Pretekanie z Maďfarska

JUDr. Jozef Vetter (13.07.2017, 23:27)
Vážení priatelia holubári, funkcionári OZ, ZO SZCHPH. chcem Vás požiadať o názor týkajúci sa pretekov mladých holubov z Maďarska a následne pretekov starých holubov z Maďarska,, prípadne z Rumunska, teda z juhu. a možné dôsledky v národných pretekoch so štartom zo západu. Je vhodný takýto spôsob organizovania pretekov,? Ďakujem za každý kvalifikovaný názor.
Ivan Oravec (14.07.2017, 11:34)
V sezóne 1996 sme lietali krátke a stredné trate z východu (v Čechách sa vyskytla nejaká choroba) Lučenec, Michalovce, Vyšné Nemecké dlhé trate z Nemecka Frankfurt, Schwerin
holuby to zvládli obstojne pozerám zápis v knihe počiatočný stav 32 kusov konečný stav po sezóne 24 kusov
Tibor Gašparovský (14.07.2017, 15:12)
Tiež v tom nevidím žiadny problém ked bola v Cechách pred asi 25 rokmi karantena lietal sa zo severu z Polskej Gdynie a z juhu z Rumunska Bukuresť a holuby s tým nemali absolútne žiadny problém. po pravde viiac oblastí je roztiahnutých aj 50km a hlavne pri krátkych závodoch je to dosť neobjektívne uplne naspravodlivejšie by bolo 4 preteky zo severu 4 z juhu 4 z východu a 4 zo západu samozrejme že to sa nikdy nepresadí lebo vela holubárom by to nevyhovovalo ale takto by to bolo spravodlivé pri tých dlhších pretekoch tých 20-40km až tak velmi nerozhoduje
Pavol Holka (17.07.2017, 16:36)
Zaujímavá téma, škoda že sa vyjadrili len dvaja ľudia.
Jančok Ľudovít (17.07.2017, 17:06)
Zdravím Vás. Aký by bol dôvod meniť smer pretekania? Trebárs lacnejšie dialničné poplatky, pohonné hmoty, menej pohorí a prekážok pre holuby? Lietalo by sa vačšinou proti vetru, kto by to chcel? Tak prečo? Ak dokážete zdôvodniť pozitívne pre holuby takýto krok, tak potom diskutujme. Pozdravujem Ludvik.
Pavol Holka (17.07.2017, 21:23)
Čo by vadilo na pretekoch proti vetru? Povedal by som že by to boli hádam ľahšie preteky ako keď teraz chytia protivietor ktorý je väčšinou dosť horúci. S diaľničnými poplatkami neviem ako by to bolo. Menej pohorí by bolo,tým možno aj menej dravcov,neviem. Ja len si myslím že by to nebol zlý nápad pretekať z juhu,pri národných pretekoch by to podľa mňa bolo lepšie.
Milan Blahovský (19.07.2017, 09:14)
členovia ZO-Katruša už 10 rokov presadzujú Vašu myšlienku a to aby sa lietalo z Maďarska , je viacero prečo : medzi jednotlivými klubmi je najmenšie rozpätie kilometrov , na juhu býva vždy teplejšie , je tam rovina . Ale poprední chovatelia sú zásadne proti , ich tvrdenie je stále rovnaké : vytratíme holubov , kúpte si lepších a podobné tvrdenia ničím nepotvrdené . Zabúdajú na jedno , že holubov tratíme vždy a je jedno odkiaľ ich púšťame . Členovia ZO Katruša budú myšlienku lietať z Maďarska naďalej presadzovať a veríme že sa nám to raz podarí .

Záverom si myslíme že touto myšlienkou by sa mali zaoberať aj členovia Slovenského zväzu preto že poloha Maďarska je pre celé Slovensko výhodou z hľadiska rozpätia kilometrov ( máme na mysli zahraničné preteky ktoré by sa mohli letieť až z Rumunska ).


Letu Zdar .

P.S. Vložené na požiadanie ZO Katruša
Zdeněk Adamík (19.07.2017, 10:46)
100 lidí 100 názorů a tisíc lidí ještě více. V ČMS CHPH to v posledních letech zkoušelo několik OS a všichni si nabili ústa. I OS ve kterém už 54.-tým rokem závodím. První desítka chovatelů se téměř nezměnila jen závody se protáhly, takže namísto třiceti minut doletovali holubi do večera; 20% trvalo jednou až dvakrát tak dlouho; ztráty byly mnohem vyšší než ze Z a SZ směru. Dva roky plus jednu sezonu holoubat (tu první) jsme to vydrželi a pak to vzdali, neboť ti neúspěšní pochopili, že neúspěšnými zůstanou i nadále, jen jim narostly finační náklady a náklady časové, protože nejvíce ošetření potřebují ne ti první doletění, ale ti poslední, tedy pokud to pomaleji přemýšlejícímu chovateli není jedno.
Určitě mi nevěříte, tak to zkuste a uvidíte.
Milan Vrška (19.07.2017, 12:38)
Aj keď som s chovom poštových holubov po preteku Praha,ktorý sme leteli v OZ Pezinok skončil,nedá mi,nezareagovať na túto tému.Som presvedčený o tom,že ten prvý článok,ktorý napísal pán Vetter ste si veľmi zle vysvetlili.Téma pretekania z juhu tu už bola pretriasaná veľa krát a o tom,že je to hlúposť vôbec netreba pochybovať.Nakoniec pán Adamík Vám to vysvetlil a o tom nemusíte pochybovať.Jedinú správnu otázku položil pán Jančok.Aký by bol dôvod meniť smer pretekania?Dôvod je presne taký, ako už v minulosti veľa krát.Keď sa chovateľ v oblasti nevie presadiť,hľadá iné riešenie,ktoré bude vyhovovať jemu a neberie ohľad na iných chovateľov.Toto je aj dôvod,prečo viac a viac chovateľov končí s chovom.Zistil som si,že pán Vetter lieta v OZ Šurany takže je isté,že tieto zmeny chce presadiť niekto z tejto oblasti.Možno ani nebude ťažké domyslieť si,že kto.
Letu Zdar.
Daniel Krajčík (19.07.2017, 12:58)
Treba si uvedomiť, že v našich podmienkach prevláda západné prúdenie a teda by väčšina pretekov bola s bočným vetrom či protivetrom. Pri plnení pretekov cez 700 km by všetky slovenské OZ museli ísť ešte viac na východ ... teda do Rumunska , co by bolo otočenie smeru takmer o 180°. Pri pohľade na reliéf Rumunska by to nemuselo byť jednoduché - viď. mapka:
... aj keď mi je jasné, že starší vytiahnu Constantu a ďalšie štartovacie miesta z týchto smerov, ktoré sa kedysi dávno lietali.

Nemeckí chovatelia, ktorí takto otočili smer pretekov zo sezóny na sezónu potvrdili, že v prvých rokoch zaznamenali straty i skúsených pretekárov a stalo sa i to, že postupne vymenili osadenstvo chovnej voliéry, pretože sa presadzovali iné holuby ako zo Z-SZ smeru. Bolo mi konkrétne povedané, ktoré kmene odpadli a ktoré naopak zažiarili, ale to nemá význam tu riešiť.
Všeobecne je J-JV smer považovaný za ťažší z pohľadu holubov.
K možným negatívam treba pripočítať kŕdle holubov z Rumunska, Chorvátska, Bulharska, Maďarska, ... ktoré sa cez víkend vracajú z pretekov zo západu.
A nehovoriac už o tom, čo naznačil pán JUDr. Vetter, účasť takýchto z J/JV lietaných holubov na súčasných národných pretekoch zo Z/SZ.
Jančok Ľudovít (19.07.2017, 13:17)
Zdravím Vás. Myslím že bolo povedané-napísané všetko. Je škoda špekuľovať. Pozdravujem Ludvik.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené