Problém s M3 v OZ prievidza

Dušan Konečný (16.05.2024, 11:48)
Mám rád transparentnosť pri riešení probémov, preto volím formu príspevku na diskusnom fóre.

Počas prvého víkendu sezóny v OZ Prievidza mal chovateľ technický problém s M3.

Popis problému:
Po riadnom nasadení holubov nebolo možné vytlačiť nasadzovaciu listinu, systém sa pri pokuse o tlač pokaždé reštartoval. Skúsili sme vymeniť adaptér na matke, nepomohlo. Skúsili sme pripojiť systém na SmartHub, aby dokumentáciu nahral online, tiež nepomohlo. Bez pripojenia SmartHub bol však systém stabilný a dokázal riadne konštatovať dolety.

Chovateľ následne šiel so systémom na riadne vyhodnotenie preteku v klube. Čas s GPS bol porovnaný, no pri pokuse o tlač sa systém opäť reštartoval.

V nedeľu večer mi chovateľ systém priniesol, zo systému sa mi podarilo stiahnuť holuby a nahrať ich do servisného systému a štandardným spôsobom som zo systému exportoval cez PideXX aj dolety z daného preteku. Dokumentáciu sa mi vytlačiť nepodarilo, nahral som video pre technikov v BENZING a systém pripravil na odoslanie. Dolety z exportu nahral do výsledkov OZ Prievidza v dobrej viere, že sa technický problém podarí vyriešiť a dokumentáciu sa technikom v AT podarí vytlačiť. Dolety boli z výsledkov ešte v daný večer zmazané, čo som rešpektoval.

V pondelok ráno som situáciu opísal Milanovi Blahovskému a po telefóne sme si povedali, že ak výrobca dokáže zabezpečiť dokumentáciu a potvrdenie o korektnosti, pretek bude uznaný. V stredu bol systém u výrobcu. Keďže sa jednalo o doposiaľ prvý problém svojho druhu systém putoval hneď našim vývojárom. Bol identifikovaný problém so súborovým systémom, po jeho oprave bolo možné dokumentáciu opäť vytlačiť aj nahrať na server.

Tu nájdete nasadzovaciu listinu

Tu nájdete doletovú listinu.

Potvrdenie o korektnosti od výrobcu čakám v balíku s opravami, európska sezóna je v plnom prúde a technici sú vyťažení. No aj to, že výrobca zavesil danú dokumentáciu na svoje servery znamená, že za ňou stojí. Servisný prípad bol uzavretý bezplatnou výmenou M3 za nový kus mimo záručnej doby.

Dnes sa ku mne však dostala sťažnosť od funkcionárov OZ Prievidza s nasledovným textom:


Pri prvom preteku tohtoročnej pretekovej sezóny zo Šlapaníc, konaného dňa 4.mája 2024 sa nám
do výsledkov dostali holuby chovateľa Michala Velebného (použitý EKS Benzing M3 401660), ktorému
pri nasadzovaní jeho holubov na tento pretek nasadzovacia komisia v Nedožeroch-Brezanoch
nedokázala ani opakovane vytlačiť kontrolný list. To znamená, že nemohla ho komisia dať do obálky
prepravného auta a teda, jeho holuby nemali čo hľadať vo výsledkovej listine OZ Prievidza z tohto
preteku.
Nevedeli sme, ako sa mohli jeho holuby dostať do výsledkov, kto ich tam doplnil, až nakoniec sme
sa dozvedeli, že ich tam dal pán Konečný, svojvoľne, bez akejkoľvek komunikácie so zástupcami OZ
Prievidza.
Žiadame prezídium SZ, aby tento neoprávnený vstup do výsledkových listín bol čo najskôr
prešetrený a určite aj s patričným disciplinárnym postihom. Dúfame, že sa to stalo prvý krát a že
dobré meno výpočtového programu SZ zostane aj naďalej bez akejkoľvek spoločenskej ujmy.


V prvom rade sa ospravedlňujem za "neoprávnený vstup do výsledkových listín". Ak sa na to pozriem spätne, zrejme som to mal naozaj najprv komunikovať so zástupcami OZ Prievidza. Dám si na to v budúcnosti pozor. Konal som v dobrej viere, že problém sa vyrieši v prospech chovateľa a v danom momente mi to prišlo správne a logické. Robil som to s vedomím, že v prípade problému môžu byť dolety opäť vymazané, čo sa následne aj stalo.

Zaujíma ma, aký "disciplinárny postih" majú funkcionári OZ Prievidza na mysli. Okrem technickej podpory pre majiteľov EKS BENZING robím zároveň technickú podporu pre výpočtový program. Najmä pre funkcionárov SZ, no často aj pre výpočtárov OZ, ak sa vyskytne problém. Moje meno teda môže figurovať pri prepočte výsledkov, pri importe doletov, či zmenách pretekov v rôznych OZ a neviem, či by som ku všetkému vedel spätne dohľadať písomnú komunikáciu. Na jednej strane to prinesie rýchle vyriešenie problému a jednoduchšiu komunikáciu, na druhej strane idem do rizika obvinenia z manipulácie výsledkov. Osobne sa mi ťažko hľadá červená čiara, tú ma však každý z nás inde.
Milan Blahovský (16.05.2024, 13:44)
Zdravím zainteresovaných aj tých neznalých problému. Je to skutočne tak ako uvádza Dušan Konečný, problém s ovládačom M3 mi bola nastolený a problém bol v tom, že nedokázal z dôvodu poruchy softvéru v ňom, vytlačiť nasadzovací list. Nepoznám všetky detaily nasadzovania a iba predpokladám, že holuby boli po nasadení - načítaní do ovládača M3 a následne odoslania dát z tohoto ovládača na server spoločnosti Benzing ako to je vždy pri daných systémoch s live prenosom vykonávané. Holuby sa predpokladám dostali do prepravného auta a boli dopravené do miesta štartu. Odtiaľ boli vrátane holubov pána Velebného odštartované a následne u majiteľa ovládača po dolete aj skonštatované. V týchto chvíľach ma napadajú otázky typu prečo bol pán Velebný a jeho holuby pripustené k preteku ? Nebol porušený pretekový poriadok zo strany organizátora preteku ( Hlava III.bod 15 ) ? Prečo sa musí hasiť požiar až potom čo dom zhorel ?
Pretekový poriadok v časti Vykonávacie predpisy EKS a práca s nimi v bode 19. je uvedené
" - Všetky EKS systémy , ktoré boli orgánmi SZ CHPH povolené na konštatovanie poštových holubov pri pretekoch sú z hľadiska svojej funkčnosti vhodné na použitie a výsledky holubov bez ohľadu na používaný systém konštatovania sú rovnocenné.
Každý majiteľ EKS systému má právo využívať všetky funkcie daného systému. "
Daný bod neschválil ani Dušan Konečný ani Milan Blahovský, je tam a majitelia týchto systémov majú právo využiť všetky funkcie daného systému !!!
Čo porušil pán Velebný , pán Konečný a ja v danej kauze ???

Prezídium sa bude na svojom zasadnutí zaoberať aj touto sťažnosťou OZ Prievidza, ja už vopred svoje stanovisko napíšem:

1. Organizátor svojim konaním počas priebehu, od začiatku, až po koniec rešpektoval prítomnosť holubov p.Velebného v preteku.
2. Je splnený bod 18. Vykonávacích predpisov:Chovatelia, ktorí používajú pre konštatovanie holubov systém BENZING Live,TOPIGEONS live majú možnosť vyhodnotiť preteky priamo z domu bez povinnosti zúčastniť sa na otváraní hodín a to iba v prípade, že tým neohrozia minimálny počet chovateľov pre platné otvorenie konštatovacích hodín podľa Hlavy VI,bodu1.
Vyhodnotenie preteku z domu je platné za dodržania nasledovných bodov:
a) Systém vytvorí elektronickú verziu kontrolného listu priamo na zabezpečenom serveri výrobcu EKS a vo výpočtovom programe MyPigeons zobrazí odkaz na stiahnutie vo všetkých online výsledkoch predané preteky. Elektronická verzia nasadzovacieho a doletového listu musí obsahovať všetky náležitosti podľa platných usmernení SZ CHPH.
b) Elektronická verzia dokumentu bude dostupná na zabezpečenom serveri výrobcu EKS najmenej podobu dvoch rokov.
c) Vyhodnotenie z domu nie je považované za manipuláciu s EKS podľa Hlavy VI. Bod 1
bod 15. V prípade straty dát z EKS medzi nasadzovaním a vyhodnocovaním, stráca chovateľ po termíne uplatnenia reklamácie poruchy) nárok na vyhodnotenie a preteky nemôžu byť uznané. Reklamáciapre dodatočné vyhodnotenie preteku pri online doletoch je max.21dní od štartu preteku. - bolo dodržané !!!
3.Pán Konečný ako zamestnanec spoločnosti Benzing má verím, istú kompetenciu a právomoc do oprávneného zásahu pre vyriešenie vzniknutých problémov v prostredí ich serverov, kde je uložené naše prostredie pretekových výsledkov.
4. Moje právomocí sú spojené s potrebou riešenia nedostatkov, ktoré vzniknú chybným nastavením súťaží a spracovaných výsledkov, ktoré mnohokrát potrebujú výpočtári či funkcionári OZ, prípadne mnohokrát aj radoví členovia SZ.
5. Pretek je pre porušenie PP ,Hlava III.bod 15 - neplatný pre všetky súťaže FCI a SZ, alebo musí organizátor pretekov rešpektovať skutočnosť uvedenú vo Vykonávacích predpisoch EKS a zaradí holuby p.Velebného do počtu NH a ich dolet do pretekových výsledkov platných pre všetky súťaže SZ a FCI.

Stále opakujem, že sa iba držím platného PP SZ a zdržujem sa ľubovoľných pohľadov pre a proti voči zainteresovaným stranám.
Anton Durana (17.05.2024, 10:25)
Píšem len malý výťažok zo stanoviska OZ Prievidza....a teda jeho holuby nemali čo hľadať vo výsledkovej listine OZ...,alebo potom, prešetreny s patričným disciplinárnym postihom...no rétorika hodná pre účastníkov Norimberskeho procesu.Nechcel by som holubarit s takouto ekypou....
Jozef Michalica (17.05.2024, 10:37)
Moja myšlienka k téme:
Skôr by sme si mali pomáhať, ako ubližovať.
Pozitívne hodnotím prístup pána Konečného.
Ing. Zubaj Viktor (17.05.2024, 13:10)
Kto chce hľadá spôsoby ako pomôcť, kto nechce hľadá dôvody ako sa zbaviť konkurencie. U Prievidžanov som zažil na vlastnej koži . Veľa bodov v 20 % želám týmto chovateľom . Pekný deň.
Július Vida (17.05.2024, 18:38)
Myslím si, že p. Konečný aj keď je správcom tejto stránky a má prístup k výsledkom nie je oprávnený vstupovať do nich bez vedomia vedenia OZ.
Mal p. Velebnému opraviť EKS a ten si mal riešiť problém v OZ.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené