Má v rukách chovateľ,100% jeho nastavenie na úspechy a tvrdá a nekonečná práca.Viem o čom hovorím!!!
Autor: Kamil Slíž
Dal by som to do dvoch rovín pohľadu.
1.porovnávame neporovnateľné,na štarte sa stretáva profesionál s amatérom.Akú má výpovednú hodnotu kontra,čas(jeden je cez deň v práci,druhý je doma),ľudská podpora(chovateľ je na všetko sám,inde duo-trio,početná rodina),financie(niekto má kapacitu investovať do holubov ročne príklad 1000e,druhý 20 000e).Poloha holubníka(doletové pásmo v km,vypúšťacie miesta,geografické členenie,prekážky,celkovo poveternostné podmienky,hľavne prúdenie vetra)lokalita(holubník ktorý nepozná dravca,holubník kde pred prvým nácvikom mladých je 20-30 percent zožratých)závodné družstvo(jeden začína so 150ks,druhý 50ks)Až by to malo byť o vedomostiach fajn,tu sme si najbližšie,pretože každý môže napredovať v štúdiu ale vedomosti bez daľšej podpory sú nedocenené.Až by každý majster oblasti dal holuba do spoločného holubníka(napr.testovačka) i tu bude niekto prvý a posledný ale šťastie,výber...o rok by poradie bolo iné.
2.spravidla ten kto sa o holuby stará(čas,financie,vedomosti) dosahuje aj dobré výsledky.Otázka je, čo si jednotlivec predstavuje pod slovom "dobré".Prešiel som si štyrmi OZtkami môžem to trochu porovnať.Jedno čo viem,nik z nás nerobí pre holuby 100percent.
S pozdravom Lukačik
Kvalitný materiál pri odpovedajúcej starostlivosti robí špicu pelotónu za všetkých podmienok a konkurencie. Materiál však často nekorešponduje s predstavami majiteľov, o starostlivosti nehovoriac. Koľko Olympionikov v okolitom priestore už bolo a len sporadicky som zaznamenal zvýšení záujem o ich napr. kúpu na západ od nás, Azda nie sú špičkové výkony postačujúce? Marketing snáď prevýšil zdravý rozum? Odpovedať možno rôzne.
Dobrý večer,
s viacerými chovateľmi na Slovensku často diskutujem. A veľa chovateľov sa ma pýta, že či je rozdiel v kvalite holubov (výsledkov), ak je Generálny víťaz OZ z 45 členov, alebo OZ 90 členov. Poviem Vám úprimne, že nie je nato jednoduché odpovedať. Je tu viac faktorov viac názorov, čo si myslím, že je normálne. Ale skromne sa domnievam, že úspešnosť umiestnenia chovateľa má v rukách chovateľ, 70% a aj viac. Keďže som v kontakte s chovateľmi od Írska po Rumunsko. Momentálne dobre napredujú Nemci, Poľsko a aj Rumunsko (ale to je vec vedenia). Pod toto sa podpisuje viac faktorov a najviac ekonomika (sociálna situácia krajiny) a stým spojený import holubov aj zo zahraničia (ročne 700 a viac ). Nebolo by vhodné teraz do toho hovoriť o genetike, ktorá je chaotická a nielen u nás. (ale nečudujem sa bez organizovaného vzdelávania sa nikde nepohneme viď. víťazov v testovačkách, ktoré idú do módy). Poprosím, o slušnú a korektnú diskusiu, iba tak sa dostaneme dopredu. Takže do pléna je kladiem otázku je rozdiel v kvalite holubov ak majster je z 45, alebo 90 členov? Ak sa to nezvrhne môžeme neskôr rozdiskutovať aj iné otázky.
Ďakujem