Spomienka

Vlastimir Pomajdík (31.01.2022, 18:13)
Pred viac ako 50 rokmi chovatelia poštových holubov z okresov Poprad, SNV, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Levoča a Gelnica sa rozhodli vytvoriť silné oblastné združenie zo sídlom v Poprade. Bolo to dobré a správne rozhodnutie pretože táto oblasť na dlhé roky patrila medzi najagilnejšie na Slovensku. Vytvorilo sa dobré funkcionárske zázemie ako v oblasti tak aj vo všetkých základných organizáciach. Vytvorili sa dobré športové aktivity a výsledky. Stať sa majstrom OZ to už bola záležitosť kvality a húževnatej chovateľskej práce. Veď v oblasti pôsobilo 480 aktívnych chovateľov.Vyvrcholením úspešnej činnosti bola celoštátna výstava v Poprade na vysokej športovej, organizačnej a spoločenskej úrovni. Navštívilo ju zhruba 3200 chovateľov a priaznivcov. Organizačný výbor pozostával zo skúsených chovateľov ako boli Janko Alexai, Ján Štelbaský, Jozef Bajtoš, Ladislav Greňa, Vladimír Božoň, Daniel Dudzík, Štefan Longauer, Jozef Švirloch, Alfonz Kovalčík, Bedrich Šmihuľa, Janko Kondula, Peter Jakubčák, Ladislav Dupkala a rada ďalších nadšencov zo Svitu, Starej Ľubovni, Kežmarku, Sp. Belej, Levoči, Richnavy, Sp Novej Vsi. Najvyššie orgány chovateľov poštových holubov v Československu hodnotili túto výstavu ako jednú z najúspešnejších v histórií. Na úspešnú činnosť OZ Poprad nedá sa v užších súvislostiach poukazovať pretože bola veľmi bohatá a rozmanitá. Dá sa však jednoznačne povedať, že to bola skvelá rodina holubárov pod tatrami. Svoje odborné a organizačné schopnosti mnohí z nás uplatňovali v rozvoji na celom Slovensku čo potvrdzujú aj posledné roky v činnosti nášho zväzu. Som presvedčený z mojích životných skúseností o tom, že aj v iných regiónoch na Slovensku sa písala bohatá história o ktorej by sa dalo písať celé strany papiera počnúc od Komárna, Bratislavy, Nitry, B. Bystrice, Trenčína, Záhoria cez Považie, Liptov, Šariš, Zemplín, Košice, Gemer a Oravy. Táto moja strohá spomienka nech pripomenia nám všetkých naše pôsobenie kedysi a dnes keď sme právom hrdí na naše úspechy. Rodili sa z nášho poznania minulosti a cieľavedomej práce tých čo to vedeli, vedia a budú vedieť.
Pomajdík Vlastimír, Spišská Nová Ves
Barbirik Igor (31.01.2022, 23:44)
Barbirik Igor (31.01.2022, 23:46)
Veľmi pekný príspevok
Peter Jakubčák (01.02.2022, 11:26)
Vladko, pozdravujem Ťa, a ďakujem ti za pekný príspevok zo spomienok priateľstva a radosti z chovu PH. Do písania takých príspevkov a spomienok v chove PH v obdoby 60-90 rokov Ti prajem pevné zdravie , zdravú myseľ a radosti s PH.
Vladimír Michalčík (01.02.2022, 15:16)
P. Pomajdik ste isto veľmi dobrý človek a dobrý holubar, ja by som chcel aby v tom čo ste napísali, sme aj my ostatní pokračovali, aby sme držali spolu

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené