Informácie k výskytu vysokopatogénnej aviárnej influenzy subtypu H5N8 v členských štátoch EÚ

Daniel Krajčík (11.11.2016, 17:58)
Informácie k výskytu vysokopatogénnej aviárnej influenzy subtypu H5N8 v členských štátoch EÚ


Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky (ďalej len „ŠVPS SR“) v súvislosti s výskytom vysokopatogénnej aviárnej influenzy (ďalej len „HPAI“) subtypu H5N8 v členských štátoch EÚ podáva nasledovné informácie.

Výskyt bol od 28.10. 2016 oficiálne hlásený u voľne žijúcich vtákov doteraz v ôsmich štátoch (Nemecko, Poľsko, Maďarsko, Chorvátsko, Rakúsko, Švajčiarsko, Holandsko, Dánsko). Vo väčšine prípadov došlo k hromadnému úhynu vtáctva (nálezy rádovo desiatok až stoviek uhynutých vtákov) rôznych druhov (hlavne kačice divé, chochlačky, lysky, divé husi, čajky a labute). Nájdené boli vždy v blízkosti vodných plôch (jazerá, rieky, mokrade), pri ktorých sa vtáctvo zvykne zdržiavať a hniezdiť.

Pokiaľ ide o pozitívny záchyt HPAI H5N8 v chovoch hydiny, do 11. novembra 2016 boli hlásené dva prípady (obidva v Maďarsku). Prvý v chove moriek na juhovýchode Maďarska (okres Békés), cca 70 km východne od jazera, kde bola nájdená uhynutá labuť pozitívna na H5N8. Primárne bol zaznamenaný náhly zvýšený úhyn zvierat (14%) a pokles v príjme vody takmer o 75%. Už po vyslovení podozrenia na prítomnosť HPAI boli nariadené veterinárne opatrenia a okamžite prevedený stamping out (2.11.), pozitívny výsledok z laboratória bol potvrdený 3.11.2016. Následne boli vyhlásené reštrikčné zóny – ochranné pásmo (3 km) a pásmo dohľadu (10 km). Druhé ohnisko sa nachádza cca 30 km severozápadne od vyššie spomínaného jazera. Jedná sa o chov kačíc mulard, pozitívny výsledok bol potvrdený 9.11., stamping out bol ukončený 10.11.. Boli vyhlásené reštrikčné zóny obdobným spôsobom ako v pri prvom ohnisku.

Európska Komisia v súvislosti s týmito prípadmi požiadala členské štáty o zvýšenú ostražitosť a pripravenosť pre prípad výskytu HPAI, aby sa v čo možno najvyššej miere zabezpečila kontrola a zabránilo sa šíreniu nákazy do iných členských štátov. ŠVPS SR následne vydala usmernenie pre regionálne veterinárne a potravinové správy, ako aj pre ďalšie priamo riadené organizácie. Dôjde k zintenzívneniu kontrol vtáctva, hydiny, hydinového mäsa, vajec a výrobkov z nich so zameraním na pôvod, a tiež kontrol na hraniciach pri dovoze týchto komodít z tretích krajín. Takisto sa budú prevádzať aj klinické prehliadky schválených chovov hydiny. Okrem toho už niekoľko rokov je na Slovensku realizovaný Plán prieskumu aviárnej influenzy u hydiny a voľne žijúcich vtákov, ktorý spočíva v aktívnom monitoringu v chovoch (sérológia) a pasívnom monitoringu pri voľne žijúcich vtákoch (vyšetrujú sa vtáky nájdené uhynuté, prípadne s príznakmi ochorenia metódou PCR).

Informované a zároveň požiadané o spoluprácu boli aj ďalšie inštitúcie a organizácie, ako napríklad Ministerstvo životného prostredia SR, Komora veterinárnych lekárov SR, Únia hydinárov Slovenska, Slovenská poľovnícka komora.

V súvislosti s vyššie uvedenými skutočnosťami a hrozbou zavlečenia nákazy na naše územie žiadame o spoluprácu aj širokú chovateľskú verejnosť, najmä o zvýšenú ostražitosť pokiaľ ide o hydinu a iné vtáky chované v zajatí, ako aj voľne žijúce vtáky. Nakoľko sa zdá, že ide o pomerne agresívny kmeň vírusu a nové hlásenia o výskyte neustále pribúdajú, je potrebné dbať na dodržiavanie zásad biologickej bezpečnosti a ochrany chovov

pred zavlečením tejto nákazy, a tiež dodržiavať hygienické postupy pri manipulácii s uhynutým, či príznaky vykazujúcim vtáctvom. V platnosti naďalej ostávajú mimoriadne núdzové opatrenia pre vlastníkov a držiteľov hydiny z roku 2005 (http://www.svps.sk/zvierata/mno_4373_05.asp) a pre užívateľov poľovných revírov z roku 2006 (http://www.svps.sk/zvierata/mno_2344_06.asp).

V prípade spozorovania príznakov, ktoré by mohli svedčiť o prítomnosti nákazy na našom území – najmä náhly úhyn vtáctva, pokles v príjme potravy a vody, prípadne iné klinické príznaky ochorenia, alebo pri náleze uhynutého, či umierajúceho voľne žijúceho vtáka, je potrebné informovať miestne príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu
(http://www.svps.sk/zakladne_info/rvps.asp), prípadne priamo ŠVPS SR .

zdroj: SVPSSR
Zdeněk Adamík (11.11.2016, 20:44)
No nazdar................
Pavol Holka (11.11.2016, 23:02)
Pán Krajčík ďakujeme za info len chcem sa spýtať, ovplivní to nás chovateľov poštových holubov? Lebo napríklad si pamätám keď vyčíňala H5N1tak bolo preukázané že holub na ňu nemohol ochorieť ani ju prenášať no v tej dobe som ešte nezávodil tak neviem aký to malo vtedy vplyv na pretekovú sezónu. Dúfam že sezóna bude normálne. Ďakujem za všetky info.
Daniel Krajčík (11.11.2016, 23:49)
Tazko povedat, co bude do pretekovej sezony.
Je jasne, ze je ohrozena vystavna sezona, aj ked zatial nepadli ziadne obmedzenia.
V niektorych krajinach zapadnej Europy, kde sa ochorenie potvrdilo, uz dnes plati zakaz transportu vtakov, vratane holubov. :(
Daniel Krajčík (29.12.2016, 22:13)
Potvrdené prvé ohnisko vysokopatogénnej aviárnej influenzy (HPAI) subtypu H5 u hydiny na Slovensku – aktuálna situácia

Dňa 29.12.2016 bolo potvrdené prvé ohnisko HPAI subtypu H5 u hydiny v Slovenskej republike.

Dňa 27.12. v doobedňajších hodinách bol na RVPS Bratislava – mesto nahlásený hromadný úhyn nosníc v domácom drobnochove (pre vlastnú spotrebu) v rodinnom dome v mestskej časti Bratislava – Dúbravka.

Inšpektor RVPS sa dostavil do podozrivého chovu v ten istý deň o 12. hodine a vykonal obhliadku chovu, pri ktorej bolo zistené, že v priebehu 3 dní (vianočných sviatkov) došlo k úhynu celého chovaného kŕdľa (65 kusov kury domácej vo veku od mládok po 4-ročné nosnice).

Vajcia a mäso z tohto chovu boli podľa informácií chovateľa určené len pre vlastnú potrebu a nie sú v obchodnej sieti.

Na mieste inšpektor vykonal epizootologické šetrenie pri podozrení na výskyt vírusového ochorenia (na základe epizootologickej situácie, anamnézy od chovateľa a klinickej obhliadky uhynutej hydiny) a odobral vzorky na laboratórne vyšetrenie (za účelom vylúčenia/potvrdenia aviárnej influenzy) – 6 kusov uhynutej hydiny. Ostatná uhynutá hydina, podstielka a 23 vajec bolo neškodne odstránených prostredníctvom kafilerického zariadenia.

Boli vydané opatrenia na mieste pri podozrení na výskyt aviárnej influenzy.

Veterinárny inšpektor následne zabezpečil presun kadáverov určených na laboratórne vyšetrenie do Národného referenčného laboratória pre aviárnu influenzu – Veterinárneho ústavu vo Zvolene.

Dňa 28.12. v poobedných hodinách bol telefonicky ústrednému riaditeľovi ŠVPS SR oznámený pozitívny výsledok na vírus aviárnej influenzy vo všetkých vyšetrovaných vzorkách a bol zaslaný protokol o výsledku laboratórneho vyšetrenia.

Dňa 29. 12. ráno bol diagnostikovaný vysokopatogénny subtyp H5. Určovanie typu neuraminidázy zatiaľ prebieha.

Dňa 29.12. o 8. hodine bolo zorganizované stretnutie zástupcov ŠVPS SR a RVPS Bratislava – mesto ohľadom ďalšieho postupu pri zdolávaní nákazy a určenia akčného programu.

Zdroj: Svpssr
Miroslav Pažítka (30.12.2016, 10:37)
No tohle není vůbec dobrá správa týden před celostátní výstavou...

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené