SZCHPH
SZCHPH
z archívu článok pre tých, ktorí radi nakupuju na internete, od podla mna najlepšieho z holubarov na svete uja Schaerlaeckensa

Autor: Martin Macej

z archívu článok pre...
Najstaršie prvé Najnovšie prvé
Potvrdenie vymazania

Naozaj chcete vymazať túto tému vrátane všetkých jej príspevkov? Túto akciu nie je možné vrátiť späť.

Vymazať príspevok?

Naozaj chcete vymazať tento príspevok? Túto akciu nie je možné vrátiť späť.

Milan Blahovský
Milan Blahovský
22.08.2026, 13:03

To nebola odpoveď Viliamovi, to bolo doporučenie všetkým čo majú problém s chápaním textu. Mnohí vidia iba slová ( hlavne ak ide o preklad ) a pointa im uniká.

Snáď tu teraz sa nebudeme chytať za slovíčka. Ak si myslíte , že trpím syndrómom povýšenectva, tak to je smutné...

Anton Ďurana
22.08.2026, 12:42

P.Blahovsky,veľmi pekne ďakujem,Aale vy to nedokážete?Ale prosím vás,no neprekvapili ste ma...Máte pravdu nie každý to dokáže,no darmo pedagogické skúsenosti.Ak ste to nepochopil tak vaša odpoveďVilamovi bola maximálne netaktna a povýšenecka.

Milan Blahovský
Milan Blahovský
22.08.2026, 08:21

Pán Ďurana, u vás sa snažím čítať medzi slovami a akosi mi to ťažko ide, snáď nebudem musieť medzi slabikami....:-))))

Anton Ďurana
21.08.2026, 22:30

P.Blahovsky,p Viliam prepáčte:často treba čítať medzi riadkami...

MM
Martin Macej
21.08.2026, 14:48

A taraz dačo od De Bruijna - bol tu spomenutý pánom Jakubčakom:

O holubárstve bolo napísaných veľa kníh.

A mnoho chovateľov vám dychtivo poradí, čo by ste mali robiť, aby ste vyhrali.

Ale bohužiaľ, väčšina z tých, ktorí radia iným, sú sami menej ako priemerní pretekári. Mali by byť oni učiteľmi?

Ľudia, na ktorých sa môžete spoľahnúť, sú šampióni. A najmä tí, ktorí boli šampiónmi celý život. Takýmto mužom je Holanďan Willem de Bruijn, muž s rozprávkovými výsledkami, ktorý tiež pomohol iným stať sa šampiónmi. Položil som mu niekoľko otázok, ktoré vám môžu odhaliť veci, na ktoré by ste normálne nemysleli.

Čo by som mal urobiť, aby som sa stal takým šampiónom, akým si bol celý život ty?  

V prvom rade by si sa mal CHCIEŤ stať šampiónom. Každý môže robiť to, čo ja, pokiaľ má vôľu vyhrať.

Ľudia by samozrejme mali mať aj pocit, a čo je ešte dôležitejšie, neveriť všetkým tým hlúpostiam, ktoré sa hovoria, ako napríklad tajomstvám, o ktorých iní tvrdia, že ich majú, ale ktoré neexistujú.

Čo rozumieš pod pojmom „pocit“?

Ťažko povedať. Mal by si byť holubom medzi holubmi. Mať schopnosť veľmi dobre pozorovať. Vidieť, čo holuby potrebujú, ako sa cítia, čo majú radi a čo nie a tak ďalej.

Čo je v tomto športe najdôležitejšie?

Jednoduché. Dobré vtáky. 90 percent všetkého ostatného sú nezmysly. Spýtajte sa 10 šampiónov, ako holuby kŕmia, a dostanete 10 rôznych odpovedí. Spýtajte sa, ako trénujú, a ten istý príbeh. Holubníky majú byť veľmi dôležité. Ale pozrite sa, aké odlišné sú holubníky šampiónov.  

Leo Heremans tvrdí, že holubníky by mali byť dobre vetrané. „Holuby potrebujú čerstvý vzduch.“

Šampióni ako vd Wouwer, Dirk van Dijck, vd Bulck a Jos Joosen tvrdia, že holubníky by sa NEMALI vetrať. „Vetranie spôsobuje iba prievan.“  

Niektorí šampióni navštevujú veterinára každý mesiac, iní takmer nikdy.  

A aká je VAŠA predstava o vetraní?

Na rozdiel od holubníkov vd Wouwera a Dirka van Dijcka sú moje holubníky veľmi otvorené. Nad hlavami vtákov sú škridly strechy. Presne ako u bratov Janssenovcov.

Posledných pár rokov W de Bruijn často cestoval do Belgicka a nadviazal
tam veľa dobrých kontaktov. Jedným z nich je Maurice Haesendonckx.

„Dobré vtáky“ sú to jediné, na čom záleží, hovoríte. Ak chovateľ nemá dobré vtáky, ako ich môže získať?

Choďte na správne miesta. Najlepšie k chovateľom, ktorí majú málo miesta a teda málo vtákov. Takí ľudia sú nútení vyraďovať vtáky, ktoré by boli dobrými vtákmi pre ostatných.

Ha, potom by k tebe by ľudia nemali chodiť.

Chápem, čo tým myslíš, môže to znieť naozaj smiešne, keďže sám mám veľa vtákov.

Ale dovolím si tvrdiť, že som iného druhu.

Keď ľudia hovoria o Verkerkovi, mne a ďalších, často hovoria o mnohých vtákoch, s ktorými pretekáme, a „zabúdajú“, koľko z týchto vtákov vyhrá ceny.

Stalo sa mi, že som prihlásil 110 vtákov a vyhral 100 cien.

Podľa môjho názoru je to oveľa ťažšie ako vyhrať 10 cien z 11 vtákov, aj keď aj to je veľmi dobré.

„Choď na správne miesta, povedal si. Môžeš byť konkrétnejší?“

Je veľa chovateľov s dobrými výsledkami, ale to pre mňa nestačí.
Chcem tiež poznať silu konkurencie.

V niektorých častiach Holandska a Belgicka nie je také ťažké dosiahnuť vynikajúce výsledky, keďže konkurenti veľa neznamenajú.  

V iných regiónoch je to naopak. Pokúsim sa to vysvetliť na príklade.

Tam, kde bývam, je veľa vody. Keby som v zime korčuľoval so staršími ľuďmi, bol by som najlepší zo všetkých. Keby som korčuľoval s 20-ročnými fanatickými korčuliarmi, bol by som len na vtip. Chápete?

„Áno. Ale vy v Holandsku viete, kde sú dobré vtáky. A máte na to peniaze. Mnoho ľudí v zahraničí také šťastie nemá. Môžu zabudnúť, že v tomto športe zohrávajú svoju úlohu?“

Vďaka internetu sa svet holubov zmenšil. Cudzinci by si mali preštudovať výsledky holubníkov a určite by nemali naletieť na reklamy, ktoré sľubujú postavenie mosta, aj keď rieka neexistuje. Musím však priznať, že správna interpretácia výsledkov je umenie. Navyše by ste nemali chodiť k chovateľom, ktorí veľa liečia.

Uprostred veľkých strelcov.

Vaše vtáky sa zdajú byť rýchle a silné. Ako ich získavate? Možno ich triedením? Aby ste zistili, či majú svaly na to, aby sa z nich stali silné vtáky?

Určite nie hodnotením vtákov a o svaloch viem rovnako veľa ako o očiach.

To nič neznamená. Aj tak o holuboch veľa neviem. 

To teraz myslíš vážne?

Smrteľne vážne. Niekedy sa cudzinci, ktorí si chcú kúpiť mláďatá, pýtajú na farbu očí rodičov. Verte či nie, ani ja neviem, akú farbu majú oči mojich najlepších chovných holubov.

A potom očné znamenie?

Očné znamenie, no tak. Sme vážni ľudia, však? Keď si ľudia kupujú vtáky, nikdy nepochopím, čo hľadajú, keď sa im pozerajú do očí. Mali by sa radšej pozerať do očí chovateľa!

Hovoríš, že si kúpil veľa vtákov, ale to isté urobili aj mnohí iní. Ale na rozdiel od teba sa im to nikdy nepodarí. Aký je v tom rozdiel?

Celkom jednoduché. Odchovávam veľa mláďat a každý týždeň pretekám s čo najväčším počtom vtákov na akejkoľvek vzdialenosti! Dokonca aj čistokrvné šprintérske vtáky, ktoré som si kúpil v Belgicku, musia byť schopné zvládnuť dlhé trate. Moje staré vtáky pretekajú 20-krát do roka.
Vtáky, ktoré to nezvládajú, môžu ísť. Takto nakoniec budete mať dobré vtáky.

Alebo ŽIADNE vtáky.

Ha, dobré vtáky alebo žiadne vtáky, však? Ale radšej žiadne vtáky ako zlé vtáky. Navyše, prázdny holubník bol pre mnohých dobrým základom pre nový začiatok.

Pri dovoze vtákov ste často úspešní. Nehovoríte nič o vtákoch, ani...o očiach alebo svaloch. Na čo sa pozeráš?

To, čo hovoríš, je nesprávne. Kúpil som si naozaj veľa vtákov, ale len zriedka som mal úspech. A na čo sa pozerám?

Hhm. Vôbec nič. Keď si myslím, že chovateľ je čestný a mám podozrenie, že má dobré vtáky, jednoducho kúpim košík mláďat.

Plný košík?

Správne, alebo dva plné košíky. Takto kupujem tie odpadky, ale aj dobré vtáky. Veľa peňazí za jedného vtáka nie je zárukou kvality. Vždy porovnávam s tombolou. Čím viac žrebov, tým väčšia šanca. Výhodou pretekov s týmito vtákmi je, že nemusíte čakať roky, aby ste zistili, či sú dobrí.

Loft De Bruijn v zimný deň

Dávajú základné vtáky ako Kleine Blauwe len dobré vtáky?

Samozrejme, že nie. Vtáky, ktoré dávajú len dobré vtáky, existujú iba na internete. Preto sa zriedka stáva, že dávam vtáky priamo do chovného holubníka len kvôli ich dobrému rodokmeňu. Najprv musia v pretekoch dokázať, že si to zaslúžia.

Veríte v príbuzenské kríženie alebo by sa holuby mali krížiť?

Verím v šťastie! To je to, čo potrebujete pri chove.

Čo by si povedal, že je tvojím tajomstvom?

Výber založený na výsledkoch a prirodzenom zdraví. Výber robím so záznamovým hárkom v rukách. Takto získate dobré vtáky, niet inej cesty.

Ak si vyberáte s rodokmeňmi v rukách, získate vtáky s pekným rodokmeňom.

Ak je dôležitá krása, získate krásne vtáky. Ale na čo sú vtáky s úchvatným rodokmeňom alebo krásou, ktoré nedokážu nechať ostatné za sebou, keď letia domov?

A potom kŕmenie?

To je v holubárstve najjednoduchšia vec. Svojim vtákom dávam rovnakú zmes po celý rok a môžu jesť, koľko chcú. Plne dôverujem ich inštinktu.

Vtáky zjedia, čo potrebujú, a nezjedia, čo nepotrebujú. Ak nejaké krmivo zostane, urobím sliepky šťastnými. V skutočnosti by mal mať sliepky každý chovateľ.

A čo užívanie liekov?

Nič zvláštne. Keď vtáky ochorejú, budem prvý, kto im dá lieky.

Keď sú v dobrom zdravotnom stave, vyhýbam sa všetkým liekom. Veľkou chybou, ktorú mnohí robia, je myslieť si, že lieky môžu vtákom pomôcť lietať rýchlejšie.

V prvom rade neriskujem: paratýfus. Raz ročne sa liečim naslepo.

Willem de Bruijn: Časté podávanie liekov nevyhnutne vedie k oslabeniu holubov a silneniu baktérií .

Si si istý, že toto je najlepšia metóda?

Hmm. „Presvedčený“ je lepšie slovo. Vždy som sa snažil zo svojich vtákov dostať to najlepšie. A musím priznať, že som mal v minulosti pochybnosti. Nie je nič, čo by som nevyskúšal.

Pred pretekmi som vtákom injekčne podával rôzne antibiotiká, v skutočnosti neexistuje liek, ktorý by som nepoznal, a takmer žiadny, ktorý by som nevyskúšal.

Vždy, keď som niečo počul, vyskúšal som to.

Dospel som k záveru, že ak by existovalo niečo ako posilnenie, nedalo by sa to dosiahnuť liekmi. Viem, že mi len málo ľudí uverí, ale to nie je môj problém, ale ich.

Každý si môže myslieť, čo si myslí, ale zatiaľ čo iní mrhali peniazmi na zbytočné produkty, ja som investoval do dobrých vtákov. A nikdy som to neoľutoval.

Budúcnosť

Špeciálne veci týkajúce sa tréningu alebo vyvážania?

Nič zvláštne. Denný tréning ako ostatní a mladíkov pred pretekmi vyveziem až 20-krát, ale len zo vzdialenosti maximálne 15 kilometrov.

Medzi pretekmi už nejazdím na ceste. Robil som to v minulosti, ale ak je nejaký rozdiel, tak len v prvých niekoľkých šprintérskych pretekoch. Vo zvyšku považujem všetky tie vyvážania za stratu času a benzínu, ale iní si samozrejme môžu myslieť inak. 

Ďakujem, pán de Bruijn. Posledná otázka. Rady pre nováčikov?

Nie sú to lieky, tréning, kŕmenie a tak ďalej, čo z vás urobí šampióna, ale dobré holuby! A k zvyšku môžem povedať len tri slová:

Udržujte veci jednoduché .

Milan Blahovský
Milan Blahovský
12.08.2026, 09:41

Často treba čítať medzi riadkami a to nie mnoho ľudí dokáže. Mnohí si myslia, že učiť sa znamená iba sledovať text. Vidím to u dnešnej mládeži v škole. Tzv. čítanie s porozumením im chýba a to je žiaľ odraz dnešnej doby a je to vnímateľné aj medzi holubármi...

VB
Viliam Barčin Team
12.08.2026, 07:55

Skoda len ze ten automaticky preklad je podla mna automaticky nepouzitelny a bez blizsich vedomosti a detailoch o jednotlivych holuboch to chovatelovi v takejto forme podla mna vela neda.

MM
Martin Macej
11.08.2026, 14:24

Tieto moje vyberaniny zo starých člankov neslužia na nikoho uražanie ani na nič podobné.

Ponukaju trošku iný rozhlad.

Tento je z ineho súdka o jedných z najlepších pretekarov a chovných holubov nedávnej minulosti:

Sila náhody

Niekedy sú to veľmi malé veci, ktoré môžu mať obrovské následky. Môže sa to stať v negatívnom zmysle (predstavte si, že ste v nesprávnom čase na nesprávnom mieste), ale platí to aj naopak. Myslím tým najmä na určité super holuby.

Len jedno vajíčko rozbité alebo nie?

Alebo len jeden holub, ktorý trafil alebo nezasiahol drôt, môže znamenať rozdiel medzi večnou slávou a zabudnutím.

PAULIEN
Vezmime si napríklad „Paulien“ od chovatela Alberta Derwy. Jednoducho jeden z najlepších vtákov tohto storočia. Nič viac a nič menej. Bezkonkurenčný v letoch a ešte lepší ako chovateľ. Albert poďakoval tomuto vtákovi zabudnutie kolegu športovca.

Treba vedieť, že v roku 2006 sľúbil, že odchová niekoľko mláďat pre ich priateľa Paula Hulsa. Nikdy si však neprišiel po vtáky.

Medzi vtákmi bolo niekoľko skutočných krásavíc a Albert sa rozhodol nechať si ich pre seba. Jedným z nich bol „Paulien“, ten jediný a neopakovateľný.

Svoje meno vďačí Pavlovi.

Albert Derwa sa stará o Paulien a jej dcéru. Pozrite sa, ako zdravo vyzerajú.

ZLOMENÉ KRÍDLO

Jedným z najlepších pretekárov v Holandsku v tomto storočí je "Geologer" holandského chovatela Koena Minderhouda. Zatiaľ nevieme, aký dobrý je tento vták ako chovateľ, ale ako pretekár to bola v roku 2013 senzácia.

Matka tohto lietajúceho zázraku je dcérou toho istej „Paulien“. Preto aj „Geeloger“ vďačí za svoju existenciu zábudlivému Paulovi Hulsovi.
Ale je tu ešte niečo viac. Tento „Geeloger“ má očividne tiež otca. Koen ho nazýva „Zlomené krídlo“ a tento vták má tiež svoj príbeh.
Treba vedieť, že pred pár rokmi na jeho holuby zaútočil dravý vták. Jeden z nich tak spanikáril, že plnou rýchlosťou letel proti holubníku. Výsledkom bolo zlomené krídlo a Koen nemal inú možnosť, ako ho dať do chovného holubníka, kde sa mal stať otcom „Geelogera“. Zatiaľ čo iné holuby prichádzajú o život kvôli dravcovi, „Geeloger“ vďačil za svoju existenciu jednému takému vrahovi.

KANNIBAAL

Zatiaľ čo holuby ako „Paulien“ a „Geeloger“ patria medzi najlepšie v tomto storočí, Kannibaal od Dirka van Dijcka bol ešte na inej úrovni. Bol to jeden z najlepších holubov v histórii tohto športu.
Najmä vďaka svojej bezprecedentnej chovnej hodnote. Pochybujem, že niekedy existoval vták s toľkými národnými víťazmi a národnými esami medzi svojimi potomkami.

Aj tento „Kannibaal“ vďačí za svoju existenciu náhode.
Treba vedieť, že Dirk mal v 90. rokoch múčneho holuba, ktorý pretekal ako super holub z Quievrainu (120 kilometrov). Až kým sa nestratil. Je logické, že Dirk bol rozrušený. Každý, kto niekedy stratil super holuba, pozná takéto trápenia.
Každopádne, jeho hniezdnu búdku prevzal iný samec (Rambo!) a mimochodom, vzal si aj samicu múčneho holuba. Hádajte, čo sa stalo? Stali sa rodičmi „Kannibaala“.

Jediného a neopakovateľného. Bohužiaľ, fotografia nie je úplne jasná, ale to je typický Dirk van
Dijck, ktorý je v prvom rade pretekár.

KNOOK
Najlepším holubom, ktorého mal Klak na sklonku svojej kariéry, bol jeho „613“.

Otec (1987-927) ho nazýval „Knook“, čo znamená niečo ako „škaredý“.

Vtáka som držal v rukách mnohokrát. Bol naozaj veľmi škaredý a očividne som nebol jediný, kto si to myslel.

V skutočnosti mal byť vták predaný ako mláďa, ale nikto nemal záujem.

Keď prišli chovateľovi kúpiť mláďatá, dokonca prosili Klaka, či by nebol problém, keby si nevzali tú „927“.

Hoci bol vyšľachtený z priamych kohútov plemena Janssen a potomkom slávnych vtákov, ako bol Rocket, Geeloger a Old Witoger, Klak sa rozhodol vziať ho k chovateľovi hydiny. Potom mu však jastrab chytil jedného z kohútov a Klak mal teraz problém.

Buď mal sliepok priveľa, alebo kohútov primálo. Rozhodol sa, že sa sliepky nezbaví, ale preboha si nechá toho škaredého vtáka. Mal sa stať otcom „613“. Rodičia sa párili ešte mnoho rokov, ale nikdy nepriniesli ďalšieho dobrého vtáka.

Klak si drží svojho 613.

GEERINCKX
Jeden zo základných vtákov slávneho Geerinckxa dostal od Jefa Keirsmaekersa.
A spôsob, akým ho získal, bol trochu neortodoxný.
Treba vedieť, že Keirsmaekers mal v 90. rokoch výpredaj, na ktorom bol prítomný aj Luc Geerinckx. Po výpredaji zostalo niekoľko holubov, holubov, ktoré nikto nechcel. Geerinckxovi bolo ľúto vziať tieto vtáky k chovateľovi hydiny a jedného si vzal domov. O niekoľko rokov neskôr bol hrdým majiteľom niekoľkých skutočných super holubov a hádajte čo? Boli to deti a vnúčatá od toho vtáka, ktorého nikto nechcel.

ALLESSANDROVE DIELA

Stále si pamätám deň, keď zo všetkých ľudí práve Bas Verkerk prišiel ku mne kúpiť nejaké vtáky. Svetoznámy „Bubbels“ bol jedným z nich, ale nie jediný.

Potom som mal dvoch bratov, 049 a 050, ktorí boli naozaj veľmi podobní. Dodnes vidím Basa váhať, ktorého vtáka si má vziať. Nakoniec sa rozhodol pre 049. Neskôr ho pomenoval „Alessandro“, čo z presláveného „Sprinta“ urobilo skutočne senzačného pretekára.

Aj „Bolt“ od Lea Heremansa, vták, ktorý sa predal za 310 000 eur, bol potomkom „Alessandra“.

Keď už hovoríme o náhodách: Keby si Verkerk kúpil 050 a nie jeho brat 049, nikdy by nemal svoj Sprint a Heremans by nemal svojho „Bolta“.

Nechal som si 050. Všetci potomkovia boli odpad. 

295 a 296
Sám som mal svoje „ACE FOUR“ 145 a jeho hniezdnu sestru 144.

V roku 1996 obsadili prvé a druhé miesto v kategórii provinčných es proti priemernému počtu nasadených vtákov v pretekoch, nie menej ako 11 500. Nikdy predtým sa nestalo, aby brat a sestra obsadili prvé dve miesta v provinčnom šampionáte.  
Henk Simonsz napísal sériu článkov venovaných ich potomkom.

Dovolím si povedať, že je to NEUVERITEĽNÉ. Vezmime si napríklad Belgicko:
- "Anita" Vanlint (1. národný a olympijský holub) bola potomkom Ace Four.

- Prvý národný Argenton od P. Rubensa z Belgicka, potomok Ace Four.

- 1. národný Argenton od B van Oeckela, potomok Ace Four.

- A rovnako aj „Den Ad“ od Marcela Woutersa (1. národný eso KBDB a 1. olympijský holub), ako aj „Fleur“ od Jespersa vd Wegena, ktorá bola často označovaná za najlepšiu chovnú sliepku Belgicka.
Otec Ace Four a spol. bol 95-295 a ja som mal šťastie, že som mal tohto holuba.

Mali by ste vedieť, že v roku 1995 si odo mňa H v Helmond kúpil poukážku. Vtedy som mal skvelý pár (Mattens x Sissi) a keď si van Helmond prišiel ku mne vyzdvihnúť vtáka za svoju poukážku, mal som z tohto páru dve štvortýždňové mláďatá.

Herman sa na nich pozrel, nevšimol si žiadny rozdiel a povedal: „Dajte mi len jeden.“

„Najkrajší je tvoj,“ povedal som a chytil ho do ruky. „296“.

Len o rok neskôr som mal svojho Ace Four a jeho sestru. Boli to potomkovia „295“, vtáka, ktorého som si pustil náhodou. Neskôr „296“ tiež dal národného víťaza.

HNIEZDNY PÁR
Stručne povedané, náhoda hrá veľkú úlohu v našej existencii ako ľudí aj ako chovateľov.

A chovné páry? Existujú ľudia, ktorí dokážu tvoriť chovné páry?

V žiadnom prípade. Nikto nemôže .

Chovný pár netvorí supervtáka, ale supervták tvorí hniezdny pár.

Myslím tým toto: Dúfame, že sa narodia vtáky, ktoré budú plodiť víťazov.

V skutočnosti sa stane, že zrazu máme toho „super“ a neskôr rodičom dáme pečiatku „chovný pár“.

A „zlaté páry“, o ktorých často hovoria najmä Číňania? Tie existujú len v aukčných zoznamoch. A v našich snoch. 

Sám doma, najslávnejší syn Ace Four.
V ťažkom počasí vyhral 1. miesto z 13 500 vtákov s 5-minútovým náskokom.

Milan Blahovský
Milan Blahovský
31.07.2026, 19:02

Jozef, u nás sa predáva rodokmeň, farba a ešte možno tak nejaký pokec okolo neho...Bohužiaľ to kupujúcim stačí a tak to aj následne s ich chovateľským vývinom aj vyzerá.

Snáď som sa nikoho nedotkol, ak áno, potom trafená hus zagágala.

JJ
Jozef Jakubcak
31.07.2026, 17:58

Dobry deň, dnes je horúco a ked som cital tento článok prebratý z archívu zjavne starsieho vydania tak mi prislo aj zle..Kedze tiež nakupujem holuby z NL a BE tak som citil potrebu zareagovať.

Treba si prečitat aj články UJA Schaerlaeckensa koľko berie za sprostredkovanie a za predaj svojích holubov keď k tomu dojde....Ten p.Kaier a všetci čo nakupuju su potom asi blazni... Číňan si nedávno kúpil holuby od De Bruina za 10 000 000 mil eur! Nechcem byt osobný ale podla vas by si mal kupit čo-slovenské holuby???NIKTO NEKÚPI MAČKU VO VRECI ZA TAĶÉ PENIAZE !To čo sa predáva na internete je u nás je vážne kvalita?

MM
Martin Macej
31.07.2026, 15:35

Nedávno som sa rozprával s niekoľkými čínskymi kupcami.

Povedal som im, že aj my sa neustále snažíme posilňovať našu kolóniu, ale iným spôsobom ako oni.

„Niekedy to vyzerá, akoby ste hľadali zlé holuby,“ povedal som.

Nechápavo sa na mňa pozreli.

„Pozri,“ povedal som, „my kupujeme holuby od chovateľov, ktorí podávajú dobré výkony. Vy chcete slávne mená, rodokmene a vnúčatá alebo bratov a sestry super holuba, pretože veríte, že aj toto budú super holuby.“

Vieme, že to nie je také jednoduché.

A čo viac, mnoho chovateľov mení svoje ceny na mimoriadne ceny, ktoré ste ochotní zaplatiť.

Prijmú dve ceny, bežnú cenu a oveľa vyššiu cenu pre vás.

Myslíme si, že 300 eur za pištiace holúbä je drahá cena. Človek si myslí, že čím je vták drahší, tým je kvalitnejší.“

Potom som im ukázal sumu peňazí, ktorú som zarobil predajom „bonov“ (poukážok).

Toto ukázalo, že si môžete kúpiť poukážky od skvelých šampiónov za 150 eur alebo menej. A sú to poukážky od tých istých chovateľov, u ktorých kupujú svoje drahé holuby.

Jeden z nich chcel kúpiť antverpské holuby a to bolo šťastie.

Veď čo sa týka tamných záležitostí s holubmi, trochu o nich viem.

Spomenul som Stickers Donkers, Bevers, K. Boeckx, R. Smolders, Gyselings, Vandenbrande, L. Heremans a ďalších veľkých šampiónov v rýchlostných pretekoch.

Nepoznali žiadne z týchto mien.

Potom som spomenul mená chovateľov, ktorí si tento rok veľmi dobre viedli v dostihoch na stredné trate: Louis Meulemans, J. vd Veken, Diels, F. Marien, Baertsoen, Baeck, Marcelis a ďalší. Obzvlášť Marcelis bol senzačný v šprintérskych pretekoch. Opäť: nikdy som o nich nepočul.

Potom ONI spomenuli nejaké mená.

Z toho by ti cez noc zošediveli vlasy.

Väčšina z týchto chovateľov, ktorých poznali, boli holubári a bez výnimky všetci inzerovali (za veľa peňazí) v čínskych časopisoch o holuboch.

Nezaujímali ich mená, ktoré som spomenul, pretože nechceli ísť domov s holubmi od (pre nich) neznámych chovateľov.

„Aký je to cirkus,“ občas si pomyslím.

A mimochodom, neskôr, keď spoznali Heremansa, si mysleli, že VŠETKY Heremansove vtáky sú super. Ak existuje niekto, kto to vedel lepšie, bol to sám Leo.

Zosnulý Dusarduyn. Mnohí ho považujú za najlepšieho pretekára na dlhé trate v 
histórii. Napriek tomu bol v zahraničí dosť neznámy. Boli 
za to jeho jednoduché ručne písané rodokmene? 

HOLANDSKÉ MENÁ

Povedal som im, že mnohí z chovateľov, ktorých spomenuli, sa sami stali šampiónmi, o ktorých nikdy nepočuli.

Len pokrčili plecami.

Pozoruhodné je aj to, koľko holandských mien bolo na ich zozname.

Títo chovatelia majú povesť skúpych na peniaze, ale inzerujú v Číne a zdá sa, že sa im to vypláca.

Niektoré z týchto mien si viedli dobre; iné mali na predaj iba „rodokmeň“.

A chovatelia, ktorí si počínali dobre, súťažili v pretekoch proti 10 000 až 20 000 holubom.

Vysvetlil som, že v Belgicku je 1 000 holubov veľa. Pretože kultúra v Belgicku je veľmi odlišná, s mnohými možnosťami pretekov kvôli fragmentácii.

Obávam sa, že ničomu z toho nerozumeli.

Samozrejme, víťaz proti približne 800 holubom bude mať vždy menšiu komerčnú hodnotu ako víťaz proti približne 15 000 holubom.

Preto je o holandské holuby taký veľký záujem a ceny sú na viacerých predajných stránkach na internete také vysoké.

Keď som poukázal na to, že niektorí z týchto holandských chovateľov majú „belgickú kmeň“, opäť len pokrčili plecami.

Samozrejme, na internete videli, že tie holandské holuby lietali v rovnakých pretekoch väčšinou rýchlejšie. Vysvetlil som im to, čo som napísal skôr v tomto článku, a že to preto nemá nič spoločné s kvalitou.

Japonci prestali nakupovať, pretože im dovoz neprinášal žiadne ďalšie výhody.

Obávam sa, že Číňania budú nasledovať.

Jedinou otázkou je kedy.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie.