A taraz dačo od De Bruijna - bol tu spomenutý pánom Jakubčakom:
O holubárstve bolo napísaných veľa kníh.
A mnoho chovateľov vám dychtivo poradí, čo by ste mali robiť, aby ste vyhrali.
Ale bohužiaľ, väčšina z tých, ktorí radia iným, sú sami menej ako priemerní pretekári. Mali by byť oni učiteľmi?
Ľudia, na ktorých sa môžete spoľahnúť, sú šampióni. A najmä tí, ktorí boli šampiónmi celý život. Takýmto mužom je Holanďan Willem de Bruijn, muž s rozprávkovými výsledkami, ktorý tiež pomohol iným stať sa šampiónmi. Položil som mu niekoľko otázok, ktoré vám môžu odhaliť veci, na ktoré by ste normálne nemysleli.
Čo by som mal urobiť, aby som sa stal takým šampiónom, akým si bol celý život ty?
V prvom rade by si sa mal CHCIEŤ stať šampiónom. Každý môže robiť to, čo ja, pokiaľ má vôľu vyhrať.
Ľudia by samozrejme mali mať aj pocit, a čo je ešte dôležitejšie, neveriť všetkým tým hlúpostiam, ktoré sa hovoria, ako napríklad tajomstvám, o ktorých iní tvrdia, že ich majú, ale ktoré neexistujú.
Čo rozumieš pod pojmom „pocit“?
Ťažko povedať. Mal by si byť holubom medzi holubmi. Mať schopnosť veľmi dobre pozorovať. Vidieť, čo holuby potrebujú, ako sa cítia, čo majú radi a čo nie a tak ďalej.
Čo je v tomto športe najdôležitejšie?
Jednoduché. Dobré vtáky. 90 percent všetkého ostatného sú nezmysly. Spýtajte sa 10 šampiónov, ako holuby kŕmia, a dostanete 10 rôznych odpovedí. Spýtajte sa, ako trénujú, a ten istý príbeh. Holubníky majú byť veľmi dôležité. Ale pozrite sa, aké odlišné sú holubníky šampiónov.
Leo Heremans tvrdí, že holubníky by mali byť dobre vetrané. „Holuby potrebujú čerstvý vzduch.“
Šampióni ako vd Wouwer, Dirk van Dijck, vd Bulck a Jos Joosen tvrdia, že holubníky by sa NEMALI vetrať. „Vetranie spôsobuje iba prievan.“
Niektorí šampióni navštevujú veterinára každý mesiac, iní takmer nikdy.
A aká je VAŠA predstava o vetraní?
Na rozdiel od holubníkov vd Wouwera a Dirka van Dijcka sú moje holubníky veľmi otvorené. Nad hlavami vtákov sú škridly strechy. Presne ako u bratov Janssenovcov.

Posledných pár rokov W de Bruijn často cestoval do Belgicka a nadviazal
tam veľa dobrých kontaktov. Jedným z nich je Maurice Haesendonckx.
„Dobré vtáky“ sú to jediné, na čom záleží, hovoríte. Ak chovateľ nemá dobré vtáky, ako ich môže získať?
Choďte na správne miesta. Najlepšie k chovateľom, ktorí majú málo miesta a teda málo vtákov. Takí ľudia sú nútení vyraďovať vtáky, ktoré by boli dobrými vtákmi pre ostatných.
Ha, potom by k tebe by ľudia nemali chodiť.
Chápem, čo tým myslíš, môže to znieť naozaj smiešne, keďže sám mám veľa vtákov.
Ale dovolím si tvrdiť, že som iného druhu.
Keď ľudia hovoria o Verkerkovi, mne a ďalších, často hovoria o mnohých vtákoch, s ktorými pretekáme, a „zabúdajú“, koľko z týchto vtákov vyhrá ceny.
Stalo sa mi, že som prihlásil 110 vtákov a vyhral 100 cien.
Podľa môjho názoru je to oveľa ťažšie ako vyhrať 10 cien z 11 vtákov, aj keď aj to je veľmi dobré.
„Choď na správne miesta, povedal si. Môžeš byť konkrétnejší?“
Je veľa chovateľov s dobrými výsledkami, ale to pre mňa nestačí.
Chcem tiež poznať silu konkurencie.
V niektorých častiach Holandska a Belgicka nie je také ťažké dosiahnuť vynikajúce výsledky, keďže konkurenti veľa neznamenajú.
V iných regiónoch je to naopak. Pokúsim sa to vysvetliť na príklade.
Tam, kde bývam, je veľa vody. Keby som v zime korčuľoval so staršími ľuďmi, bol by som najlepší zo všetkých. Keby som korčuľoval s 20-ročnými fanatickými korčuliarmi, bol by som len na vtip. Chápete?
„Áno. Ale vy v Holandsku viete, kde sú dobré vtáky. A máte na to peniaze. Mnoho ľudí v zahraničí také šťastie nemá. Môžu zabudnúť, že v tomto športe zohrávajú svoju úlohu?“
Vďaka internetu sa svet holubov zmenšil. Cudzinci by si mali preštudovať výsledky holubníkov a určite by nemali naletieť na reklamy, ktoré sľubujú postavenie mosta, aj keď rieka neexistuje. Musím však priznať, že správna interpretácia výsledkov je umenie. Navyše by ste nemali chodiť k chovateľom, ktorí veľa liečia.

Uprostred veľkých strelcov.
Vaše vtáky sa zdajú byť rýchle a silné. Ako ich získavate? Možno ich triedením? Aby ste zistili, či majú svaly na to, aby sa z nich stali silné vtáky?
Určite nie hodnotením vtákov a o svaloch viem rovnako veľa ako o očiach.
To nič neznamená. Aj tak o holuboch veľa neviem.
To teraz myslíš vážne?
Smrteľne vážne. Niekedy sa cudzinci, ktorí si chcú kúpiť mláďatá, pýtajú na farbu očí rodičov. Verte či nie, ani ja neviem, akú farbu majú oči mojich najlepších chovných holubov.
A potom očné znamenie?
Očné znamenie, no tak. Sme vážni ľudia, však? Keď si ľudia kupujú vtáky, nikdy nepochopím, čo hľadajú, keď sa im pozerajú do očí. Mali by sa radšej pozerať do očí chovateľa!
Hovoríš, že si kúpil veľa vtákov, ale to isté urobili aj mnohí iní. Ale na rozdiel od teba sa im to nikdy nepodarí. Aký je v tom rozdiel?
Celkom jednoduché. Odchovávam veľa mláďat a každý týždeň pretekám s čo najväčším počtom vtákov na akejkoľvek vzdialenosti! Dokonca aj čistokrvné šprintérske vtáky, ktoré som si kúpil v Belgicku, musia byť schopné zvládnuť dlhé trate. Moje staré vtáky pretekajú 20-krát do roka.
Vtáky, ktoré to nezvládajú, môžu ísť. Takto nakoniec budete mať dobré vtáky.
Alebo ŽIADNE vtáky.
Ha, dobré vtáky alebo žiadne vtáky, však? Ale radšej žiadne vtáky ako zlé vtáky. Navyše, prázdny holubník bol pre mnohých dobrým základom pre nový začiatok.
Pri dovoze vtákov ste často úspešní. Nehovoríte nič o vtákoch, ani...o očiach alebo svaloch. Na čo sa pozeráš?
To, čo hovoríš, je nesprávne. Kúpil som si naozaj veľa vtákov, ale len zriedka som mal úspech. A na čo sa pozerám?
Hhm. Vôbec nič. Keď si myslím, že chovateľ je čestný a mám podozrenie, že má dobré vtáky, jednoducho kúpim košík mláďat.
Plný košík?
Správne, alebo dva plné košíky. Takto kupujem tie odpadky, ale aj dobré vtáky. Veľa peňazí za jedného vtáka nie je zárukou kvality. Vždy porovnávam s tombolou. Čím viac žrebov, tým väčšia šanca. Výhodou pretekov s týmito vtákmi je, že nemusíte čakať roky, aby ste zistili, či sú dobrí.

Loft De Bruijn v zimný deň
Dávajú základné vtáky ako Kleine Blauwe len dobré vtáky?
Samozrejme, že nie. Vtáky, ktoré dávajú len dobré vtáky, existujú iba na internete. Preto sa zriedka stáva, že dávam vtáky priamo do chovného holubníka len kvôli ich dobrému rodokmeňu. Najprv musia v pretekoch dokázať, že si to zaslúžia.
Veríte v príbuzenské kríženie alebo by sa holuby mali krížiť?
Verím v šťastie! To je to, čo potrebujete pri chove.
Čo by si povedal, že je tvojím tajomstvom?
Výber založený na výsledkoch a prirodzenom zdraví. Výber robím so záznamovým hárkom v rukách. Takto získate dobré vtáky, niet inej cesty.
Ak si vyberáte s rodokmeňmi v rukách, získate vtáky s pekným rodokmeňom.
Ak je dôležitá krása, získate krásne vtáky. Ale na čo sú vtáky s úchvatným rodokmeňom alebo krásou, ktoré nedokážu nechať ostatné za sebou, keď letia domov?
A potom kŕmenie?
To je v holubárstve najjednoduchšia vec. Svojim vtákom dávam rovnakú zmes po celý rok a môžu jesť, koľko chcú. Plne dôverujem ich inštinktu.
Vtáky zjedia, čo potrebujú, a nezjedia, čo nepotrebujú. Ak nejaké krmivo zostane, urobím sliepky šťastnými. V skutočnosti by mal mať sliepky každý chovateľ.
A čo užívanie liekov?
Nič zvláštne. Keď vtáky ochorejú, budem prvý, kto im dá lieky.
Keď sú v dobrom zdravotnom stave, vyhýbam sa všetkým liekom. Veľkou chybou, ktorú mnohí robia, je myslieť si, že lieky môžu vtákom pomôcť lietať rýchlejšie.
V prvom rade neriskujem: paratýfus. Raz ročne sa liečim naslepo.
Willem de Bruijn: Časté podávanie liekov nevyhnutne vedie k oslabeniu holubov a silneniu baktérií .
Si si istý, že toto je najlepšia metóda?
Hmm. „Presvedčený“ je lepšie slovo. Vždy som sa snažil zo svojich vtákov dostať to najlepšie. A musím priznať, že som mal v minulosti pochybnosti. Nie je nič, čo by som nevyskúšal.
Pred pretekmi som vtákom injekčne podával rôzne antibiotiká, v skutočnosti neexistuje liek, ktorý by som nepoznal, a takmer žiadny, ktorý by som nevyskúšal.
Vždy, keď som niečo počul, vyskúšal som to.
Dospel som k záveru, že ak by existovalo niečo ako posilnenie, nedalo by sa to dosiahnuť liekmi. Viem, že mi len málo ľudí uverí, ale to nie je môj problém, ale ich.
Každý si môže myslieť, čo si myslí, ale zatiaľ čo iní mrhali peniazmi na zbytočné produkty, ja som investoval do dobrých vtákov. A nikdy som to neoľutoval.

Budúcnosť
Špeciálne veci týkajúce sa tréningu alebo vyvážania?
Nič zvláštne. Denný tréning ako ostatní a mladíkov pred pretekmi vyveziem až 20-krát, ale len zo vzdialenosti maximálne 15 kilometrov.
Medzi pretekmi už nejazdím na ceste. Robil som to v minulosti, ale ak je nejaký rozdiel, tak len v prvých niekoľkých šprintérskych pretekoch. Vo zvyšku považujem všetky tie vyvážania za stratu času a benzínu, ale iní si samozrejme môžu myslieť inak.
Ďakujem, pán de Bruijn. Posledná otázka. Rady pre nováčikov?
Nie sú to lieky, tréning, kŕmenie a tak ďalej, čo z vás urobí šampióna, ale dobré holuby! A k zvyšku môžem povedať len tri slová:
Udržujte veci jednoduché .