Že môže byť aj šťastný príbeh holuba s GPS krúžkom by som sa chcel podeliť s vami. Dnes sme leteli v rámci OZ tréning Ždiar so štartom o 8:15 hod. Odlet holubov nie príliš vydarený, ale tak to asi pri prvom spoločnom púšťaní býva. Nasadil som 4 holuby s týmito GPS krúžkami a spoločne s členmi ZO sme s napätím očakávali výsledok tohoto "experimentu". Trocha som tŕpol pri sledovaní výskytu 2 holubov nad obcou Toporec, ktorá je východne od miesta štartu v odklone so smeru letu. Následne sa ich cesty rozišli a jeden z nich sa vrátil k miestu štartu a tam začal jeho dnešný príbeh. Po dlhom krúžení okolo Bachledovej doliny sa napokon vydal správnym smerom domov a po asi 15 km, kedy to mal nad Kežmarkom otočiť juhovýchodným smerom, tak sa vydal juhozápadným smerom na Poprad a skončil v Spišskej Teplici. Tam sa zdržal vyše hodiny a vzal to smerom na Svit - Mengusovce a skončil na Štrbskom plese, kde dlho krúžil ( či sedel a hľadal vodu ?) a asi po 3 hodinách to zase vzala severným smerom ponad miesto štartu do Poľska - smer obec Szcawnica a následne na východ cez Muszynu - Leluchow a Čirč k obci Ľubotín. Už som tušil, že to je nádej na jeho správny let - domov to mal asi tak 30 min. ďalšieho letu. Aplikácia mi ukazovala jeho výskyt o 16:22 hod. nad policajnou stanicou a to som už vedel, že pravdepodobne skončil u pána Fuchsa, ktorý má holubník práve v susedstve s políciou. Zavolal som mu a skutočne mi potvrdil, že ju našiel na holubníku a bol zaskočený týmto krúžkom hoci vedel, že ho skúša aj pán Šulík v St.Ľubovni, ale číslo ho trocha mýlilo a myslel si, že to bude z TS Tatry ( má klub 01605 na krúžku...), ale keď videl značkovač s tel.číslom hneď volal a ja som našiel 2 neprijaté hovory na mobile. Kladiem si sám sebe otázku ako by dopadla keby dosadla u chovateľa typu, ktorý popísal p.Vidhold ?
Vlado vďaka ti za férový prístup k môjmu experimentu a za ošetrenie holubice. Uvidíme aký bude jej ďalší osud o čom vás možno budem tu informovať.
A že sú aj v Poľsku féroví chovatelia je hlásenie doletu môjho mladého v Poľsku z tohoto tréningu. Aj tu je vidieť, že má význam používanie značkovačov s tel. číslom u holubov a poctiví chovatelia ich okamžite hlásia. Pokecal som s poliakom a holub je už na Slovensku, keď pre neho zašiel J.Krišanda, ktorý sa s daným poliakom dobre pozná. Aj týmto dvom teda patrí dnešné poďakovanie.
Keby bolo viac takýchto chovateľov medzi nami, verte mi , že by sa nám holubárilo lepšie, ale niekedy si vybrať nemôžme...
Prikladám vám zopár obrázkov s putovaním "kysučanky" po podtatranskej lokalite.