SZCHPH
SZCHPH
z archívu článok pre tých, ktorí radi nakupuju na internete, od podla mna najlepšieho z holubarov na svete uja Schaerlaeckensa

Autor: Martin Macej

z archívu článok pre...
Najstaršie prvé Najnovšie prvé
Potvrdenie vymazania

Naozaj chcete vymazať túto tému vrátane všetkých jej príspevkov? Túto akciu nie je možné vrátiť späť.

Vymazať príspevok?

Naozaj chcete vymazať tento príspevok? Túto akciu nie je možné vrátiť späť.

Milan Blahovský
Milan Blahovský
31.07.2026, 19:02

Jozef, u nás sa predáva rodokmeň, farba a ešte možno tak nejaký pokec okolo neho...Bohužiaľ to kupujúcim stačí a tak to aj následne s ich chovateľským vývinom aj vyzerá.

Snáď som sa nikoho nedotkol, ak áno, potom trafená hus zagágala.

JJ
Jozef Jakubcak
31.07.2026, 17:58

Dobry deň, dnes je horúco a ked som cital tento článok prebratý z archívu zjavne starsieho vydania tak mi prislo aj zle..Kedze tiež nakupujem holuby z NL a BE tak som citil potrebu zareagovať.

Treba si prečitat aj články UJA Schaerlaeckensa koľko berie za sprostredkovanie a za predaj svojích holubov keď k tomu dojde....Ten p.Kaier a všetci čo nakupuju su potom asi blazni... Číňan si nedávno kúpil holuby od De Bruina za 10 000 000 mil eur! Nechcem byt osobný ale podla vas by si mal kupit čo-slovenské holuby???NIKTO NEKÚPI MAČKU VO VRECI ZA TAĶÉ PENIAZE !To čo sa predáva na internete je u nás je vážne kvalita?

MM
Martin Macej
31.07.2026, 15:35

Nedávno som sa rozprával s niekoľkými čínskymi kupcami.

Povedal som im, že aj my sa neustále snažíme posilňovať našu kolóniu, ale iným spôsobom ako oni.

„Niekedy to vyzerá, akoby ste hľadali zlé holuby,“ povedal som.

Nechápavo sa na mňa pozreli.

„Pozri,“ povedal som, „my kupujeme holuby od chovateľov, ktorí podávajú dobré výkony. Vy chcete slávne mená, rodokmene a vnúčatá alebo bratov a sestry super holuba, pretože veríte, že aj toto budú super holuby.“

Vieme, že to nie je také jednoduché.

A čo viac, mnoho chovateľov mení svoje ceny na mimoriadne ceny, ktoré ste ochotní zaplatiť.

Prijmú dve ceny, bežnú cenu a oveľa vyššiu cenu pre vás.

Myslíme si, že 300 eur za pištiace holúbä je drahá cena. Človek si myslí, že čím je vták drahší, tým je kvalitnejší.“

Potom som im ukázal sumu peňazí, ktorú som zarobil predajom „bonov“ (poukážok).

Toto ukázalo, že si môžete kúpiť poukážky od skvelých šampiónov za 150 eur alebo menej. A sú to poukážky od tých istých chovateľov, u ktorých kupujú svoje drahé holuby.

Jeden z nich chcel kúpiť antverpské holuby a to bolo šťastie.

Veď čo sa týka tamných záležitostí s holubmi, trochu o nich viem.

Spomenul som Stickers Donkers, Bevers, K. Boeckx, R. Smolders, Gyselings, Vandenbrande, L. Heremans a ďalších veľkých šampiónov v rýchlostných pretekoch.

Nepoznali žiadne z týchto mien.

Potom som spomenul mená chovateľov, ktorí si tento rok veľmi dobre viedli v dostihoch na stredné trate: Louis Meulemans, J. vd Veken, Diels, F. Marien, Baertsoen, Baeck, Marcelis a ďalší. Obzvlášť Marcelis bol senzačný v šprintérskych pretekoch. Opäť: nikdy som o nich nepočul.

Potom ONI spomenuli nejaké mená.

Z toho by ti cez noc zošediveli vlasy.

Väčšina z týchto chovateľov, ktorých poznali, boli holubári a bez výnimky všetci inzerovali (za veľa peňazí) v čínskych časopisoch o holuboch.

Nezaujímali ich mená, ktoré som spomenul, pretože nechceli ísť domov s holubmi od (pre nich) neznámych chovateľov.

„Aký je to cirkus,“ občas si pomyslím.

A mimochodom, neskôr, keď spoznali Heremansa, si mysleli, že VŠETKY Heremansove vtáky sú super. Ak existuje niekto, kto to vedel lepšie, bol to sám Leo.

Zosnulý Dusarduyn. Mnohí ho považujú za najlepšieho pretekára na dlhé trate v 
histórii. Napriek tomu bol v zahraničí dosť neznámy. Boli 
za to jeho jednoduché ručne písané rodokmene? 

HOLANDSKÉ MENÁ

Povedal som im, že mnohí z chovateľov, ktorých spomenuli, sa sami stali šampiónmi, o ktorých nikdy nepočuli.

Len pokrčili plecami.

Pozoruhodné je aj to, koľko holandských mien bolo na ich zozname.

Títo chovatelia majú povesť skúpych na peniaze, ale inzerujú v Číne a zdá sa, že sa im to vypláca.

Niektoré z týchto mien si viedli dobre; iné mali na predaj iba „rodokmeň“.

A chovatelia, ktorí si počínali dobre, súťažili v pretekoch proti 10 000 až 20 000 holubom.

Vysvetlil som, že v Belgicku je 1 000 holubov veľa. Pretože kultúra v Belgicku je veľmi odlišná, s mnohými možnosťami pretekov kvôli fragmentácii.

Obávam sa, že ničomu z toho nerozumeli.

Samozrejme, víťaz proti približne 800 holubom bude mať vždy menšiu komerčnú hodnotu ako víťaz proti približne 15 000 holubom.

Preto je o holandské holuby taký veľký záujem a ceny sú na viacerých predajných stránkach na internete také vysoké.

Keď som poukázal na to, že niektorí z týchto holandských chovateľov majú „belgickú kmeň“, opäť len pokrčili plecami.

Samozrejme, na internete videli, že tie holandské holuby lietali v rovnakých pretekoch väčšinou rýchlejšie. Vysvetlil som im to, čo som napísal skôr v tomto článku, a že to preto nemá nič spoločné s kvalitou.

Japonci prestali nakupovať, pretože im dovoz neprinášal žiadne ďalšie výhody.

Obávam sa, že Číňania budú nasledovať.

Jedinou otázkou je kedy.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie.