Návrat sokola.

Július Vida (01.01.2021, 12:49)
Dnes na RTVS 2 o 16, 55 prírodopisný dokument SR z r. 2019.
Osobne ma to neteší, ale aspoň budeme vidieť lokality, kde ich je najviac.
Peter VAVREK (01.01.2021, 18:16)
Na Slovensku hniezdi cca okolo 150 párov Sokola takto bolo povedané v relácii Návrat Sokola na takú malú rozlohu SK celkom dosť vysoké číslo no a keď iba jeden jedinec ulovi cca 10-20 ks PH tak za jeden rok je to zaujímavé číslo v našej spoločnosti na Slovensku sa ochraňujú už iba dravci ostatné druhy ochranárov nezaujímajú? asi nie lebo na tieto nedostávajú dotáciu......
Milan Blahovský (01.01.2021, 19:11)
10-20 ??? tak to si poriadne podcenil jeho schopnosti... Myslím si, že v pohode si mohol k číslam doplniť jednu nulu ešte.
150 párov = cca 300 mladých ročne ( tu počítam s prirodzeným úhynom ) , takže nám to pekne rastie. Predpokladám, že lokality hniezdísk dominujú lokality Súľovských skál, oboch Fatier či Nízke Tatry, takže perspektíva možnosti si vychutnať krásu jeho letu a lovu je tu priam idylická.
Peter Turek (03.01.2021, 00:32)
Nechcel som už k téme písomne reagovať,pretože vzhľadom na udalosti posledných dní,už iba písať nestačí.Dnes na TA3 bola odvysielaná reportáž, o montáži búdok pre spevavce v mestách Spišská Stará Ves a Stará Ľubovňa.V týchto rozlohou neveľkých mestách,bolo namontovaných na stromy,budovy 350 hniezdnych búdok,pre tzv.užitočné vtáctvo.Zaznela tam poplašná správa,že iba v Európe sa ich počet znížil o jednu pätinu.Poplašnú správu je potrebné dávkovať postupne...Už niekoľko rokov sú zverejňované údaje o poklese o 30-40 percent.Dôvody sú známe-tak,aby ovca ostala celá a vlk sýty.Ovce ostali celé,vlci sa nasýtili dotáciami,aj keď v tomto prípade sa jedná o skutočne pozitívnu akciu,zo strany Pieninského národného parku.Konečne.Dôvod?Zaznela v reportáži výstražná poznámka-ak bude pokračovať tento pokles,doplatí na to celé ľudstvo.Píšeme o tom už niekoľko rokov.Kde boli doteraz?Máme tu podobné neziskovky,už mnohé roky a odrazu idú stavať,obrazne napísané závod na schladzovanie teplej vody?Svojho času mi predseda ochrancov dravých vtákov na Slovensku pán Chavko napísal,že sú to typické poľovnícke názory.Nikde sa v tejto súvislosti nepíše o pomere dravca a koristi,všetko sa zvalí na biodiverzitu-mení sa svet a je to vybavené...Dotácie-peniaze-činnosť...A štvrtá noha stola-holubári.Aké dotácie vám priatelia v súvislosti s chovom holubov poskytuje spoločnosť?Už všetci dookola robia iba za peniaze.Sú v televízii,médiách,zachraňujú svet a prevzaté myšlienky predkladajú,ako svoj originál.Tak,ako napísal prezident nášho zväzu v Poštovom holubovi,pri uvedenej téme-je potrebné začať niečo robiť...Ostatní už dávno robia a prosperujú z niečoho,čo ani nemôžu celkom vykázať a čo nie je ani úplne merateĺné.Nereprezentujú,nevyhrávajú výstavy,Olympiády,v TS sveta.Jedine z tejto zložky holubári robia reklamu krajine-zadarmo,bez zákonného krytia škôd,so škrípajúcimi zubami,nad roztrhaným holubom.Je možné vniesť zodpovednosť,do spoločnosti bez zodpovednosti,kde pravda je považovaná iba za názor,alebo dokonca za hoax?

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené