Priradenie nového čipu počas nasadzovania

Dušan Konečný (07.09.2022, 16:24)
Reagujem na príspevky z témy Športová komisia 2022, najmä na príspevky o dodatočnom priradení čipu počas nasadenia.

Pretekový poriadok, strana 12 - časť Vykonávacie predpisy Elektronické konštatovacie systémy /EKS/
a práca s nimi, bod 6 hovorí:

V prípade poškodenia alebo straty čipu môže chovateľ požiadať o priradenie nového čipu holubovi
(dodatočné priraďovanie). Dodatočné priraďovanie môže vykonať osoba oprávnená a registrovaná na
túto činnosť, resp. nasadzovacia komisia pred nasadzovaním holubov alebo v jeho priebehu. Protokol
o dodatočnom priraďovaní musí byť zástupcovi organizátora preteku odoslaný pred štartom holubov.
Najčastejšie v samostatnej obálke s pretekovou dokumentáciou, ktorá sa vkladá do prepravného auta
po nasadení holubov. V protokole o dodatočnom priraďovaní čipov holubom zasielanom
organizátorovi pretekov (výcvikárovi) musí byť uvedené o akú zmenu ide a v protokole musí byť
vyznačená.


Preto nevidím dôvod dávať holuba na gumičku, alebo ho nasadiť na ďalší samostatný pretek v EKS len kvôli tomu, aby protokol o priradení bol vytlačený pred nasadením holuba. Toto sme predsa riešili dlho, kvôli tomu sme písali manuály na EKS, ktoré sa zakomponovali do PP a pamätám si, že presne tento bod bol bol kritický a vtedy sme sa zhodli, že je nezmysel to chovateľom zakazovať, pokiaľ to EKS vedia robiť.

A najmä to už používame tak, ako to jednotlivé systémy umožňujú. Čipy sa predsa kradnú, kazia, strácajú, preto tam výrobcovia túto možnosť pridali.

Navyše nasadenie holuba na nový pretek spôsobí zmätok v poradí nasadenia, ktoré je dôležité pre bodovacie súťaže a Intermajstrovstvo. Takéto riešenie sa používa iba, keď niekto zabudne holuba v koši (ako ja v sobotu), alebo zabudne, že má ešte ďalšiu prepravku a holubov a nasadenie už uzavrie.

Rozumiem teda výkladu nesprávne?
Milan Blahovský (07.09.2022, 16:52)
Asi tak, predsa v prípade písania viac KL ako jeden sa označí, ktorý list je číslo 1 a ktorý 2 a to určuje poradie nasadených holubov ( oba predsa začínajú číslom 1 pre poradie holubov ). Výpočtár píše 31 a nie 1; 35 a nie 5 atď... Aj takto dodatočne nasadený holub je považovaný zo posledného nasadeného, ak teda chovateľ nerozhodol inak a neoznačil tento list ako č.1. O čom silno pochybujem aby to takto komplikoval výpočtárovi. Pri automatickom prenose je však nutné túto zamotanú situáciu riešiť náhradným riešením a síce ručným nahodením ( opravou ) poradia nasadenia holuba.
Milan Blahovský (07.09.2022, 17:12)
Rozoberáme tu dve veci a to je priradenie čípov holubom pred sezónou a dodatočné priradenie poškodeného ( ukradnutého ) čípu.
Ja som od začiatku bol názoru, že priraďovacia zostava ( kompletná) musí byť tlačená pred nasadením holubov a dodatočné priradenie ( jedinca či pár kusov), ktoré sa zistí počas nasadzovania v prípade poškodeného čípu je v prípade, že to umožňuje systém , možné aj po nasadení holubov na pretek - v danom dodatočnom protokole priradenia sa urobí záznam o zmene. To, že systém TAURIS uzamkne ovládač pre ďalšiu možnú manipuláciu ja neovplyvním. Každý chovateľ má možnosť využiť možnosti, ktoré mu daný systém predkladá, ak ich nemá tak urobíme výnimku ? Zajtra ďalšiu výnimku atď ???? . Pre takýto prípad je teda umožnené nasadenie holuba na pretek s gumičkou.
Ľubomír Jasovský (07.09.2022, 17:30)
Systém TAUris umožňuje výmenu nefunkčneho čipu počas nasadzovania na závod , a následne sám vytlačí čípovú listinu v ktorej je zmena zaznamenaná. Až následne sa tlačí nasadzovacia listina.

Takto nás to naučil pán Kurek ,ktorý mal TAUris a on by toto určite nepovolil !!!

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené