Zdravie

Ľudovít Jančok (18.12.2010, 19:56)
Zdravím Vás Priateľia. Sem tam sa stretnem z tenkými letkami hlavne 8,9,IO. Neviem odpovedať z určitosťou, čo to spôsobuje. Môj názor, E-koli, Paramixo,Cirkoviroza. Ak máte prosím Vás odpoveď, budem Vám vďačný. Ďakujem, Ludvik.
Peter Grék (18.12.2010, 21:30)
Jedným z dôvodov určite zanedbané preliečenie trichomoniázy. [%sig%]
Ivan Valášik (19.12.2010, 10:57)
Ľudvík čudujem sa, že chovateľ ako ty si nevie dať rady s takým niečim ako sú tri posledné letky pri Tvojich schopnostiach a vedomostiach. Píšeš sem s nudy? Ak je to tak, prezvoň! Lukáč Roman [%sig%]
Zdeňek Adamík (19.12.2010, 11:06)
Á zase nějaký chytrý, který ani nezná číslování letek. A to se cítí veterinářem pro PH. Původců tenkých letek může být vícero a proto bych zas až tak jednoduché řešení neviděl.
Igor Barbírik (19.12.2010, 12:03)
pravdepodobne to može spôsobyt pretaženie v pretekoch a trichomoniaza
Ľudovít Jančok (19.12.2010, 14:02)
Zdravím Vás. Pán Adamík, ako to myslíte, že neviem počítať letky? Posledné sú 8,9,IO, alebo to počítate naopak? Cez to všetko, som sa nedočítal ešte žiadnej odpovede,alebo skúsenosti. Ubezpečujem Vás všetkých, že problem nie je u mojich holubov.Tých možností totiž je veľa.Diagnostika nie je jednoduchá, apreto som Vás požiadal o názor. Ešte Vás upozorňujem, že som to konzultoval z niekoľkými odborníkmi. Ak neviete odpoveď, prosím Vás nepíšte nič, ďakujem. Ľudvik.
Zdeňek Adamík (19.12.2010, 19:12)
Vás se to netýká reagoval jsem na "rady" p. Valášika.
Igor Barbírik (20.12.2010, 07:57)
Zdravým ,pan. Jančok neviem ako to niektorý chovatelia počitaju ale pan Adamík ma pravdu že 1,2,3 Sú najdlhšie letky na krídle aj ked my ich počitame naopak podla preperovania a to vela chovatelov mýli Mám aj jedného holuba s takov letkov a myslím že bol nasadený v nespravny čas tažký závod a ked ta letka bola ešte mala ,práve tieto letky pri pretekoch najviac trpia
Ľudovít Jančok (20.12.2010, 09:10)
Ďakujem Vám pán Barbírik za Vaše skúsenosti, ale čo ostatní chovatelia?
Jozef Toporcer (20.12.2010, 11:06)
Pán Jančok- na vašu otázku tenke letky ste si fakticky odpovedel aj sam, že to môže byť - paramixo- ecoli- cirkoza- a ja ešte dodam salmonela. Tie rady že to môže byť pretiahnuty holub a silne napadnuty tricho. neberta važne, viete ty chovatelia si nevedia sami poradiť ked sa takýto problem vyskytne na ich holubnikoch a teraz sa smeju z vás. Váš nazor je spravny a problem je vo vašej moci aby ste si ho odstranil sam , ale to zistite až o rok pri novom preperovani. zdravim!!
Ľudovít Jančok (20.12.2010, 11:45)
Ďakujem Vám pán Toporcer za Váš názor. Ale opakujem, nejedná sa o problém na mojom holubníku. Moje holuby sú OK, až príliš. Mám ich tak akurát, 36 ks, tak ich rozmaznávam. Pozorujem tento problém u iných chovateľov. Ja sám len hádam, čo to spôsobuje, a preto som sa obrátil na verejnosť chvateľskú, a skúsenosti Vás všetkých. No badám že píšu len odvážny. Možno keby sa odvážili aj ostatní chvatelia,boli by sme bližšie k problému. Pre mňa to nie je otázka momentálne aktuálna, ale kto vie do budúcna? Ďakujem Vám. Ludvik.
Zdeňek Adamík (20.12.2010, 12:37)
Ano pane Barbirik, tak je to správně. Ale odhlédneme-li od toho, tak v případě posledních čtyř letek, tzv. pracovních, pokud jsou úzké mimo výše uvedených možností může být problém také v nesprávné výživě a to nadbytek bílkovin ve stravě. Setkal jsem se s tím u jednoho kamaráda, který už ale nějaký čas neholubaří, který se nějakým způsobem dostal k levnému hrachu a tak s ním "naplno" + pár zrnek ječmene krmil ke konci období pelichání a holubům narostly či spíše přerostly velmi úzké delší pracovní letky tedy podle správného číslování 4.3.2.1. Přišel jsem na to, když jsem mu byl očkovat v zimě holuby (tehdy jsem očkovával celému spolku, vyrazil v pátek a vrátil se domů v neděli večer ještě i s opičkou na rameni). Tvrdil mi, že mu poslední letky vyhazovali holubi po dvou najednou. Přišel jsem za týden znovu a ostrými manikúrními nůžkami jsme letky zkracovali a dotvarovali. Rozšířit se nám to pochopitelně nepodařilo. Protože v té době dosahoval průměrných výsledků, těžko říci zda-li to mělo či mohlo mít na výkony jeho holubů nějaký podstatný vliv. Co se týká případů užších letek č. 10. 9. 8. nebo i letek zadního křídla (tzv. nosných letek), nesmál bych se tomu, kdo uvádí, že mohli být holubi v daný okamžik výměny letek, tedy pokud byli nasazení a nová rostoucí letka měla délku 1 a 3 cm tzv. přetaženi, že se mohlo jednat o přetažení holuba v těžkém závodě. V zahraničním odborným tisku se s takovým tvrzením také občas setkávám. Každý kdo holuby na závod skutečně připravuje a nečeká že se holubi připraví sami a tedy spoléhá víceméně na náhodu, tak ten ví, že holub bere energii napřed z jater (pečeně) a to první dvě až tři hodiny letu jsou to glykogeny (lidově cukry), pak dojde řada na tuky a nakonec v horším případě bílkoviny ze svaloviny a v tom nejhorším z peří!
Jozef Daníšek (20.12.2010, 13:47)
Pozdravujem! Tiež by som chcel aspoň troškou mojich skúsenosti,prispieť k problému tenkých letiek. Z mojich skúsenosti viem,že po prebehnutí paramyxovirózy,u holubov príde k poškodeniu letiek,ale skôr deformovaniu,alebo rôznym pigmentovým fľakom. Najviac sa však dopláca,na zle kŕmenie v čase,preperovania holubov.Veľké nebezpečie hrozí hlavne pri nadmernom kŕmení repkou olejnatou.Tam sú totiž dva druhy.Poľnohospodári jej hovoria letná a jesenná.Jedna je sladká a druhá dosť kyslá až taká trpkastá.Ja som už na to tiež v minulosti doplatil. Osobne ju neviem tiež spoľahlivo rozlíšiť. Moji priatelia v Nemecku,preto v dobe preperovania repku úplne vylúčili a používajú ľanové semeno.Na toto som prešiel i ja a odvtedy tento problém nemám.Chovatelia ktorým sa niečo podobné stalo,nech porozmýšľajú či práve v nadmernom podávaní repky není tiež ich problém.
Ľudovít Jančok (20.12.2010, 14:19)
Zdravím Vás hlavne pánov Adamíka, a Daníška. Skutočne to môže byť metabolická porucha. Vaše skúsenosti, a prezentácia, určite prinúti veľa chvateľov zamyslieť sa. Ďakujem Vám, a prosím pokračujte, aj ostatní môžete sa pripojiť, bude to veselšie, a hodnotnejšie. Ešte raz Vám ďakujem, Ľudvik.
Pavel Ostrolucký (20.12.2010, 14:42)
Ľudko ahoj - nejako si sa pekne rozpísal. Vykašli sa Ty pekne na cudzie brká,... ! Ja Ti prajem aby hlavne fungovalo to Tvoje a aby Ti slúžilo aspoň do 100 rokov, ostatné veci sa potom už ľahko zvládnu !!!
Ľudovít Jančok (20.12.2010, 15:33)
Zdravím Ťa Palko. Ďakujem Ti ale vek neoklameš, pokiaľ neužívaš modré pirulky. Ty máš letky v poriadku? Myslím u holubov. Ahoj, Ľudvik.
Zdenko Žofaj (20.12.2010, 16:50)
Paľko dvíham prst hore..............za 100 bodov III
Zdeňek Adamík (20.12.2010, 18:01)
Tak přátelé s tou řepkou je při předávkování skutečně problém a ne jeden. 1) Skutečně se dle setby rozlišují řepka ozimá a řepka jarní. Jako "občasný externí agronom" jednoho významného hanáckého zemědělce Vám mohu prozradit, že na území našeho státu se téměř ze 100% pěstuje řepka ozimá. 2) bylo skutečně zjištěno negativní působení nadměrného množství řepky ve směsích, a to na játra a dokonce i zrak poštovního holuba, takže nejen možné negativum ve vztahu k vývoji letek. 3) tento negativní účinek je připisován vlivu glycerolu kyseliny erukové. Nezmiňoval jsem se o tom výše neboť jsem to považoval za obecně známou věc.
Ľudovít Jančok (20.12.2010, 20:14)
Pán Adamík, ja som vedel, že Vy ste studňa bez dna, čo sa týka vedomostí.Ďakujem Vám za všetkých,ale dúfam že nekončíte debatu. Napadá ma scifi myšlienka, a otázka pre Vás.Môže mať vpliv zlého návratu meškajúcich holubov prechovávania sa počas túlania na repkových poliach? Môže to ovplivniť aj schopnosť orientácie? V dobách neskorších sa večšinou siali zrniny to bolo fajn pre holuby ale teraz je môda repka s tým nič neurobíme. To je biznis.Len som zvedavý na Váš názor. Prepáčte, ak Vás obťažujem stačí to dať na javo. Zdravím Vás.Ľudvik.
Zdeňek Adamík (20.12.2010, 20:28)
Těžko říci, ale asi ne. Holub toho asi tolik nesezobe a navíc dnes se postřikují řepková pole prostředky proti vypadávání zrn - semínek. Fakt nevím ale silně o tom pochybuji. Jinak máte úplnou pravdu, když jedu po krajině tak místo obilí samé technické plodiny. ČR je téměř celá žlutá květy řepky, něco z toho může snad být i hořčice ale asi nepatrné procento. No a pak jsou tu další plodiny jako zdroje biomasy, na ty ale máme v ČR jednu špičkovou odbornici, jistou Kateřinu... ta by vám snad prozradila více.
Igor Barbírik (20.12.2010, 21:33)
Pan Jančok koneče som pochopil vašej otazke a zas musím dat za pravdu pánovy Adamíkovy najprv som premyšlal či si v tom čislovaní rozumieme ale asi nie prvá vyhodená letka u holuba je čislo 10 a nasleduju dalšie preperovanie končí číslom 1 v zavodnej sezone su najkrytyckejše letky 8 a7 a čo sa týka tých úzkych a dlhých letiek 1,2,3,4 je to z nadmerného použivania antybyotyk a vytamínov a tažkeho krmyva u zatvorených holubov kedy letky narastu aj o 2 cm dlhšie
Ľudovít Jančok (21.12.2010, 07:31)
Pán Barbírik zdravím Vás. Z anatomického hľadiska máte obaja pravdu. Z hľadiska holubárskeho sa povie, že holub vyhodil prvú letku, defakto desiatu. To sú detajli ktoré treba prehliadnuť. Venujme sa ďaľším zaujímavým témam, zima je dlhá, a možností veľa. Ďakujem Vám Ľudvik.
Pavel Ostrolucký (21.12.2010, 08:43)
Ľudko rozprúdil si super debatu, včera som Ti odpovedať nemohol - doma počítač nemám. Teda k tým úzkym letkám - pri preperovaní nie Tvojich, ale kamošových holubov mohlo dôjsť podľa mňa ku dvom až trom chybám, buď to už postupne alebo naraz : 1. Mohol požívať nejaké odčervovacie prípravky po tohotoročnej ťažkej sezóne / Aldifal, Fenbion a aj Ivermectín pri preperovaní poškodzujú letky ak to požil môže to byť tým /. 2. Tiež mohol použiť pri preliečovaní nejaké kokcidiostatiká - tie pri zlom používaní letky poškodzujú tiež a nasledok je dlhé - úzke koncové pero a to od 1 až po 4 alebo od kedy vlastne použil takýto liek. 3. Jedna klamlivá vec u chovateľov je tiež v jeseni nadmerný stav holubov a chovateľ má zaužívané dávať určité množstvo krmiva, do toho pridá ešte jačmeň, ktorý je inak výborný, a holuby pri nadmernom množstve hladujú a nemá sa im z čoho vytvárať nové kvalitné perie. Pričom tiež zloženie a jeho obsah je dôležitý. Pri podávaní preperovacej zmesky by táto mala byť pestrá a obsah repky by nemal prekročiť 5 % podiel, lebo repka a aj konope sú naozaj veľmi zradné, ale nemyslím si že by to mohlo byť pravou príčinou zlého peria. 4. A odpoveď na Tvoju otázku Ľudko ja mám zatiaľ péro spoľahlivé aj bez modrých tabletiek a holuby letky poškodené nemajú, hoci mám teraz v holubníku dosť dobrý bordel.
Ľudovít Jančok (21.12.2010, 10:38)
Ahoj Palko. Všetko čo si napísal, má svoje opodstatnenie, a treba sa zamyslieť. Pravda ale je že repka je beťárstvo, a ešte keď sa podarí lacnejšie zohnať, tak jej chovatelia prihodia. Konope, to je iný súdok. V celku si to dobre posúdil.Verím že si chlap, veď ty na to máš aj muštru. Nech Ti to vydrží dlho aspon ako mne. Niečo vymysli dáku tému, a sme zase v hre. Ahoj Palko. Ľudvik.
Zdeňek Adamík (21.12.2010, 11:47)
Bezprostředně PO KAŽDÉ ZÁVODNÍ SEZONĚ udělám týdenní léčebnou kůru tak aby šli holubi do hlavního pelichání zdraví. Nevěřím tomu že by v dnešní době plné infomací a informačních zdrojů dělal ještě někdo takové hovadiny aby v průběhu či ke konci pelichání dělal léčebné zásahy výše uvedenými prostředky. To snad jedině v takovém případě, kdyby byli holubi z nějakého důvodu "úplně na kolenou". Proto i když body 1 - 2 jsou pravdivé, je za pravděpodobné moc nepovažuji.
Pavel Ostrolucký (21.12.2010, 12:05)
Zdenko ja som písal čo sa stáva po použití týchto liekov a že letky narastú naprd - teda nahovno. By si sa čudoval koľko chovateľov by sa po sezóne priznalo čo do holubov v prípade ich zlého zdravotného stavu napchalo a aké hovädiny holubom podáva i v prípade adenovírusov - čo môže byť tiež príčinou rastu zlých letiek a nie len prvoradých ale aj druhoradých./ Taktiež zlé a zaplesnuté, alebo potuchnuté krmivo an. blok - bez výnimky/. To že holubom nevadí podávanie liekov proti trichomonádam to som nepísal, ale liekov čistých len proti tricho a nie kombinovaných o čom môže byť znova nová diskusia.
Milan Blahovský (21.12.2010, 13:42)
...alebo o tom za akého počasia organizovať preteky, nie Pali ??? :o))))))))
Pavel Ostrolucký (21.12.2010, 13:54)
Milan trochu som Ťa nepochopil, ale asi máš pravdu, len téma bola o niečom inom ! Pri záťaži - teda veľkej záťaži pri pretekoch by sa to mohlo prejaviť, ale len pri práve vyperovaných letkách od 10 do 7 resp. po 6 letku . Pri piatej by sa už lietať so starými nemalo !!!
Ľudovít Jančok (21.12.2010, 14:04)
Palko nestrácaj nervy, komunikuj, bav sa, a uber pary. Veď ide len o názor, a na ten má každý právo. Túto debatu som navodil zámerne, lebo jednoznačná odpoveď neexistuje, ale boli spomenuté viaceré možné príčiny. Každý čo sa zapojil, má pravdu, ktorá sa nedá jednoznačne vylúčiť, takže sa dá použiť, a môže pomôcť riešiť problém z letkami. Pán Adamík čo Vy na otázku zloženia krmnej zmesky. Myslím či by ste nerozvinuli debatu, a nepodelili sa o Vaše skúsenosti, tajomstvá nemusíte prezrádzať ak nechcete. Zdravím Ludvik.
Pavel Ostrolucký (21.12.2010, 14:10)
Ľudko je to v pohode veď idú Vianoce, všetci čo majú dobre preperené holuby bez nejakých viditeľných chýb na perí - majú pravdu !
Milan Blahovský (21.12.2010, 17:55)
No čo Pali, chcel si námet na diskusiu tak som ťa trocha pošteklil, ale v dobrom. S tým preperovaním to máš tak, kto sa ako o holuby stará počas roka, tak aj holuby vyzerajú a neskôr aj lietajú. Aj mne sa v minulosti stalo, že sa natiahli niektorými jedincom letky, ale určite to nebolo tým, že som pridal repky, že som preliečoval a pod. skôr preto, že som ich počas sezóny drvil a vtedy keď potrebovali sa dostať z krízy som ich zanedbal a nedal im to čo ich organizmus potreboval. Poučil som sa a idem ďalej. Niektorí to obdobie zanedbávajú stále a potom cez sezónu, keď prešľapujú na mieste, hľadajú problém všade inde len nie tam kde bol pol roka predtým. Hľadajú problém v nepriaznivom počasí, nevhodnom prúdení, zlým vypúšťacím miestam, nevhodnou kooperáciou so susednými OZ, závidia formu u konkurentových holubov a len ráno do zrkadla sa nepozrú a nespýtajú toho čo tam zbadajú či nie je resp. nebola chyba práve v nich samych. Sebakritika to je to čo chýba holubárom najviac. Nie kvalitné krmivo, nie dobré holuby, nie vitamíny či iné produkty podporujúce zdravie a formu holubov. To si kúpia kedykoľvek a kdekoľvek, ale sebakritiky tej však je veľký nedostatok.
Zdeňek Adamík (21.12.2010, 18:55)
Tajomstvá žádné nemám přečtěte si některé mé články v časopise Letu zdar a bude Vám to jasné.
Ľudovít Jančok (21.12.2010, 20:43)
Ahoj Milanko. Máš Ty pravdu, pravdúcu. Ja som začal chovať holuby po dlhých sedemnástich rokoch, ale badám že veru niektorí chovateľia sú tam kde boli. Už som písal odrine a odriekaní si pri tomto koníčku, ináč nik nemá nárok na výsledky, ale sú stále takí čo hľadajú zázračnú pirulku, alebo vodičku. Nuž bohužiaľ ináč to vari ani nebude, lebo nikoho nemožno prinútiť aby sa zmenil. Je to každého vec ako to robí. Pán Uhlík povedal, že každý chovateľ má len také holuby, aké si zaslúži. Ďalej povedal, že chvateľ má chovať len toľko holubov, na koľko stačí. Aj tak si myslím že si nik týchto riadkov nevšimne, ani sa nezamyslí, či sa ho to tiež netýka. Ostáva sa len obrniť trpezlivosťou, a vyhnúť sa komunikácie, a konfliktu, ak sa dá.Tu na DF. je jedinečná možnosť klásť otázky, tešiť sa na odpovede, následne si niečo overiť, alebo sa v niečom utvrdiť, alebo bez hanby priznať, že na niečo človek neprišiel aj sám. Pán Adamík prosím prepáčte, ale všetci neodoberáme časopis. To len aby ste vedeli, ďakujem. Určite , kto chce, tak s tejto debaty si niečo môže vybrať pre seba, a na seba. Ja osobne som mal dobrý pocit, lebo prebehla pokojne. Ďakujem, a môžeme pokračovať ak chcete. Ľudvik.
Pavel Ostrolucký (22.12.2010, 07:37)
Milan - super reakcia ako na Vianoce a máš úplnú pravdu, je to v starostlivosti o holuby, v krmive v liekoch v záťaži holubov a samozrejme v kvalitných podávaných gritoch, podporných prostriedkoch a pod. Vystihol to pekne aj Zdenko Adamík a Ľudko Jančok, ktorý ak bude takto pokračovať ako na tejto diskusii, tak sa čoskoro dostane znova na výslnie, ĽUDKO len pozor aby Ti zasa Tvoji konkurenti veľmi nezávideli!
Ľudovít Jančok (22.12.2010, 08:50)
Ahoj Palko. Keby bolo najhoršie, tak zase dáš Palko do kopy pár priateľov, a prídeš pre holuby. No dúfam že sa to nestane, lebo moje ciele sú teraz niekde inde. Vieš že sa niektorí ľudia nemenia? Ak sa mi podarí genetická práca, o čom som presvedčený, Palko dostaneš darček, pre radosť. Teraz sa len bavme o holuboch a veciach čo s zým súvisí. Kultúra v diskuzii znamená aj kultúru v chove, a bližšie k úspechu a naplneniu cieľov. Len barbari chovajú holuby bez cieľa. Milanko aj ty daj prosím dáku tému na premýšľanie a debatu. Možno sa zapojí viacej ľudí, a možno aj chovateľov. Zdravím Vás Ľudvik.
Zdeňek Adamík (22.12.2010, 10:31)
No, mně by třeba zajímalo, s ohledem na to že se blíží konec roku a s ním i termín pro možné změny přesuny chovatelů, ZO a OZ, zda na Slovensku (stejně jako u nás) opět pokračují tyto "tanečky", kde a kolik? Možná má Milan, jako člen Prezidia, nějaké konkretní informace (když z dalších členů tu na stránkách mnohdy nevyrazíš ani dech).
Milan Blahovský (22.12.2010, 12:00)
Priatelia, začať tak citlivú tému ako je benevolencia prestupov chovateľov v rámci ZO, ZO v rámci OZ , resp. porušovanie Stanov SZ v tejto oblasti by bola asi nie šťastné načasovaná vzhľadom na blížiace sa sviatky pokoja. Ponechal by som to až na ponovoročné vytriezvenie. Je v našom športe čo zlepšovať, je potrebné vždy začať od seba a pokiaľ to neurobí väčšina nás, ktorá sa chovom poštových holubov zaoberá, potom táto menšina ,ktorá sa tu verejne dlhodobo vyjadruje žiaden zázrak či aspoň obrat v zmýšľaní chovateľov neurobí.
Teda začnem aktuálnu tému v novom príspevku.
Pavel Ostrolucký (22.12.2010, 12:10)
Milan - veľmi pekne si to napísal, krajšie sa to už ani nedá len tie veľké bruchá asi nie - radšej iba také, aby sme si pri čúraní videli na vtáka a aby nám ešte aj slúžili !
Alojz Blaško (22.12.2010, 12:48)
Pán Jančok pýtate nové témy.Čo by ste povedali na tému: "Preorientujme sa na vypúšťacie miesta do Poľska".Česi idú zdražieť poplatky na diaľniciach, čo opäť navýši poplatky na preteky v roku 2011.Nebolo by vhodné, aby Zväz prejednal a vypísal zoznam vypúšťacích miest v Poľsku tak ako je vypísaný zoznam v Nemecku?Vrátane štartérov?Prajem pokojné a požehnané Vianoce v kruhu svojich najbližších.
Zdeňek Adamík (22.12.2010, 13:01)
Pane Blažko určitě dobrý nápad. I já bych to uvítal, ušetřil bych.
Zdenko Žofaj (22.12.2010, 13:10)
Keď som to minule zhruba preratával, tak na auto s vlekom, vstupnú náklady cca 60 až 70 centov na holuba, samozrejme sa to odvíja od množstva prepravovaných holubov. Takže pre niektoré severnejšie OZ je lacnejšie ťahať prepravu holubov cez Poľsko. Je to dlhšia cesta, ale rýchlejšia a lacnejšia. Aj toto môže v budúcnosti zavážiť, že sa bude lietať s Poľska, čo Nám môže ukázať aj budúca sezóna pretekov v GOLDEN CLUBE SLOVENSKA, kde sú preteky orientované, zo severu Poľska.
Zdenko Žofaj (22.12.2010, 13:21)
Ospravedlňujem sa za chybu, vstupnú náklady cca 6 až 7 centov /1,80 až 2,10 Sk/ na holuba ...................
Jozef Toporcer (22.12.2010, 13:31)
Pan Blaško- a čo tak smer Madarsko-Rumunsko tam myto ešte zavedene nemaju, a ešte dlho mať nebudu. Z Poľska sa da lietať max. 650km niektora OZ viac niektora menej aj ked by sme si mali vychovať novu generaciu holubov, vždy nas to bude stať menej penazi
Ľudovít Jančok (22.12.2010, 14:09)
Pán Blaško, Tliesam Vám. Tak toto je téma hádam najaktuálnejšia zo všetkých. Do konca by som ju prirovnal k horúcej magme. Aj myšlienka Maďarsko, Rumunsko, je veľmi aktuálne. Chlapi, hádam sa aj preberieme, a niečo pozitívne vymyslíme. Teší ma že sa naše rady diskutujúcich tíško rozrastajú, lebo viac hláv viac rozumu, a už sa to začína rysovať. Táto téma musí zaujímať každého z nás. Do toho priatelia, korektne, bez emocií slušne a priateľsky prosím Vás pekne nie len preto že idú vianoce, ale hlavne preto, že sme všetci v jednom vreci.Ďakujem Vám všetkým. Ľudvik.
Milan Blahovský (22.12.2010, 14:24)
Jozef T., to ti nestačia trate do 650 km ? Ty sa špecializuješ na maratóny ? Tak to ma prekvapuješ. Poviem to na plné ústa, v našej oblasti pokiaľ by sa malo letieť aj o starých 5 SK na odjazdený km viac a nebolo by to z Poľska tak vám to nevadí a pokiaľ by sa jazdilo hoci aj zadarmo Poľskom tak by ste boli proti. Ale to kričia tí, ktorým je to jedno, ktorí si to zaplatia a tí istí sa budú v zápätí dušovať ako im záleží na každom členovi, ako sú ústretoví voči dôchodcom, invalidom či mladým chovateľom, ktorí tvrdo pocítia zvýšené náklady na prepravu. Tam je skrytá pravda, ktorá sa tak nerada počúva či číta. Kto cestoval po novej poľskej diaľnici, ktorá je iba pár km nad českou hranicou a ktorej profil neblokujú horstvá ako sú Jeseníky, Javorníky, Malá či Veľká Fatra, si musel položiť otázku, prečo sme tak naivní a hlúpi, že radšej platíme za časké či slovenské diaľnice nehorázne mýto a z roka na rok vyššie ? Naivné odpovede typu v Poľsku sa holuby tratia resp. ťažšie orientujú či vracajú už poznám a nestojím o ne. To ale nemá nič spoločné s témou zdravie, leda žo by išlo o zdravie týchto odborníkov ???
Igor Barbírik (22.12.2010, 14:44)
Asi by to bolo lepšie aj pre GCS holuby by nemusely obletovat tatry,a určite by sa hlásilo ovela viac chovatelov.Kedysi sa lietalo z Niše,Konstance,len by sme nemali 800 km Trate.
Alexander Hlavatý (22.12.2010, 15:10)
Keď už sme pri GCS položme si otázku, prečo je malý-skoro žiadny záujem z juhu a západu Slovenska? nestálo by za úvahu polovicu tratí orientovať práve z juhu a o naplnenie členstva by nebol problém a podmienky pre večšinu by boli spravodlivejšie.
Zdenko Žofaj (22.12.2010, 15:54)
Nechcem tu nikoho strašiť, ale pre chovateľov s juhu budu si myslím, ťažšie dolety zo severu, ako zo západu, to je len môj názor, ktorý sa môže potvrdiť, alebo vyvrátiť po vyskúšaní sezóny 2011 GCS !?
Milan Blahovský (22.12.2010, 15:57)
A aký problém je povedzme založiť Strieborný klub Slovensko so smerovaním pretekov na juh ??? Keď ho založíte, prihlásim sa. Ja osobne nemám s tým problém či Poľsko či Maďarsko, Ukrajina či Bielorusko. A nebudem za tým hľadať spravodlivosť. Nič iné sa holubári za tie roky nenaučili iba hľadať spravodlivosť. Hľadajú spravodlivé smery, spravodlivé majstrovstvá, spravodivé platenia za holuby, spravodlivých konkurentov, ale položme si otázku kto tak holubárom krivdí, že tu spravodlivosť hľadáte ???
Jozef Toporcer (22.12.2010, 16:18)
Milan B.- musim ti dať za pravdu že ja sa maratonov zučastnujem iba občas pri mojom stave na holubniku 50-60ks. včetne ročiakov aj jesenných asi ťaško môžem absolvovať tento šialeny program dlhých trati stači si pozrieť pretek. plan OZ SNV. DT. Radšej obsadim poriadne strednu trať 25-30ks. a viem že z toho niečo kapne, na dlhu trať nasadzujem iba holuby na ktorých mi už nezaleži, alebo už nestihaju kratke či stredne trate to kvalitnejšie lieta KT-ST a viem že tieto holuby mi vydržia lietať 5-6rokov bez väčšichproblemov,na DTich odrovnaš za2-3roky a nie vždy je za nich adekvatna náhrada. Ked zoberieme ake je ocenenie za pripadne aj 1. misto /suche z nosa/ tak mna to určite nemotyvuje nasadzovať na maratony. Lietať z Madarska a Rumunska som nespomenul iba pre myto, ale aj kôli členitosti terénu v týchto dvoch štatoch, praktycky nemaju väčšie pohorie v smre letu na Sovensko iba ak už na Slovesku a konkretne v našom pripade je to slovenske rudohorie no a v konečnom dôsledku už by som nebol na najkratšej vzdialenosti ale na najdlkšej /cha-cha/ chceli ste diskutovať tak diskutujme! a ešte dodam že kilometraž by bola ta ista ako z Poľskej strany myslim tym doletova
Ľudovít Jančok (22.12.2010, 16:24)
Zdravím Milanko. Boli, Sú,a Budú holubári ktorí budú celý svoj život hľadať len výhovorky, prečo sa nemôžu presadiť. Už sú regiony a pásma a stále ničččččč. Možnosti pretekania a výber závodov-u je dnes dostačujúci. No holubáriť musíme len s tými čo chcú holubáriť, ale potom sa nemôžu ani čudovať, že my sme iná kasta. Kto chce aby si ho ľudia vážili, musí im dať na to príčinu. Ďakujem Vám za trpezlivosť. Zdravie atd. Ľudvik.
Gabriel Bargel (22.12.2010, 16:31)
Pán Hlavatý mate pravdu trebalo by lietat z juhu ale všetky trate nie spoza Tatier. Ja by som mal taký návrh ,že ak dobre viem podobný klub založili pred pár rokmi Zvolenčania,ale nespravili zatiaľ žiadny pretek. Či by sa nedal spraviť podobný klub s centrálou vo Zvolene.Možná by bol večší záujem zo strany holubárov.Holuby by leteli pod Tatry a nie cez Tatry.A mohlo by sa letieť napríklad Nový Sad, Beograd,Niš.Som o tom presvedšený,že by bol vetší záujem.
Ľudovít Jančok (22.12.2010, 16:33)
Pán Toporcer máte pravdu, chovateľ by mal vedieť na čo má, a tomu sa venovať. Zdravím Vás.
ĽUdovít Dziak (23.12.2010, 11:26)
STALE SA HLADAJU NOVE SMERY PRE PRETEKY. JE PEKNE ZE KAZDY POZERA NA CLENITOST TERENU A AJ CENU PRE CHOVATELA NA JEDNEHO HOLUBA AKO TO TU BOLO NAPISANE. ALE SLEDOVAL NIEKTO AJ TAKE VECI AKO JE PRUDENIE VZDUCHU A SMER VETRA POCAS ROKA???? TRI STVRTINY ROKA JE PRUDENIE VZDUCHU A SMER VETRA SEVERNE AZ SEVEROZAPADNE ALEBO ZAPADNE. NEMYSLITE ZE BY BOLO NEZMYSELNE HNAT HOLUBY PROTI TOMUTO PRUDENIU TEDA AK BY SA LIETALO Z JUHU?? ANO POSTOVY HOLUB BY SA MAL VRATIT Z KAZDEHO SMERU A Z KAZDEHO MIESTA A NEVRAVIM ZE TO TAK NIE JE. LEN MI PRIPADA HLUPE ZE KAZDY POZERA NA TO KOLKO CO STOJI ALE NEPOZERA NA TO O CO VLASTNE IDE. O NASE HOLUBY. PODLA MNA JE STRASNE VELA HOLUBOV PO TEJTO SEZONE PRAVE V MADARSKU A RUMUNSKU. K BLIZIACIM SA SVIATKOM PRAJEM VSETKYM CHOVATELOM VELA POHODY A RADOSTI A ABY IM HOLUBY PRINASALI RADOST A POTESENIE. LETU ZDAR [%sig%]
Pavel Ostrolucký (23.12.2010, 12:04)
Príjemné sviatky a veľa zdravia, šťastia ako chovateľom taj aj ich rodinám a kamarátom , tak isto aby sa darilo aj holúbkom, Silvester aby prebehol bez problémov a šťastný Nový rok 2011. Dúfam, že sa pri plnom pohári vínka, slivovičky alebo nealko stretnene na našich CV výstavách! To Vám všetkým želá Paľo keď to už Ľudko začal, ale v prvopm rade musí byť dobrá nálada a zdravý aj chovateľ !

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené