Poľsko vs zvyšok sveta

Milan Blahovský (15.01.2024, 11:04)
Mám za sebou po dlhšej dobe opäť národnú výstavu v Poľsku. Covid a neskôr jeho následky mi nedovolili vycestovať do Katowíc v posledných rokoch , tak pauza bola vynútená. Stretol som tam mnohých chovateľov ako zo Slovenska tak aj z Českej republiky a "holubárske trhy" si nenechali újsť ani mnohí predajcovia či už holubov alebo chovateľských potrieb, kŕmných zmesí či zástupcovia testovacích staníc PH. Organizačne výborne zvládnutá akcia, kde nebol problém s priestorom na oddych a občerstvenie, kde nebol problém nájsť olympijskú kolekciu či prejsť si najúspešnejšie holuby jednotlivých oblastí ( je ich požehnane tiež ), kde nebol problém vziať so sebou manželku či priateľku a neuhradiť za ňu v prepočte 9 €. Akcia trvala od piatku do nedele ( vrátane ) a navštívilo ju určite vyše 20-30 tisíc návštevníkov. Počul som aj názor , že to bolo lepšie ako v Kasseli a možno aj na olympiádach. Spoločne s kolegami sme skonštatovali, že tých šedivých hláv ( resp. dôchodkového veku) bolo o podstatne menej ako v našich kruhoch a generácia 30-40 ročných mladíkov spoločne s priateľkami či manželkami bola javom častým. Prehliadka výkonov špičkových holubov poľských chovateľov niektorých OZ bola na úrovni našej olympijskej kolekcie...Ako už neraz býva , tak aj teraz sme si kladli otázky čím to asi je ? a hľadali na ne odpovede. Najľahšie sa to vybaví odpoveďov, je ich veľa, nasadzujú veľa holubov, majú profesionálnych chovateľov a možno aj viac "nosičov vody"...Ťažko sa hľadá objektívne vyjadrenie príčin dosiahnutých výsledkov týchto holubov a ľahko sa medzi nami hľadajú dôvody, prečo tak to nie je aj u nás.
Ja som videl zopár rozdielov následovne - kým u nás je trend sa izolovať v oblasti spolupráce ( zvýšenie konkurencie, počtu holubov v preteku a zníženie nákladov naň) v Poľsku sa letí od stredných tratí v rámci regionov. KT si počtami holubov vystačia na oblastnej úrovni. Kým v našich kruhoch je trend dvojpretekov a navyšovaní počtu pretekov ( v niektorých OZ aj 19-20) v Poľsku je to v rozpätí 14-16. Asi budú chudobnejší ako sme my -:))))....Pokiaľ my sa hádame na metroch medzi chovateľmi v kluboch pri krátkych tratiach, poliaci sa bavia na tratiach nad 300 či 500 km ...Je mi jasné, že generačný problém nevyriešim, ale nastaviť myslenie chovateľov pre pokojnejšie a menej finančne náročné organizovanie pretekov by sme ešte do tých posledných rokov, ktoré nám ostávajú v našej športovej záľube, mali nájsť.
Pre ukážku myslenie chovateľov v Poľsku plán OZ, odkiaľ štartujeme prvý pretek ( 155 km)
plan


Prehliadka poľskej kolekcie na olympiádu v Maastrichte tu:
https://pzhgp.pl/2024/01/12/reprezentacja-polski-na-38-olimpiade-golebi-pocztowych-maastricht-niderlandy-2024/



Peter VAVREK (15.01.2024, 14:40)
...Ako už neraz býva , tak aj teraz sme si kladli otázky čím to asi je ? a hľadali na ne odpovede. a jedná z odpovedi je ....mentalita národa .... a k pretekovému plánu PL je to vzor pre nás na SK kam sa máme uberať do budúcna ..... na SK asi nás brzdia podmienky MS a spolupráca OZ .....
Peter Turek (15.01.2024, 16:40)
V prvom rade z našej strany,patrí poďakovanie bratom Gemeryovcom,za zorganizovanie kultivovaného zájazdu na túto akciu.Bez toho,aby sme dráždili osie hniezdo,mali sme sa dožiť nového Švajčiarska...Poliaci ho už v niektorých sférach vybudovali.Naša diaľnica sa šprtá už 50 rokov,momentálne okrem iného p.Lašovi a Gaškovi,za holubníkom.Áno,je to aj mentalita národa...A holubársky?...Pre mňa osobne bol poučný rozhovor s Raf Herbotsom,konečne človek natrafil na skutočného znalca,veterinára,nie domnienkára ,ktorý veĺmi presne analyzoval jeden znak,občas sa vyskytujúci u holuba a mnohými vysvetľovaný v rámci hesla-koľko ľudí,toľko názorov.Cez 30 rokov,v rozličných rozhovoroch,nebola jednoznačná odpoveď.Aby sme nechválili iba cudzinu,musím vyzdvihnúť vedomosti ing.Petra Chytila,bez toho,aby som mu chcel robiť reklamu-Ak sa mi toto vyskytne u holuba,je to pre mňa signál,že som niečo zanedbal.
Poliaci sa proste ne..rú,ak niečo chcú,idú za tým.Ak im niečo škodí,tak to riešia...Po svojom...
V diskusii s Annemie Vanhee a Xavierom Verstraete -aj u nich sa dostáva do popredia problém dravcov.Vanhee v rovinatom Belgicku odstavuje okolo 120 kusov mláďat,aby mohla začať cvičiť 80.Pán Xavier-tak 5-6 rokov dozadu,to ešte šlo,mláďatá mali určitú voľnosť.Teraz po pristání,hneď sťahujeme do holubníka...Takže môj záverečný dojem,okrem mnohých pozitív bol-množstvo ľudí ,množstvo holubov,množstvo holubárov,platcov daní,mnoho potravy pre dravce - ukážka deformácie spoločnosti,kde odmeny za akože záchranu prírody,neberú tí,ktorí tú prírodu v tomto smere,skutočne živia,ale tí neraz samozvanci,ktorí im podkopávajú nohy...Prečo mnohí čiastočne holubárime v PL?Naša technokracia,odklonom od prírody,potrebuje manipulovateĺných a nemúdrych.Medzi holubármi ich až tak veľa nie je ...
Július Krško (15.01.2024, 18:01)
Chcel by som reagovať hlavne na Milanov príspevok. Aspoň u nás to vyzerá tak, že sme samá šedivá hlava. Čo to obnáša? Nesolventnosť, menšia aktivita, amaterizmus, nechce byť otrokom tohto športu atď. A týmto je vymaľované. S týmto systém čo teraz tu prebieha, nemôžeme porovnávať sedemdesiate či osemdesiate roky. Bohužiaľ veľa chovateľov čerpá vedomosti a teóriu z tej doby. Pritom vieme že už sú úplne iné typy holubov a systém pretekania. Starec sa bojí nových vecí a tým dopláca na celý svoj koníček.
Pavol Holka (15.01.2024, 18:03)
Pán Turek môžte prosím vysvetliť o akom znaku u holuba tu hovoríte? Ďakujem za vysvetlenie. S pozdravom Palo Holka.
Šimko František (15.01.2024, 18:10)
Milan nevedel by si na ake majstrovske serie lietaju polske OZ , ja viem ze niekedy to bolo napr. OZ Rzesov mali 25 /15 tu keby sme dali taku seriu tak polovica z nas skonci na psychiatrii.
Najlepsie su serie 999(/5.


Milan Blahovský (15.01.2024, 18:27)
Feri, nedá sa všetko popísať ako to robia poliaci. Majú svoje majstrovstva rôznych sérii. Poznám jednu organizáciu čo má pre majstrovstvo oddzialu či okregu sériu u mladých holubov 20/10... Jedno majú spoločné a to je evidencia 50 holubov na pretekovú sezónu, ktoré sú použité pre tieto súťaže. Zvyšné ( nad 50 ) lietajú na km a svoje koeficienty ( bojujú o miesto v evidencii pre ďalšiu sezónu). Ktosi tu spomenul mentalitu chovateľského národa, naozaj je to o mentalite. Pokiaľ by sa u nás zaviedla evidencia ( pár OZ to aj skúsilo...) tak sa 50 % chovateľov zasamovraždí ( ako to kedysi vyjadril istý pán bývalý policajný prezident).
Dalibor Duľa (15.01.2024, 20:20)
Dúfám,že si videl aj dátumy prvých pretekov a nie 8.5 respektíve s mladými 19-20.8 a nie 2.-5.9. a potom oktober pomaly.....to není kritika ,treba si z toho zobrať pozítiva.
Milan Blahovský (15.01.2024, 20:34)
V Poľsku je možné Dalibor letieť 1.5. pretek, možno aj v Komárne, ale asi ťažko pod Tatrami...
Plán mladých OZ Oswiecim teda prikladám :
plan
Poliaci letia v niektorých regionoch posledný septembrový víkend komerčný pretek v dlžke okolo 500 km.
Dalibor Duľa (15.01.2024, 21:30)
To máš pravdu ,len z mladými tiež asi len Komárne môžu letieť 30.9-1.10. a nie pod Tatrami...

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené