Brusel 3.--- Analýza.

Rudolf Čmarada (29.07.2023, 08:14)
Článok není určený pre tých pár jedincov, čo nemajú radi analýzy, ale pre účastníkov preteku a hlavne pre jejich fanúšikov, ktorí držia palce svojim favoritom.Ako to môže dopadnúť v boji o generálneho majstra MDKS ? Podľa mňa na víťazstvo má šancu prvých 9 chovateľov, ktorí sa nachádzajú na týchto pozíciách po odleteli 3 pretekov a preto si myslím že to môže byť ešte veľmi zaujímavé.Chcem ešte upozorniť na jednu podstatnú vec a tá je veľmi dôležitá.Z doposiaľ odletenych 3 tratí je tam 5 holubov, ktorí sa dokázali umiestniť 3 krát.Ak sa teraz dokážu umiestniť,to znamená, že budú mať 4 trate za rok dúfam, že potom aj tí ortodoxní vyznávači západného sveta pochopia, aký sú na Slovensku chovatelia a aké holuby chovajú.Nesledujem závody na západe, ale viem, že na Slovensku je veľa chov.čo pozorne sleduje dolety týchto pretekov,preto by som bol rád,keby niekto z nich zverejnil niečo podobné,aby sme mohli porovnávať ak vôbec je čo.Vsetkym účastníkom prajem dobrý dolet a fanúšikom nech vyhrá ten ich favorit.Zostavam s pozdravom Čmarada Rudolf.
Rudolf Čmarada (13.08.2023, 15:20)
Bol som si skoro istý, že sa tu nikto nezapojí do diskusie, čo sa týka porovnania dosiahnutých výsledkov na supermaratonskych tratiach, pretože není sa s kým porovnávať.To, čo sa pred pár rokmi javilo ako nemožné sa tento rok stalo skutočnosťou.Velmi má teší, že sme tento rok prvý raz, čo na Slovensku existuje MDKS ( je to už 40 rokov ) absolvovali celý pretekový plán, ktorý bol postavený výlučne na tratiach 900 + čiže supermaraton.To, čo dokázali niektoré holuby , nemá vo svete obdobu a je mi jedno či sa moje tvrdenie niektorým páči, alebo nie.Dovolim si tvrdiť, že na Slovensku máme vinikajucich chovateľov, ktorí svojou profesionálnou prácou dokázali, že to vedia s holubami nie len na supermaratonskych, ale aj vo svojich silných OZ,kde dosahujú čelné umiestnenia už niekoľko rokov za sebou a to už nie je náhoda. Ale o čom to vlastne píšem? O tom, že tu tento rok máme 3 holuby, ktoré dokázali umiestniť všetky 4 preteky a to už je svetový unikát nemyslíte? Toto je skutočná pravda o slovenských chovateľoch a o jejich dosiahnutých výsledkoch.Páni veľká gratulácia za to, čo ste dokázali.Dakujem za spoluprácu nie len členom MDKS,ale aj tým, čo nám pomáhali čo sa týka administratívy.
Štefan Gemeľa (14.08.2023, 11:27)

L.Kovac.Ha-19-55M-3316. VANRoy-Arden×Vili Laver Iverige Stoces Hermes. Endem 10c. Brusel 1. 28c. Brusel 3. 1c.
Štefan Gemeľa (14.08.2023, 11:28)

Poljak Jozef O.CZ-0140-1638H. Hermes. M.SK. -19-M55-3122HaW.Műller.
Štefan Gemeľa (14.08.2023, 11:32)

DV.15-0268-4.Tournier.H. +Sk.12-0503-19.Ha.G.Vandenabele.
Stefanik M.
Milan Blahovský (14.08.2023, 12:35)
Maratónci, klobúk dole pred vašim odhodlaním a bojovnosťou či cieľavedomosťou. Tá je tak krásne odlišná od všetkých zberateľov bodov v kruhoch OZ, ktorí si síce tiež idú cieľavedomo za ziskom najvyššieho počtu získaných bodov a titulom vysnívaného majstra OZ, ale často je to na úkor straty sympatii vo svojom okolí a vyše troch mesiacoch maximálnej obety všetkých účastníkov týchto oblastných pretekov. Síce v menej početnom zoskupení ste našli spoločné myslenie a pretavujete to do dielčích či širších úspechov. Už pred rokom pri CV, keď som mal úlohu vybrať pre televíziu holuba, ktorý vyčnieva nad ďalšími vystavovanými, tak som odporučil práve holuba Laca Kováča, ktorý dosiahol výnimočný výkon, ktorý by sa ospevoval v krajinách Beneluxu. Tento rok sa našli ďalšie také a je to iba dôkaz, že to robíte ako sa má. Osobne som presvedčený, že pokiaľ by tieto typy holubov, boli aj na holubníkoch "východu", tak sa pretek "HAMM 100" hodnotí úplne inými očami ako tomu možno u niektorých je. K ním sa ale treba dopracovať aj cez niekoľko sklamaní, ale my sme zvyknutí iba prežívať úspech a akosi ťažšie nám ide stráviť neúspech. Ten kto to dokáže, má možno nádej dospieť aj k takýmto výkonom ako dokazujú holuby SEMK. Všetko dobre prajem do ďalších sezón maratónci.
František Genčur (14.08.2023, 19:52)
Len si Milan vybral z kontextu zavist a fakticke poznamky tych ktori nevedia prehravat a ,,ked som nevyhral Ja-dotycny vyhral nahodou´´
Ing. Zubaj Viktor (14.08.2023, 20:14)
V každom prípade gratulujem všetkým chovateľom aj maratónskym holubom, čo všetky preteky absolvovali. V dlhých a maratonskych pretekoch aj ja vidím budúcnosť nášho športu. Už pár rokov sa snažím vymeniť celý tím na dlhotraťový.
Ďakujem organizátorom , a držím palce v budúcej práci.
Po skúsenostiach so závisťou, keď sa v oblasti nájde pár špičkových chovateľov, ktorí vyhrávajú opakovane K a S preteky štýlom , že umiestňujú vela holubov a slabší chovatelia si “nepichnú” , potom títo chudáci nakoniec vždy reagujú prestupmi a odchodmi krížom krážom s oblasti do oblasti a hľadajú čo najslabšiu konkurenciu, môžu špičkový chovatelia súťažiť len na týchto tratiach, aby mohli lietať celú sezónu. Teším sa, že sa v budúcnosti zúčastním týchto pretekov. V klasickom lietaní na body v OZ , aj vďaka prístupu prezidenta a niektorých členov prezídia k prestupom členov a neustálemu porušovaniu stanov, už nevidím.
Letu zdar
Jakubec Ľudovít (15.08.2023, 10:06)
Trochu vám osviežim pamäť,p.Čmarada. V roku 2009 sa preleteli tiež 4 preteky-AAchen,Liege,Kiel,Brémy a naviac ako preteky cez noc.Pritom prvé 3 preteky boli ťažké,aj daždivé a 4 holuby umiestnili všetko.Môj holub-03-3205-0560 Iron Man-bol najvýkonnejší s vyše 3900 km.Pre zaujímavosť,tento holub stále žije a tohto roku na 5 hniezdení dal ešte 5 mladých s 8-ročnou holubicou.Z toho 2 mladé aj odchovával až do odstavenia.Samozrejme v osobitnom oddelení.Vo svojom živote nedostal žiadny liek!
Nechcem tu začať diskusiu,že čo je skutočný maratón.Ale pretek s ranným štartom,kde časť % je 1.deň a časť 2.deň to isto nie je.
Samozrejme tohtoročné výkony 3 holubov aj ich majiteľov sú výnimočné a zaslúžia si náš rešpekt a obdiv.
Jozef Jakubcak (15.08.2023, 11:30)
Dobrý deň, p. Jakubec rad by som zareagoval na Váš prispevok vysvetlite mi čo to je skutočný maratón mňa to vážne zaujima!!!!! Že Váš Iron Man mal stastie a nezožralo ho nič cez noc to je super....Kto na svete takto lieta koho vobec može napadnúť púštať holuby aby nedoleteli v deň štartu na Slovensko....prezentoval sa takto aj jeden fukcionar z východu! Prečo v holubárskom svete sa najviac cení Barcelona??? Je to história a výkon na hranici možností PH ak pocasie dovolí dolet už prvý deň je tou čerešničkou na torte a nie
toto potenie......
Rudolf Čmarada (15.08.2023, 15:56)
Pán Jakubec ďakujem za Váš príspevok,som rád keď sa niekto vyjadrí k danej téme pretože nemôžeme mať všetci rovnaký názor.Som presvedčený o tom, že len z konštruktívnej kritiky vychádzajú tie najlepšie rozhodnutia, ale len keď sú akceptované,no a v našich OZ sa to len málo kedy podarí no a prečo? Sú dva typy funkcionárov, jedni čo im to je jedno hlavne že sa radi pochvália , že zastávajú takú, alebo onaku funkciu,no a potom sú tí druhí čo tomu skutočne rozumejú a tí si chránia len svoje záujmy, pretože ich slovo objektivita nezaujíma.Inak Vám dodatočne gratulujem k výsledkom z roku 2009 a holubovi Iron -- Man ešte veľa zdravia a plodnosti na Vašom holubniku, pretože to je svojím spôsobom tiež unikát!! Zostávam s pozdravom Čmarada Rudolf.
Ing. Zubaj Viktor (15.08.2023, 20:31)
Vypustiť holuby tak , aby nikomu na Slovensku nedoletel holub v prvý deň , napadne každého kto je 150-200 km ďalej od Vás pán Jakubčák. Lebo ak na západe Slovenska doletia prvé holuby večer a ostatným , ktorí su ďalej musia prenocovať, ti vzdialenejší už nemôžu vyhrať, a preto je to pre tých vzdialenejších neobjektívne. Z tohoto dôvodu vzdialenejší chovatelia nikdy neocenia dobrý výsledok chovateľov na kratších vzdialenostiach.
Jozef Jakubcak (16.08.2023, 06:43)
Pan Zubaj na vzdialenostiach od 850km ide vzdy len o to ako ich priebeh ovplyvní pocasie, priprava a osetrenie .holubov.Na tychto pretekoch je podstatne ktory holub to dokaze zvládnut.To ze niekto neuznava dosiahnute vysledky chovatelov na kratsich km je len otazka propozicii a smeru danych pretekov a tiez typu nasadenych holubov .Pytal som sa co je to SPRAVODLIVY maraton...... ak to ma byt o poobednych startoch tak holuby ktore chovam na DT nebudem nikdy potrebovat.Kazdy holubar sa chce porovnavat byt lepsi ako ten druhy ale vymyslat vymyslene menit kazdy rok vypustacie miesta aj tesne pred pretekom to asi nebude spravna cesta. Rumuni nam ukazali ako sa to robi....
Rudolf Čmarada (25.08.2023, 12:46)
Keď som otvoril túto tému, ešte nikto nevedel ako dopadne poradie v jednotlivých kategóriách.Teraz je po sezóne a chcel by som upozorniť na niektorých chov.ktori lietajú supermaratonske preteky a výsledky ich univerzálnych holubov.Ze to tak je, stačí si kliknúť na okienko a zobrazia sa Vám všetky ich umiestnenie.Zacnem kat.vykon za rok H.v rámci Slovenska. 1 Pavelka Patrik, 2 Štefánik Marian,. 4 Hornak Miroslav + Denis,5 Štefánik Marian. Výkon za rok HA. 1 Štefánik Marian,5 Sulovsky Samuel + Timea, 6 Kováč Ladislav + Mária, 7 Koprivnicky Ondrej.Myslim, že stojí zato, porozmýšľať o tom,v čom to asi je, že týto chov.sa dokážu so svojimi holubami umiestňovať na všetkých tratiach.Moj osobný názor je, že každý by mal začať sám od seba. Zostávam s pozdravom Čmarada Rudolf.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené