SZCHPH
SZCHPH
Skúste poradiť

Autor: Ľubomír Drgáň

Skúste poradiť
Najstaršie prvé Najnovšie prvé
Potvrdenie vymazania

Naozaj chcete vymazať túto tému vrátane všetkých jej príspevkov? Túto akciu nie je možné vrátiť späť.

Vymazať príspevok?

Naozaj chcete vymazať tento príspevok? Túto akciu nie je možné vrátiť späť.

ZA
Zdeňek Adamík
17.12.2010, 14:02
Ale klidně si dělejte co chcete, a třeba i jak chcete, jen se zde zveřejňují názory a na ty snad má každý právo. A pokud máte v OS pár dobrých a zároveň stavově silných chovatelů, tak postaví tři družstva a může se stát že ten kdo byl dnes 10 bude 13, nebo i dvacátý. Což bude možná pro některé protagonisty pralesního mistrovství nepříjemné... A pokud to pro Vás bude i za tři roky ekonomicky únosné (první rok to poběží asi po staru než se někteří zorientují) a dojde i k pozitivním sportovním změnám tak vám všichni zatleskáme a možná to i okopírujeme. Pokud ne, bude korektní, když si, lidově řečeno: sbalíte švestky.
JK
Jozef Kováč
17.12.2010, 13:46
Nedá mi,aby som aj ja neprispel "troškou do mlyna."S touto iniciatívou,na ktorú Ľuboš potrebuje poradiť,sme vyšli v našej MO.Je to nápad,ktorý má za cieľ rovnaké podmienky pre každého tz.rovnakú štartovú čiaru.Ľuboš pravdepodobne pozabudol na to podstatné:a to aby OZ kopírovala pri nasadzovaní na jednotlivé preteky stavy MS ,ktoré sú podstatne menšie ako stavy pri majstrovstve OZ.Ďalej sme chceli zamedziť evidenciou,doplnenie závodného mančaftu počas pretekovej sezóny,keď v pol-sezóne alebo pri konci,chovatelia ,ktorí držia vysoké stavy nemajú problém nasadiť nový tým a tak sa dopracovať na vyššie priečky.Ako som tak čítal reakcie,tak vôbec nechápem postoj niektorých.Z jednej strany pretekáme o plecháče.chceme končiť a z druhej strany, eminentný záujem o nemenenie podmienok.Keď nebude krovia v našom športe,koľko a koľkí budeme nasadzovať?Položili si už niektorí a j túto otázku?Golden osobne podporujem,lebo je otázka času,kedy podobných klubov vznikne viac a tým pádom dôjde aj k špecializácii chovateľov na určitý druh pretekov čo prinesie jasnejší obraz o úrovni koho-toho.Máme problém zmeniť podmienky v OZ.Treba zanechať kuvikanie a počkať čo by to prinieslo a potom posudzovať.Ak to bude dobré ponecháme,zlé zmeníme.Čo sa týka stavov nas.hol.tie sa nezmenia,lebo každí chovateľ z tkzv.špičky drží pomerne vysoké stavy,ktoré potrebuje prelietávať,či už kvoli selekcii,alebo prípadnému krachového závodu pre konečné umiestnenie v MS.
ZA
Zdeňek Adamík
17.12.2010, 13:30
Ano to máte naprostou pravdu.
TB
Tibor Balogh
17.12.2010, 12:20
Pán Adamík 20 rokov som len nazorne povedal, asi nikto tak neni.....chovatel je raz hore raz dole, malokomu sa podarí viac rokov zoztat majstrom,dole klobúk pred takími chovatelmi, aj ja som bol za tych 43 rokov čo holubarím aj hore aj dole,človek už nema take ambície a výdrž ako volakedy........
ZA
Zdeňek Adamík
17.12.2010, 10:24
Pokud jsem 20 roků poslední, tak dělám něco špatně a nepoučuji se z vlastních chyb. Dříve se razilo heslo: "Nepokračuj na špatné práci", a to nejen na cizí, ale i na vlastní... A schovávat se za jakési: mám rád svého koníčka, je podle mě jako nalhávat si do vlastní kapsy. Můj názor, Váš vám pochopitelně neberu.
MB
Milan Blahovský
17.12.2010, 09:36
Máš pravdu Tibor, ale na 90 % chovateľov a to staršej generácie ( pretože tých mladých až toľko nie je) iné súťaže ako boj o majstra OZ neuznáva.
Rozdať si to s konkurentmi susedných OZ je už pre nich potupujúce a preto sa bránia spolupráci a radšej nechajú živoriť svoje OZ, len nech im neubudne zo slávy. V SNV tomu inak nie je...
TB
Tibor Balogh
17.12.2010, 08:10
Ja si myslím že v dnešnej dobe sa to ubera zlím smerom, velakedy tý starý holubari to robili zo srdca a bol to koníček a dnes je to len o sláve a niekedy aj cez / mrtvoly / alebo podvodom......... kto mar rád svojho koníčka bude holubarit a pretekat aj ked bude 20rokov posledný.......
ĽD
Ľubomír Drgáň
16.12.2010, 23:02
Jej pardom zabudol som ti odpovedať na tvoje posledné vety. Ja chovám, preto že je to môj koníček a chov ma baví a nedokázal by som to hodiť za hlavu. Je to moja záľuba ktorá mi primáša,radosť,potešenie a silu, a to je to hlavné čo mi to dáva a keď niečo vyhrám,tak ma to len povzbudí a ešte viac poteší. A je to ten dobrý pocit že to robím správne. Tu treba chovateľov povzbudiť a nie odhovárať.
ĽD
Ľubomír Drgáň
16.12.2010, 22:49
Zdeňo nejde tu o mňa, ja si určite mám z čoho vybrať a postavíť dobré družstvo. Skôr ma zaujíma čo to prinesie do budúcna. Keď bude evidencia.A príde v roku pár výpraskov tak neviem ako oblasť dolieta záver. A ešte tu máme dvoj závody. Ale aj tak v tabuľke v prvéj 10siatke budú len malé zmeny. Skôr by som bral, ten systém čo mala oblasť zauživany. A to bolo, malé majstrovstvo. A tam bol ten obmedzený počet holubov,len tam by som ocenil tých chovateľov zhodne ako klasické majstrovstvo. Vieš čo sa mi najviac páčilo, keď som videl poradie v OZ Tvrdošín z hladiska percentuálneho umiestnenia každého chovateľa. A to poviem že mám veľa darebákov v holubníku a každému sa snažím dať šancu a verím že sa niektoré preberú. Ak bude evidencia tak budú prebrané a úspešnosť bude ešte lepšia. xixixixixi Poďme spať .....
Zdenko Žofaj
16.12.2010, 21:52
Zabudol si Ľubo ešte dodať: -Alebo skonči v OZ s aktívnou činnosťou /nebude prešľapovať z nohy na nohu, pre najaký diplom a plechový pohár, ktorý mu aj tak niektorý chovatelia závidia/ -Alebo si urobí 3 evidencie, na synov seba a prihlási sa do GOLDEN CLUBU SLOVENSKA. -Alebo to celé zabalí a prejde na iné aktivity, upokojujúce myseľ a telo. -VIEŠ, ŽE O TOM UŽ DLHODOBO UVAŽUJEM A ROZMÝŠĽAM !!! ???
ĽD
Ľubomír Drgáň
16.12.2010, 21:21
No diskusia niekam inde ušla .. ok Tak skúsim ako ja to vidím. Ano evidenciu je dobre zaviesť v tedy keď chovateľov je prebytok pardon holubov, ale myslím že na slovensku to nehrozí.Mladí chovatelia neprichádzajú a starí nás opúšťajú.Môžem čestne prehlásiť že do 20r, bude na slovensku polovička chovateľov.(Slov zväz by mal dať viac propagácie pre získanie nových členov.) Ale vrátim sa k hlavnej problematike.Evidencia. Je super keď podpriemerný chovateľ má 150ks PH a robí koeficienty tým čo to potrebujú v tedy sa sedí tichučko a každý ho chváli aký je chovateľ a na vonok sa mu snaží každý pomôcť a povzbudiť ho, ale to je len na oko. A ty dobrí si v duchu povedia keby bolo viac takých. Ale nedaj bože že ten podpriemerný chovateľ sa trošku pozbiera a útočí na popredné miesta už už je nie dobré. Jedná vec je jasná keď ma niekto 150 ks a urobí výber tak vyberie to najlepšie a postaví družstvo také za ktoré sa nemusí hanbiť . Ale čo urobí ten čo ma len 70 ks nemá čo vybrať a je tam kde bol. Alebo bude v rebríčku v oblasti o pár miest dole. Ale má to aj svoje výhody, členská základňa umele vzrastie. Nevýhody. Vzrastie cena holuba. Poklesne počet nasadzovaných holubov. Viac papierovania. Pán Matalik to pekne napísal.
ZA
Zdeňek Adamík
16.12.2010, 16:04
Prsa mám jako bývalý kulturista sice dost velká, ale takové tričko nemám a ani po něm netoužím. Za to mám tričko co mi dala dcera než zemřela ke kulatým narozenínám s vyobrazením mého tehdy nejlepšího holuba včetně detailu oka, a to nosím jednou v roce...
IH
Ing.Zdeněk Horák
16.12.2010, 16:01
No jo, to ale jmenovče nebudeš pak mít možnost lítat po zahradě a prsit se s nápisem na tričku MISTR OS ZLÍN !
ZA
Zdeňek Adamík
16.12.2010, 15:51
Stando nerozumím logice Tvého příspěvku, proto nevím jak reagovat. Jen toto: GM Moravy je na URČENÉ DVA HOLUBY PSANÉ V ZÁVODĚ NA KL NA PRVNÍCH DVOU MÍSTECH. Víc nemám k tomu co říci. Předpokládal jsem že útočíš na mistrovské týmy v závodě např. 99/7 50/7 apod. Podle mne je to skutečně věcí každého jednotlivce jak se k tomu postaví a jakou soutěž si vybere. A jaký cíl si před sezonou dá. Mým cílem v letošním roce a bývá to tak i v jiných sezonách bylo vyhrát 5 závodů OS a pokusit se udělat špičku na úrovni OS ZL v koeficientech ol. kat.: "A", "B" a "D" a samozřejmě pokud tým nezdecimuje holouběcí nemoc uspět v holoubatech družstva a ESO. To považuji za normální, v tom jsou moji holubi a můj "systém přípravy holoubat" špičkoví, to je prakticky moje povinnost. I tak toho bylo dost. Ne vždy se všechno podaří ale i přesto byla skutečnost následující: v závodech OS 4x 1.c, 1x 2.c 1x3.c. 5x 4.c a 4x 5.c. dál už to není zajímavé; olymp. kategorie: "A": 2. místo, "B": 2. a 3. místo, "D": 2.a 3. místo. Holoubata družstva: 1. místo, ESO holoubat:1., 2., 4., 5. místo. Takže v podstatě cíle splněny. A jsem spokojen, žádné nervy s honěním si bodů a kdoví čeho ještě. A tyto cíle jsem řekl kolegům ve spolku před sezonou. Stejně tak řeknu můj cíl před letošní sezonou, pokud mi bude zdraví sloužit, tak to bude špičkové umístění v soutěži ročáků a do třetího místa ESO ročák ČR. A k tomu ta povinnost špičkového umístění v holoubatech včetně ESA holoubat. Jednoduché, že?
ĽJ
Ľudovít Jančok
16.12.2010, 14:46
Ahoj Milanko. Máš pravdu, ale kto chce, nech to lieta, aj to je súťaž. V roku pána I989 sa letelo Ostende, podľa krajov. V Stredoslovenskom kraji som mal 2 a I3 teho holuba taká súťaž sa mi páči. Tri nasadíš a tam sa ukáže aký je kto šampion. Ešte keby sa na nasadeného určil adekvátny vklad, tak sme v Belgicku. Môj názor je, čím viac chovateľov, tým je výsledok cennejší. Ing. Vidhold nasadil jedného, a vyhral auto. Na to sa nezabúda, to je legenda. Prepáčte za môj názor, ale dúfam že sa aspon niekto zamyslí. Zdravie atd.
SB
Stanislav Bojko
16.12.2010, 12:12
Zdeňku, kdyby Moravské mistrovství bylo na určene holuby, tak by to bylo něco iné. Jak jsem psal maly chovatel po krachovém závodě nemůže přemýšlet ani o GM. Psal jsi že Polsko a nás nejde srovnávat já si myslím že ano. Tak mě vysvětli proč OS Těšín kde jsem létal nasadí na 13 závodu od 150 do 580 km z toho 5 x 580 v průměru 2100 holubů na75 letících chovatelů. Mistrovstvi Polska mají soupis 50 holubů.
ZA
Zdeňek Adamík
16.12.2010, 11:58
Svatá pravda moja řeč.
MB
Milan Blahovský
16.12.2010, 11:32
Osobne by som privítal, keby sa zrušilo velebenie majstrov OZ či to na celoštátnych výstavach alebo takých akciách ako je Stretnutie majstrov ( zrušiť výstavu kolekcie majstra OZ). Toto pralesné majstrovstvo ako kdesi uviedol Zdenek Adamík je brzdou rozvoja chovateľstva, zdrojom nesvárov v OZ, dôvodom na prechody chovateľov k slabšej konkurencii ( samozrejme za tým je aj honba za koeficientami resp. slávou ).
ZA
Zdeňek Adamík
16.12.2010, 10:58
A Ty si Stando myslíš že by těch 30 km těm tzv. farmářům zas až tak vadilo, když mají fin. prostředky na chov 400 holubů a více a mnozí z nich i na ošetřovatele? Nevadila by více vyšší cena za nasazeného holuba těm malým chovatelům, kteří si odtrhávají od úst, aby mohli zaplatit očkování, předsezonní kůry krmivo a poplatky na závodní sezonu? Nekončili by rychleji? Já nevím, ale asi ta druhá možnost by převážila. A pokud to odzkoušíme v praxi tak ta druhá alternativa by mohla být smrtící. A s Polskem Porutgalskem či jinými podobnými zeměmi kde členská základna neklesá bych to určitě nesrovnával. Srovnáváš nesrovnatelné. Vždyť na Moravě existuje nejspravedlivější Mistrovství a to je GM 2/2, tak ať ho chovatelé využívají! Nikdo nikomu nenařizuje aby se honil za tím, na co nemá! Nebo snad ano? A Ing. Novotným navrhovaná změna Mistrovství ČR, ZJEDNODUŠENĚ ŘEČENO 3/3, je také určitou dobrou a v některých zemích na západě osvědčenou metodou. Uvidíme zda-li to na konferenci 7. ledna projde, zda-li fukcionáři OS myslí i na menší chovatele! Pokud ne, tak se jich potom v OS zeptejte proč ne!? Nikdo lidem nenařizuje aby vkládali prostředky do fondů či jinam, co může nějak dopadnout! A pokud to přesto udělají, tak ať nadávají jedině sami sobě, že?
SB
Stanislav Bojko
16.12.2010, 10:35
Nevím proč tolik povyku, v Polsku je to normáli nař. kolik holubů má všem známy pan Handerek, myslim ,že s tím nemá problém. V zmiňovanem Polsku sadí dleko víc holubů než třeba u nás. Takzvani farmáři straší jaky to bude mít dopad na závody, ale zatim to nikdo nevyskoušel. Ale z druhé strany jakou má šanci chovatel který buď z finančních nebo kapacitních důvodů má malo holubů, stači ze začátku sezony jednou špatně vypustit a je takzvaně v ...... Kdyby byla evidence tak by každy si dál pozor na počasi a krach závodů by ubylo.Jenom málo začatečniků má takovou šanci a štěsti jako náš výborný mladý chovatel Kubáček. Můj názor je , že vážit by se mělo i toho malého chovatele.Jelikož 1 nebo 2 farmaři neznamenají nic , pokud nebudou mít kolém sebe další chovatele a když nebudou další tak budou jezdít třeba 30 km do nasazovacího střediska.
Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie.