Katovický memoriál CHOMUTOV , NP 100 rokov chovateľstva HAMBURG 2023

Miroslav Vidhold (07.01.2023, 10:12)
Na začiatok môjho príspevku prajem všetkým chovateľom všetko dobré,veľa zdravia,šťastia, pokoj a mnoho chovatelských úspecov v novom roku 2023.S veľkým potešením sme resp.ste, mnohí prijali nové veci na „poli“ národných pretekov.V októbri minulého roku sme z dôvodu väčšej zaujímavosti pre chovateľov schválili 3 nové NP :

4.6.2023 „Katovický memoriál“ CHOMUTOV
23.7.2023 „100 rokov zväzu“ HAMBURG
2.7. 2023 Vetschau – alternatíva ku Gotha pre východ- s možnostou účasti všetkých OZ

CHOMUTOV
bol navrhnutý ako alternatíva preteku Krajková, poriadajúceho sa Moravskými OVS,ako Katowický memoriál.Vieme,že sa u susedov nasádza na tento pretek cez 30.000 holubov a každý sa teší na účasť v ňom.Stal sa z toho tradičný pretek s velkým záujmom a účasťou.Podstatou tohto preteku je zabezpečiť široký záber účastníkov od západu na východ, od severu na juh Slovenska a takýmto spôsobom si popri športovom vyžití,spomenúť v duchu na tých,ktorí vtedy v Katowiciach pri nešťastí zahynuli.Je vecou chovateľov,aby sa tieto nové NP dostali do Pretekových plánov v čo najviac OZ a prediskutovali sa na Výročných schôdzach resp.Konferenciách OZ.Treba si uvedomiť,že CHOMUTOV určite bude pre väčšinu OZ „jednokategóriový“...Je to logické,ved učasť by mala byť z chovateľov z celeho Slovenska.Olympijské podmienky sú v tomto prípade nie prioritou,prioritou by mala byť masová účasť a spomienka na tých,čo zahynuli v Katowiciach.Tiež je to pretek,kde víťazom môže byť ktokoľvek,aj chovateľ „malý“,starší,či úplný začiatočník,a to dáva takýmto pretekom „šmrnc“.Každý začiatok skrýva množstvo otázok,no nikdy na ne nebude odpoveď z praxe,kým sa vec neuskutoční...Vyzývam preto všetkých chovateľov a vedenia OZ o zapojenie sa do organizácie tohto preteku a jeho vloženie do pretekových plánov OZ,aby sa čo najširšia členská základňa mohla zapojiť a stal sa aj u nás žiadanýma masovým pretekom.Mnoho špičkových chovateľov nechce lietať takéto preteky,pretože sa môže stať,že v ňom neobstoja a klesne ich „špičkovosť“.V tomto prípade nemyslite len na seba,ale na všetkých,ktorí sa na ňom chcú zúčastniť a porovnať svoje holuby s inými..Tak je to aj na Morave a myslím si,že bude aj u nás a že sa všetci stretneme na štarte v CHOMUTOVE...LETU ZDAR!!


HAMBURG
pretek z kategorie dlhých tratí,bol navrhnutý z príležitosti 100.výročia založenia prvého spolku chovateľov pošt.holubov.Dalšia vynikajúca iniciatíva rozširujúca ponuku a šanca „na rozprúdenie krvi“ u chovateľov,aby sme nezostali stáť a prešlapávať na mieste.Uvedomme si,že nás stále ubúda.Nerobme z nášho športu nejaký „automat“,ktorý začne napr. 1.mája a končí 31.7.Máme tabulky,olympijske kategorie,body,...stále dokola to isté,polovica ľudí v strede sezóny stráca motiváciu atď.Dajme nášmu športu trochu „šťavy“a pripravujme chovateľom niečo nové,čo ich môže stále držať v ošiali chovateľskej vášne...Zmeňme trochu stereotyp,aby aj chovatelia s menším množstvom holubov,mohli vyhrať,keď nie majstrovstvá,tak aspoň takéto preteky.Vieme,že nás odbúda,priemerný vek chovateľov na SK je možno okolo 60 a viac rokov.Preteky do 400 km budú v krátkej dobe neregulérne pre zníženú hustotu chovateľov a nebude to pre chovateľov s menším počtom holubov zaujímavé,pretože výsledky týchto pretekov budú skreslené...Jedinou možnosťou,najdlhšie trvajúcou,budú preteky nad 500 km...pri týchto vzdialenostiach síce tiež trochu pomáha vietor,ale o výsledku rozhoduje chovateľ,kvalita holubov a príprava na pretek.Pri väčšom rozptyle chovateľov v OZ,ktorý nás čaká v blízkom čase,sú preteky nad 500 km najviac objektívne a môže byť rozptyl chovateľov 50-200 km.Pripravme sa na to...
Tento pretek bude odmenený celonárodne a aj víťazi pásiem východ-západ,vecnými cenami.Rozpätie preteku Hamburg je od 740 km nahor..Určite sa bude jednať o pretek s ranným štartom.Vyzývam tiež chovateľskú základňu,aby sa na svojich schôdzach rozprávali s vedením a snažili sa zúčastniť tohto preteku,v čo najväčšom počte.Nakolko sa jedná o národný pretek,verím,že v smernici organizátora preteku a prepravcov, bude braný ohľad na pohodlie holubov a že zber holubov bude naplánovaný tak,aby holuby boli na mieste štartu min.10-12 hodín pred plánovaným štarom t.j.začať so zbermi holubov už v piatok poobede resp.večer,aby mohlo byť o ne dôsledne postarané-kŕmenie,napájanie a dostatočný odpočinok po preprave .Vážme si svoju prácu okolo holubov a aj samotné holuby,zvýšime tak šancu na ich návrat a v dobrý výsledok v preteku.Nebolo by od veci ponúknuť od jednotlivých prepravcov resp.OZ,ktoré robia prepravu na dlhé trate to zverejniť na diskusii a koordinovať prepravu...Letu zdar!!!

Ivan Oravec (07.01.2023, 10:49)
Držíme palce a veľmi sa tešíme nech to výjde aj natom malom rozhádanom slovensku.
za ZO CHPH Chtelnica Oravec Ivan
Barbirik Igor (07.01.2023, 15:49)
Páči sa mi to držím palce aby to vyšlo
Rudolf Čmarada (08.01.2023, 09:46)
Chcem, len doplniť to, čo p. Vidholdovi uniklo, že aj prvé dva preteky v rámci MDKS sú zaradené ako národné preteky.Zostavam s pozdravom Čmarada Rudolf.
Štefan Buc (10.01.2023, 16:41)
S veľkým záujmom som si prečítal článok od p.Schaerlaeckensa pod názvom Čas letí (Time flies
20-12-2022) kde sa spätne pozerá na rok 2022. V úvode spomína holubárov ktorí nás minulý rok opustili Jan vd Pasch, Koen Minderhoud , Jan Hermans, Dirk van Dijck, Roger Buvens a Philip Herbots
Na konci článku sa zamýšľa nad košovaním holubov.
Holandskí aj belgickí chovatelia majú často rovnaké miesto aj dátum závodu.
Ale holandskí chovatelia košujú holuby o 24 hodín skôr ? Prečo to tí „holanďania“ robia ?
Kto to robí lepšie ? Samozrejme sa to nezaobíjde bez poznámok z obidvoch strán (chronickí sťažovatelia)
ALE POTOM...
Takmer vždy keď mali takýto spoločný závod bol rovnaký scenár. Holandské holuby leteli rýchlejšie, súťaže trvali kratšie a holuby prileteli čerstvejšie.
Oči mnohých belgických chovateľov sa otvorili po tom keď uvideli ich holuby na dlhé trate priletieť v ten istý deň spolu s holubmi na stredné trate. Holuby na dlhé trate leteli 200 km a viac, a boli košované o 24 hodín skôr prileteli podstatne čerstvejšie ako holuby zo strednej trate.
Takéto veci sa stávali príliš často aby to bola náhoda.
Nemôžem nič dokázať , ale zdá sa že holandským holubom sa darilo lepšie, pretože boli lepšie pripravené.
(voľný preklad iba posledná veta je doslovný preklad)
Milan Blahovský (10.01.2023, 16:51)
100 % pravda Štefan, len to mnohí nevedia pochopiť resp. prijať.
Stanislav Adámek (11.01.2023, 10:36)
Zaujímalo by ma ako riešiť 24 hodín stojacie auto na štarte pri horúčavách, máme na tu prispôsobene prepravné auta, keď i preteky sa pre horúčavy skracujú ? Musíme pri takomto spôsobe počítať že náklady stúpnu o tretinu, auto plus vodič sa nebude platiť dva dni ale tri dni. Nie som (chronickí sťažovateľ) ale  holub tri dni v aute počas horúcich dni a štyri dni na holubníku stačí na prípravu na ďalšie preteky chovateľom s nižším stavom holubov ?
Milan Blahovský (11.01.2023, 13:14)
Pán Adámek, prípadne ďalší, neberte všetko doslovne. To, že Štefan Buc uviedol dobu 24 hodín pred štartom v Holandsku, neznamená, že to musíme kopírovať aj my. Popíšem vám spôsob zberu a ošetrenia holubov pri doprave na preteky 700-900 km našim prostriedkom.
Štart holubov je plánovaný na nedeľu ráno 5.00-8.00 hod. podľa podmienok na mieste štartu. Zber sa robí cez NS od OZ Michalovce až po OZ Kežmarok, každé OZ jedno NS. Zber prvých holubov je okolo 15:00 hodiny v piatok. Posledné NS nakladá holuby okolo 23:00 hod. ( predtým samozrejme prebehol rozvoz boxov do jednotlivých NS) , 6 - 8 OZ to zvláda za 8 hodín pri odjazdení cca 150 - 180 km hore dole). Holuby sú v prepravných košoch s kapacitou 25 na ST nasadzované v počte 15-20 ks do jedného boxu podľa nahlášok. Vodiči sú poučení o napájaní a krmení holubov čo aj rešpektujú a z každej takejto činnosti urobia videozáznam. Prvé napájanie holubov je urobené okolo 8.00-9.00 podľa toho ako sa im podarí dostať na plánované miesto, kde majú vhodné podmienky - majú za sebou cca 400 km od posledného NS a pred sebou ešte cca 700-800 km. Pár krát ešte medzitým informujú o svojej polohe na trati. Na miesto štartu dorazia v čase medzi 17:00-18:00 hod. Po príchode na štart ostáva cca 5 hodín do západu slnka a teploty postupne klesajú na prijateľné hodnoty. Holuby sa začnú kŕmiť a po cca 1 hodine sa napájajú. Holuby sa kŕmia kvalitnou bezstrukovinovou zmesou BS firmy ELPOL. Vodiči dostanú 25 kg krmiva na 1200 holubov. Opäť je samozrejmosťou zostrojenie videozáznamu z tejto činnosti. Mnohí sú často prekvapení ako sú "pažravé" holuby pri tomto krmení. Po tejto činnosti sa o seba postarajú aj vodiči a spoločne s holubami odpočívajú do nedeľnajšieho rána. Spoja sa s výcvikárom OZ a zašlú aktuálne fotografie či video o stave počasia a riadia sa pokynmi štartéra z Nemecka a výcvikára OZ. Pri normálom priebehu preteku ( bez front.zrážok, či protivetra ) doletujú na holubníky v stave, ako uvádza Štefan Buc - teda porovnateľne s tými čo doletovali zo stredných tratí. Samozrejme následná únava a regenerácia síl sa ukáže až neskôr, ale majú pred sebou cca 12 dní oddychu aby to boli schopné dokázať na ďalšom podobnom preteku. Verte mi, že za roky čo prepravuje OZ Spiš holuby na trate nad 700 km nebol "krachový" pretek pre východ SK z miest Neubrandenburg či Demmin. Je teda jasné, že pokiaľ sa urobí pre úspešný dolet čosi naviac aj pri doprave. Bonusom nášho prepravného prostriedku je to, že má chodbu so štyrmi oknami na odvetrávanie, napájačky zvlášť na vodu - ostáva v nich až do doby štartu, krmitka, ktoré bývajú ráno prázdne a rolety, ktoré je možné podľa vonkajších podmienok dvihnuť či spustiť aj počas prepravy.
Netvrdím, že všetko robíme ideálne , ale je to cesta či model aj pre iné OZ na prepravu na tieto trate. Nasadiť holuby v sobotu v čase od 5:00-12: hod.. ťahať ich cca 10 hodín na štart a tam ich po 2-3 hodinách odpočinku "vysypať" nemusí byť práve najšťastnejším riešením, aj keď sú holuby mimo domova len jednu noc. Obzvlášť v pretekoch kedy si to musia holuby rozdať aj s počasím. Pri pretekoch s vetrom je o tom zbytočne písať.
Štefan Buc (11.01.2023, 20:07)
Môj príspevok ktorý som včera napísal do diskusného fóra bol viac menej informatívneho charakteru.
Bol to voľne preložený článok p.Schaerlaeckensa ako sa to bude robiť na SK záleží len a len na nás.
Ďakujem Milanovi ktorý to podrobnejšie opísal ako to robia oni v OZ.
Milan Blahovský (06.02.2023, 11:37)
Keďže sezóna 2023 aspoň čo sa týka organizačného zabezpečenia sa pomaly blíži a množstvo "aukčných" správ odsunulo tému NP do pozadia, oživujem ju ponukou pre záujemcov o prepravu svojich holubov na národný pretek Hamburg.
OZ Spiš ako jeden z účastníkov preteku ponúka svoje prepravné možnosti a schopnosti pre odvoz holubov na pretek "HAMBURG 100". Podľa mojich informácii sa preteku zúčastnia všetky OZ od Spiša na východ a predpokladám, že aj na západ. Vieme teda prepraviť a ošetriť pre spokojnosť majiteľov holuby v počte 2200-2500 ks. Priebežná cena za holuba by sa pohybovala vo výške 1,4-1,5 € ( upresníme po uzatvorení nahlášok) a zber by sme viedli smerom na Svrčinovec - Bohumín - Poľsko-Hamburg. Štart preteku je plánovaný na nedeľu 23.7.2023 a teda zber holubov by sa uskutočnil tak, že z posledného NS napr.v Čadci okolo 21:00 hod. v piatok 21.7. s tým, že na mieste štartu by bola posádka auta v podvečerných hodinách v sobotu. Napájanie holubov pre časť východ by sa urobilo v Čadci v prípade, že sa pôjde touto cestou , ďalšie napájanie bude v sobotu o 9:00 hod. v Poľsku a následne o 19:00 hod. na mieste štartu. V prípade vysokých teplôt počas prepravy bude napájanie "posilnené" o ďalšiu zastávku cca o 13:00 hod.
Záujemcovia o prepravu našim autom nech ma kontaktujú v termíne do 1.3.2023 (písomne emailom). Svoje záväzné nahlášky ( počty nas.holubov, NS) predložte pri jednaní. Ďalšie pokyny či informácie k zberu budú predložené účastníkom preteku po uzavretí pretekových plánov koncom marca 2023.
Milan Blahovský (06.02.2023, 12:09)

Ošetrovanie a štart holubov pretek Demmin

Ján Smolen (06.02.2023, 12:54)
Pekný štart holubov aj ošetrenie holubov.
Milan Blahovský (27.03.2023, 10:54)
Zo zápisu zo zasadnutia prezídia SZ 11.2.2023
Prezídium ukladá:
Nahlásiť spôsob prepravy, nasadzovacie strediská a priebežné počty holubov na pretek Hamburg „100“ jednotlivými OZ CHPH na e-mailovú adresu predsedu Športovej komisie p.Blahovského: romulus2777@gmail.com .

Termín: 24. 3. 2023 Zodpovední: štatutári OZ CHPH

Splnili to 11 OZ západného Slovenska(SE,TT,PK,NR,SU,LE,KN,TN,TO,PB,BR) - prepravca OZ Trenčín a 4 OZ z východu Slovenska ( PP,SNV,SP,KK) - prepravca OZ Spiš...

Stanovy SZ - Časť III. §9 ....Uznesenia vyšších orgánov sú záväzné pre nižšie orgány, organizačné jednotky a pre všetkých členov....

Milan Blahovský (27.03.2023, 15:37)

Milan Blahovský (29.03.2023, 09:25)
Pravdepodobne nahlášky uzavreté, zostáva nám úloha nájsť prepravcu pre OZ BA a ZV. Určite sa riešenie nájde, len treba vytvoriť komunikačný priestor oboch strán. Predpokladám, že každý z prepravcov má ešte voľné kapacity a nalejme si čistého vína a verme, že tých 6000 ks PH sa na mieste štartu odštartuje. Záleží, už iba na vývoji pretekovej sezóny a práci každého OZ .
Milan Blahovský (16.07.2023, 15:32)
Harmonogram zberu holubov na NP HAMBURG 100

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené