Zamyslenie.

Jozef Veselický (03.06.2024, 18:16)
Dnešný deň bol na preteky poštových holubov nesmierne náročný. Zaujal ma spôsob,ako sa OZ Žilina vysporiadala s touto situáciou. Namiesto toho,aby sa hrdinsky bili do pŕs,že to holuby musia zvádnuť,múdro stiahli pretek na prijateľné kilometre. Pri pohľade na výsledky ostatných OZ a vývoji počasia,si myslím,že bolo zachránených množstvo holubov.Je to neobvyklé,ale niekto ešte používa zdravý rozum. V mene týchto holubov Vám OZ Žilina ĎAKUJEM!
Jozef Veselický (03.06.2024, 18:19)
súhlasím
Martin Sušienka (06.06.2024, 02:28)
Dobrý večer. Aj ja by som chcel pozdvihnúť prácu štartovacej komisie OZ Žilina. Zaslúžia si veľký obdiv a rešpekt. Ale u nás v OZ Martin je situácia úplne opačná. Naša novozvolena štartovacia komisia je jedna veľká katastrofa. Už druhý pretek preložili z nedele na sobotu aj keď nedeľa bola v poriadku. Asi sme potrebovali zakŕmiť Moravské sokoly. "Ešte dnes sa im grga s Martinských holubov,,. Tretí pretek tentokrát nepredložili a tak to v Chrudime pustili do nie moc dobrého počasia s výsledkom prvý holub rýchlosť 970m/min.Pretek trval skoro 2 hodiny. KATASTROFA,straty, holuby zničené no hnus. Štvrtý pretek Ričany pustene 6.30 "Výborne,, Až na to že OZ Levice pustili 6.40,takže 10 minút po našich. Podľa mňa slabá komunikácia so štartérom. Straty boli zas. A teraz piaty pretek Ričany 2 Holuby pustené 6.15 do oparov. No paráda. Prvý holub rýchlosť 1086 m/min. Pretek trval viac ako hodinu a straty zas a zas a tentokrát nemalé. Prečo to píšem. Z toho dôvodu že to bolo zo strany novozvolenej štartovacej komisie AMATÉRSKY výkon so záverom obrovských strát. A druhá vec je tá že ani jeden z členov štartovacej komisie sa nikomu neospravedlnil za to čo sa stalo a k tomu sa tvária ako keby za to nemohli. Niektorý majú aj pripomienky typu však nechováme hlupákov. To je choré. Toto nie je dobrý prístup k holubom. Ja osobne si vážim každého holuba. Preboha veď sú to živé tvory a nie nejaké stroje. Nakoniec poviem k tomu len toľko že niektorí chovatelia by sa mali nad sebou zamyslieť. S pozdravom
Radimír Sadlek (06.06.2024, 05:53)
Nič proti pán Susienka ale nadávať na startovaciu komisiu je hlúposť v prvom rade môžete nadávať na seba že ste ich nasadil na ten pretek.Zamyslenie je asi také že sme holuby rozmaznalií načo mi je holub ktorý urobí 4 trate vo špici príde bočni vietor alebo protivietor a už ho není
Lubomir Kavecký (06.06.2024, 09:19)
100%pravda P.Sadlek
Ján Bačík (06.06.2024, 09:28)
Dobrý deň. Ja si myslím, že štartovacia komisia OZ Zilina nič zvláštne neurobila,Majú kvalitný dopravný prostriedok a oni ho vôbec nevyuživaju, čo sa týka v prípade nevhodného počasia. Myslel som , že OZ Žilina bude jediné čo nezruší pretek Chomutov a bude čakať na mieste štartu dva,tri dni na vhodné počasie. Tak by to malo byť. Takto svoj dopravný prostriedok dali na úroveň OZ Bytča a iných OZ , kde nie je možnosť kŕmenia ani napájania.
Anton Durana (06.06.2024, 09:32)
Pred chvíľou som napísal príspevok,no zobralo mi to len P.Sadilek, takže znova.P Sadilek
Martin Sušienka (06.06.2024, 10:03)
Jednu vec som zabudol napísať na margo toho všetkého a to je že naša oblasť ma odletieť šiesty pretek sezóny a mi len dúfame že nás bude 20 chovateľov tak toto je tá vaša tvrdosť. Načo sú mi holuby keď nebudem mať s kým pretekať. Toto si treba uvedomiť.
Milan Blahovský (06.06.2024, 10:57)
Prevzaté vyjadrenie istého poľského chovateľa ( preložené translatorom) na sociálnej sieti po víkendových pretekoch u nich - na zamyslenie teda tiež:
"Toto je výsledok poľských predpisov: keď nelietaš, spadneš. A chovateľ volá definíciu som tvrdý a dáva do všetkých podmienok. Je ťažké sedieť na príjemnom mieste a piť kávu a holuby zároveň platia najvyššiu cenu mnohí z nich neprežijú skôr utrpenie neuveriteľne.
Viem čo píšem lebo chovám a lietam 44 rokov plním veľa funkcií tak si myslím že mám skúsenosti. Ešte dodám, že na posledný let 500+ som nedal svoje holuby a som spokojný s tým rozhodnutím. Opäť raz vínko vo forme súťaže, pretože chovatelia, ktorí chcú vyhrať, musia riskovať životy svojich vtákov, no nemusí to tak byť. Rad im čistím, dobre kŕmim, pozrite ako lietajú, aj mne sa páčia, ale rozumne bez únavy holubov. Toto je moja záľuba a vášeň a tak to aj aj zostane.
Napísal som toho veľa, ale možno to pomôže niektorým chovateľom a aktivistom pri správnych rozhodovaniach. Toto bol účel môjho príspevku. So športovým pozdravom PRAJEM DOBRÝ LET.

Inak pre info neznalým - straty v poslednom víkende pri pretekoch nad 500 km v Poľsku boli 50-70 % ...pre mnohých sezóna skončila
Radoslav Chromjak (06.06.2024, 17:16)
Poznám OZ v ktorom sa rušia preteky mladých holubov skoro pravidelne po telefone.Ja rozumiem že ak počasie nepraje treba predložiť závod.Ale! Poznám chovateľov čo namnozia 180 ,200 a viac mláďat a rušia preteky a idú robiť aukciu po holubovh čo zvládli prd.A pasujú sa majstrami.Je dôležité dodržať aký taký pretekový plán do konca!
Michal Vrabeľ (06.06.2024, 20:17)
Pán Chromjak už začni robiť niečo robiť pre svoje holuby lebo si úbohý . A potom tu zabdadzaj Slovensku holubarsku spoločnosť si hanba tohto koníčka . Spamataj sa
Anton Púchovský (07.06.2024, 07:36)
Tak nepoznám p.Vrabela a ani p.Chromiaka ale p.Chromiak má kúsok pravdy.Ja som kúpil veľa holubov v dražbe do 50€ možno 20-30 za posledných 8-10 rokov ale z toho boli 2 dobre.Poradim najlepšia kúpa je ísť k chovateľovi domov a kúpiť si čo sa ti páči.
Radoslav Chromjak (07.06.2024, 15:24)
Pán Vrábel nestíham reagovať pretože pracujem v zahraničí a to ma živí.Moje príspevky myslím vážne Keď piješ nepíš radšej nič ☝️. držím palce novému vycvikarovi
Radoslav Chromjak (07.06.2024, 21:54)
Pán Blahovsky,máte pravdu že je to hobby atď. Prečo je to pretek?Zdravá rivalita je na dobro veci a,selekcia holubov . Ukončiť preteky po telefóne je čo? Počkáme kým každý bude spokojný a až potom poletime naozaj

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené