Chcem popísať p.Blahovsky veľmi dokonale a výstižné popísal ako je to s GPS čipmi takže vieme kde sa nachádza čip a holub.A p..Vidhold ty nemáš takú aplikáciu kde holub pristál?Ja som nahlasoval c.790 a zrejme je to tvoj holub ani si sa neunúval ozvať ale už druhý krát smer ZC neprišiel mám pocit že čip je prednejsi ako holub.
Autor: Miroslav Vidhold
Že môže byť aj šťastný príbeh holuba s GPS krúžkom by som sa chcel podeliť s vami. Dnes sme leteli v rámci OZ tréning Ždiar so štartom o 8:15 hod. Odlet holubov nie príliš vydarený, ale tak to asi pri prvom spoločnom púšťaní býva. Nasadil som 4 holuby s týmito GPS krúžkami a spoločne s členmi ZO sme s napätím očakávali výsledok tohoto "experimentu". Trocha som tŕpol pri sledovaní výskytu 2 holubov nad obcou Toporec, ktorá je východne od miesta štartu v odklone so smeru letu. Následne sa ich cesty rozišli a jeden z nich sa vrátil k miestu štartu a tam začal jeho dnešný príbeh. Po dlhom krúžení okolo Bachledovej doliny sa napokon vydal správnym smerom domov a po asi 15 km, kedy to mal nad Kežmarkom otočiť juhovýchodným smerom, tak sa vydal juhozápadným smerom na Poprad a skončil v Spišskej Teplici. Tam sa zdržal vyše hodiny a vzal to smerom na Svit - Mengusovce a skončil na Štrbskom plese, kde dlho krúžil ( či sedel a hľadal vodu ?) a asi po 3 hodinách to zase vzala severným smerom ponad miesto štartu do Poľska - smer obec Szcawnica a následne na východ cez Muszynu - Leluchow a Čirč k obci Ľubotín. Už som tušil, že to je nádej na jeho správny let - domov to mal asi tak 30 min. ďalšieho letu. Aplikácia mi ukazovala jeho výskyt o 16:22 hod. nad policajnou stanicou a to som už vedel, že pravdepodobne skončil u pána Fuchsa, ktorý má holubník práve v susedstve s políciou. Zavolal som mu a skutočne mi potvrdil, že ju našiel na holubníku a bol zaskočený týmto krúžkom hoci vedel, že ho skúša aj pán Šulík v St.Ľubovni, ale číslo ho trocha mýlilo a myslel si, že to bude z TS Tatry ( má klub 01605 na krúžku...), ale keď videl značkovač s tel.číslom hneď volal a ja som našiel 2 neprijaté hovory na mobile. Kladiem si sám sebe otázku ako by dopadla keby dosadla u chovateľa typu, ktorý popísal p.Vidhold ?
Vlado vďaka ti za férový prístup k môjmu experimentu a za ošetrenie holubice. Uvidíme aký bude jej ďalší osud o čom vás možno budem tu informovať.
A že sú aj v Poľsku féroví chovatelia je hlásenie doletu môjho mladého v Poľsku z tohoto tréningu. Aj tu je vidieť, že má význam používanie značkovačov s tel. číslom u holubov a poctiví chovatelia ich okamžite hlásia. Pokecal som s poliakom a holub je už na Slovensku, keď pre neho zašiel J.Krišanda, ktorý sa s daným poliakom dobre pozná. Aj týmto dvom teda patrí dnešné poďakovanie.
Keby bolo viac takýchto chovateľov medzi nami, verte mi , že by sa nám holubárilo lepšie, ale niekedy si vybrať nemôžme...
Prikladám vám zopár obrázkov s putovaním "kysučanky" po podtatranskej lokalite.
Na niektorých holubároch je zaujímavé to, že nerobia veci pre svoje potešenie, ale robia veci, ktoré škodia iným. Závisť ? Škodoradosť ? Neschopnosť sa vyrovnať iným ?
Ja si v takom prípade stále hovorím, že karma je zdarma a takýchto ľudí ta karma raz dobehne.
Niektorí z nás si zakúpili GPS tracker ( lokátor polohy ) a tie určujú polohu holuba v danom okamihu. Ako píše Miro, sú nepoužiteľné pre zlodeja a ukážu polohu, kde zastal holub ( s presnosťou pár metrov ). Snáď nebudeme disciplinárne ( či inak ) riešiť zberačov týchto zariadení v budúcnosti...
Dnes ukradol môjmu mladému holubovi č.778 jeden veľký hajzel,ktorý si hovorí chovateľ postových holubov, GPS kružok Sky leader v hodnote 100 €.Hodnota je len pre mňa,on si ho môže dať len do vítriny a pozerať sa naň,aby videl,že je zlodej .Tento čip u iného chovateľa je bezcenný ,pretože je viazaný na počítač ,v ktorom bol iniciovany . Mrzi ma,že som ho pomenoval za to ,čo urobil ešte veľmi pekne...Holuby sa v tréningoch trápia a keď konečne prídu ,chceme vidieť ,čo sa im udialo.No takéto chrapúňske správanie nám to znemožní .Vďaka však za holuba,že ho tento chrapúň ,žijúci medzi nami aspoň pustil...Nech ho hreje na srdci jeho správanie ...