Preprava a starostlivost o holuby - Rumunsko - inspiracia aj pre nas?

Daniel Krajčík (30.06.2023, 15:10)
Uplynuly vikend zapadna cast Rumunska letela prvy maraton sezony 2023 - Nordhausen, zaroven leteli pretek 500-600 km z Třebíča (Rumuni to citaju "trebík").
Start tychto pretekov bol planovany na sobotu, ale vzhladom na pocasie museli so startom pockat do nedele ...
Priebeh preteku a starostlivosti o holuby som sledoval v realnom case spolu s ucastnikmi cez socialnu siet a naozaj mi bolo velmi sympaticke, ze kazdych par hodin sa objavilo video v ktorom dokumentovali ako sa staraju o holuby pocas transportu, co celkom isto psychicky podporilo chovatelov, ktori holuby na tieto preteky poslali.
Za seba hovorim - klobuk dole! Pritom nejde o ziadne scifi, len vyuzili to co 21. storocie ponuka aj beznym ludom - mobil, internet a socialnu siet.

Dovolil som si videa stiahnut a sprostredkovat aj nasim chovatelom ... mozno ked raz budeme premyslat kam sa da kvalita prepravy a bezpecnosti holubov este posunut (a tym padom aj spokojnosti chovatelov) tak nam mozno budu, snad aspon niektore, inspiraciou. Kvalitna preprava je podla mojho nazoru jeden z najdolezitejsich elementov pre uspech preteku.

































Barbirik Igor (30.06.2023, 21:29)
Daniel super Ty chovatelia ktorý vozili holuby v tých šopach nás dnes vyučujú !!!!
Oto Gano (30.06.2023, 22:19)
Áno ja chcem tiež takéto videá z vypúštania mojích holubov.Nie že na štarte výkrik . Púšťaj a holuby vyletia …….
Miroslav Vidhold (01.07.2023, 07:42)
Toto je starostlivosť o holuby na dlhých tratiach...Nikoho nechcem uraziť,ale mnohí sa zamyslite, na čom a ako vozite u nás holuby na tieto trate.Nie je to "o rýchlom vydrganí a vysypaní" holubov na štarte... Každý potom narieka,že nemá na tieto vzdialenosti holuby a že ich vytratil...v doprave a starostlivosti počas nej, je minimálne 40% úspešnosti návratu holuba.... Pár rokov dozadu bolo u nás samozrejmosťou kosovat holuby v štvrtok resp.piatok t.j. 2 dní pred štartom...Teraz sa väčšinou holuby zbierajú v sobotu ráno a vozia celý deň po SK a potom celú noc idú na miesto štartu,kde často prídu tesne pred štartom... Vážení,takto sa to nerobí... samozrejme "poučovať"nechcem, pretože nemá význam "hádzať hrách na stenu"... Skúste si sadnúť ako šofér,alebo aj ako spolujazdec do auta, choďte 1200 km celú noc, ráno si dajte kávu a choďte naspäť...Som zvedavý, koľkí bežní z Vás to zvládnu...a toto isté chcete od holubov.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené