Kritika OZ RUŽOMBEROK

Miroslav Krajči (06.06.2024, 21:29)
Týmto príspevkom chcem poukázať na nekompetentnosť funkcionárov v OZ Ružomberok, aby sa už konečne ponaučili a nerobili z nášho športu holubník! Konkrétne posledný pretek Chomutov...volal mi funkcionár Ivan Veselovský s tým, že pretek sa nekoná a ruší. Na miesto neho sa mal letieť pretek Šlapanice na koeficient. Na košovaní mi výcvikar Peter Tekeljak potvrdil to isté čo Ivan Veselovský, a teda, že sa letí na koeficient....takto sme boli informovaní všetci v OZ Ružomberok. Niektorí chovatelia sa rozhodli, že keďže sa pretek nezapočíta do MO, tak holuby nenasadili. Pretek sa odletel....a Hurá systém...pretek započítaný do MO!!! Chovatelia, ktorí nenasadili holuby, boli oklamaní a ukrátení. Z roka na rok sa u nás dejú veci, ktoré sú na zamyslenie. Takéto nedostatky by sa vôbec nemali diať, je to nespravodlivé a zavádzajúce voči chovateľom. Toto všetko spôsobuje rozvrat oblasti a zánik chovateľstva.
Letu zdar!
Miroslav Šebo (07.06.2024, 09:10)
Pan krajči plne svami súhlasím
Milan Blahovský (07.06.2024, 13:16)
Trocha vám do toho vstúpim. Dňa 2.6.2024 ste mali v pláne pretek Chomutov. Z dôvodu jeho zrušenia na národnej úrovni a následne krátenia trate s informovaním členov OZ, že sa poletia iba Šlapanice, pravdepodobne došlo k nepochopeniu resp, nepresnému výkladu ku skráteným pretekom. Tie sa realizovali a v pláne boli uvedené body do MOZ z neho ( z Chomutova). Takéto situácie sa riešia na oblastných konferenciách, kedy sa nastavajú pravidlá podobných situácii. Zrejme boli voľby funkcionárov dôležitejšie ako toto...Ktovie ako by reagovali tí chovatelia, čo nasadili a niekto by im oznámil, že ide iba o koeficientový pretek a žiadne body nedostanú z neho.
Pokiaľ sú svedkovia, že výbor vydal vyhlásenie ( snáď aj písomné ), že ide o pretek bez bodov tak je to porušenie fair play zo strany výboru, ak následne pridelil body účastníkom preteku. Pokiaľ je to iba na tvrdení proti tvrdeniu, tak to neobstojí.
Osobne to vidím na nedôsledné nastavenie pravidiel riešenia podobných situácii, prípadne neinformovanosť členskej základne o činnosti v OZ.
Každopádne to neprispieva k dobrej atmosfére v OZ , čomu sme žiaľ čoraz častejšie svedkami...
Tekeljak Peter (07.06.2024, 14:04)
Pozdravujem všetkých, ktorí sa venujú tomuto krásnemu a zároveň náročnému koníčku. Som výcvikárom OZ Ružomberok a nedá mi nereagovať na kritiku práce funkcionárov našej OZ. Výcvikárom som stal ako nový člen hneď po vstupe do OZ, nakoľko nikto túto funkciu nechcel vykonávať, netušiac čo všetko ma čaká. S odstupom času si dovolím povedať a iste mi mnohí výcvikári dajú za pravdu, že je to najnevďačnejšia funkcia vo výbore OZ.
K uvedenej kritike poviem len toľko. Je pravda, že pretek Šlapanice sa mal pôvodne letieť na koeficient, ale na podnet ZO sa tento pretek započítal do MO. Žiadny hurá systém. Ako výcvikár som obtelefonoval všetky ZO, ktoré rozhodli, že sa pretek bude započítavať do MO. Všetko sa udialo ešte pred štartom samotného preteku. Len toľko na vysvetlenie.
Viac čo chcem v tomto príspevku povedať je, že členovia vedia len kritizovať a to doslova všetko, ale prečo napr. si Ty Miro, keď už tak kritizuješ nenapísal, že sme leteli závod Šlapanice a závod v našej oblasti voči iným oblastiam dopadol veľmi dobre s minimálnymi stratami. Tak ako pochválili prácu OZ Žilina. Prečo nenapíšeš, že keď prídeš na košovanie máš pripravené koše, máš pripravené technické zabezpečenie, máš vypísané papiere k závodu, máš zabezpečenú dopravu. Ty len prídeš nakošuješ si svoje holuby a tým Tvoja práca v ZO a OZ končí. A sú tu ďalšie veci, ktoré ty ako rádový člen nemusíš urobiť alebo rozhodnúť. Zabezpečiť plynulý priebeh závodu od štartu až po výsledky, zúčastňovať sa rokovaní nielen výboru OZ. Všetko toto funkcionári vykonávajú vo svojom voľnom čase a na úkor svojich rodín. Som si istý, že ani jeden z funkcionárov, ktorých tak kritizuješ, nerobí veci tak, aby vedome niekomu chcel uškodiť. Veď nám všetkým ide o to isté, o naše holuby.
Na záver chcem povedať len toľko, keď už tak všetko kritizuješ, prečo nepracuješ ako člen výboru, najlepšie vo funkcii výcvikára - s radosťou ti ju odstúpim a aby sa už podľa Teba nediali veci, ktoré sú na zamyslenie. Kritizovať nestačí, treba aj niečo urobiť. Prajem všetkým, aby Vám vaše holuby prinášali radosť a potešenie a aby sme túto ťažkú sezónu úspešne dolietali.
Tekeljak Peter (07.06.2024, 14:11)
Ešte pre vytvorenie správneho obrazu o situácii. Chovateľ, ktorý nenasadil z dôvodu, že sa letí na koeficient bol len jeden.
Miroslav Krajči (07.06.2024, 16:18)
Presne tak ako píše pán Blahovský , je to porušenie fair play zo strany výboru, ak následne pridelil body účastníkom preteku. Žiadne písomné vyhlásenie o danej zmene som nevidel a myslím, že ani nik zo ZO. Dnes pri košovaní, chovatelia mi potvrdili, že minulý pretek nasádzali s vedomím, že sa letí na koeficient. Keď som ich košoval, Ty si pri mne Peťo stál a pýtal som sa ťa, čo a ako sa vlastne letí. Teraz Ťa citujem: " Miro letíme Šlapanice na koeficient" ...myslím, že si to úplne jasne povedal, bolo to pred štartom. A áno, ako obyčajný chovateľ - rádový člen, prídem, nakošujem, narežem papiere do košov, poblombujem koše a pomôžem povkladať koše do auta za starších ľudí, vždy keď som tam.
Ak považuješ za dobrý pretek 180km trať a holuby doletovali celý deň, tak každému je jasné, že sa nemôžeme baviť o dobrom štarte.
Najväčší problém, je v tom, že vo vedení sú chovatelia, ktorí dlhé roky nelietajú a potom aj tak s holubami nakladajú. Peťo si obklopený nie príliš úspešnými chovateľmi a potom možno nevieš na ktorú stranu sa dať. Keď povieš niekomu pravdu do očí tak Ťa má za blázna a dočkáš sa od OZ disciplinárneho konania. Je tu skupina ľudí, ktorí si robia ako im vyhovuje.
Je veľmi smutné, že v našej oblasti máme vlastného prepravcu s autom na dobrej úrovni a dávame si voziť holuby do horšieho ako som to videl dnes. A to len preto, že pozeráte na 0,04 centa....A píšeš ako komu záleží na holuboch.
Videl som keď sme košovali holuby na NP Gotha a do jedneho koša ste natlačili 47 holubov.

Letu zdar!
Miroslav Krajči (07.06.2024, 16:24)
Ešte podotýkam, aj náš predseda oblasti sa ohľadom preteku Šlapanice, vyjadril tak isto ako Ty.
Ivan Nemec (07.06.2024, 19:12)
1. Organizátorom preteku Chomutov bol SZ CHPH. Prepravu organizovali spoločne OZ Ružomberok a OZ Matrin. SZ pretek pred jeho uskutočnením zrušil. Pretek Šlapanice musel rýchlo zorganizovať Výbor OZ Ružomberok samostatne, nakoľko OZ Martin organizoval pre svolich členov Ríčany. Vyžadovalo si to konať rýchlo, s veľkou dávkou experimentovania. Že sa použil na informovanie telefón je logické.
2. Ja, ako tajomník OZ tvorím manuály pred pretekmi pre členov OZ už 2 desiatky rokov (Rbk, LM). Tiež posielam akékoľvek zmeny, ktoré sa vyskytnú počas pretekovej sezóny. Viem čo to obnáša. Preto musím podporiť p. Tekeljaka. Urobí to dobre, profesionálne.
3. Pán Krajči k vám len toľko, vaše hodnotenie je povrchné a subjektívne.
4. Nakoľko Výbor OZ Ružomberok, aj z dôvodu pandémie, už nadsluhuje a v tomto roku končí, vy mladí členovia OZ Ružomberok máte šancu zapojiť sa do činnosti vo výbore OZ. Ale pozor, ak sa rozhodnete s tým začať, už do nebude len o mudrovaní, ale aj o zodpovednosti voči SZ a hlavne voči 80 členom OZ (čo naznačil aj p. Tekeljak). A hlavne každý to robí dobrovoľne, bez nároku na odmenu a s tým rizikom, že sa pri nutných, nepopulárnych rozhodnutiach stane tým "zlým". A tiež, že táto dobrovoľná činnosť vo finančnom vyjadrení bude vrcholne stratová.
5. Ešte nakoniec. Každý člen SZ CHPH by si mal prečítať dokumenty ktorými sa zväz riadi. A keď čítať, tak s porozumením. Lebo v poslednom čase sa vyskytli aj prípady, že členovia porušujú Stanovy a Pretekový poriadok SZ a na presadenie svojich záujmov sa oháňaju (vyhrážajú) Občianskym zákoníkom a Ustavou SR.
Tekeljak Peter (08.06.2024, 07:23)
1. K preteku Šlapanice už len toľko. Žiadne následné pridelenie bodov účastníkom preteku nebolo. Všetko sa rozhodlo tak ako som písal v prvom príspevku to znamená, že väčšina ZO rozhodla. K výroku ktorým ma cituješ poviem len toľko, keby som čo i len tušil, že sa toto bude pretriasať tu na diskusnom fóre, určite by som to riešil inak napr. nahrávaním čo som komu povedal.
2. K tvojej práci v ZO zas len toľko. Áno máš pravdu nakošuješ, áno narežeš papier, áno zablombuješ koše, ale zabudol si napísať, že len tie do ktorých si košuješ svoje holuby. Áno povkladáš koše do auta, tak ako to bolo na dnešnom košovaní, kedy si stál na dvore a viac ako nosenie košov ťa zaujímal telefón. Až na upozornenia sa ti podarilo vyniesť možno dva koše, keď už väčšina bola v aute. Naozaj nechcem zachádzať do takýchto slovných prestreliek, ale chcem aby si chovatelia vypočuli aj tú druhú stranu.
3. Napísal sa si, že som „obklopený nie príliš úspešnými chovateľmi“. Ani len netuším o čom to vlastne hovoríš. Ak považuješ najlepších chovateľov a to nielen z našej oblasti, z ktorými konzultujem každý pretek, za nie príliš úspešných, tak naozaj už neviem. Tak isto neviem na základe čoho si napísal: „ dočkáš sa od OZ disciplinárneho konania“. Odkedy som vo funkcii výcvikára a to už je niekoľko rokov, nemali sme v OZ žiadne disciplinárne konanie.
4. Ty ako chovateľ ktorý dlhé roky lietaš, by si mal vedieť, že aj pretek na 180 km nemusí byť ľahký, ale stačí si pozrieť výsledky a tam budeš vidieť, že sú u nás chovatelia, ktorí mali z tohto závodu aj viac ako polovicu holubov doma do 30 minút. A to že holuby doletujú celý deň, je si myslím v poriadku. Však je to bežný jav aj v iných oblastiach. Nie všetky holuby sú rovnako pripravené, špecifické rozloženie našej oblasti, poveternostné podmienky, prúdenie vzduchu to všetko ovplyvňuje dolety našich holubov a to ako dlhoročný chovateľ by si mohol vedieť. A keď som písal že dobrý pretek, skôr ako na dolety holubov som myslel na minimálne straty a to je si myslím dosť podstatné voči prebiehajúcej sezóne.
5. K preprave a autu ktoré spomínaš zas len toľko. Keby si sa zúčastňoval všetkých rokovaní, ktoré sme absolvovali, vedel by si, že pred touto sezónou došlo v našom pretekovom pláne k výrazným zmenám a to hlavne zmena regiónu a s tým spojené dekláracie na závody, kedy sa dohodli určité spolupráce na základe obojstranných dohôd. A toto je jedna z nich, že pretek Hranice u Aše prepravuje OZ Martin. Myslím si že takéto predčasné závery sú úplne zbytočné. Skončí sa sezóna a môžeme hodnotiť. Čo bolo dobré a čo treba zmeniť. Tak si myslím, že je to správne. Len pre informáciu, dnes t.j. 8.6. o 20,30 som dostal videá z napájania holubov. Myslím si že je to OK a o holuby je postarané. A ďalšia vec, prečo nenapíšeš, že koše boli čisté, prepravca dodal papier do košov. Zase len zbytočne kritizuješ.
6. Financie je samostatná kapitola. Áno Miro sú chovatelia, ktorý riešia cenu holuba a poteší ich aj minimálne zníženie. Veď aj ty dokonca patríš k nim, každý rok počúvame, koľko Ty platíš za závody. Neviem síce čo znamená 0,04, ale my sme na tomto závode ušetrili 40 centov na km. K tomuto si myslím nemá ani zmysel sa viac rozpisovať.
7. Som aj „rád“, že keď už kritizuješ všetko v našej oblasti a si schopný napísať: „Videl som keď sme košovali holuby na NP Gotha a do jedného koša ste natlačili 47 holubov“. Pýtam sa ťa: Keď si to videl a bol si pri tom, čo si urobil preto aby tých holubov v koši bolo toľko koľko ich má byť? Nič.

Toto je moja posledná reakcia na kritiku v našej OZ. Myslím si, že už ani nemá zmysel ďalej reagovať, lebo to môže pokračovať ďalej a ja naozaj nepotrebujem riešiť veci verejne na diskusnom fóre. Holubárčenie je o úplne niečom inom. Ten kto chce pochopí, ten kto nechce bude nezmyselne kritizovať a vypisovať ďalej.
Pavol Fidrik (08.06.2024, 08:25)
Pán Tekeljak Peter, nech rozpíšete svoj príspevok do nieviem koľkých bodov a očiernite neviem ako pána Krejčího, stále nie je vysvetlené ako prídu k bodom chovatelia, ktorí nenasadili svoje holuby na pretek, keď o pridelení bodov bolo rozhodnuté, ako píšte pred štartom a nie pred nasadzovaním. Z toho mi jasne vyplýva, že sa jedná o nie fair play zo strany výboru.
Zubaj Ladislav (08.06.2024, 20:09)
K uvedenej kritike poviem len toľko. Je pravda, že pretek Šlapanice sa mal pôvodne letieť na koeficient, ale na podnet ZO sa tento pretek započítal do MO. Žiadny hurá systém. Ako výcvikár som obtelefonoval všetky ZO, ktoré rozhodli, že sa pretek bude započítavať do MO. Všetko sa udialo ešte pred štartom samotného preťeku. Len toľko na vysvetlenie. kopia. O tejto variante na body som ako štatutár bol oboznámený ,až pri zbere holubov večer pred pretekom,v nasadzovacích strediskách Par.Lupča,D.Kubín,Lokca,že to treba letieť na body.Moja odpoveď bola že to treba prebrať s p.Tekeliakom.Po tel.rozhovore s p.Tekeliakom za chodu mi bolo oznámené že sa letí na body po dohode zo ZO CHPH čo som rešpektoval,ale až do tejto chvíle som informoval chovaťeľov že sa letí na koef. ako poznám Mira ide mu o princíp a musím mu dať jasne za pravdu že za celu preťekovu činnosť nesie plnu zodpovednosť podľa stanov výbor OZ CHPH a nie ZO CHPH .Preto je mojou chybou,že sme nechali rozhodnuť ZO čky.Tento pretek nebol rovnocenný kilometrovo s Chomutovom a preto nemal byť na body,mame volný dátum kde ho nahradíme a odletíme Chomutov a buďe to OK. Zvoláme výbor a buďeme to riešiť OK.
Pavol Fidrik (08.06.2024, 20:52)
Pán Zubaj klobúk dole, stručné, jasné a výstižné a hlavne bez zbytočného očierňovania.
Miroslav Krajči (09.06.2024, 20:42)
Pán Fidrik ďakujem za Váš stručný a výstižný príspevok a tiež nášmu predsedovi oblasti, že mi dal za pravdu, ktorý je aj štatutár OZ a členom KRK SZCHPH. Spolu s Milanom Blahovským majú rovnaký názor, pretože sú už dlhoroční funkcionári a riadia sa stanovami SZCHPH.
Peťo nájdi mi v stanovách , ktorú pretekovú činnosť riadia ZO CHPH na Slovensku, a ukáž mi jednu OZ CHPH ktorú riadi ZO CHPH... Podľa mňa výbor OZ CHPH je zodpovedný za celú pretekovú činnosť od usporiadania preteku až po vyhodnotenie preteku . Ako výcvikár máš konať podľa stanov SZCHPH a nie podľa názorov ľudí v ZO. Týmto vyzývam výbor OZ CHPH aby uvedenú skutočnosť dal podľa stanov na poriadok do 14 dní od usporiadania preteku.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené