to je zo dňa na deň.Moja žena večer ľahla úplne zdravá a ráno mi vraví,že je tehotná,predstav si to...
Príjemný deň všetkým a tešme sa na finále.
Jozef Daníšek (19.08.2020, 15:18)
Pozdravujem! Chcel by som nadviazať na príspevok pána Krescanka.Upútala ma tam hlavne jedná veta"Je treba povzbudiť chlapov z TS Tatra Derby,aby to nevzdávali,aby bojovali ďalej" To je zatiaľ najväčšie povzbudenie,ktoré som na našom diskusnom fóre čítal.Je to priam zaslúžila práca pána Haragu,a jeho nadšenie pre udržanie testovacej stanice pri živote.Všetci vieme,ako neslávne dopadla testovacia pri stanica pri Nitre.A to mala byť srdcovka Slov.zväzu.Len ši všimnite koľko príspevkov na našom fóre propaguje člen výboru slov.zväzu .Pomaly každá testovačka na svete.A koľko krát sa propagovala stanica Derby Tatry.To je priam macošské správanie k jednej z najdlhšie fungujúcej stanici na Slovensku.Okrem pána Jasovského sa nik z kompetentných nevyjadril,a nepodporil pána Haragu.Viem,že i v testovacej stanici v Rosine,sa holuby strácajú,a každým tréningom je ich čoraz menej.A straty sa už rátajú na stovky.A v zahraničných staniciach,ktoré sa tu systematický propagujú sa holuby nestrácajú?Už v minulosti som sa v jednom z mojich príspevkov zmienil,že testovacie stanice,sú zrkadlom nášho prístupu k chovaniu a pretekaniu s pošt.holubami.Nadmerné používanie podporných prípravkov a antibiotik nás jednoducho dobehlo.A s holubov sme si spravili modly.Je hmla hoci nad zemou holuby nevypustíme,ako keby išli pešo a nevideli na smerovacie tabule.Prší, alebo stačí,keď iba poprchá, taktiež nie.Protivietor,alebo vietor taktiež nie,lebo holuby by nedajbože priletovali zo smeru,ktorý vyvoleným nevyhovuje a tak to ide dookola.Vždy sa nájde nejaký dôvod.Nik sa nechce pozrieť pravde do očí a len sa stále na niečo vyhovárame.To nám ide priam ukážkovo.Že chováme ,ako môj priateľ p.Kučera hovorí "Tukanov"to si nechce nik pripustiť.Dám Vám,taký maličký príklad.Môj priateľ kúpil v testovacej stanici v Rosine v koncovej dražbe mladú holubičku od pána Nochtu.Tento rok priateľ nepreteká pre koronavírus,ale do Aachenu holubicu nasadil.Bez akéhokoľvek tréningu.Na druhý deň zavčasu ráno bola holubica doma.A pretek sa v prvý deň naťahoval naozaj dlho.Nechcem robiť reklamu pánu Nochtovi,ale jeho úspešnosť v testovacích staniciach je naozaj veľmi dobrá.A kvalita sa prejaví všade.A čítal som i jeho vyjadrenie,že je s testovacou stanicou Derby Tatry spokojný.Netreba chovať stovky holubov,kde kvantita naozaj prevyšuje kvalitu ale menej a preverených holubov. A nato môžeme prísť iba tvrdým výberom a ono sa to prejaví.Len sa musia tie rôzne medikamenty z holubov vyplaviť aby sa kúkoľ oddelil od zrna.A potom to bude i v testovacích staniciach veselšie.
Peter Matalík (19.08.2020, 19:00)
Však to.Ak som svojho času napísal,že chováme "cvičené opice",tak toľko kritiky som nezažil za 20 rokov!
Peter Turek (19.08.2020, 20:59)
Už som nechcel reagovať,pravdu pánov Daníška a Matalíka,je potrebné podporiť.V istom zahraničnom časopise je na túto tému reportáž s chovateĺom-veličinou,ktorý za 54 rokov závodenia,bol 51 krát majstrom-podľa nášho oblasti.Reportér,ktorý bol u neho na návšteve pred 20 rokmi,vraví-mali ste vtedy množstvo tmavo kapratých holubov s krásnymi sýto červenými očami a teraz ich tu nevidím...To bola doba,kedy sa holuby vypúšťali,ak na mieste štartu bolo prijateľné počasie.Z desiatich závodov, bolo aj osem ťažkých a tieto holuby vyhrávali.Dnes,keď z desiatich závodov sú dva ťažšie,by tieto holuby už boli pomalšie,musel som sa preorientovať...Netvrdím,že nejaké v zakrížení tu nie sú a to hlavne kvôli spoľahlivosti.Vracajú sa po krachových závodoch,aj po dńoch, týždńoch.Tieto nové,ak nepríde na druhý deň,už ho čakaj iba výnimočne.Mali sme krachový závod,kde som stratil takmer polovicu závodného tímu.Prvý deň bolo u všetkých doma iba osem holubov,z toho šesť mojích.Toľko z výpovede majstra.Mne osobne je už dávno jasné,prečo sa Peter Matalík nebojí ani horšieho počasia ,na dlhej trati...Vyjadril to svojho času v reportáži pán Sčisľák na adresu neb.Boleslava Novotného-čo ten poslal na východ,to tak skoro nikto neprekoná...Prehnanou chémiou,antibiotikami,dopingom,možno zničiť ľudstvo,nieto ešte holuba.Cyklisti-Halupczok,Pantani,atlétka Florenc Grifit Joyner atď. atď.už nie sú medzi nami,odišli v mladom veku...
Peter Turek (20.08.2020, 06:08)
Nebolo by však seriózne kritizovať ing.Krajčíka,kvôli informáciám o zahraničných TS.Sú tam iné vklady,iné výhry,dáva to širšiu možnosť uplatnenia,aj solventnejším a naši i českí chovatelia,sú v nich veľmi úspešní.Informácia o zahraničných možnostiach,neznamená automatické potieranie domáceho.Práve kvôli jazykovej bariére-nie každý ovláda povedzme angličtinu a nemčinu na úrovni ing.Krajčíka,sú jeho informácie záslužné.
Peter Turek (20.08.2020, 06:20)
Ešte k vete-Okrem pána Jasovského,sa nik z kompetentných nevyjadril a nepodporil pána Haragu.Je potrebné čítať s porozumením,pretože to nie je pravda a takto vzniká zárodok konfliktov.
Jozef Daníšek (20.08.2020, 09:03)
Pozdravujem ! Pán Turek nič v zlom.Ja nie som konfliktný typ.Môžete mi prosím menovať zodpovedných funkcionárov, ktorí v poslednej rozbehnutej diskusii podporili testovaciu stanicu Derby Tatry a pána Haragu?Myslím okrem pána Jasovského.Za to som našiel na poslednej strane sedem informácii o iných zahraničných testovacích staniciach.Nepripadá Vám to nespravodlivé?V prvom rade by sme mali robiť,všetko pre to,aby sme dostali do povedomia naše testovacie stanice.
Milan Blahovský (20.08.2020, 10:38)
Kto sú tí vami žiadaný zodpovední funkcionári p. Daníšek ??? Členovia prezídia ? Členovia ÚKK či Disciplinárného senátu SZ ? Členovia VZ SZ ? Predsedovia OZ či ZO atď ???
Koho mali vlastne podporiť a v čom ? V tom, že je neskoro plakať nad rozliatym mliekom ? Predsa ide o súkromnú aktivitu člena SZ s podporou účastníkov TS a teda tí nech sa vzájomne podporujú alebo kritizujú. Že je to chovateľské "nešťastie" rozoberané na DF SZ predsa nemôže aktivovať ľudí, ktorí nemajú nič spoločné s výsledkami tréningov či pretekov členov SZ. Prezídium SZ podporilo TS Derby Tatry a to tak, že dalo doporučenie na zaradenie TS do programu Grand Prix FCI. Je to málo ? Ktovie ako na týchto ľudí pozerajú teraz tí spoza hraníc či z direktoriátu FCI, a kladú si rôzne otázky.
Práca s mladými holubami je každým rokom náročnejšia a majitelia TS či chovatelia doma sú konfrontovaní prírodnými faktormi(dravce, vírusy, baktérie...) čoraz náročnejšie, o ekonomických či medziľudských faktoroch sa radšej nezmieňujem. Pustiť sa do práce pre chovateľov a čakať vďaku to je dosť naivné, za tie roky som si svoje zažil a viem o čom a o kom píšem.
Uzatvorte konečne túto tému a posledné slovo by mal dať majiteľ TS a chlapsky na seba niečo vziať a nie čakať na podporu či obhajobu svojich hovorcov alebo zodpovedných funkcionárov. Aspoň teda ja by som to tak urobil.
Jozef Daníšek (20.08.2020, 13:15)
Pozdravujem!.Pan Blahovsky,Typická vyhýbavá odpoveď a to navyše od človeka od ktorého by som to nečakal.Testovacia stanica pri Nitre skončila fiaskom to všetci dobre vieme.Páči sami hlavne ta Vaša veta"Prezídium SZ podporilo TS Derby Tatry a to tak,že dalo doporučenie na zaradenie TS do programu Grand Prix FCI.Je to málo? "No podľa mňa málo.Teraz si všetci umyjeme ruky,ako Ponský Pilát. a viac nás nič nezaujíma.To je Slovenska podpora v praxi. A čo sa od nás viac má čakať.To už je mimo nás.Podať pomocnú ruku to je priveľký prepych .Na finále prídeme odfotíme sa a pekný deň je za nami.No a potom sa nestačíme diviť,že členská základňa je na úspešnom ústupe a nevraživosť naopak na vzostupe.
Milan Blahovský (20.08.2020, 13:47)
Pán Daníšek, od vás ako životom okresaného človeka, by som tiež nečakal abstraktné komentáre. Nevyjadroval som sa k tejto téme, ale už som nevydržal, niektoré komentáre ma nakopli k reakcii. Niektorí sa k vývoju preteku postavili pozitívne ( v duchu selekcia ako sa patrí ) , iní zase majú hlavu v smútku a hľadajú príčiny nezdaru ( prevažná väčšina, ale mnoho písať tu nebude) . Už kdesi bolo povedané, že nemému decku ani vlastná mať nerozumie. Čo konkrétne by ste teda napr. čakali odomňa ? Že začnem filozofovať okolo toho ako to či nemal mal majiteľ TS urobiť ? Či začnem písať okolo nevyspytateľnom "adenovíruse" či o tom ako mali byť vykonané prípravné lety ? Alebo som mal ako člen prezídia odskočiť do TS , nafotiť stav holubov a popriať úspešnú sezónu ??? Ja nemám vyhýbavé odpovede, len mojim odpovediam zrejme málokto chápe či chápať chce. Propagáciu TS si musí zvládnuť celý tím okolo p.Haragu a nie Krajčík či Blahovský s Mlátkom a spol .
Ja som vám položil otázku, ktorí zodpovední funkcionári to majú urobiť a vy my odpoviete, že nestačí podpora v rámci požiadavky majiteľa a možnosti SZ. Mali sme zabezpečiť veterinárny dohľad ? Mali sme kooperovať so SHMU či čo sme mali vlastne urobiť ? Vari sme mali určiť termíny a miesta vypustenia holubov ? Mali sme poskytnuť odvetrateľnú kabínu pre prepravu mláďat ? Málo sa píše či na týchto stránkach alebo na sociálnych sietiach ako to funguje vo svete ? Buďte teda v odpovediach konkrétny, tých teoretickych vyjadrení už mám dosť aj od našich politikov.
Len ako sa vraví komu niet rady tomu niet ani pomoci a to je v prípade mnohých chovateľov svätá pravda, či sa bude niekto urážať alebo nie.
Mne osobne chýba v mnohých TS napr. dokumentácia štartu holubov - video záznam, chýba mi záznam či priamy prenos doletu holubov , nehovorím už o online prenose nasadzovania či konštatovania holubov. Predsa sa píše rok 2020 a nie 1990... Jednoducho niektorí žijú v domnení, že za veľa peňazí im stačí podať iba trocha muziky...Ja som podal mnoho návrhov či vo svojom OZ alebo na SZ ohľadom pomoci menej solventným členom a poďakovania som sa nedočkal, skôr naopak.
Podobných pretekov ako bol ten nešťastný z Veľkej Polomi je aj v iných TS dosť, len ja mám pocit, že pokiaľ sa v iných dokázali zo svojich chýb poučiť, tu to akosi nejde.
Martin Urban (20.08.2020, 21:28)
Pán Blahovsky pekný príspevok radosť čítať klobúk dole ! Poviem svoj názor na odoslanie trusu na vyšetrenie ... Pán Haraga Emerie čo vám zistia/ nezistia je úbohé riešenie a treba hľadať chybu inde ... koľko sa podielate na tej chybe?
Stefan Nochta (21.08.2020, 06:09)
Nechápem, prečo sú najmúdrejší stále tí, ktorí tam ani nedávajú svoje holuby? A už vôbec nie, prečo je úbohé zasielanie trusu na vyšetrenie???Skôr je úbohý príspevok autora. M.Blahovský, Tvoja kritika o nedostatkoch je skôr technického rázu, nemá to však žiadny vplyv na dolet resp.stratu holubov. Rozumnejšie by to vyznelo, keby si to podal ako návrh. Kto nie je spokojný s TS, nech tam nedá svoje holuby a je to vyriešené. Nechajte konečne Haragu v kľude pracovať a neznervózňujte ho svojimi nedôvodnými príspevkami.!!Má ešte dosť práce dostať zbytok holubov úspešne do finále. Ak si niekto myslí, že v TS nie je niečo v poriadku, má možnosť uvedenú TS navštíviť pri každom košovaní, pri každom dolete a tak sa presvedčiť o správnej činnosti P.Hagaru a nie od počítača trieskať bludy.
K situácii o stave holubov po dolete by sa skôr mohol objektívnejšie vyjadriť p. Luhový, ktorý sa bol osobne presvedčiť o stave doletených mláďat.
Luhový Miroslav (21.08.2020, 07:08)
Keď som tu bol spomenutý tak reagujem.Minulý týždeň cestou z východu sme sa s partiou zastavili u Petra v TS.Mladé vyzerali veĺmi dobre , veselé .To boli ale tie doletené.A bolo to 4 dni po preteku.
Držim palce ,aby sa podarilo co najlepsie zvládnuť ďaĺšie preteky a úspešne aj finále.
Milan Blahovský (21.08.2020, 07:36)
Miro, ono to je skoro vždy tak, že tie čo doletia z ťažších pretekov v normálnom čase sú v pohode a veselé. Kvalita ( a zdravie) holuba sa často ukáže aj jeho schopnosťou rýchlo regenerovať po podaní výkonu. Ktovie či sa dá povedať to isté o tých čo počupujú po strechách či poletujú po šírom okolí. Hoci som to napísal sem, netvrdím, že holuby v TS nasadené na pretek neboli v poriadku. Ktovie ako by ste obhajovali ich stav práve u tých čo sú hlásené. Ešte mali dodatok by som sa odvážil napísať ( snáď to nebude blud spoza monitora) - majú mláďata z TS na čípoch kontaktné údaje majiteľa ? Nemuseli by dnes tí, čo chcú zatúlaného holuba vrátiť, tráviť čas vkladaním údajov do kolonky zaletené holuby, o tých nechovateľoch čo ich zachráňujú sa ani nevyjadrujem. Toto ešte raz opakujem nie je kritika TS, toto je môj pohľad na prácu s holubami vo všeobecnosti.
Takmer každý komentár či to kriticky, poučný alebo zábavný sa skôr či neskôr zmení na zdroj útoku. Ja som si už na to zvykol a som odolný voči ním, pretože tieto protiargumenty sú postavené na vode.
Stefan Nochta (21.08.2020, 07:52)
No Milan, Ty normálne prekvapuješ....porozmýšlaj trošku, prečo holuby u S.Matušku lietajú pod heslom a nie menom majiteľa???
Milan Blahovský (21.08.2020, 08:01)
Je mi jasné, že zlodejov holubov je v našich radoch viac ako dosť, ale stále si kladiem otázku prečo je všetko dianie v našom športe postavené tak aby komplikovalo život serióznym chovateľom ? Na čípoch predsa nemusí byť uvedené TS QUATRO, stačí iba číslo na telefón. Majiteľ TS určite urobí všetko, aby dostal mladé späť do kolotoča testovania, ale pre to je treba aj čosi urobiť a nie iba čakať na pomoc okolia. V tomto premýšľaní ma zase prekvapuješ Štefan ty...
Stefan Nochta (21.08.2020, 08:11)
No hädam nechceš povedať že majiteľ TS má zbierať zaletené holuby? To je potom aké testovanie holubov? Ani 50% z dodaných holubov sa v žiadnej TS nedostane do finále. ! Tu sa znovu potvrdzujú slová Matalíka o tom, čo chováme!
Stefan Nochta (21.08.2020, 08:19)
Milan, nože uveď aspoň jeden príklad, ktorá TS opatruje čipy menom a kontaktom majiteľa.......nech sa poučím...
Milan Blahovský (21.08.2020, 08:29)
Urobí všetko pre to, neznamená, že si urobí z testovania cestovanie. Možno by mu hlásenia pomohli objasniť kam sa tie holuby vydali po odlete z miesta štartu, možno dostane informáciu o kondičnom stave týchto holubov a pod. Zase si z vyjadrenia vyberiete a prekrútite slová tak ako vám prvé napadnú.
Ja si všímam vývoj v TS nie iba v deň doletu, obraz o stave na holubníku dá aj dolet druhý deň ráno či nasledujúce dni, ale mnohí tvrdia, že to čo je doma druhé je prvé porazené a teda nezaujímavé ( aj takýchto extremistov dnešná doba vychovala). Dobrá TS dovedie 40-60 % dodaných holubov na finále.Každý rok je ale iný...
A ešte trocha zo štvrtej cenovej skupiny:
Nech teda každý zlikviduje na prvom preteku 70 % holubov a dokáže svetu akým zlým systémom vedieme holuby na vlastných holubníkoch pretože sa nedokážu vrátiť ani zo 100 km. Však to už ani nie sú poštové holuby.
Peter Turek (21.08.2020, 08:49)
20.8.2020-10.38-M.Blahovský-bez toho,aby som nahrával M.Blahovskému,nepoznáme sa až tak dobre,tu napísať pán Daníšek,že sa jedná o vyhýbavú odpoveď,je min.neobjektívne-slušne napísané.Je to brilantne vysvetlené,je to súkromná TS,tým je povedané všetko.Je veĺmi nevďačné byť hol.funkcionárom,hľadajme pozitíva,pretože nebude mať,kto robiť.Včera som bol u priateľa v PL,dnes košujú na závod,zatiaľ straty v OZ,okolo 30 percent.U neho hlásených 6 holubov,takmer každý z inej strany.Zajtra máme prvý nácvik-Štrba,sám som zvedavý,ako to pôjde v OZ...Každý ďalší komentár,by viedol už iba ku konfliktu.Tešme sa na finále v TS Tatry,dúfajme,že dobre dopadne.
Jozef Daníšek (21.08.2020, 09:18)
Pozdravujem! Pán Blahovsky vrátim sa k tým mojim abstraktným komentárom.A možno v mojom príspevku bližšie osvetlím svoj počin.V prvom rade sa musím vrátiť k vašej diskusnej odpovedi na môj príspevok,kde ste spomenuli, aký záslužný čin spravilo vedenie SZ keď zaradili testovaciu stanicu k testovacím staniciam FCI.A či to je málo? Nuž keď stanicu a nielen túto konkrétne "Derby Tatry" zaraďujeme do medzinárodnej siete testovacích staníc ,tak to musí byť na základe vopred daných podmienok.Volajme to organizačných podmienok,ktoré sa musia splniť. Musím na to mať písomnú záruku od zriaďovateľa,a až potom príde akt zaradenia.No a hoci som súkromný zriaďovateľ,tak sú podmienky a nariadenia,ktoré sa musia všeobecne dodržiavať.Tak to platí i pri ostatných činnostiach pri súkromnom podnikaní.Tam sú tiež dane podmienky a licenciu Vám odoberú, ak nariadenie nebudete dodržiavať.Sám vo svojom príspevku píšete čo všetko Vám tam chyba.No nemuselo,keby boli dané prísne regule pre zriaditeľv testovacích staníc.Preto som parafrázoval Ponského Piláta s umývaním rúk.A teraz sa vrátim k Vášmu neobľúbenému slovíčku "Kompetentný" No kde sú Tí kompetentní,koľko krát boli v Testovacej stanici a preveriť si či je všetko v poriadku s kostolným riadom.A keďže sa tam nakladá s peniazmi chovateľov,je to podľa mňa i povinnosť zo zákona.A svojim súhlasom,ktorí dali sú dokonca spoluzodpovední.Alebo sa držia hesla"Však sme to zaradili.A je to snáď málo?."No ja si myslím,že je to naozaj málo.Na kritizovanie je nás,ako čítam dosť.Ale na podanie pomocnej ruky,naozaj veľmi málo.No a potom sa mi nepáčila z Vašej strany poznámka,že by sa mal postaviť pán Haraga a chlapský niečo vysvetľovať.Čo má povedať? "Akých somárov ste mi sem poslali s takými to testujem."Najľahšie je poslať ho pomaly pod čiernu zem.Viete najväčšia radosť Slovákov je škodoradosť.V tom sme svetová špička.Viete mne stále v ušiach rezonujú slova nebohého kňaza pán Srholca.Ten to povedal veľmi pekne.Môžete mať päť titulov pred menom i za menom môžete byť rečovo podkutý,ale najkrajší titul je keď o Vás budú ľudia hovoriť,že ste alebo bol dobrý človek.Lebo tu po nás na zemi ostane.A podľa toho, aspoň ja osobne sa snažím žiť.
Martin Urban (22.08.2020, 18:53)
Pán Nochta ako môžete vy vedieť také informácie keď napríklad už tam boli a nie jeden krát a ja nemám ani oficiálne auto ale reálne na ňom jazdím ...
Peter Holienka (24.08.2020, 21:23)
Dobrý večer,

chcel by som sa spýtať pána Nochtu a pána Daniška ako zhodnotia dnešný závod v TS u pána Haragu. Chcel by som počuť ich názor na tento závod.
Za ich odpovede vopred ďakujem
Štefan Nochta (25.08.2020, 09:15)
p. Holienka, hodnotím to ako testovací pretek v najťažších podmienkach pre mladé holuby. Holuby sa postupne doťahujú. Útoky dravcov robia svoje, pre Vás možno čudá.......Ja mám osobné skúsenosti na mojom holubníku, keď na mladé, ktoré lietajú, zaútočí dravec, tieto zastresujú a rozpŕchnu sa na všetky strany. Dolietajú domov po 2-3-4 dňoch. A to nie je pretek, iba tréning okolo holubníku. Takže tak.
Spokojný?
Štefan Nochta (25.08.2020, 10:17)
Pozrel som si jednu TS na nížine bez vrchov a hôr, kde z tréningu 48 km chýba vyše 300 holubov od včera.......
Buček Eduard (25.08.2020, 11:00)
Svoje robia dravci. Mne v sobotu zo závodu neprišli 2 kusy. Závod ľahký holuby dofúkal vietor. Dva boli asi sprosté. Absolvoval som svadbu v sobotu, tak po svadbe som stal o 11 hodine. Pustil som mladé 68 kusov. Vyleteli do výšky a prvé sa vrátili o 14,30 ďalšie o 15 hod. hneď som dal vodu na kúpanie holuby sa kúpali bez problémov a další 1 kus o 15.30 to u mňa už sedel jeden špičkoví holubár z PL a videl ako doletel. a 16 kusov vôbec nedoletelo. Myslel som že ráno dojdu a ráno prázdna obloha. Pustil som teda o 6,15 holuby von odleteli a pristavali o 9,30 zase dva menej.

Ešte poznámka . Po týždni ako boli 1 x vonku odletelo 18 kusov. Na nohách značkovače z tel. a ozval sa len jeden. Dr.Fuzia že má moje mláďa pískača. Kde sú keď nikto nezavolá ?
Tak čil buď múdry. Sú sprosté,sú choré?
Jozef Daníšek (25.08.2020, 20:41)
Pozdravujem pan Holienka.!Rád by ste počuli môj názor.Tak tu je. Keď dokázalo prísť v prvý deň 200 holubov,tak mali prísť i ostatné,pretože mali rovnaké podmienky.Už som bol v niektorom z predošlých príspevkov napísal,že nikde nie je napísané,alebo dané, že do finále musí ísť 900 holubov.Možno ich bude 50,ale už účasť vo finále bude pocta pre holuba i chovateľa.Iba tak na okraj malá poznámka ku ktorej ma priviedol Edo Buček. Vladovi Lašovi sa stratilo pred niekoľkými dňami v jeden deň naraz doma 60 mladých.Poznám chovateľov v OZ Žilina,ktorí už v týchto tréningoch stratili viac ako 50 kusov mladých.A som presvedčený,že sa o ne vzorne starali a dbali na ich zdravotný stav. Martinčania,leteli Trenčín a úplná katastrofa.A poznám chovateľov,ktorí mi povedali,že možno po prvom oficiálnom závode Brno,ktorý nás čaká a stratia z toho torza,čo im ostalo ešte nejaké holuby,tak sezóna pretekov s mladými pre nich v tomto roku končí.Takže treba dumať,kde je pes zakopaný.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené