Nariadenia Europskych komisárov 25.10.2020: hrozba pre holubársky šport?

Slavomir Danko (02.12.2020, 19:28)
21.apríla 2021 vstúpia do platnosti nové nariadenia EÚ týkajúce sa zdravotných požiadaviek na pohyb zvierat v rámci EÚ. To by znamenalo, že pred začiatkom letu z inej krajiny EÚ by museli byť holuby umiestnení do karantény na tri týždne, potom by najneskôr 48 hodín pred košom prebehla kontrola veterinárom NVWA (Holandský úrad pre bezpečnosť potravín a spotrebných výrobkov). Veterinár NVWA vydáva zdravotné osvedčenie, ktoré musí mať prepravca holubov pri sebe pri preprave.
NPO (Holandské združenie poštových holubárov), to považuje za nerealizovateľné a zriadilo pracovnú skupinu, ktorá začala rokovania s ministerstvom poľnohospodárstva, prírody a kvality potravín . Pretože predpisy platia pre všetky krajiny, NPO kontaktovala aj FCI a národné federácie susedných krajín.
Holandská pracovná skupina teraz mala prvé stretnutie s ministerstvom poľnohospodárstva, prírody a kvality potravín, na ktorom sa prisľúbilo, že bude jasno pred začiatkom letovej sezóny v roku 2021. Pracovná skupina ponechá národné federácie našich susedných krajín a FCI informovali.
 KBDB (Kráľovská belgická spoločnosť chovateľov poštových holubov) teraz tiež začala konať. Predseda Pascal Bodengien nás informuje, že existuje kontakt s predsedom neziskovej organizácie s cieľom zistiť, ako môžeme na tento problém reagovať spoločne. Uskutočnia sa kontakty aj s príslušnými orgánmi. KBDB tiež uvádza, že podľa niektorých veterinárnych lekárov by boli nové nariadenia nemožné. KBDB o tom bude informovať neskôr.
 
Zdroj:

https://www.deduif.be/nl/nieuws/nieuwe-eu-regelgeving-bedreiging-voor-de-duivensport
 
alebo

https://www.kbdb.be/nieuws/
Slavomir Danko (02.12.2020, 19:29)
Vyhlásenie KBDB k nariadeniu Európskych komisárov
Oznámenie KBDB chovateľom poštových holubov, 27. novembra 2020.

Športový holubársky svet je zaskočený všetkými druhmi informácií, ktoré kolujú o európskom nariadení (ktoré nadobudne účinnosť v roku 2021) a ktoré okrem iného poskytuje karanténu pre naše závodné holuby. To by znamenalo koniec holubárskeho športu.
Zmobilizovali sa všetky európske federácie holubích športov, ako aj Medzinárodná asociácia chovateľov holubov (FCI) a podnikajú s vnútroštátnymi orgánmi potrebné kroky, aby bolo znenie tohto opatrenia upravené a nemalo žiadny vplyv na holubarský šport.
KBDB v súčasnosti pracuje na tomto súbore spolu so skupinou špecializovaných veterinárnych lekárov.
Uskutočnili sa tiež rôzne politické kontakty a sme si už istí ich podporou a účasťou na obrane záujmov našich nadšencov.
K dnešnému dňu KBDB zaznamenala iba pozitívne reakcie, ale verte nám, že zostaneme v strehu a urobíme všetko pre to, aby sme zachránili náš obľúbený šport.
 Spoločne sme silní!
S  pozdravom,
Národný predseda
Pascal Bodengien
Zdroj:
https://www.deduif.be/nl/nieuws/kbdb-mededeling-europese-verordening
Jozef Toporcer (03.12.2020, 10:10)
Testovany už sme druhy krok bude očkovanie, a potom čipovanie presne tak ako to robime z našimi holubmi- ked nas začipuju budeme si musieť davať pozor pri dolete holubov ked budeme prechadzať okolo anteny aby nas nezosnimalo - lebo to by potom mohol byť neprimerany nadskok no čo už

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené