Centrálna evidencia čipov

Lubomír Jasovský (10.08.2009, 09:30)
Aký mate názor pre centrálnu evidenciu čipov a povinné zasielanie priradzovacích listin na SZ ? Dôvod ? Stále sa zvyšujúci počet doletov holubov bez čipu a rozmach "lovcov čipov"!
Milan Blahovský (10.08.2009, 12:06)
Je to potrebné zakotviť do nového PP a rovnako zakotviť do Disc.poriadku bod , v ktorom bude vysvetlené ako riešiť takéhoto "lovca". Inak keď sa už bavíme o lovcoch tak musím jednému, ktorý takto odľahčil moju holubicu SK-08-02310-173, odkázať že holubica letela z preteku Řečany (390 km ) a je v poriadku doma. Mať tak vedomie ktorý kretén to urobil tak aspoň na pár mesiacov by asi ťažko používal ruky na odnímanie čípov....
Lubomír Jasovský (18.08.2009, 08:09)
Takto končia možno aj naše čipy a holuby. http://www.allegro.pl/item709069360_tipesy_br.html
Štefan Nochta (18.08.2009, 10:09)
Ako budete riešiť takých, ktorí si na voľných trhoch kúpia čipy za lacné peniaze, napr. v Poľsku, alebo v Maďarsku? Toto predsa nebudú "lovci" a ničím sa neprevinia.
Daniel Krajcik (18.08.2009, 10:45)
Pan Nochta, pokial niekto kupi cipy z "druhej ruky" za polovicu ci 2/3 trhovej hodnoty, tak mi nehovorte, ze si nedomyslel ako sa k nim predavajuci dostal.
Dušan Jánošík (18.08.2009, 13:19)
Najprv v tom musia urobit poriadok vyrobcovia a autorizovany predajcovia lebo neviem ako mozem dokazat že čip je moj poklial nebude k nemu vystaveny preukaz alebo iny doklad o legalnej kupe,ked som kupoval EKS Brikon na EV v Nitre od autorizovaneho predajcu alebo tohto roku mi zakupili čipy v Nemecku tak k čipom nemam ziaden hodnoverny doklad o evidencii neviem ako je to u inych typoch EKS takze neviem ako je to mozne zakotvit do PP alebo Dis. poriadku a strata čipov ma tiez hneva lebo ako napisal jeden chovatel dnes EKS nemaju len solventnejsi a popredny chovatelia ale napr. aj dochodcovia kvoli zdravotnemu stavu ktory to pocitia este viac čo sa tyka kupovania na trhoch tym si vlastne podporujeme lovcov holubov v Polsku tam je mozne kupit aj vlastneho holuba aspon vieme kde sa stracaju.
Milan Lenárth (18.08.2009, 16:58)
Možno by bolo potrebné sa zamerať na jeden druh čipov, ktorý by fungoval vo všetkých EKS, alebo ich zabudovať priamo do registračných obručiek, ktoré by sa objednávali jednotlici, ktorí vlastnia EKS po jednotlivých ZO , také rodové obručky by stáli dajme tomu 1,8 eura a zbytok by si objednal normálne na počty holubiarov , ktorí EKS nemajú a možno by bol problém vyriešený. Určite je , ale potrebné zakotviť niektoré zmeny do PP , pretože v sezone sa stávajú rôzne prípady s EKS, ktoré PP vôbec nerieši, pretože nepočítal s tým , že sa môže niečo také stať. Mal by sa doplniť aj disc. poriadok a stanovy zosúladiť zo zákonmi, aby sme mohli uvedených figliarov postihovať aj ináč.
Igor Barbírik (18.08.2009, 18:36)
važeni páni už raz som písal ,že v Holandsku kupite čípy len cez zvez , čo sa tyka systemu bricon ,matka berie viac druhov čipov .keby sa predavali cez zvez,boli by lacnejšie a evidované ,predišlo by sa tym špekulaciam.
Štefan Nochta (19.08.2009, 07:41)
Pán Krajčík, domýšľanie si , Vám z právneho hľadiska neobstojí. Pokiaľ chcete niekoho z niečoho obviniť, musíte mu to dokázať. Predávať čipy lacno môže aj osoba, ktorá ukončila chov. Ďalej je strašne veľa prípadov, že na hlásené zaletené holuby majitelia nereagujú a ten u ktorého sa nachádza, ten ho zasa nechce. Tak ho jednoducho utratí, alebo predá na trhu a teraz čo s čipom? Tiež ho predá. Je to jednoduché. A teraz dokazujte.
Ing.Miroslav Gašpar (19.08.2009, 11:45)
p.Štefan Nochta Myslím, že ste to vystihol. Tých " čo keď " je v tejto otázke tak veľa, že keby som ich mal iba podľa mňa vymenovať, tak by to bol DP na dve strany. Jednoznačne to musi byť právne úplne čisté a jasné ako Kristove ľavé oko. Súhlasim aj s p. Barbiríkom, že keď nastal bum s EKS, tak SZ CHPH to mal včas podchytiť a disribuovať čipy tak ako to robí s gumičkamy. A jedine zníženie ceny čipov na cca 20 Sk. môže tento problém čiastočne eliminovať. Úplne sa toho asi zbaviť nedá. Lebo rovnako sa stáva, že aj gumičkovy holub príde domov bez gumičky. Čiže tzv. chovateľ s pomsty, alebo čoho, jednoducho stiahne holubovy čip, alebo gumičku. Spomenul som cenu čipu maximálne cca 20 Sk. To je zhruba toľko ( podľa počtu pretekov v OZ ), koľko zaplati aj gumičkar za gumičky za sezónu, na jedného nasadeného holuba. Ďalej si myslím, že tie škody nie su u jednotlivcov až tak veľké (tým tento problém nechcem bakatelizovať ). U nás v OZ z celkove bodujúcich holubov počas sezóny včetne mláďat môže chovateľ nasadiť až 600 holubov, čo je 600 Sk. za gumičky. ktoré môže použiť iba raz. 600 Sk. t.j. cca. 12 čipov pre Bricon. Myslím si, že toľko holubov sa jednému chovateľovi za sezónu bez čipov nevráti. Samozrejme neratam straty holubov. Tam je strata aj holuba aj čipu. Ale kde skončil, kto to vie. Hovoríme, iba o holuboch, ktorý sa vratia bez čipov a nie o celkovych stratach. Horšie je to, že gumičkového holuba bez problému môže nasadiť na ďalši pretek, avšak u čipového už má chovateľ viac problémov a práce pri prečipovani holuba počas sezóny. Ale ako som už napísal, presvedčeny som v tom, že tento fenomén sa úplne nevytrati, ale jedine cenou za čip sa dá podstatne eliminovať. Kto chce holubovy a holubárovi ublížiť, ten mu ublíži či bude, alebo nebude centralna evidencia . Ako som napísal, nič nechcem bakatelizovať , podcenovať, alebo uprednosťovať .
Štefan Nochta (19.08.2009, 12:38)
Áno,p.Gašpar, práve na toto som poukazoval už v príspevku "Benzing čipy PRO", aby sa čipy predávali za reálnu cenu a tým by "lovci" stratili motiváciu. Toto by sa mohlo dosiahnúť iba tak, že čipy by predávala iba jedna osoba, alebo organizácia priamo od výrobcu, čím by odpadli jednotlivé medzičlánky a cena čipu by takto reálne klesla. Predajca by sa jednoducho stanovil výberovým konaním-ktorý si prihodí najmenšie percento. Predajca, ktorý by takto získal zákazku, by sa zazmluvnil u výrobcu /kde by tiež získal rabat/ a problém by sa myslím vyriešil - alebo aspoň minimalizoval. Sväz by mal vyhlásiť konkurz a predajcovia, ktorí by mali záujem, by si podávali žiadosti o získanie zákazky. Určite by sa potešil každý chovateľ a bolo by menej nervozity, keď náhodou príde holub z preteku bez čipu.
Miroslav Luhovy (19.08.2009, 13:30)
p.Nochta,viete ako dnes prebiehajú výberové konania....Kto by o tom rozhodoval?Jednoducho neverím,že by to bol prínos pre chovateľov.
Štefan Nochta (19.08.2009, 13:41)
Nuž, je to pravda, p. Luhový, ale myslím, že na Sväze sa nájdu i poctiví ľudia. A Vy neveríte, že by sa chovatelia potešili, keby si lacnejšie mohli kúpiť čipy? Však sa ich spýtajte. [%sig%]
Miroslav Luhovy (19.08.2009, 13:55)
Možno by boli čipy o nieco lacnejšie!aj keď tomu moc neverím-viď ceny krúžky),jednak je viacero systémov a tým pádom viac roboty okolo toho a jednak by tí čo to doteraz distribuovali zdvihli ceny za priradenie,aby si ten zisk vykryli.
Ing.Miroslav Gašpar (19.08.2009, 14:53)
p. Luhovy. V žiadnom prípade to neberte osobne. Zrejme máte zle skúsenosti s vyberovým konaním. Preto dokážem pochopiť Váš postoj. Ako sa hovorí " kto sa raz popáli aj ľad bude fúkať ". Ale nebolo by rozumnejšie hľadať spôsoby ako to riešiť,ako hľadať dôvody ako sa to nedá ? Je fakt, že ceny rod. krúžkov su vyšie ako v minulosti, ale aj kvalitnejšie. A nedaju sa natiahnuť ako tie staré hliníkové, kde sa dal aj starý holub prekružkovať. Gumičky su rovnako drahšie ako niekedy pliešky. Ale nepočul som, že by si ich niekto doma vyrábal ako pliešky. Naviac každy v tej čiare t.j. SZ CHPH až ZO chce na gumičkacjh a aj na rod. krúžkoch zarobiť. Nie preto, že by sa chcel niekto obohatiť, ale preto že na chod SZ CHPH, OZ a ZO tiež je treba určite náklady. Rovnako si nemyslím, že cenrálna evidencia by bola lacnejšia. Na vypracovanie programu by bolo treba taktiež spraviť výberove konanie. A samotny program ako aj sledovanie pohybu čipov by niečo stálo. Určite by to nerobil niekto zadarmo. No nebudem tu ďalej vypisovať spôsoby ako áno, ale som presvedčeny, že cena sa dá zraziť dolu. Nie cestou chytrákov, ale cestou rozumného prístupu. Určite by výrobca jednal inak so SZ CHPH ako s neakým distribútorom. No ako som povedal, týmto mojim názorom v žiadnom prípade nechcem potierať názor Váš.
Miroslav Luhovy (19.08.2009, 19:00)
p.Gašpar,ja som nenarážal na kvalitu krúžkov,ale nato,že ani tie ceny čipov by takisto nešli za náklady.
Ján Chreno (19.08.2009, 20:32)
Miro suhlasim stebov aby cipy predaval SZCHPH a nie direry evydencia by bola zachovana ale sme v kapitalizme a vseci mozme robit v obchode co chceme
Igor Barbírik (19.08.2009, 20:49)
Pan Chreno ani v kapitalizme si nerobia čo chcu maju nejaké pravidlá
Ing.Miroslav Gašpar (19.08.2009, 21:19)
p. Luhovy, p. Chreno. p. Luhovy nič v zlom, ja som Váš prispevok pochopil. Ani ja som nemal na mysli kvalitu ako takú, ale možnosť manipulácie so starými krúžkamy čo u nových nieje možné. Čiže v tomto vidim kvalitu. p. Chreno. Prepáč Janíčko, že som ťa tak oficiálne oslovil, ale tak ako p. Barbirík aj si myslím, že aj v kapitalizme máš určite hranice pohybu. Konkrétne v cene výrobku rozhoduju výrobne náklady a potom rabat aký chce obchodnik získať ( veď zrovna dnes vláda zasadala, aby určila max. 20% rabat pre obchody ). Ale tu druhu časť cenotvorby práve ovplyvňuje ponuka a dopyt. Čiže ak bude slaby dopyt, alebo široka klientela obchodu, tak cena musi isť dolu. Máš tu istu informáciu ako ja, že nedávno niekto v Nitre ponúkal čipy pre Bricon za 40 Sk. a niečo. Čiže už nie za 50 a niečo. Všade vo svete ide cana elektroniky dolu. Stači aby ochabol momentálny bum s čipmy. Ale o tom sa môžeme porozprávať v sobotu pri košovani. Janíčko ahoj. ( Možno si videl výsledky na ZO Trnava. Skončil si tretí. Rozdiel medzi prvým a tretím cca dva holuby - 73 bodov. Za tri preteky sa to dá ešte dohoniť. Ale musíš holubom podkúť nové podkovičky ). Ešte raz ahoj v sobotu.
Ján Latta (19.08.2009, 23:02)
Všetci v obchode môžme robiť čo chceme ak máme komu predať . K tým cenám iba toľko je smutné ak niekto dokáže ponuknuť čipy za menšiu cenu než výhradný distributor a ak je tomu tak, musí byť zdravá konkurencia a ceny pôjdu dole . Nákup čípu je pohyblivý 20-30sk tak není možne aby stál 57sk . Ja by som navrhoval pridať do čitacieho zariadenia - matice systém ktorý by po načitani čípu už s inou matkou nekomunikoval , pripadne by sa v inej číp znehodnotil. No neviem či je to v praxi možné.
Pavel Ostrolucký (20.08.2009, 09:12)
Mám dojem, že sa všetci zbytočne hádate a diskutujete o cene čípov, keď vo svete už holuby krúžkujú novými krúžkami, cena takéhoto krúžku je omnoho nižšia ako jeden samostatný číp - či už Brikon, Benzing alebo akýkoľvek iný. Cena takéhoto krúžku ktorý už bežne používajú v Belgii a Holandsku nevíjde chovateľa ani na bývalých 15.-Sk čo je niečo, okolo 0,5.- Eura a s čípovou vložkou celý krúžok by stál maximálne do 20.-Sk čo je necelých 0,7 Eura o tomto by sa na Slovensku malo premýšľať a nie veci komplikovaťako niekedy za komunizmu. Čo sa týka veľkosti krúžkov, tak o tom bolo písané už veľmi veľa, ale v roku 2005 boli krúžky akurát ak nie aj priveľké, neviem dokedy chcete krúžky zväčšovať, či naozaj počas pretekov chcete tieto prekladať z holuba na holuba - to čo tu píšete to predsa nie je možné ! Letu zdar - začíname preteky mladých, tak nech Vám tieto dobre dopadnú a nech Vás obchádza choroba mladých - Adenoviróza a všetky neduhy, ktoré sú v tomto modernom svete stále bežnejšie. S pozdravom Ostrolucký Pavel [%sig%]
Štefan Nochta (20.08.2009, 11:23)
Áno, je to pravda, už aj v Maďardsku sa tieto oválne krúžky používajú2-3 roky, ako Derby krúžky, dúfam, že sa po niekoľkých rokoch dostanú aj k nám. Zatiaľ môžeme iba o čipoch diskutovať, nakoľko nie je našou silnou stránkou pružne reagovať na svetové novinky.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené