Prestupy

Milan Blahovský (26.10.2022, 17:53)
Vážení chovatelia, blíži sa termín podania žiadosti o prestupy podľa Stanov SZ. Je si teda potrebné uvedomiť čo je možné a čo nemožné vykonať a ako riešiť tých čo konajú proti Stanovám SZ. Ako poznám chovateľov, tak väčšina z nich číta tak akurát čo je nové na diskusnom fóre a Základné dokumenty SZ ich netrápia. Žijú iba vo svojej bubline.

Pripomeniem teda tým, čo sa nevedia v danom probléme orientovať časť Stanov, ktoré boli schválené na poslednom Zjazde SZ dňa 26.3.2022.

§ 8 Prestupy členov

1.Prestup člena z jednej ZO do druhej ZO v rámci OZ CHPH sa môže uskutočniť len tak, že v pôvodnej ZO ukončí písomnou formou členstvo a v druhej bude riadne prijatý (§ 4.od.3).
Prestupujúci člen musí v ZO CHPH, do ktorej prestupuje predložiť potvrdenie podpísané štatutármi pôvodnej ZO CHPH, že má vyrovnané všetky záväzky v pôvodnej ZO CHPH.
Žiadosť o prestup musí predložiť v pôvodnej ZO CHPH najneskoršie do 31. októbra bežného roka.
2. Prestup člena z jednej ZO CHPH do druhej ZO CHPH iného OZ CHPH sa môže v ojedinelých prípadoch uskutočniť len tak, že v pôvodnej ukončí písomnou formou členstvo a v druhej bude riadne prijatý (§ 4. od. 3). Prestupujúci člen musí v ZO CHPH do ktorej prestupuje predložiť potvrdenie podpísané štatutármi pôvodnej ZO CHPH, že má vyrovnané všetky záväzky v pôvodnej ZO CHPH. Žiadosť o prestup musí člen predložiť v pôvodnej ZO CHPH najneskoršie do 31. októbra bežného roka.
3. Prestup členov jednej ZO CHPH do iného OZ CHPH sa môže uskutočniť v mimoriadnych prípadoch pri dodržaní týchto podmienok:
- výbor ZO CHPH, ktorej členovia chcú prestúpiť do iného OZ podá do 31. októbra bežného roka žiadosť na prestup platný v nasledujúcom kalendárnom roku výboru OZ CHPH, ktorého sú doteraz členmi.
- v žiadosti musí byť dokladované, že ZO CHPH má vyrovnané všetky záväzky voči OZ CHPH. Súhlas na prestup členov jednej ZO CHPH do iného OZ dáva výbor pôvodného OZ CHPH. Súhlas na prestup musí byť podpísaný obidvomi štatutármi OZ CHPH, z ktorého chcú členovia prestúpiť.
- s prestupom člena alebo ZO musí súhlasiť OZ CHPH, do ktorej má člen alebo ZO záujem prestúpiť.
4. Za ojedinelé a mimoriadne prípady sú v žiadosti o prestup považované: zmena bydliska, presťahovanie holubníka na výrazne odlišné súradnice do iného sídla, extrémna zmena doletového smeru organizátora pretekov, zmena ekonomických nákladov, zmena vzdialenosti od NS, narušenie medziľudských vzťahov, mobbing a bossing.
5. Člen alebo ZO CHPH môže žiadosť o prestup podať až po uplynutí štyroch rokov od podania poslednej žiadosti o prestup.
6. Súhlas na prestup člena alebo ZO CHPH dáva výbor ZO, OZ, v ktorom dovtedy členovia pôsobili.
7. Mimoriadny prestup člena z jedného OZ CHPH do druhého OZ mimo prestupového obdobia, sa môže uskutočniť po písomnom súhlasnom stanovisku obidvoch dotknutých OZ CHPH. Oznam o mimoriadnom prestupe musí byť zaslaný na sekretariát Zväzu.
8. Žiadna organizačná jednotka SZ CHPH, funkcionári, členovia nesmú z akýchkoľvek dôvodov vyvíjať na člena Zväzu nátlak k prestupu do inej ZO alebo OZ CHPH.
9. V prípade, že člen ukončí v jednej ZO, OZ CHPH členstvo, v nasledujúcich štyroch rokoch nesmie zo súradníc, parcely a adresy holubníka v inej ZO, OZ CHPH pretekať s poštovými holubmi žiadny iný člen Zväzu.
10. V prípade prestupu člena nie je nárok na podiel majetku ZO resp. OZ, ak nie je zmluvne dohodnuté inak.
11. Nedodržanie a porušenie ustanovení prestupového poriadku členmi a funkcionármi ZO a OZ CHPH je disciplinárnym priestupkom.

Dúfam, teda , že nebudeme v najbližšom období nútení riešiť neoprávnené prestupy členov, ako aj porušenia § 8 Stanov SZ z radov chovateľov či štatútarov OZ alebo ZO.

Pokiaľ má ešte tento Zväz nejaký rok prežiť, tak si nerobte z jeho Stanov trhací kalendár. Predsa sme len dobrovoľná organizácia a komu sa nepáčia pravidlá schválené zjazdom nech vystúpi zo Zväzu, prípadne si založí vlastný Zväz. Inak to skutočne nemá ďalej zmysel...

Ladislav Pavliček (28.10.2022, 19:12)
Tie 4 roky cakania by som zrušil ved za ten čas jedna tretina holubarov na svoj vek sprepacenim odide do holubieho neba

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené